Šta je novo?

Internacionalna berza, akcije i banke u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme imbaqq
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Microsoft, Apple i Amazon beat na svim poljima.. Meta, po meni očekivano klimava.. Živ je nasdaq umro nije 🤣

Meni je SPYI na nekih +12% za ovu godinu uprkos Iranu i skoku nafte, ne mogu reći da nisam zadovoljan. Naravno, daleko je decembar.

Hteo bih i ja da zapocnem sa IBKR pricom i ulaganjem. U Intesi treba dodatan racun da otvorim? Ako ih pitam za uplate u ibkr u poslovnici jel mislite da mogu da mi pomognu?

Zašto dodatan račun? Jedino ako nemaš uopšte račun tamo.

Otvori prvo nalog na IBKR.

Nemoj ništa pitati u poslovnici, ne znaju gotovo sigurno.
Otvori nalog, verifikuj ga, pa ćemo dalje. Ako imaš devizni račun u Intesi, i pristup e/m bankingu, to je dovoljno.

Imam devizni u Intesi i pristup mbankingu. Nisam hteo da vas smaram, ali ako nije problem, resicemo zajedno.

Slobodno. Postoji set nelogičnih ali jednostavnih koraka koje treba ispuniti za Sepa transfer. Odeljenje deviznih plaćanja Intese je sposobno i ljibazno, mailom ti se obrate, kažu šta da popraviš.

Tako je, preko yetela idu normalno uplate (uključujući web/m-banking). Od dokumentacije idu ugovor, pismo, najava depozita (od skoro sa malo drugačijim interfejsom) i lična izjava.
Slična ti je taktika mojoj 🤣 srećno ulaganje!
ps od uvođenja sepa sistema manje su provizije (ne koliko smo očekivali), jer nema korespondentne banke.

Danas sam pustio novac preko Yettela, od dokumentacije sam okačio samo ugovor tako da kapiram da verovatno i neće proći pošto nemam to pismo.
Je l' se pod pismom smatra ova izjava sa reddit uputstva za Yettel? Popunim u Wordu i pošaljem dokument?

Pod najavom depozita se misli na to što na IBKR najavim uplatu?

Promenili su se i IBKR interfejs i Yettel app otkad je ovo uputstvo pisano. 🙂

Danas sam pustio novac preko Yettela, od dokumentacije sam okačio samo ugovor tako da kapiram da verovatno i neće proći pošto nemam to pismo.
Je l' se pod pismom smatra ova izjava sa reddit uputstva za Yettel? Popunim u Wordu i pošaljem dokument?

Pod najavom depozita se misli na to što na IBKR najavim uplatu?

Promenili su se i IBKR interfejs i Yettel app otkad je ovo uputstvo pisano. 🙂
Pismo je account confirmation letter.
U wordu popunjavaš izjavu sa čime trguješ (možeš kopirati šablon sa linka).
Najava depozita ti je onaj deo "bank transfer instruction"
Kad popuniš, klikneš na print, pa save as PDF. Bitno je da se vidi koliko pozicija kupuješ i po kojoj ceni. Intesa pored tickera traži i ISIN, ne znam za yettel.

Taj deo me zapravo najviše buni, nigde na IBKR nisam video da negde imam da popunim šta planiram da kupim pa da to skinem kao PDF.

Da li si uopšte najavio uplatu na IBKR platformi?
Ako jesi, pri vrhu stranice u navigaciji klikni na Transfer & Pay a zatim Transaction Status & History. U tabeli će biti najava koju si kreirao, klikni na nju a zatim u donjem levom uglu klikni Print - otvoriće se novi prozor gde možeš sačuvati instrukciju kao .pdf dokument (gore desno iz Destination padajućeg menia izaberi Save as PDF).
U transaction reference number treba da ti stoji šta kupuješ, broj pozicija, i po kojoj ceni.
primer: for purchase of 100 shares of VWCE for 100 EUR per share

Kako vi handlujete promenu cene po jedinici, ja recimo u transaction reference number unesem jednu cenu, evo recimo prekjuče SPYI bio 11.46, dok je lova legla na IBKR cena otišla na 11.60.

Jel mogu da prave problem za to, ovi naši konkretno, poreska, banka, verujem da IBKR neće.

Kupim koliko mogu, uvek mi ostane par € kusura.
Ne bi trebalo da prave problem naši jer koliko sam razumeo, banku/poresku najviše zanima trade confirmation report.. eventualno nalog 70.. takoreći, bitna im je cena po kojoj je kupljena pozicija a ne cena koju smo stavili u najavi depozita.
Isto važi i za broj pozicija/udela.

Uopšte ne moraš da kupiš to što si najavio. Niti moraš da kupiš odmah. Radi se o glupim instrukcijama NBS, koje i banke i mi prećutno ispunjavamo.

@Vorlon jel tebi IBKR nalog uopšte aktivan? Aktivacija naloga može potrajati i desetao dana.

Da, aktiviraše mi posle dva-tri dana, stigao mail.

Ali je vrlo konfuzno jer kada sam prvi put ušao nisam imao ništa od interfejsa sem fund account buttona i da instaliram app.

Kada sam sledeći put ušao sutradan otprilike se otključalo sve i imao sam opcije koje se nalaze u reddit uputstvu za uplatu sa Yettela ali koraci i interfejs nisu identični što ne pomaže nekome ko radi to prvi put pa sam primarno pratio IBKR korake i usput gledao da se koliko toliko iste stavke pominju u uputstvu.

I kada sam se registrovao koraci nemaju veze sa uputstvom za registraciju iz 2023. 🙂

Nisam uopšte ni ušao da vidim koliko košta ETF koji hoću da kupim niti istraživao platformu. Prebacio sam određenu sumu pod pretpostavkom da ću kad tad potrošiti i kusur ako ostane.

Uopšte ne moraš da kupiš to što si najavio. Niti moraš da kupiš odmah. Radi se o glupim instrukcijama NBS, koje i banke i mi prećutno ispunjavamo.

@Vorlon jel tebi IBKR nalog uopšte aktivan? Aktivacija naloga može potrajati i desetao dana.
AIK trazi da se posalje i potvrda o kupljenim jedinicama posle i vrati razlika.

Jesi slao preko AIK, pričaš iz ličnog iskustva? Možeš da mi našišeš šta tačno traže, i gde to navode?

U izjavi banci, pored toga što navodiš šta ćeš kupiti i po kojoj ceni, stoji i da ćeš banku obavestiti o kupovini, to je sve.
Nigde ne piše da ćeš vratiti višak.
Nigde ne piše da ćeš poslati banci potvrdu o kupljenim jedinicama, niti su oni na bilo koji način nadležni da to kontrolišu.
Nigde ne piše na koji način treba da obavestiš banku. Ali evo, da budemo kreativni:
Kupiš dopisnicu, adresiraš na sedište banke, i napišeš: "Dragi banksteri, samo da vas obavestim da sam pazario kako smo se dogovorili. Voli vas P.P."
Ko uzgaja golubove, još lakše.

Disclaimer: batalio sam AIK, uvođenjem tarifnika iz marta prošle godine, preskupi.

Upravo tako, ja pustim Intesi povratni mejl o kupovini akcija sa T212 potvrdom transakcije bez ikakvog povraćaja razlike ili objašnjavanja, oni se zahvale i to je to

Jesi slao preko AIK, pričaš iz ličnog iskustva? Možeš da mi našišeš šta tačno traže, i gde to navode?

U izjavi banci, pored toga što navodiš šta ćeš kupiti i po kojoj ceni, stoji i da ćeš banku obavestiti o kupovini, to je sve.
Nigde ne piše da ćeš vratiti višak.
Nigde ne piše da ćeš poslati banci potvrdu o kupljenim jedinicama, niti su oni na bilo koji način nadležni da to kontrolišu.
Nigde ne piše na koji način treba da obavestiš banku. Ali evo, da budemo kreativni:
Kupiš dopisnicu, adresiraš na sedište banke, i napišeš: "Dragi banksteri, samo da vas obavestim da sam pazario kako smo se dogovorili. Voli vas P.P."
Ko uzgaja golubove, još lakše.

Disclaimer: batalio sam AIK, uvođenjem tarifnika iz marta prošle godine, preskupi.
Da, morao je da se potpise ugovor da ce se tacno to kupiti, da nece nonEU akcije/obveznice, da ce biti dostavljen dokaz o kupovini i da ce razlika biti vracena.
I kaze mi proverena osoba da sada to traze. Ja sam digao ruke nakon 5 pokusaja ove godine (prosle je islo glatko), jer nisam mogao da in svaki dan opet saljem sve novo (mora uvek fresh stock price..). Ali morali smo da potpisemo ovo i kazem.. trazili su ljudima da vrate razliku.

Mislim da to namerno rade da se ljudi smore i da ne mrdaju novac, ne zbog NBSa.

Tako da ja sebi posaljem uz prilog nemacke boravisne bez potrebnih daljih dokaza icega.

Da li si uopšte najavio uplatu na IBKR platformi?
Ako jesi, pri vrhu stranice u navigaciji klikni na Transfer & Pay a zatim Transaction Status & History. U tabeli će biti najava koju si kreirao, klikni na nju a zatim u donjem levom uglu klikni Print - otvoriće se novi prozor gde možeš sačuvati instrukciju kao .pdf dokument (gore desno iz Destination padajućeg menia izaberi Save as PDF).
U transaction reference number treba da ti stoji šta kupuješ, broj pozicija, i po kojoj ceni.
primer: for purchase of 100 shares of VWCE for 100 EUR per share
Hvala na detaljnim instrukcijama, našao sam taj deo.

Ali fora je što se on otvori tek kad na IBKR kliknem da sam već inicirao uplatu a kao treba da odradim taj korak pre uplate?

Pitao sam i Yettel podršku kako da pošaljem sva dokumenta kada u aplikaciji mogu da okačim samo 1 dokumenta pa su mi rekli da ih prvo pošaljem na mail pa onda pokrenem uplatu.

To sam odradio pa sada čekam da vidim šta će biti s obzirom da mi je podrška rekla da moraju odvojeno da se pošalju ugovor sa brokerom i potvrda o otvaranju računa a koliko sam video kod IBKR je to jedan dokument - Account Confirmation Letter With Customer Agreement.

Zbunjujuće kod uplate je i što je SWIFT kod na IBKR instrukcijama za uplatu CHASDEFXXXX koji Yettel app ne prepoznaje ali prepoznaje CHASDEFX i onda se povuku podaci banke koji treba...

Ono što isto nisam siguran je da li treba da biram OUR ili SHA opciju. Hoću da ja snosim troškove transakcije ali u app piše da mora da bude SHA da bi išlo kao SEPA što je valjda bolje?

To sam odradio pa sada čekam da vidim šta će biti s obzirom da mi je podrška rekla da moraju odvojeno da se pošalju ugovor sa brokerom i potvrda o otvaranju računa a koliko sam video kod IBKR je to jedan dokument - Account Confirmation Letter With Customer Agreement.
Ugovor ti je onaj dokument sa tridesetak stranica (ili koliko već). A potvrda o otvaranju računa je account confirmation letter.
Letter: u navigaciji klikni Performance & Report a zatim Other Reports, pronadji Account Confirmation Letter i klikni plavo dugme sa desne strane (Run),
Ugovor skini sa ovog linka: https://www.interactivebrokers.com/en/accounts/forms-and-disclosures-client-agreements.php

Poslednja izmena:
Valjda moraš da ideš sa OUR kad plaćaš ka IBKR-u? Nije mi logično da delimo troškove ja i IBKR podjednako.
Када идеш SEPA трансфером (што ти је моја најтоплија препорука, јер ћеш провизију вишеструко мање платити), мораш да изабереш SHA, то је једноставно тако. Нећеш делити трошкове са IBKR (лећи ће им на рачун тачно онолико колико пошаљеш девизним трансфером), јер очигледно имају дил са својом банком или киме год да им не скидају "њихов део". Вероватно им се исплати да брже приме средства SEPA-ом, па по цену да ти то нешто ситно трошкова опросте. Нагађам, не знам.

Ово све причам из искуства. Додуше, само једном сам уплатио SEPA трансфером, и то преко Рајфа, и провизија ми је била негде око 7 пута мања него путем SWIFT-а. Што значи, неће ме више SWIFT видети 😀

Ništa onda se nadam da će me opet odbiti pa da izaberem SHA. 🙂

Mislio sam da je nemoguća opcija da IBKR snosi deo troškova.

Nazad
Vrh Dno