Teddy McDonald
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 08.04.2022
- Poena
- 165
Buy the rumor sell the news 🙂 Od danas pretpostavljam nastavlja sa skokom.I onda je Intel zamotao skupu cokoladu i pao 😉
Buy the rumor sell the news 🙂 Od danas pretpostavljam nastavlja sa skokom.I onda je Intel zamotao skupu cokoladu i pao 😉
Ni SNP500 ni Daq ne mrdaju iz tight range-a mesecima.Microsoft, Apple i Amazon beat na svim poljima.. Meta, po meni očekivano klimava.. Živ je nasdaq umro nije 🤣
Tako je, preko yetela idu normalno uplate (uključujući web/m-banking). Od dokumentacije idu ugovor, pismo, najava depozita (od skoro sa malo drugačijim interfejsom) i lična izjava.
Slična ti je taktika mojoj 🤣 srećno ulaganje!
ps od uvođenja sepa sistema manje su provizije (ne koliko smo očekivali), jer nema korespondentne banke.
Pismo je account confirmation letter.Danas sam pustio novac preko Yettela, od dokumentacije sam okačio samo ugovor tako da kapiram da verovatno i neće proći pošto nemam to pismo.
Je l' se pod pismom smatra ova izjava sa reddit uputstva za Yettel? Popunim u Wordu i pošaljem dokument?
Pod najavom depozita se misli na to što na IBKR najavim uplatu?
Promenili su se i IBKR interfejs i Yettel app otkad je ovo uputstvo pisano. 🙂
AIK trazi da se posalje i potvrda o kupljenim jedinicama posle i vrati razlika.Uopšte ne moraš da kupiš to što si najavio. Niti moraš da kupiš odmah. Radi se o glupim instrukcijama NBS, koje i banke i mi prećutno ispunjavamo.
@Vorlon jel tebi IBKR nalog uopšte aktivan? Aktivacija naloga može potrajati i desetao dana.
Da, morao je da se potpise ugovor da ce se tacno to kupiti, da nece nonEU akcije/obveznice, da ce biti dostavljen dokaz o kupovini i da ce razlika biti vracena.Jesi slao preko AIK, pričaš iz ličnog iskustva? Možeš da mi našišeš šta tačno traže, i gde to navode?
U izjavi banci, pored toga što navodiš šta ćeš kupiti i po kojoj ceni, stoji i da ćeš banku obavestiti o kupovini, to je sve.
Nigde ne piše da ćeš vratiti višak.
Nigde ne piše da ćeš poslati banci potvrdu o kupljenim jedinicama, niti su oni na bilo koji način nadležni da to kontrolišu.
Nigde ne piše na koji način treba da obavestiš banku. Ali evo, da budemo kreativni:
Kupiš dopisnicu, adresiraš na sedište banke, i napišeš: "Dragi banksteri, samo da vas obavestim da sam pazario kako smo se dogovorili. Voli vas P.P."
Ko uzgaja golubove, još lakše.
Disclaimer: batalio sam AIK, uvođenjem tarifnika iz marta prošle godine, preskupi.
Hvala na detaljnim instrukcijama, našao sam taj deo.Da li si uopšte najavio uplatu na IBKR platformi?
Ako jesi, pri vrhu stranice u navigaciji klikni na Transfer & Pay a zatim Transaction Status & History. U tabeli će biti najava koju si kreirao, klikni na nju a zatim u donjem levom uglu klikni Print - otvoriće se novi prozor gde možeš sačuvati instrukciju kao .pdf dokument (gore desno iz Destination padajućeg menia izaberi Save as PDF).
U transaction reference number treba da ti stoji šta kupuješ, broj pozicija, i po kojoj ceni.
primer: for purchase of 100 shares of VWCE for 100 EUR per share
Ugovor ti je onaj dokument sa tridesetak stranica (ili koliko već). A potvrda o otvaranju računa je account confirmation letter.To sam odradio pa sada čekam da vidim šta će biti s obzirom da mi je podrška rekla da moraju odvojeno da se pošalju ugovor sa brokerom i potvrda o otvaranju računa a koliko sam video kod IBKR je to jedan dokument - Account Confirmation Letter With Customer Agreement.
Valjda moraš da ideš sa OUR kad plaćaš ka IBKR-u? Nije mi logično da delimo troškove ja i IBKR podjednako.OUR - ide sigurno kroz Swift
SHA - ide sigurno kroz Sepa
Када идеш SEPA трансфером (што ти је моја најтоплија препорука, јер ћеш провизију вишеструко мање платити), мораш да изабереш SHA, то је једноставно тако. Нећеш делити трошкове са IBKR (лећи ће им на рачун тачно онолико колико пошаљеш девизним трансфером), јер очигледно имају дил са својом банком или киме год да им не скидају "њихов део". Вероватно им се исплати да брже приме средства SEPA-ом, па по цену да ти то нешто ситно трошкова опросте. Нагађам, не знам.Valjda moraš da ideš sa OUR kad plaćaš ka IBKR-u? Nije mi logično da delimo troškove ja i IBKR podjednako.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari