Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

I umesto da uživamo u kafi sad "uživamo" u procesu.
Kada budu napravili masinu sa kapsulama, koja ce uspeti da dobaci makar 80-85% od espressa, koji pravimo manuelno, prelazim momentalno. Dosadio mi je proces vise u ... 😉

Drugar "ugostitelj" (radi u branši) se krsti kad čuje da od 15 g kafe popijem 30 g espressa.

Kada budu napravili masinu sa kapsulama, koja ce uspeti da dobaci makar 80-85% od espressa, koji pravimo manuelno, prelazim momentalno. Dosadio mi je proces vise u ... 😉
Nećeš mi verovati, ali postoji - The Barn ima kapsule sa single origin kafama i daju apsolutno zadovoljavajuće rezultate. Probao sam dve-tri verzije i bio sam oduševljen.

Jedina mana je što je bezobrazno skupo.

Zadovoljavajući su mnogi pokušaji da se napravi espreso na mufte, ali nisu ni prići rezultatu kad se napravi normalan espreso ručno, uz 2 minuta šatro nekog truda. Nego, ljudi mnogo zauzeti, biznis čeka, imam razumevanja.

Duže napitke je bolje praviti drugim procesom umesto espreso mašinom. Meni ista espreso kafa ako je provučem kroz aeropres sasvim dobra dugačka kafa, npr. Amerikanci je štaka ako imaš samo espreso aparat.

Bio na godišnjem nedelju dana,pio espreso po raznim lokalima,svaki put ostao užasnut šta se naziva espresom.
Danas došao kući konačno,brzinski ispalio jedan šot na Barista Pro i to sa ostatkom neke Lavazza Top Class koja mi se vuče već duže vreme,i ovo je deset stepenika iznad svega što sam pio zadnjih nedelju dana po razno raznim lokalima.

Nećeš mi verovati, ali postoji - The Barn ima kapsule sa single origin kafama i daju apsolutno zadovoljavajuće rezultate. Probao sam dve-tri verzije i bio sam oduševljen.

Jedina mana je što je bezobrazno skupo.
Prvi sledeći odlazak za Nemačku ću iskoristiti da ih pronađem i testiram. Hvala za info.

Da malo otvorim temu o subjektivnim ukusima.
Da li je neko upisivao sta im sve menja ukus kafe?

Tipa.. slatko pre kafe mi unisti ukuse (uvek osetim gorcinu), so ne menja (iako treba da se manje oseti gorcina, vise kiselost), hladno vreme itd.
Pokusavam da nadjem logiku zasto mnogo manje osecam ukuse ponekad. Ranije mi se cinilo da vreme najvise utice (leti su lepsi, zimi slabiji i vise flat / bland ukusi), ali ovo leto se ne slaze bas.
najveća promena je meni temperatura, otprilike mlaka kafa je najbolja

to već postoji, ali košta 3k evra, zove se Decent DE1. mislim nisu kapsule, ali skineš profil i voziš, ako je dobar profil dobićeš i 110% espresa lol

17gr in,43-45 gr out,za nekih 32-33sec. Preinfuziju drzi max koliko moze (10sec).
Temperatura prvi podeok na gore iznad polovine.

Bio na godišnjem nedelju dana,pio espreso po raznim lokalima,svaki put ostao užasnut šta se naziva espresom.
Danas došao kući konačno,brzinski ispalio jedan šot na Barista Pro i to sa ostatkom neke Lavazza Top Class koja mi se vuče već duže vreme,i ovo je deset stepenika iznad svega što sam pio zadnjih nedelju dana po razno raznim lokalima.
Navika je čudo

najveća promena je meni temperatura, otprilike mlaka kafa je najbolja
Mislio sam na temperaturu vremena (prostorije) i vlaznost.

E da... u Roestschmiede u Ulmu za skuplji v60 imaju 'tasting". Daju 3 razlicite keramicke solje (ravna, siri i uzi gornji deo od dna - ako me razumete). Znao sam da materjjal, tezina i debljina menjaju ukus ali ne i da oblik toliko menja! Sta vise najvise menja.
Od iste kafe ima sladak, balansiran / gorciji, i aromatican / floral sa malo kiselosti. Ista temp, ista kafa.

Mislio sam na temperaturu vremena (prostorije) i vlaznost.

E da... u Roestschmiede u Ulmu za skuplji v60 imaju 'tasting". Daju 3 razlicite keramicke solje (ravna, siri i uzi gornji deo od dna - ako me razumete). Znao sam da materjjal, tezina i debljina menjaju ukus ali ne i da oblik toliko menja! Sta vise najvise menja.
Od iste kafe ima sladak, balansiran / gorciji, i aromatican / floral sa malo kiselosti. Ista temp, ista kafa.
Hmm, otkud to? Zbog mirisa?

1000030842.webp
1000030839.webp
Kad sam već bio u prolazu...🙂
Malo sam ćaskao sa osobljem,ajde rekoh da ih pitam za savet,kako da ih "gađam" za ekstrakciju..kaže čovek,za Brazil od 22-28sec max,1:2. Ako hoćeš da bude slađa a kiselija,onda tu oko 20-22sec da se gađa.
Etiopija je malo kompleksnija,ali isto tako slično gađaju. Eto,ako nekom znači.

Nazad
Vrh Dno