Šta je novo?

Prevare na netu

Evo ja sam zabrinut i ne znam samo da li me više brine činjenica da postoji neko ko se nada da će ovo proći ili mogućnost da ipak negde postoji neko toliko inteligentan da ga navuku na ovo...
Zapravo im ciljna grupa i jesu ti najgluplji, zato je mail formulisan tako da svako sa IQ>80 ne nasedne, vec samo najgluplji. Tako stede resurse (vreme i trud), odvajaju samo najslabije jedinke iz krda.

Iskreno, ja sam članovima familije za koje sam ja odgovoran zabranio da klikću na bilo kakve linkove u mejlovima, četovima, društvenim mrežama dok ne proverim.

Postaju sve bolji i sve je teže razaznati šta je prevara, šta nije - a još kad ljudi to na telefonu onako uzgred rade... ajoj... Recept za katastrofu.
Koleginica je na poslu zamalo skoro 10 000 EUR upatila nekim Kolumbijcima, jer su poslali obaveštenje o dugu - hakovali su našeg ino-principala, poslali nam obaveštenje o dugu koje je bilo zaista na iznos koji smo trebali da im uplatimo u narednih 10 dana, samo su račun promenili.

Sestra otvara na mobilnom ovako nešto i već kreće da razmišlja gde treba da tapne:
1785665583442.webp

A ja, naravno, šizim 🙂

Potpuno isti pokusaj sam imao juce, samo je u pitanju neki "Hrvoje" navodno iz KG.
Ista pitanja i sistem, placa sve i organizuje prevoz DExspres, samo da kliknem na link koji mi on posalje za uplatu.😛
izbrisah poruke u brzini..sacuvao sam samo br tel.

@Zdebeli Nakon ovakvih prepiski dobiješ link ka lažnoj stranici D'Express kurirske službe gde se navodno vidi da je "plaćeno" unapred. A ti samo treba da upišeš podatke svoje bankovne kartice kako bi ti "preneli" novac. Kada to uradiš lopov ima podatke tvoje kartice i skine ti sav novac sa računa.

@Zdebeli Nakon ovakvih prepiski dobiješ link ka lažnoj stranici D'Express kurirske službe gde se navodno vidi da je "plaćeno" unapred. A ti samo treba da upišeš podatke svoje bankovne kartice kako bi ti "preneli" novac. Kada to uradiš lopov ima podatke tvoje kartice i skine ti sav novac sa računa.
Hvala.
Jel može SS te stranice gde se upisuju podaci?

@voidpg Ako nisi upoznat kako ova prevara funkcioniše slobodno pitaj za objašnjenje. U suprotnom nema potrebe za spamom.
Nije mi bila namera da spamujem, samo kažem dok je ovog formata poruka, bez sumnjivih linkova, ne mora da znači da je prevara. Dešavalo mi se x puta da mi više odgovara slanje privatnim brzim poštama, nego npr postexpressom, pa sam slao slične poruke prodavcima 🙂

Samo sto DExpress preko KP mozes da organizujes bez da ikad izadjes sa KP stranice

Pogledajte prilog 543390
Kompletan tekst

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO): Poštovani građanine, Vaša zdravstvena kartica je istekla. Molimo Vas da podnesete zahtjev za novu karticu kako biste mogli nesmetano ostvariti svoja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Za više informacija posjetite službenu web stranicu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

https://rfzogov.cc/rs

Postupak obnove: Odgovorite sa „Da“, zatim ponovo otvorite SMS poruku i posetite zvaničnu internet stranicu. Pratite navedena uputstva kako biste uspešno završili postupak obnove.

Hvala na razumevanju.
Sa istog broja danas stiglo, registarske tablice su naravno nepostojece.

Screenshot from 2026-08-04 15-36-48.webp

Screenshot from 2026-08-04 15-41-58.webpScreenshot from 2026-08-04 15-42-25.webp

Poslednja izmena:
Ne znam šta mi je ovde više zasmetalo. Da li to što po imenu misle da sam žensko, ili što moram da "slijedim poveznicu". 🤣

Screenshot 2026-08-05 at 15.42.59.webp

Opet moj najbolji drug open.telekom, nema odmaranja ni na paklenoj vrućini 😂
1000022546.webp
1000022548.webp1000022549.webp

Nazad
Vrh Dno