Šta je novo?

Hardver Šta činiti sa konfiguracijom?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Zuck

Poštovan
Učlanjen(a)
09.05.2019
Poena
52
Pozdrav kolege zaljubljenici u tehnologiju. Trebao mi savet iskusnijih PC builder-a u vezi moje konfiguracije:

CPU: AMD Ryzen 3 1200 + stock cooler
MB: AsRock B450m Pro4 R1.0
GPU: Powercolor AMD R7 260X 1Gb
RAM: 2x8Gb Kingston 3200Mhz + 2x4Gb Kingston 2400Mhz
PSU: Cooler Master od 600W
HDD: Seagate Barracuda 1Tb
SDD: Nvme 1Tb

Ideja mi je bila da deo po deo upgrade-ujem, bez promene AM4 platforme. Sa tim ciljem, uzeo sam prvo 2x8gb RAM memorije kad je krenuo haos sa cenama.
Sledece stavke bi mi bile polovan CPU i GPU, r5 5600 i RX 5700 XT, uz kupovinu novog, kvalitetnog napajanja od 850W (konsultovao PSU tier listu).

Da li ima smisla ovo činiti, ili je bolja opcija preći na AM5?

Hvala svima na savetima!

Ako ti 5600 i 5700XT zadovoljavaju potrebe (nisi napisao koje su) - solidna opcija sasvim.

Međutim, 850w napajanje ti je po meni težak overkill za tu kombinaciju. 5700XT koliko znam "ne pati" od žešćih tranzijentalnih pikova kao novije karte, tj. drži se TDP-a.
225-250w + ~100/130w za ostatak = preko 350-400w da povuče (a i to na blic) ne vidim kako bi. Ergo, bilo koje kvalitetno napajanje od 550w ti završava posao (uz luft i za OC), tj. ako ti taj Cooler Master nije neki baš skroz low-end ili jako star - nemaš potrebe da ga menjaš po meni 🙂

Koristim PC za multimediju i povremen video igrice i to uglavnom budu stariji naslovi. Uz to, koristim trenutno 1080p monitor.
Menjao bih napajanje svakako s' obzirom da mi je trenutno staro 12 godina. Isao sam na 850w iz prostog razloga sto bih voleo da imam luft za neki buduci upgrade (da li ovo ima smisla, nemam pojma).

Ja sam pre petnaestak dana zamenio jedan i9 9600k sa r7 5700x a i ploča je naravno zamenjena.
Uzeo sam asus tuf gaming b550 plus wifi. Nije nešto specijalno a nije ni loša.
Cpu me je nov kostao oko 18k a ploča oko 15k.
Moje mišljenje je da dodaš koji dinar i uzmeš r7 5700x jer je razlika u novcu mala.
Kada sam gledao cpu po onom nesrećnom kp cene su bile više nego što se može naći u normalnim prodavnicama.
Napajanje ti niša neće škoditi ako ima viška. A što se tiče buduće nadogradnje onda am5. Ne znam koliko si se usrećio sa tim čipsetom.

Koristim PC za multimediju i povremen video igrice i to uglavnom budu stariji naslovi. Uz to, koristim trenutno 1080p monitor.
Menjao bih napajanje svakako s' obzirom da mi je trenutno staro 12 godina. Isao sam na 850w iz prostog razloga sto bih voleo da imam luft za neki buduci upgrade (da li ovo ima smisla, nemam pojma).
Onda svakako nije zgoreg, tj. trebalo bi da ga zameniš (preventivno).

Ima smisla naravno, ako ti budžet dozvoljava, i naravno ako ćeš upgrade-ovati u narednih ~5god.
U suprotnom već ide ka diskutabilnom...

Solidna Bog'me sasvim. Kod mene on novembra prošle godine, takođe sa 5700X (14k din tad) - bez ikakvih problema (non Wifi verzija, ali bi trebalo da su identične ako se ne varam).

Ergo, i ja bih se složio/savetovao @Zuck da razmisliš o 5700X. Dosta dobijaš za malu razliku u ceni 🙂

Ja sam pre petnaestak dana zamenio jedan i9 9600k sa r7 5700x a i ploča je naravno zamenjena.
Cpu me je nov kostao oko 18k a ploča oko 15k.
Moje mišljenje je da dodaš koji dinar i uzmeš r7 5700x jer je razlika u novcu mala.
Kada sam gledao cpu po onom nesrećnom kp cene su bile više nego što se može naći u normalnim prodavnicama.
Napajanje ti niša neće škoditi ako ima viška. A što se tiče buduće nadogradnje onda am5. Ne znam koliko si se usrećio sa tim čipsetom.
Ako pod čipsetom misliš na matičnu, nisam imao ikakvih problema do sada.
Nema smisla kupovati preko kp kad su im cene više nego u normalnim radnjama.

Onda svakako nije zgoreg, tj. trebalo bi da ga zameniš (preventivno).

Ima smisla naravno, ako ti budžet dozvoljava, i naravno ako ćeš upgrade-ovati u narednih ~5god.
U suprotnom već ide ka diskutabilnom...

Solidna Bog'me sasvim. Kod mene on novembra prošle godine, takođe sa 5700X (14k din tad) - bez ikakvih problema (non Wifi verzija, ali bi trebalo da su identične ako se ne varam).

Ergo, i ja bih se složio/savetovao @Zuck da razmisliš o 5700X. Dosta dobijaš za malu razliku u ceni 🙂
Hvala puno na savetu za procesor.
Za polovni GPU i istu cenu umesto RX 5700 XT imas RTX 2060 Super, koja trosi manje i podrzava DLSS 4 upscaling.
Hvala ti puno. Videću šta ima da se nađe.

Pozdrav kolege zaljubljenici u tehnologiju. Trebao mi savet iskusnijih PC builder-a u vezi moje konfiguracije:

CPU: AMD Ryzen 3 1200 + stock cooler
MB: AsRock B450m Pro4 R1.0
GPU: Powercolor AMD R7 260X 1Gb
RAM: 2x8Gb Kingston 3200Mhz + 2x4Gb Kingston 2400Mhz
PSU: Cooler Master od 600W
HDD: Seagate Barracuda 1Tb
SDD: Nvme 1Tb

Ideja mi je bila da deo po deo upgrade-ujem, bez promene AM4 platforme. Sa tim ciljem, uzeo sam prvo 2x8gb RAM memorije kad je krenuo haos sa cenama.
Sledece stavke bi mi bile polovan CPU i GPU, r5 5600 i RX 5700 XT, uz kupovinu novog, kvalitetnog napajanja od 850W (konsultovao PSU tier listu).

Da li ima smisla ovo činiti, ili je bolja opcija preći na AM5?

Hvala svima na savetima!
Препоручио бих ти Endorfy fm6 1000w (може и 850w). Питај у нашим продавницама, била је 7 година гаранција раније. сад има само 750w што је ипак премало.

Moj predlog bi bio sledeci.

Prvo uzmi GPU i napajanje posto te najvise kolje taj 260X i tu ces osetiti najvecu razliku. Grafika imas dosta na oglasima i mozes da biras sta hoces u skladu sa budzetom a zatim cekaj da naleti neki dobar dil za polovan CPU.

Cak i bilo koji RX570 za 20-30e ce obrisati patos sa tom 260 koju imas, a kamo li nesto skuplje.

Sto se tice CPU, iako deluje kao da je (i jeste) veliki skok, diskutabilno je koliko ces to da primetis u praksi u odnosu na zamenu GPU jer to mnogo zavisi od toga sta zapravo igras, stoga lovi natenane polovan 5600, 5600X, 5700X, pa cak i 5700G koji, iako je losija kupovina od prethodna 3, opet je znatno bolji CPU od 1200.

Kljuc je da ne bacis previse para na AM4 platformu vec da premostis do nekih srecnijih vremena.

Препоручио бих ти Endorfy fm6 1000w (може и 850w). Питај у нашим продавницама, била је 7 година гаранција раније. сад има само 750w што је ипак премало.
Hvala na preporuci. Ja sam bio pikirao CM Evga modularno/nemodularno napajanje sa 5 godina garancije, zbog pozitivnog iskustva sa prethodnim ali cu baciti pogled i na ovog proizvođača.
Moj predlog bi bio sledeci.

Prvo uzmi GPU i napajanje posto te najvise kolje taj 260X i tu ces osetiti najvecu razliku. Grafika imas dosta na oglasima i mozes da biras sta hoces u skladu sa budzetom a zatim cekaj da naleti neki dobar dil za polovan CPU.

Cak i bilo koji RX570 za 20-30e ce obrisati patos sa tom 260 koju imas, a kamo li nesto skuplje.

Sto se tice CPU, iako deluje kao da je (i jeste) veliki skok, diskutabilno je koliko ces to da primetis u praksi u odnosu na zamenu GPU jer to mnogo zavisi od toga sta zapravo igras, stoga lovi natenane polovan 5600, 5600X, 5700X, pa cak i 5700G koji, iako je losija kupovina od prethodna 3, opet je znatno bolji CPU od 1200.

Kljuc je da ne bacis previse para na AM4 platformu vec da premostis do nekih srecnijih vremena.
Hvala puno na opsežnom savetu. To mi je i bila zamisao što se tiče redosleda novih komponenti.

Ako je budzet ogranicen, bolji uzmi najpovoljniji ryzen 5600 koji mozes naci, a ostalo za grafiku jer male su razlike u ceni za sledeci rang grafickih (polovnih), a razliku izmedju ryzen 5600 i 5700x u vecini igara neces osetiti.

Nazad
Vrh Dno