Šta je novo?

Ručni akumulatorski alati - bušilice, brusilice, trimeri, čekići...

Definitivno je došlo do zasićenja sa Parkside alatima. U svim prodavnicama u kojima sam bio imaju performance alati na policama.
Ako ništa drugo, bar mi je drago zbog KP preprodavaca koji pokupuju sve što nađu i posle okače po 30%+ skupljoj ceni.

Jedino šta sam uspeo sam da kupim je ona aku bušilica/šrafilica, za sve ostalo sam morao da cimam nekoga da bleji ispred Lidla u 08h kao poslednja magarčina jer nikad nisam mogao u to vreme da budem tu.

Preprodavac kupi u Lidlu alat i stavi ga na KP po 30% većoj ceni. Niko nije lud da kupi od njega, pa pre nego što istekne 30 dana ide u Lidl da vrati da bi izvukao svoje pare. Isti alat završi na polici i ljudi ga kupe po normalnoj ceni. U međuvremenu Lidl nabavlja i nove količine alata, pa ponekad ima trenutaka gde izgleda da ima zasićenja.
U stvari kupci i Lidl dobro funkcionišu, a preprodavci muljaju i prave zabunu. Što se mene tiče, ako vidim da stoji na polici i mislim da će mi koristiti, kupim. Nisu to neke pare da puno kalkulišem.

Poslednja izmena:
Размишљам да купим акумулаторску тестеру. Пошто у животу никад нисам радио са тестером питам се да ли је безбедно за мене да користим акумулаторску тестеру приликом рада у башти. Њом би скраћивао гране.

1785611324390.webp

lagana za koriscenje, jednostavna. ja radim sa njom kada pecem rakiju. sece i suvo drvo a za secenje sirovih grana, pesma. testera sa dve baterije alatom i koferom ti je 3000. plava kineska, pise makita na njoj. na temu ti jr oko 250 din lanac ili mac kad uzmes komplet od 2 maca i 4 lanca.

Da li kupac Parkside akumulatorske testere dobije punjač + bateriju?

Od koga da dobije?

Odlučih se i ja konačno da krenem da uzimam neki alat da radim oko vikendice. Planirao naravno Parkside ali kako nije bilo trenutno raspoloživo ono što je meni trebalo, uzeo sam Einhell. Prvo uzeh vibro brusilicu da sređujem neki drveni mobilijar koji stoji na kiši, TE-OS 18/230, došla sa 2.5Ah baterijom, pa onda uzeh TE-HD 18/20 čekić bušilicu, sa 4Ah baterijom. Plan mi je da uzmem i šrafilicu/bušilicu, dajte predlog šta da uzmem. Svideo mi se princip sa skidanjem stezne glave, da se drži bit za šrafljenje, ali kod nas toga nema (TE-CD 18/45 3X), odnosno ima na KP ali je prilično skupo. U DE je 111e trenutno sa 2Ah baterijom i koferom, da li to da uzmem? Ovde je oko 80e 18/50 (50Nm), 18/40 je 55e (10mm stezna glavna, veća ima 13mm), obe bez baterije, ali brushless, ova sa skidajućom glavom je sa četkicama. Nisam pametan šta uraditi. Drugar mi dolazi iz DE sutra bukvalno, mogu da poručim danas i da mu stigne da mi ponese.

A planiram da montiram solarnu elektranu kod tasta za par nedelja, trebaće mi baš šrafilica ali se koriste nasadni ključevi za šrafove, tako da neću moći da stavljam steznu glavu bez skidanja ovog nastavka, pa je upitno koliko mi je zgodno.

Na kraju, hoću da uzmem i duvač/usisivač za lišće, mučimo se svake godine sa time, ne znam koliko su ovi baterijski učinkoviti, ako neko ima iskustva neka napiše.

Meni se ne sviđa alat kome se skida stezna glava. Praktičnije mi da imam dva odvojena alata nego da stalno skidam i stavljam na jedan. Ako možeš uzmi brushless. U svemu je bolji. I baterije duže traju sa njim.
Od duvača za lišće imam Parkise i odličan je. Ali ja imam Performance model koji koristi 2 baterije. Ne znam koliko su dobri regularni ili sa jednom baterijom. Imam zeleni, ali onaj mali model, jednoručni. Dosta je jak, ali nema količinu vazduha za lišće, više da oduva neku prašinu, piljevinu i slično.

Nije mi zgodno da na krovu imam 2 alata kod sebe, to je problem. Što se tiče duvača, video sam modele na 18V i 36V, uzeo bih verovatno taj na 36 ako stvarno može da pokupi lišće?

Moj model ima samo duvanje, nema usisivač i kesu da pokupi lišće. Ne znam koliko su dobri ti što usisavaju. Možda neko drugi ima pa nam da info.

Na krovu bih pre izabrao dva odvojena alata i pojas, nego jedan sa menjanjem glave. Ne znam kako ćeš zameniti glavu jednom rukom, dok se drugom držiš za nešto? Ako imaš dva u pojasu, samo uzmeš koji ti treba i vratiš ga kad završiš sa njim, a uzmeš drugi.
I koristio bih lakše baterije. Radio sam kod sebe na krovu (ne solar) i upočetku se čini da veća baterija nije problem, ali na duže staze mi je bolje ako je alat što manji i laganiji. Ako nije potrebna snaga, čak bih koristio onu malu šrafilicu (npr. Einhell RT-SD ili Parkside PAS D7). Ako treba nešto jače da se ušrafi, pre bih koristio udarnu šrafilicu nego običnu, pošto se ne uvrće i bitovi se brzo menjaju (ako treba više od jedne vrste ili veličine). Jedino moraš da imaš osećaj da ne preteraš i otkineš šraf ili tako nešto.

Ima smisla i to što kažeš, lakše spustiti alat jednom rukom i uzmeš drugi nakon toga. Ostaje pitanje da li će mi trebati uopšte i bušilica u šrafilica, ova konstrukcija se postavlja sa samorescima, šrafi se direktno na lim, ali ja se brinem da li će moći da drži tako jer je nagib neuobičajeno veliki za lim, a paneli su jako teški. Znači da defitivno idem na brushless, a koji obrtni moment da gledam? Ova od 40 navodno ima plastičnu glavu i prihvat do 10mm, dakle 50 ili 60 je valjda bolji izbor, ali su veće i teže.

Ako su samoresci ne treba uopšte da se buši pre toga. Šrafio sam u metalne cevi debljine 3-4mm bez problema. Najbitnija je po meni glava samoresca. Ako je philips onda hoće da mi beži. Ako je amorezac šestougaona (ključ) glava ili torex onda nema problema. I tu mi je najbolja udarna šrafilica. Zato što ima veliku brzinu obrtaja. A to mi je najbitnije od samorezaca. Ako šrafiš kroz lim u grede onda može bilo šta, pošto je lim tanak.
Ne planirate da kačite panele direktno na lim, zar ne? Imaju svoje nosače koji se ubuše u nešto čvrsto kao greda ili metalni profil tj. u noseću konstrukciju?
Ako šrafite kroz lim pa ispod je metalna konstrukcija, samorezac možda hoće da povuče lim. Probije lim i onda dođe deo za šrafljenje, a dole dođe do metalne konstrukcije. Da bi izbušio metalnu konstukciju treba samorezac još puno da se vrti, a sa svakim obrtajem vuče lim. Tada je bolje da imaš i bušilicu i šrafilicu. Nemam puno iskustva sa limenim krovovima. Kod mene je sve crep. Postavljali smo kod šuraka, ali on je imao drvene grede.

Tu od 40 Nm nemoj ni razmatrati.
Sve vrednosti što se navode u Nm, u realnosti su manje. A šrafilice tih snaga se koriste uglavnom u nekoj laganoj montaži nameštaja, kuhinja, znači uvrtanje vijaka u ivericu, rasklapanje raznih kućišta električnih uređaja i slično...nikako da sama sebi krči put u tvrdom materijalu samorezcom ili u metalu,...jednostavno je nejako, nije za taj posao koji ćeš ti da radiš. Ili neće moći, ili ćeš je spaliti.

Razmisli o predlogu koji su ti dali za udarnu šrafilicu, posebno kada si na visini, na nestabilnom, i držiš jednom rukom alat, a drugom se držiš da ne padneš, te jače obične šrafilice već oko 60 Nm opasno mogu ruku uvrnuti (ne pitaj kako znam), posebno kada se koriste sa gedorom i vijcima sa hex glavom i ne iskaču.
Udarna to lagano nakucka i nema zavrtanja ruku nestabilnom majstoru 😉

Ova konstrukcija je planirana baš tako, da se samo za lim uhvati. Minimum je 0.4mm debljina lima da bi to smelo da se radi, kod tasta je 1mm debljina, ali se iskreno plašim da li bi to držalo. Veliki su paneli jako, 2.5m dužina, težina 34kg, i na sve to nagib je jako veliki (30-ak stepeni odoka), drastično veći nego što je uobičajeno za krovove sa trapeznim limom.

Dobra je ideja za udarnu šrafilicu, da li neko ima predlog šta od Einhell-a uzeti? Nisam znao da ona neće da uvrne ruku. Problem je uslovno rečeno to što ne smem baš prejako da stegnem, deformisaće se lim lako. Zapravo, ja prvo moram da odlučim da li ću da imam to predbušenje lima, pa šrafljenje u dasku/letvu, ili samoresci i lim.

Mini rail konstrukcija je u pitanju, šina od 15-20cm i 3-4 šrafa se postavljaju. Montaža ide u landscape (horizontalnom) formatu, na po 2 mesta dole i gore, nešto kao na slici. Između dva panela i dalje ide jedna šina i postoji središnja klema koja drži oba panela istovremeno. Nosivost profila je ogromna, problem može biti ili loš krov (ovaj je relativno nov, prošle godine promenjen), još je i dosta velike debljine za trapezni lim. Problem je ovaj neuobičajeno veliki nagib, dimenzija panela i eventualno vetar. Softver koji sam koristio kaže da nema nikakvih problema, čak i samo sa šrafljenjem u lim, ali treba verovati tome.
1786012167986.webp

Odlican izbor za Einhell

Meni je zapala za oko ova, brushless kompaktna.

I busilica:

Inace za po kuci preferiram 12v kompaktne, imam ovu Bosch:

image.webp

Ova konstrukcija je planirana baš tako, da se samo za lim uhvati. Minimum je 0.4mm debljina lima da bi to smelo da se radi, kod tasta je 1mm debljina, ali se iskreno plašim da li bi to držalo. Veliki su paneli jako, 2.5m dužina, težina 34kg, i na sve to nagib je jako veliki (30-ak stepeni odoka), drastično veći nego što je uobičajeno za krovove sa trapeznim limom.
Bine me što se drži samo za lim. Proverite sa nekim da li je OK tako. Ne verujem da će biti problem zbog težine, ali ako bude neki olujni vetar bojim se da ne iščupa ne panele iz lima i baci ih na nečiju kuću (ne daj bože nečiju glavu).

Ovi maleni alati su stvarno zgodni za po kući, ali mislim da je za rad od celog dana potrebno nešto veće (sa većom baterijom). Moram danas pozvati nekoga da proverim kako ću za tu montažu, ni meni se ne sviđa da samo lim to nosi sve, ali de facto je to standard.

@component bravo za radove! Kako si napravio skicu/projekat? Sam crtaš i planiraš ili skidaš negde? Meni je velika želja da napravim nešto slično, možda na sledeće proleće budem imao snage i vremena da se bavim nečim sličnim.

Obično prvo isplaniram u SketchUp-u:
1786016841735.webp

Ali kako odmiču radovi, predomislim se u detaljima (kao što vidiš) i ne updateujem ShetchUp verziju. Jedino ako je nešto nezgodno, onda se ponovo vratim na dizajn pa uhvatim svaki ugao i centimetar, da znam da mi ne pobegne puno.
Pravim ovo od početka leta 🙂 Stalno ima nešto bitnije kad uopšte imam slobodnog vremena. Ili je ovakva vrućina da može samo po pola sata i to uveče, pre nego što zađe sunce.

Kad budeš krenuo u radove sledeće godine seti se da pišeš ovde. Možda imamo ideju kako da ti pomognemo 😉

@component
Bravo za radove 👍

Pitanje: da li bušiš pilot rupe pre šrafljenja i ako da , da il bušiš kroz obe grede?

Mene čekaju slični radovi, pa mi treba savet.

Pretpostavljam da pilot rupe idu manjeg promera od vijka?

Nisam ja sposoban ovo da osmislim sam nažalost, ako bi imalo negde da se nađe detaljno uputstvo, sa sve spiskom potrebnih delova, tad bih smeo da se upustim u proceduru.

@component
Bravo za radove 👍

Pitanje: da li bušiš pilot rupe pre šrafljenja i ako da , da il bušiš kroz obe grede?

Mene čekaju slični radovi, pa mi treba savet.

Pretpostavljam da pilot rupe idu manjeg promera od vijka?
Za ovakve šrafove ti ne trebaju pilot rupe. Sami se urežu u drvo. Ovako izgleda vrh.
1786017488802.webp
Pomaže da prvo izbušiš rupu ako ti je slaba bušilica ili da budeš siguran da će da ide pravo gde treba, ako ti treba preciznost.

Nisam ja sposoban ovo da osmislim sam nažalost, ako bi imalo negde da se nađe detaljno uputstvo, sa sve spiskom potrebnih delova, tad bih smeo da se upustim u proceduru.
Mi ćemo da ti osmislimo 😊 Samo kaži šta hoćeš. Nema "potrebnih delova". Sve je samo greda, štafla i daska, a to se kupuje na stovarištima na kubik. I odgovarajući alat (po mogućnošću akumulatorski, da ne izlazimo iz okvira ove teme 😁 )

Meni je najveća muka da ošmirglam i da obojim. Kupio sam skoro ovo čudo da ubrzam taj poslednji deo:

1786017770045.webp

Za krov ili visinske radove bolja je kombinacija dva alata okačena za pojas nego li konstantno skidanje/vraćanje stezne glave na jednom alatu. Pogledaj TP-CD 18/70-C Li-i BL model, može da se nađe kod nas u kombinaciji sa 2.5ah starter setom po prilično povoljnoj ceni u jednoj NS radnji.

Upravo to mi je problem, ne znam treba li kubik, pola kubika, 7 kubika. Shvatam da je tu par različitih dimenzija (greda, letva, daska, šta već), i onda se seče na meru. Ali koju meru? 😀

Kad (ako) dođe do toga, pišem. Do tada, bavimo se solarom 🙂

1 tip za hobi majstore:

Ova glava za bitove mehanički zaključava bit tako da i kada se isit zaglavi u neki šraf / vijak, čak i ako je bit okrenut na dole on će uvek ostati u glavi za razliku od glava koje imaju magnetni "prihvat" gde ne tako retko snaga magneta nije dovoljna da zadrži bit u glavi.
Dakle, postoje 2 vrste glava za bitove, one koje mehanički ("na klik") zaključavaju bitove i one glave koje ih drže snagom inegrisanog (ugrađenog) magneta.

Prilozi

• floorp_eYnprBYQ2c.webp
    floorp_eYnprBYQ2c.webp
    8.5 KB · Pregleda: 10
@component

Mislio sam prvenstveno zbog cepanja, do duše letve su bile u pitanju kod mene kada su se cepale. Hoće da se pocepaju kad je vijak deblji, nekada ne odmah, ušrafi se vijak lepo, ali kad se posle optereti, pocepa se kud je vijak prošao. Sa gredama ne bi trebalo da bude problema, zato sam i pitao kako ih šrafiš.
A ugao šrafljenja pič!$ freestyle 🤠

Bolje je da napraviš pilot rupu (ako te ne mrzi). Ako je nešto tanko kao daska ili letva, pa šrafiš blizu ivice, ja ih prvo izbušio pa onda šrafio, kakav god da je šraf. A greda trpi svašta, pa nju možeš kako hoćeš.
Isto ako hoćeš nešto da bude stisnuto jedno uz drugo, onda izbuši rupu samo u tom prvom materijalu, da se šrafi samo u ono ispod i tako privuče jedno drugom. Ili jako da ih pritisneš jedno uz drugo da se ne odignu (na primer stegneš stegama pa onda šrafiš)..

За директно шрафљење самоурезујућим шрафовима ударна шрафилица је откриће, немерљиво практичнија алатка од стандардне шрафилице/бушилице.

У, и кроз греде иде без проблема без бушења.

Nazad
Vrh Dno