Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa evo kod mene su nedavno sektore cackali i od B20 i eventualno B3 agregacija na prozoru kad usmerim telefon ka anteni dok sad imam B1+B20 agregaciju unutar kuce u Bosni. Tako da mogu slobodno da kod nas prebace opremu. Ovo se zezam da su posebno B1 usmerili ka meni jer hvatam na 4km udaljenosti indor. Kad budem kući bas me zanima da li moze i dalje da uhvati i B3 na prozoru da bude 3CC.
Citav grad i okolna mesta su pokrivena sa te Bazne stanice. Tako da komotno mogu da donesu u Bosnu da unaprede mrežu

Mislim da oni razmišljaju na taj način da jedan broj njihovih korisnika neće u narednih par godina prelaziti i koristiti 5G, jer im 4G sasvim odgovara, a uz to će dobiti povraćaj investicije od već ugovorenih dilova sa Huawei-jem.
Korisnici u Soko Banji, Vrnjačkoj Banji, na Kopaoniku i Zlatiboru svakako neće koristiti 5G (to su samo neke od Huawei lokacija).
A njihove 5G SA i slične bajke ne mogu ni da slušam. Negde sam pročitao da to govore da bi podigli cenu akcija na berzi na koju su izašli, kao što Elon Musk radi sa glupostima koje izjavljuje sa vremena na vreme.
Sa ovim se slažem, svi rokovi o kojima je direktor pričao su odavno prošli.
Vlasnik A1 je meksički Amerika Movil, a Yettela Etisalat, tako da će sigurno u budućnosti strategije ovih operatera sve više biti usklađene sa profilima matičnih kuća.
Amerika Movil je poznat po strogoj kontroli troškova i optimizaciji resursa, kao i po agresivnom širenju mreža u Južnoj Americi, a Etisalat po ultra-premium kvalitetnim uslugama (već koriste 5G Advanced i migriraju ka U6GHz).
A1 za sad cepa samo 3.5GHz 5G, i gde god imate 5G ikonu na telefonu, brzine su 500+ Mbps. 4G su pustili prilično masovno na 700MHz, za sad bez 5G na 700MHz ili bilo kom nižem opsegu.

Yettel dok su bili samo Česi, izgubio je kvalitet koji su Norvežani držali, kako će Etisalat rešiti to sve, ostaje da se vidi. Drugi ogroman problem Yettela je što u ruralu imaju mali milion LTE 800 + LTE 700 + WCDMA 900 + GSM 900 baznih stanica bez ikakvog signala na višim opsezima, pa brzine na tim ćelijama budu reda veličine do 10Mbps, što je za današnje vreme izuzetno loše.

A1 na svakoj BS ima 3CA, 4CA, ali evo baš ovde kod mene u selu pored Pirota (u kotlini, na 4km od grada) imam:
  • Yettel 700 + 800 + 1800 LTE bez 5G signal od -90 do -110 RSRP
  • A1 800 + 2100 LTE bez 5G i bez 1800MHz 2CA sa -100 do -115 RSRP
  • mts 800 + 1800 + 2100 bez 5G naravno, ali ni jedna BS bliža od 4km, signal na 800MHz oko -110 do -125 RSRP što je katastrofa potpuna.

U gradu imam na mts 4CA LTE (Huawei), na 3 Yettel BS n78 5G bez ikakvog 700MHz 5G (ima 700MHz LTE), A1 ima na 4 BS n78 5G, sve ostale sa čak 6 LTE carriera.

Tako da, na A1 sam za sad. Od mts 5G sam odustao.

MIslis da su bolji drugi? Ili sigurno znas? Ako znas mozes li sa nama podeliti ko koliko 5G baznih stanica ima ili jos bolje da znamo mapu pokrivensti svih operatera 5G signalom?
Prema Ratelu Yettel ima 6273 5G baznih stanica, A1 ima 2394, mts ima 3156. Ako te zanimaju lokacije ovih baznih stanica imaš .csv fajl na Ratelovom sajtu gde su za svaku baznu stanicu navedene koordinate. Jedan član iz ove teme je to preradio u sajt, trebalo bi da su podaci sa tog sajta usklađeni sa Ratelom, tu može da se vidi mapa pokrivenosti.

Ne mislim da su nešto posebno ova dva bolja od mts-a, ali objektivno Yettel sada ima veću pokrivenost. A1 će verovatno ispratiti to u nekoj budućnosti. Mts ima problem zbog te Huawei opreme o čemu je u više navrata pisao poglavicas, mislim da taj teret nemaju druga dva operatora. Proces zamene sve te opreme će biti dug, državna su firma. Zato mislim da su u lošijem položaju.

Prema Ratelu Yettel ima 6273 5G baznih stanica, A1 ima 2394, mts ima 3156. Ako te zanimaju lokacije ovih baznih stanica imaš .csv fajl na Ratelovom sajtu gde su za svaku baznu stanicu navedene koordinate. Jedan član iz ove teme je to preradio u sajt, trebalo bi da su podaci sa tog sajta usklađeni sa Ratelom, tu može da se vidi mapa pokrivenosti.

Ne mislim da su nešto posebno ova dva bolja od mts-a, ali objektivno Yettel sada ima veću pokrivenost. A1 će verovatno ispratiti to u nekoj budućnosti. Mts ima problem zbog te Huawei opreme o čemu je u više navrata pisao poglavicas, mislim da taj teret nemaju druga dva operatora. Proces zamene sve te opreme će biti dug, državna su firma. Zato mislim da su u lošijem položaju.
Losi su to podaci ili ti lose napisao.
Mnogo vece evropske drzave nemaju 6k+ BS, a kamoli samo jedan operater kod nas.

Ni jedna mapa nije tacna. Primer A1 u Loznici, ima na 4 lokacije tj 4 bazne postavljen 5G (gradiliste, idea centar, lagator, šabački put), a na mapama je samo jedna bazna na Šabačkom putu

Drugi primer yettel bazne nova na samom ulazu u Banju Koviljacu sa desne strane od Loznice. Nema je nigde na mapama.

Ni jedna mapa nije tacna. Primer A1 u Loznici, ima na 4 lokacije tj 4 bazne postavljen 5G (gradiliste, idea centar, lagator, šabački put), a na mapama je samo jedna bazna na Šabačkom putu

Drugi primer yettel bazne nova na samom ulazu u Banju Koviljacu sa desne strane od Loznice. Nema je nigde na mapama.
Ponedeljak sam bio u Kikindi, i A1 ima 5G na 5 bazne stanice od 8, za ostale 3 na znam. A na Serbicelltowers mapa pokazuje samo 2

Svi koji po Vojvodini ocekujete 5G mrezu da znate da ce te dobiti od 700MHz sto u prevodu znaci prosecno iste brzine neta kao na 4G+ . Da ne ocekujete neka cuda...
Да, нажалост. 4G+ ми чак ради брже. Једино у Новом Саду ми је 5G брзине какве треба да буде.

Heheh 4G+, blago vama...meni je kod kuće ona H oznaka, ni gugl ne otvara, a pritom sam udaljen možda 3km od centra.
Ni na poslu nije ništa bolja situacija, prikazuje kao neki 4G, ali sa jednom ili bez ijedne crtice...ima tačno jedan ćošak firme gde mi hvata dve 4G crtice i odakle iole mogu nešto da radim i da koristim internet...ako nekoga zanima, evo upravo sam sad u tom ćošku.

Jedva čekam da mi istekne ugovor sa MTS-om i da bežim u A1 ili yettel.
Interesantna stvar je da A1 na istoj adresi izvlači 200mbps bez problema.

Можда ће код вас да праве нове базне станице само за 5г а 4г да остане на хуавеј.

@пек misliš da ćemo prvo mi dobiti SA 5G?! 😂 kolko god to dobro zvučalo, izuzetno teško mogu da poverujem u to.

Mene zanima kod mts-a kada poskidaju ovu huawei opremu kada postave novu 5g daj Boze ko zna kada, da li mogu tj da li hoce da upotrebe ovu skinutu opremu da stave tamo gde mozda nece biti 5g recimo neko zabaceno mesto rupa, ili prosto da pojacaju 4g tamo gde 5g nece biti ili prosto oprema ide na otpad, prodaju sta vec....
Što se tiče mts 5G pokrivenosti u zapostavljenim opštinama, po nezvaničnim informacijama kojima raspolažem, ideja je da se menjaju kabineti na teritoriji čitavog Beograda, gde će se NSN (Nokia-Siemens Networks) menjati za Ericsson opremu. Nokia oprema koja će biti demontirana sa ruralnih BG RBS (uži deo BG je sve E/// dok su predgrađa mahom NSN) će biti montirane u delovima Srbije koji su trenutno pokriveni Huawei orpemom. Samim tim, nakon montaže NSN opreme u zapostavljenim delovima Srbije će u nekom trenutku dobiti i Nokia NR opremu, verovatno nešto tipa AirScale AQQY ili AirScale AEQC...
Opet naglašavam, ovo nije proverena niti potvrđena informacija, već samo glasine i pretpostavke.

Poslednja izmena:
Što se tiče mts 5G pokrivenosti u zapostavljenim opštinama, po nezvaničnim informacijama kojima raspolažem, ideja je da se menjaju kabineti na teritoriji čitavog Beograda, gde će se NSN (Nokia-Siemens Networks) menjati za Ericsson opremu. Nokia oprema koja će biti demontirana sa ruralnih BG RBS (uži deo BG je sve E/// dok su predgrađa mahom NSN) će biti montirane u delovima Srbije koji su trenutno pokriveni Huawei orpemom. Samim tim, nakon montaže NSN opreme u zapostavljenim delovima Srbije će u nekom trenutku dobiti i Nokia NR opremu, verovatno nešto tipa AirScale AQQY ili AirScale AEQC...
Opet naglašavam, ovo nije proverena niti potvrđena informacija, već samo glasine i pretpostavke.
Imas li kakvih glasina i pretpostavki za A1 🙂

Evo izasao je test mreža Opensignal-a iz maja 2026. sa konačno 5G mrežama uključenim u izveštaj.
Yettel je proglašen najboljom mrežom.
Ceo izveštaj:
Mobile Network Experience Report | May 2026 | © Opensignal Limited.webp

Yettel dok su bili samo Česi, izgubio je kvalitet koji su Norvežani držali, kako će Etisalat rešiti to sve, ostaje da se vidi. Drugi ogroman problem Yettela je što u ruralu imaju mali milion LTE 800 + LTE 700 + WCDMA 900 + GSM 900 baznih stanica bez ikakvog signala na višim opsezima, pa brzine na tim ćelijama budu reda veličine do 10Mbps, što je za današnje vreme izuzetno loše.
Da, kada je PPF preuzeo Telenor, cela grupa je privremeno izgubila kompas. Korisnički servis i podrška im je i dalje užas.
Ali sada, čini mi se da se polako vide ambicije Etisalata. Jer se polako vraćaju kvalitetu mreže po kom su poznati.

Poslednja izmena:
Vidi se iz aviona da placena reklama

Nalupao Im ai,nisi se potrudili da malo koriguje

Koje crno Yetel 5g gaming iskustvo

Ovi paid experti testirali gaming Yetel ludilo perfomanse

U izveštaju nigde ne piše da Yettel ima najbolji 5G gaming. Nagradu za 5G Games Experience je zvanično odneo mts, koji takođe ima i najbrži 5G Upload. Yettel je prvi u opštoj Games Experience kategoriji, gde ubedljivo najveći udeo u merenjima i dalje nosi 4G/LTE saobraćaj.

Opensignal se ne bavi „plaćenim recenzijama“ niti sponzorisanim testovima na par lokacija. Njihovi izveštaji se baziraju na milionima automatskih pozadinskih merenja sa realnih uređaja korisnika širom Srbije tokom 90 dana (u ovom slučaju od januara do marta).

Izveštaj donosi prilično izjednačenu sliku: Yettel vodi u ukupnom iskustvu i pokrivenosti, A1 donosi najbolji ukupni 5G doživljaj (brzina i pouzdanost na 5G), dok mts drži primat u 5G gejmingu i upload-u. Sve ovo odgovara iskustvu koje i ovde na forumu opisujemo. A1 zbog manje 5G pokrivenosti ali izuzetno brzim signalom i jeste dobio najbolji rezultat. mts tamo gde ima 5G ima veći upload. Yettel ima veću pokrivenost sa 5G 700 Mhz, samim tim i više uzoraka sa manjim brzinama preuzimanja. Ono na šta treba obratiti pažnju kod mreža danas, jeste da download više nije parametar po kome se "mere" mreže, više o tome ovde.

Dovoljno je samo kliknuti na zvanični link i pogledati grafike.

Poslednja izmena:
Pa sve zavisi. Kod mene u firmi A1 ima 4 sektor u antenu sa 4 obicna radio fara i 4 5G radio fara. Sa time sto je jedan usmeren na fabriku. Na istoj baznoj stanici mts ispod ima 3 sektora samo obicna 3 panela sa 4G signalom. Isto jedan radio far je usmeren ka fabrici. Dok yettel ima kilometar dalje u optickoj vidljivosti i ima signala ali se gubi u fabrici. Tako da sve je pitanje. Zato kazem sve zavisi od lokacije. A1 ubedljivo najbrzi signal ima i ocigledno najjaci u tom delu i to je bitno za komunikaciju na tom mestu.

Nemam konstantno internet na Yettel kartici, pa kad naleti neki Yettel petak malo testiram 5g u Nisu.
Na drugom spratu soping mola Delta Planet nisam imao 5G signal na Yettelu, vec samo nekih 120mb na 4g+. Da ne bude da je samo tu bio neki problem, i sirom grada sam sporadicno dobijao 5g signal, i to ne na nekim periferijama vec u centru i nekm od prometnijih ulica. Sad da li je to tako uvek, ili sam naleteo kad se nesto radi ne znam.
A1 nema tih problema, ima 5g signala gde god hoces i uvek je na maksimalnoj jacini pokrivenosti. Brzine nisu nesto, u rejonu od 300-500 mb/s ali to je ocekivano za veci grad. Recimo u Niskoj Banji lagano baca na 1000+ mb/s ali je opterecenje mreze znatno nize.

Evo danas se ruter prikačio na ćeliju koju do sad nisam video, ima i B7, to je nešto novo. Na cell maperu vidim da samo na centru Stare Pazove ima B7, ali ja sam jako daleko od centra i ta ćelija baca spektar potpuno suprotno od moje lokacije.

Prilozi

• Screenshot 2026-07-25 at 09-50-25 5G CPE.webp
    Screenshot 2026-07-25 at 09-50-25 5G CPE.webp
    40.9 KB · Pregleda: 39
Nemam konstantno internet na Yettel kartici, pa kad naleti neki Yettel petak malo testiram 5g u Nisu.
Na drugom spratu soping mola Delta Planet nisam imao 5G signal na Yettelu, vec samo nekih 120mb na 4g+. Da ne bude da je samo tu bio neki problem, i sirom grada sam sporadicno dobijao 5g signal, i to ne na nekim periferijama vec u centru i nekm od prometnijih ulica. Sad da li je to tako uvek, ili sam naleteo kad se nesto radi ne znam.
A1 nema tih problema, ima 5g signala gde god hoces i uvek je na maksimalnoj jacini pokrivenosti. Brzine nisu nesto, u rejonu od 300-500 mb/s ali to je ocekivano za veci grad. Recimo u Niskoj Banji lagano baca na 1000+ mb/s ali je opterecenje mreze znatno nize.
Kako nemas konstantno? Pri pejd?
U Nišu sam bio početkom juna, 5G je bio svuda na Yettel-u i radi normalno. Post pejd, IPhone 17 pro max
A i na mapi sad gledam, prilicno je lepo pokriven.

Prilozi

• IMG_0251.webp
    IMG_0251.webp
    114.8 KB · Pregleda: 35
Nazad
Vrh Dno