Šta je novo?

Neprijatan miris iz klime

Nolje

Poznat
Učlanjen(a)
21.09.2021
Poena
45
Pozdrav svima , treba mi POMOC od vas i misljenja jer se gusimo 2 ljetga za redom.
Imam parapetnu klimu 12icu Azzuri, (spoljna jedinica se takodje nalazi pri zemlji relativno jer zivim na prizemlju)

, Od proslog ljeto se osjeca neprijatan miris kad izduvava na hladjenje (23-24 C) ,nalik na vlagu tako nesto. Pogotovo kad se tek upali nesnosno je. Serviser je dolazio proslo ljeto ocistio , medjutim nakon par dana opet se osjecao miris , cak i jace. Mada on to nije isprao da valja pod pritiskom nego pumpicom "za vocke".

Ove godine je dolazio drugi sa dosta godina iskustva , perfektno je stvarno sve ocistio i sace,i kadicu i rece turbinu da je maximalno ocistio (iako je nije skidao ,vec valjda kroz sace ) , i isprskao bas koliko sam uspio da vidim , detaljno hemijom iksprskao ,oribao plastike, i to sve isprao , da ne moze bolje cini mi se . I dalje se osjeca ,manje stva\rno ali opet nije nestao miris, jedino da je drzimo na 16-17C da hladi sto je suludo.
, Ne znam ima li svrhe skidati u turbinu tj propelere sta li vec dodje na parapetnu pa tu vidjeti ima li jos kakvih naslaga? Ili mozda sto je neko predlagao da mozda ima veze sto kondenz crijevo je skroz skraceno i kaplje tacno ispod spoljne jedinice, pa da tuda ne uvlaci vlagu il nesto trece, bas nemamo vise ideju sta raditi i koga zvati.
Hvala unaprijed !

Мора још једно детаљно прање. Зато је добро самостално прати климу. Превенција читаве приче је да пре гашења, оставите климу на програму за исушивање унутрашње јединице, а ако нема тај програм онда на рециркулацији ваздуха где унутрашња јединица ради као вентилатор.
Не знам како користите климу, али ако имате обичај да је често палите и гасите, то је онда рецепт за ово што вам се дешава и климу не би требало гасити од јутра до увече. Мање смрди када ради на максимуму јер тада кондензат више испира измењивач унутрашње јединице.

Nije to do ciscenja, sve klime to rade ako prestanu da hlade a duvaju.
Ili kad pocnu opet da duvaju.
To je vlaga koja se prikupi na saću prosto.

Ono sto moze;
  • slabije da duva a malo hladnije - ako ne postize temperaturu, stalno ce hladiti saće i nece da ga susi.
  • prihvatis da jednom dnevno ili najmanje jednom nedeljno pustis pola sata da duva bez hladjenja i izduva tu vlagu. Ako radis dnevno, vrvt ti nece smetati, jer ne postane bas gadna.
#2 meni ne radi, posto mi je nos bas osetljiv, ali vecini ne smeta niti ga primete tada.

Plus da cistis klimu cesto, barem 2x godisnje.

Da li kod nekih klima ovo moze da resi ona clean opcija?

Da li kod nekih klima ovo moze da resi ona clean opcija?
To je 'automatsko duvanje u prazno", da ne zaboravis.

I treba da se koristi ali mora cesto. A i tada moze da se oseti ako ima dosta vlage u vazduhu.

Bas sam krenuo da otvorim temu..

Japanci mi se osecaju na vlagu. Daikin Sensira FTXD i Fujitsu LMCE iskljucuju ventilator kad postignu temperaturu i nakon toga zna da se oseca na vlagu.

Gree Amber Ultra mi nema taj problem, a cini mi se ni Hisense Fresh Master.

Bas sam krenuo da otvorim temu..

Japanci mi se osecaju na vlagu. Daikin Sensira FTXD i Fujitsu LMCE iskljucuju ventilator kad postignu temperaturu i nakon toga zna da se oseca na vlagu.
Ne treba kada ne duvaju da se oseca ali ako pocne da duva a saće nije hladno, osetice se vlaga.
Ako osetis memlu kada ne duva klima, mislim da tu nesto ne valja.

Gree Amber Ultra mi nema taj problem, a cini mi se ni Hisense Fresh Master.
Jel' prestanu da duvaju hladno nekad ili stalno hlade?

Prestanu, dobra je izolacija i sve klime su malo predimenzionisane.

Onda treba da osetis kad ponovo pocnu.

Koliko jako duvaju? Minimalno ili maksimalno? Mozda kod nekih klima na maks duvanju ne ostane dovoljno vlage na saću da ga osetis kad pocne da duva (uvek ga ima ali neko oseti tek vece kolicine), dok na min duvanju ventilatora tokom hladjenja mnogo vise ostane.

Druga mogucnost je da kod Japanaca imas vise vlage, ne izvuku dovoljno brzo one (iz mog iskustva) pa se oseti. Ali opet ne vidim kako bi ako osetio dok ne duvaju (ako ne pridjes bas)

A obratno za ove druge, mozda nema vlage puno, sve izbace (kroz odvod u spoljnu) i zato se ne oseti.

Drugacije ne znam kako 🙂

Isto mi se desilo pre nedelju dana, Midea stara 3 godine, čišćena pre godinu i po, odjednom počinje da smrdi na sirće, kiselo.
Inače, redovno čistim filter prašine kad mi pokaže indikator.
I tako, danas je bio serviser da očisti, tzv. "mali servis", kompresor-hemija(prskalica)-ponovo kompresor, cena 4000. Nije koristio džak (veliki servis), to bi bilo 6000.

- Naravoučenije -
1. odsad, isto kao u automobilu, pre isključivanja prebacujem 10 min na ventilator način rada.
2. dogodine sam radim servisiranje, kako je krenulo trebaće mi 100e za čišćenje dve klime, za te pare mogu da kupim tu opremu i naučim nešto korisno

edit: za OP-a, nažalost nemam ništa korisno da kažem, osim da , ako ti nije opcija kupovina nove, mora da se rasturi sve i očisti detaljno do poslednjeg šrafa, čim to tako istrajava.

Poslednja izmena:
@alfa kod Kineza se ne oseca jer ventilator uvek radi.

Ventilatori su mi na svim klimama maltene na najnizoj brzini.

Ja moje imam godinu dana, nisu gasene na grejanje, a sad na hladjenje 3-4h rade i onda ih uvek ostavim po 20-30min(ako ih zaboravim i duze 😀 ) na "Fan" mod...tj da vrti samo vazduh...za sad sve okej nema da smrdi..i u kolima isto-desilo mi se da sam palio i gasio bez ventilatora i smrdelo je sve dok nisam uzeo asepsol i prskao..od tad uvek 3-4min pre gasenja,kad znam da ne idem dalje, ukljucim da vrti samo ventilatore...

@alfa kod Kineza se ne oseca jer ventilator uvek radi.

Ventilatori su mi na svim klimama maltene na najnizoj brzini.
Onda ili bas nema vlage gde su ti Kinezi ili ne osecas dok nije veca koncentracija.
Jer cim prestanu da hlade klime odnah ima taj smrad (ako je bilo iole vlage na saću).
Samo je pitanje ko koliko oseti. Moj otac ne oseti uopste, keva tek kad je malo vise ali joj ne smeta.

Ja osetim momentalno, nema to veze sa ciscenjem. Cim radi malo nakon ciscenja ja osetim cim prestanu da hlade. I Fuji i LG i Mica.

Znaci ili Fan (ili Clean mod) kad postigne temperaturu stalno da se manje nakuplja ili da nikako ne postigne temp.
Ja to radim tako sto podesim najnizu temp i najslabije duvanje. Nikad ne postignu 18C tako. Ali tu duva 24/7 celo leto (dok sam ziveo dole)

Moja mati to isto osjeti svaki put kada se upali klima i nakon prestanka hladjenja, kada pocne samo ventilator raditi. Vec sam mislio zvati majstore ali eto izgleda da i nije tako nenormalno.

Nazad
Vrh Dno