Mislim da oni razmišljaju na taj način da jedan broj njihovih korisnika neće u narednih par godina prelaziti i koristiti 5G, jer im 4G sasvim odgovara, a uz to će dobiti povraćaj investicije od već ugovorenih dilova sa Huawei-jem.
Korisnici u Soko Banji, Vrnjačkoj Banji, na Kopaoniku i Zlatiboru svakako neće koristiti 5G (to su samo neke od Huawei lokacija).
A njihove 5G SA i slične bajke ne mogu ni da slušam. Negde sam pročitao da to govore da bi podigli cenu akcija na berzi na koju su izašli, kao što Elon Musk radi sa glupostima koje izjavljuje sa vremena na vreme.
Sa ovim se slažem, svi rokovi o kojima je direktor pričao su odavno prošli.
Vlasnik A1 je meksički Amerika Movil, a Yettela Etisalat, tako da će sigurno u budućnosti strategije ovih operatera sve više biti usklađene sa profilima matičnih kuća.
Amerika Movil je poznat po strogoj kontroli troškova i optimizaciji resursa, kao i po agresivnom širenju mreža u Južnoj Americi, a Etisalat po ultra-premium kvalitetnim uslugama (već koriste 5G Advanced i migriraju ka U6GHz).
A1 za sad cepa samo 3.5GHz 5G, i gde god imate 5G ikonu na telefonu, brzine su 500+ Mbps. 4G su pustili prilično masovno na 700MHz, za sad bez 5G na 700MHz ili bilo kom nižem opsegu.
Yettel dok su bili samo Česi, izgubio je kvalitet koji su Norvežani držali, kako će Etisalat rešiti to sve, ostaje da se vidi. Drugi ogroman problem Yettela je što u ruralu imaju mali milion LTE 800 + LTE 700 + WCDMA 900 + GSM 900 baznih stanica bez ikakvog signala na višim opsezima, pa brzine na tim ćelijama budu reda veličine do 10Mbps, što je za današnje vreme izuzetno loše.
A1 na svakoj BS ima 3CA, 4CA, ali evo baš ovde kod mene u selu pored Pirota (u kotlini, na 4km od grada) imam:
- Yettel 700 + 800 + 1800 LTE bez 5G signal od -90 do -110 RSRP
- A1 800 + 2100 LTE bez 5G i bez 1800MHz 2CA sa -100 do -115 RSRP
- mts 800 + 1800 + 2100 bez 5G naravno, ali ni jedna BS bliža od 4km, signal na 800MHz oko -110 do -125 RSRP što je katastrofa potpuna.
U gradu imam na mts 4CA LTE (Huawei), na 3 Yettel BS n78 5G bez ikakvog 700MHz 5G (ima 700MHz LTE), A1 ima na 4 BS n78 5G, sve ostale sa čak 6 LTE carriera.
Tako da, na A1 sam za sad. Od mts 5G sam odustao.