Šta je novo?

Električni bicikli i električni skuteri tema

• Začetnik teme Začetnik teme a c a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja mislim da ta zvanična statistika o polomljenima na trotinetu ne postoji. Jutros me je dočekala vest da je ćerka mog rođenog brata pala sa električnog trotineta. Negde na Voždovcu nizbrdo, njih dve od 15 godina na trotinetu, brzina 30-40km/h. Polomljen nos i karlica, leži u Tiršovoj.

Trotinet obicno automatski koci kad se ide nizbrdo preko dozvoljene brzine. Skuter mozda?

Stvarno? Ne znam za to. Moj trotinet koji je ograničen na 25km/h se ne buni niti usporava kada stigne do 30km/h nizbrdo.

Svakako ovo što su one vozile je električni trotinet koji ima jači motor i bez problema dostiže tih 30-40km/h.

Pale su obe ali pošto je moja bratanica bila ispred samo se ona polomila, drugarica nije imala povrede

Da dodam da sam i njoj kao stric zvocao kako to nije za njih.

Prvo pišti, a posle i koči.
(mislim da ne koci kad je baterija potpuno puna sto mi se jos nije desilo).

To ima veze sa dopunjavanjem baterije kad se koci.Kod mene je iskljuceno,manje greje bateriju.

U mom slučaju koči ako se pusti gas. Što veći stepen rekuperacije to više koči. Ali dok držim gas nema nikakvog kočenja.

Ne mogu sada da proverim ponovo, posto sam u nekim radovima.ali otprilike je ovako kad idem nizbrdo sa dugackog brda.

Prilozi

• Screenshot_20260726_151217_Edge.webp
    Screenshot_20260726_151217_Edge.webp
    44 KB · Pregleda: 27
.
ako predjem max brzinu ,recimo nizbrdo ,jel usporava

Da, ali zavisi od situacije.

Kod Xiaomi Electric Scooter 6:

• Na ravnom putu neće preći oko 25–26 km/h svojom snagom, jer kontroler prestaje da dodaje snagu.
  • Nizbrdo, ako gravitacija ubrza trotinet na 30 km/h ili više, neće aktivno kočiti samo zato što je prešao maksimalnu brzinu. Trotinet će se slobodno kotrljati i može da dostigne veću brzinu.
Kada pustiš gas nizbrdo:

• možeš osetiti blago usporavanje zbog regenerativnog kočenja (ako je uključeno u podešavanjima),
  • ali to nije isto kao jako kočenje koje bi održavalo brzinu na tačno 25 km/h.
Dakle:

• ✅ na ravnom: ograničen je na oko 25–26 km/h,
  • ✅ nizbrdo: može da ide brže od 25 km/h,
  • ❌ neće sam snažno kočiti samo zato što je prešao fabričku maksimalnu brzinu.
Ako u Xiaomi Home aplikaciji uključiš Strong Energy Recovery (KERS), usporavanje pri puštanju gasa nizbrdo biće primetnije nego na slabijem podešavanju.

nocima na uglu ustanicke i grcica milenka ih skupljam razvaljene sto el skuteri sto bicikle i trotinete sa skidanim blokadama skoro sam delove jednog indijca pakovao u najlon kesu da ponese hitna ako mogu da mu prisiju. vodite racuna kako vozite. glowo wolt kamikaze.

.
ako predjem max brzinu ,recimo nizbrdo ,jel usporava

Da, ali zavisi od situacije.

Kod Xiaomi Electric Scooter 6:

• Na ravnom putu neće preći oko 25–26 km/h svojom snagom, jer kontroler prestaje da dodaje snagu.
  • Nizbrdo, ako gravitacija ubrza trotinet na 30 km/h ili više, neće aktivno kočiti samo zato što je prešao maksimalnu brzinu. Trotinet će se slobodno kotrljati i može da dostigne veću brzinu.
Kada pustiš gas nizbrdo:

• možeš osetiti blago usporavanje zbog regenerativnog kočenja (ako je uključeno u podešavanjima),
  • ali to nije isto kao jako kočenje koje bi održavalo brzinu na tačno 25 km/h.
Dakle:

• ✅ na ravnom: ograničen je na oko 25–26 km/h,
  • ✅ nizbrdo: može da ide brže od 25 km/h,
  • ❌ neće sam snažno kočiti samo zato što je prešao fabričku maksimalnu brzinu.
Ako u Xiaomi Home aplikaciji uključiš Strong Energy Recovery (KERS), usporavanje pri puštanju gasa nizbrdo biće primetnije nego na slabijem podešavanju.

Izgleda da to zavisi od modela trotineta...
Segway F3 pro sa maksimalnim gasom na najvećoj nizbrdici ne prelazi 25 km/h,
Dok sam sa predhodnim F2 pro išao i 36 km/h

Izgleda da to zavisi od modela trotineta...
Segway F3 pro sa maksimalnim gasom na najvećoj nizbrdici ne prelazi 25 km/h,
Dok sam sa predhodnim F2 pro išao i 36 km/h
Mozda je bio pun kad si isao nizbrdo ili ti je iskljucena regeneracija?

Moj f2 pro kad idem niz nadvoznjak pod punim gasom zapisti i zakuca na 32khm, na toliko je otkljucan, eventualno 33kmh ali preko toga ne ide.

To i čemu pišete je karakteristično za starije tipove

Noviji trotineti se na nizbrdici ne kreću po inerciji već onoliko koliko je setovano, bio kers uključen ili ne.

Znači i ako je otključan na neku brzinu na njoj se max možete spuštati tako da nije moguća nekontrolisana max brzina, i gravitacija nema uticaja na brzinu

Gomila nelogicnih gluposti of nestručnih ljudi.

Pa zar je toliko teško da neko od njih bar par dana uzme da provoza neko od tih "vozila" ulicama Beograda i vidi šta od toga ima smisla a šta ne.

Mozda je bio pun kad si isao nizbrdo ili ti je iskljucena regeneracija?

Moj f2 pro kad idem niz nadvoznjak pod punim gasom zapisti i zakuca na 32khm, na toliko je otkljucan, eventualno 33kmh ali preko toga ne ide.
Moj F2 pro je bio onaj prvi model sa jednim amortizerom napred i nešto jačim motorom od ovog koji se prodaje sada...

Za voznju trotineta po danu ,jel mora fluroscentni prsluk?
Mora

Po biciklistickoj stazi po danu, u uslovima normalne vidljivosti, ne mora prsluk.

Mislim da se ne zahteva prsluk vec moze i opasac npr. Za jakne i dukseve nisam siguran, imam neke dukseve za trcasnje koje imaju na sebi manje zute reflektujuce delove oko cipzara.

Mislim da sam odabrao najgori trenutak za kupovinu ebike-a 😀 na kraju sam uzeo cube kathmandu pro, tako da - barem na papiru ispunjava sve:
  • motor 250W
  • pomaze do 25kmh
  • mora da se okrecu pedale da bi dobio asistenciju motora

osim toga, jel potrebno jos nesto? Kapiram kaciga samo?

chatgpt mi kaze:
Ne. Danju reflektujući prsluk nije obavezan.
Ako voziš po danu i pri dobroj vidljivosti, potrebno je:
✅ identifikaciona nalepnica na trotinetu,
✅ zaštitna kaciga.
Reflektujući prsluk ili druga reflektujuća odeća obavezni su noću ili kada je vidljivost smanjena (npr. magla, jaka kiša).
Dakle, preko dana po lepom vremenu ne moraš da nosiš prsluk.

Ako budes menjao lanac... obicno treba lanac za elektricne biciklove, posto je par karika duzi od standardnog lanca za bicikli, ne pitaj me kako znam 🙂

Meni ne smetaju ljudi na trotinetima, ali vidjam ovu decu da non stop prolaze na crveno, bez kacige, bez icega. Ja prelazim ulicu na pesacki a on na crveno sa trotinetom. I jos me gleda kao ja trebam da stanem/da se pomerim. Ne daj boze da padnu na nizbrdici ima da se vuku par metara vise kad padnu.

Sto se mene tice - za decu do 18 godina preporucio bih ogranicena brzina + kaciga + samo po trotoaru. Realno gledano to su deca koja ne znaju pravila saobracaja. Za ove starije - manje vise se ocekuje da budu upoznati, dakle da se na crveno staje, ko ima prvenstvo, itd.

Za roditelje koji citaju ovaj thread i misle "ma daj, radili smo i mi budalastine" - ako voze u saobracaju makar kacigu im obezbedite.

Mislim da sam odabrao najgori trenutak za kupovinu ebike-a 😀 na kraju sam uzeo cube kathmandu pro, tako da - barem na papiru ispunjava sve:
  • motor 250W
  • pomaze do 25kmh
  • mora da se okrecu pedale da bi dobio asistenciju motora

Kaciga nije obavezna za bicikl (a bicikl sa asistencijom se i dalje vodi kao bicikl), na tebi je da li hoćeš da je nosiš ili ne.

chatgpt mi kaze:
Ne. Danju reflektujući prsluk nije obavezan.
Ako voziš po danu i pri dobroj vidljivosti, potrebno je:
✅ identifikaciona nalepnica na trotinetu,
✅ zaštitna kaciga.
Reflektujući prsluk ili druga reflektujuća odeća obavezni su noću ili kada je vidljivost smanjena (npr. magla, jaka kiša).
Dakle, preko dana po lepom vremenu ne moraš da nosiš prsluk.
kritički koristiti tehnologiju.

Član 92b

Vozač ne sme prevoziti drugo lice na lakom električnom vozilu.

Vozač lakog električnog vozila mora nositi svetloodbojni prsluk kada se kreće kolovozom.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, vozač lakog električnog vozila mora nositi svetloodbojni prsluk ili biti osvetljen ili označen reflektujućom materijom noću i u uslovima smanjene vidljivosti kada se kreće biciklističkom stazom, odnosno pešačko-biciklističkom stazom.

Sada kada je uveden zakon za el. bicikle, sta je od modela koji se prodaju u Srb srednje kvalitetno dio malo bolje kvalitetno kupiti do 2500e ?
Znaci BICIKLA, ne skuteri sa pedalama i tako to.

Sada kada je uveden zakon za el. bicikle, sta je od modela koji se prodaju u Srb srednje kvalitetno dio malo bolje kvalitetno kupiti do 2500e ?
Znaci BICIKLA, ne skuteri sa pedalama i tako to.
Ja sam uzeo cube kathmandu hybrid pro, ja sam zadovoljan 🙂 bosch oprema sa shimano stvarima, meni je bas dobar

U Ruzveltovoj u BG je na jednoj strani ulice biciklistička traka u jednom smeru, na drugoj strani u drugom smeru. Naravno, voze i bicikli i trotineti suprotnim smerom konstantno. Večeras, jedan, ne da mi forum da napišem ovde pravu reč, juri na trotinetu u kontra smeru. Da li je išao 40, 50 ili koliko, nemam pojma, proleteo je. Ne samo da ne može da drži pravo, pa stalno krivuda, nego se to njegovo g od trotineta bukvalno trese pri toj brzini. Takvi sami traže da poginu i to neće biti šteta, nego će nekog drugog da povredi. I onda se takve budale trpaju u isti koš sa onima koji poštuju pravila jer i jedni i drugi voze trotinete...

Nazad
Vrh Dno