Šta je novo?

Nova studija tvrdi da je mlada Gen Z radna snaga produktivnija u radu kod kuće

Норвешка пива нула??? Шта све нећу прочитати.

Хајнекен који се пуни овде и Хајнекен из Холандије нису за поређење. Уопштено гледано свако инострано пиво које се производи овде нема везе са оригиналним.

Od nemackih piva tamo jedino mi nije leglo ono njihovo dimnjeno pivo u Bambergu.

To nisam mogao da progutam nikako

Takoe

Znate za vic
Predstavnici Hajnekena, Tuborga Beksa, i Badvajzera su se susreli u nekoj kafani. Naravno, svaki naruči svoje osim predstavnika Badvajzera koji naruči npr KokaKolu
Svi dreknu na njega - kako to, pa sramota, ovo ono ... a on kaže:
Vidim niste naručili pivo pa nisam hteo ni ja

Норвежани имају основни предуслов за пиво, а то је врхунска вода.

Ne znam kako je u Norveškoj, ali 99.99% današnjih pivara, SVIH, provlače vodu kroz reversnu osmozu pre proizvodnje piva. To rade čak i kraft pivare.
Tako da je ta priča o značaju vode u pivu samo urbani mit ili eventualno advertising hype u slučaju da marketing team proceni da im ta priča ide uz nji'ovo pivo.
Značaj vode može postojati u finesama onih nekih maloserijskih piva što postoje samo ponegde lokalno, tamo neki manastiri u Belgiji...
Industrija, jok! Voda iz r.osmoze u pivarama je već par decenija standard koliko i litijum u baterijama.

Dobro pivo čine kvalitetne sirovine (npr. bez kukuruzne krupice ili fruktoznog sirupa), dalje njihova obrada, a naročito izbegavanje ubrzivača vrenja, konzervanasa, stabilizatora i ostalih hemijskih špecija što pojeftinjuju/ubrzavaju/optimizuju proizvodnju.

Takoe

Znate za vic
Predstavnici Hajnekena, Tuborga Beksa, i Badvajzera su se susreli u nekoj kafani. Naravno, svaki naruči svoje osim predstavnika Badvajzera koji naruči npr KokaKolu
Svi dreknu na njega - kako to, pa sramota, ovo ono ... a on kaže:
Vidim niste naručili pivo pa nisam hteo ni ja

Ima i onaj, poslali iz BIP pivare pivo na analizu...

Posle par dana stižu rezultati.
Piše: "Vaš konj ima šećernu bolest"

👍
To sam i ja rekao samo ne tako stručno 🙂
Ista situacija je sa industrijskim pivarama svuda u svetu, ništa Norveška nije drugačija. Bilo nekad jako jako davno da lokalnom pivu poseban šmek daje lokalni izvor

Nisam čuo do sada taj vic začudo 😁

Да вода не игра улогу Старопрамен или Бекс из Апатина би имали исти укус као они из Прага, или Бремена, а то није случај, ни приближно. Припрема воде постоји, наравно, али очигледно локалне фабрике имају своје параметре за Ph вредности и различите минерале у води. За моје аматерско кување нисам се бавио тиме, више сам него задовољан водом из сеоског водовода, цео процес прављења традиционалног пива је свакако крајње примитиван. Кукурузна крупица нема шта да тражи у пиву, било би лепо да се законски ограничи да се такви производи уопште називају пивом, а нешто што има 100% слад премијум пивом. Ако се сетим питаћу другара који је овде у селу био главни пивар у локалној микро-пивари како су припремали воду.

Ne mogu imati isti ukus jer se ne pripremaju od istih komponenti. Voda je tu nakon tretmana najmanje bitna. Isto važi za bilo koji proizvod svuda
Da li stvarno misliš da koriste isti slad? Od istog ječma sa istih prostora? Sa istim dodacima, istim procesom? Isti kvasac?
Jedan moj drugar je koristio vodu iz vodovoda i vodu sa prirodne česme iz sela. Apsolutno nismo primetili razliku. I dalje redovno pravi male količine za svoju dušu
Slažem se sa bruku da nešto uopšte nazivaju pivom

Još pre nekih ... kahm, skoro 30 godina bakćao sam se sa likom koji je otvorio manju privatnu pivaru koja je nažalost propala (nisu svi za biznis). Njegov tehnolog mu je smućkao fenomenalno pivo čijim ukusom je većina bila oduševljena. Pravio je čak i nepastrerizovano
Desilo se da je prošlo više od 5 god nakon zatvaranja pivare da u podrumu u selu nađem gajbu tog piva. Otvorismo jedno da probamo sa velikim oprezom, ode cela gajba to veče 🙂

Poslednja izmena:
Да вода не игра улогу Старопрамен или Бекс из Апатина би имали исти укус као они из Прага, или Бремена, а то није случај, ни приближно...

Zaista veruješ da se Staropramen iz Praga i Staropramen iz Apatina, i Heineken iz Amsterdama i iz Novog Sada razlikuju samo za vodu?!?
😵 😳

Разликују се за укус, колико је до воде колико до других компоненти не знам, сва пива из Апатина имају специфичан шмек, а заједничко им је између осталог управо вода.

Последње што сам нагазио да нисам знао је Баварија за коју сам мислио да се увози, а чим сам отворио сам схватио где се пуни. Сад у Београду купујем малтене само Бадвајзер.

Poslednja izmena:
Па пола њих не може још увек ни да купи алкохол, барем у овим строгим уређеним срединама. Зато могу преко снепа да заврше све могуће бомбонице и прашкове код локалног дистрибутера, без пдв и личне карте на увид. Више се конзумира кока него банане које се користе као параван за шверц.

Ја морам да пређем 25 км да дођем до радње где платим пиво 8-10 евра, и која има строго радно време, лакше би ми било да завршим ћамил допа.

Druzim se dosta sa gen-z i po nekom mom iskustvu daleko su od tih dzankija koji su sada vec stereotpipni tamo u bogatim zemljama.
Nemaju previse para, preduzimljivi su i rade neke svoje biznise jer su osetili na ovaj ili onaj nacin ono sto sam ja recimo odbijao da osetim mnogo godina.
Zive zdravo, znaju mnogo o zdravoj hrani i na njoj ne stede, alkohol piju tu i tamo , isto kao i mi milenijalci, jedina kljucna razlika su mobilni telefoni i drustvene mreze..
Konstantna stvar kod svih koje znam je da su poprilicno zavisni od istih i da prate likove koje ja ne znam ni da izgovorim.

Hajneken, Beks, Tuborg ... to nisu piva, ni vodu ne može da zameni
Stalno oni imaju te akcije, prethodno bili Nektar a pre njega Stela

Samo nakon povratka iz Grčke i uživanja u blagodetima njihovih marki, ovo naše ne mogu ni da pomirišem.
Da, fokus mi je bio na ceni 0,38 centi ! ove delulu price "pivo nije pivo" me ne zanimaju

Meni ceska piva odgovaraju, Kozel Dark, Bernard Dark, ...
E sad, to sto toga sve slabije ima po niskim pivnicama je drugi problem...

moze lock. hvala preterasmo

Правимо трендинг за вести што би рекли млади а ти тако…

Otkad sam u jednoj pivnici u Plzenju pio točeno Pilsner Urquell drugačijim očima gledam na češka piva koja se mogu naći u našim prodavnicama...
A inače najviše volim tamna piva i to težišno tamni Bude ali za je zanimljivo da se često u restoranima ne može naći tamno pivo.

Da si pio točen u nekoj boljoj pivnici u Srbiji, imao bi isti utisak. Točeno pivo i flaširano/konzerviasno ne idu u istoj rečenici za poređenje. Zbog toga recimo treba izbegavati kraft piva van točilice. Potpuni su pronašaj.

Otkad sam u jednoj pivnici u Plzenju pio točeno Pilsner Urquell drugačijim očima gledam na češka piva koja se mogu naći u našim prodavnicama...
A inače najviše volim tamna piva i to težišno tamni Bude ali za je zanimljivo da se često u restoranima ne može naći tamno pivo.
U Pragu i dalje ima The Pub na vise lokacija gde sam sebi za stolom tocis Pilsner Urquell. Mada sam ja vise za Budweiser Budvar.

Pio sam u Češkoj i flaširana piva i onda su znatno bolja od ovih što se mogu kupiti kod nas.

Inače kada se poželim dobrog piva ja skoknem do Kompasa na Trošarini jer mi je desetak minuta pešice do tamo i ne moram da razmišljam kako ću nazad...

Eh, super. 😛
Sad znam gde ću na pivo.
Hvala Marti na informaciji.
Meni je malo dalje, ali dovoljno blizu.

Nazad
Vrh Dno