Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Na svakoj vezbi se mozes povrediti. Bench ramena. Kettle bell swing isto ramena, donja ledja. Svuda ima rizik.

Ti na steroidima sto su unistili tetive i ligamente, pa kukaju, nisu merodavni. To su ogremne tezine kada misici rastu na hemiji, a ostalo ne moze da isprati. To je bodybuilding, koji je nezdrav u sustini.

A izgled nije toliko bitan, to je nus proizvod. Mozes uzeti steroide, lezati u krevetu i imaces vece misice nego ko vezba prirodno. Rekao bih da je zdravlje i funkcionalnost primarno. Trening snage je samo jedan od faktora za to, 1-2 treninga snage nedeljno mogu biti optimalni za takve ciljeve, jer ima dovoljno oporavka.

Ovo dizanje lopte/tereta je skroz dobro, rekao bih bolje od tog swinga (jer swing koristi inerciju dosta), ali ok i jedno i drugo. Ovo je opet veoma prirodan pokret dizanja tereta kao i mrtvo dizanje.

Mrtvo mozes krenuti sa 50kg lagano, ne razumem sto bi se povredio ako razumno radis. Kao i bilo sta drugo.

Možeš se povrediti na svakoj vežbi, naravno, ali ne nosi svaka vežda isti rizik od povrede...

Ako se neka vežba 1:1 može preneti na svakodnevni život, onda je to ta. Zašto bi se povredio ako počneš sa malim težinama, tipa pun kofer za avion? Naučiš pokret, uđe ti u algoritam, plus ojačaš telo i smanjiš šansu da se ikad povrediš pri podizanju bilo kakvog tereta. Ja to slabo radim, a trebalo bi. Promeniću.

Upravo, svaku vežba nosi rizik za povredu ako se ne radi pravilno. Ko nauči da radi mrtvo dizanje kako treba i krene sa malim težinama, nema brige.

Mrtvo dizanje jača mišiće kukova, lumbalnog dela leđa, mid-back mišića, lats.

Ali ljudima koji imaju problema sa leđima nikako ne bih savetao odmah deadlift nego pre svega rimsku klupu (back extension) pa kad se vremenom dostigne do serije od 3x30 ponavljanja sa, recimo, tegom od 15-20 kg, onda je to zeleno svetlo za deadlift.

Malo je vežbi koje gađaju te sitne mišiće kičmenog stuba kao klupa za hiperekstenziju, a masa bodibildera je pretrpela gadne povrede sa diskovima baš zbog zanemarivanja te grupe mišića (koji inače atrofiraju od predugog sedenja, između ostalog).

sbm.webp

Mrtvo dizanje je jedna od tri discipline u power lifing-u i nije vežba izolacije: pogađa od listova, do mišića kičme. Samim tim da bi imala efekta, potrebne su ipak veće težine, što početnici i rekreativci ne mogu da ispoštuju. Ne nužno zato što ne znaju šta treba da rade, već zato što telo to nije 100% u mogućnosti. Na taj način nepotrebno se povećava funkcionalni zamor, bez nekih fitnes benefita. Slažem se da, makar danas, ima toliko različitih vežbi i mašina koje su mnogo prilagođenije ne samo početnicima.

Ja tu ne vidim razliku u odnosu na početak treninga bilo koje druge kompleksne vežbe ili čitave sportske discipline. Potpuno normalno je da nisi harmonično adaptiran na nešto novo i prilagođavaš intenzitet vežbe najslabijoj karici.

Mogu da ti se smeju u teretani jedino, ali neće se dugo smejati. Ja sam sigurno bio veoma smešan kada sam umotan kao mumija u steznike počeo da trčim, brzinom ranjene kornjače, a za lekare idealan kandidat za pod nož. Malo sutra.

Takodje treba paziti na zadnju lozu, posle duze pauze mene zna da pocne da pece odmah u prvoj seriji, kao upala da momentalno pocne. Ali samo prvi put, posle vise nema upala.

Mali savet koji je meni pomogao, noge i telo treba da budu u najjacem polozaju, kao kada se spremate za skok u dalj iz mesta.

Ako se neka vežba 1:1 može preneti na svakodnevni život, onda je to ta. Zašto bi se povredio ako počneš sa malim težinama, tipa pun kofer za avion? Naučiš pokret, uđe ti u algoritam, plus ojačaš telo i smanjiš šansu da se ikad povrediš pri podizanju bilo kakvog tereta. Ja to slabo radim, a trebalo bi. Promeniću.
Koji si ti kralj, slabo je radis a zagovaras da treba da se radi 😁

Ne kažem da nisi u pravu. Biće više kad krene da se kvari vreme, sad radim neke druge intenzivne stvari.

Moja poenta je da ljudima ne treba preporucivati mrtvo osim ako niste u istoj teretani gde možete da mu pratite formu.

Jedno je da neko gleda na YT klipu, drugo je šta on misli da radi, treće je šta on zapravo radi.

Pitanje koliki je rizik naspram drugih vezbi. Ja bih rekao da je cucanj opasniji po ledja i diskove (sa sipkom na ledjima). Meni se bar ne svidja.

Dosta je individualno, ali ako se radi postepeno i sa manjom tezinom, ne bih rekao da je losa preporuka za bilo koga i nece biti tesko formu/pokret uvezbati.

Ja sam skroz samostalno poceo odavno, malo pogledao poneki gif i to je to. Kasnije sam jednom pitao nekog od trenera u teretani da pogleda minut kako izgleda.

Najveca opasnost je prevelika tezina ili prevelik broj ponavljanja (zamor). Kao i kod drugih vezbi.

Na kraju krajeva, ogledala zato i služe u teretani, da se sam pogledaš da li radiš pravilno ili ne. Pod uslovom da znaš šta je pravilno, naravno.

Dakle samo pravilno i bez preteranih težina u startu i play the long game. Važi za svaku vežbu.

Ima li statistike javne koliko ljudi se ozbiljno povredi sa mrtvim a koliko sa cucnjem i sl?

Znam da beskonacno vise umre od bencha nego od mrtvog ali ajde to da zanemarimo...

To je skoro nemoguce normalizovati i napraviti korisnu statistiku. Milion faktora ima.

Ali ovako grubo cucnjevi su na prvom mestu na Google-u za powerlifter treninge:

Barbel Squat: 2.79 injuries per 1,000 hours
Bench Press: 0.61 injuries per 1,000 hours
Deadlift: 0.55 injuries per 1,000 hours

Poslednja izmena:
vrlo zanimljiva statistika i ima smisla

lično, dešavalo mi se da osetim neki neprijatan pinch u desnoj strani karlice kad radim squats, zato sam počeo da postavljam foot pads i priča je mnogo bolja, skapirao sam da mi se lumbalni deo zakrivi kada se spustim zbog skraćene zadnje lože, tada dolazi do kompenzacije u donjem delu leđa i eto potencijalnog problema

Preporuka neke vežbe podrazumeva da se vežba uradi pravilno, a pre svega odgovorno prema sebi i ljudima koji su oko tebe u gym. Kad nešto ne znaš, počneš sa malom težinom i prvo naučiš. Ako trčiš, prvo pomalo trčiš, ako plivaš, prvo pomalo plivaš, pa sve više i više. Osnovna premisa svakog treninga je - izbeći povredu.

Tema je otišla gde ne treba. Sve na ovom svetu može da se radi pogrešno i neki to rade, međutim posledice mogu biti toliko gadne da se strah širi i gde treba i gde ne treba.

Teret ako ne možeš da podižeš, nisi funkcionalan. Sebe ako ne možeš brzo da premeštaš iz jedne tačke u drugu, nisi funkcionalan. Da li trening nosi rizike, naravno da nosi, ali mnogo manje nego da ne treniraš.

To je skoro nemoguce normalizovati i napraviti korisnu statistiku. Milion faktora ima.

Ali ovako grubo cucnjevi su na prvom mestu na Google-u za powerlifter treninge:

Barbel Squat: 2.79 injuries per 1,000 hours
Bench Press: 0.61 injuries per 1,000 hours
Deadlift: 0.55 injuries per 1,000 hours
To ne kaze koliko su ozbiljne povrede, sto je bitnije.

vrlo zanimljiva statistika i ima smisla

lično, dešavalo mi se da osetim neki neprijatan pinch u desnoj strani karlice kad radim squats, zato sam počeo da postavljam foot pads i priča je mnogo bolja, skapirao sam da mi se lumbalni deo zakrivi kada se spustim zbog skraćene zadnje lože, tada dolazi do kompenzacije u donjem delu leđa i eto potencijalnog problema
Meni nikako ne odgovara cucanj sa sipkom. A ok sam fleksibilan. Cucnem bez problema skoz da sedim na petama, ali taj teret na ledjima/vratu mi ne odgovara.... previse mi optereti donja ledja. Verovatno ima do fizionomije isto.

Zato radije radim iskorake po 20kg u ruci ili hex bar mrtvo dizanje (ovo ide na noge dosta).

Da podelim iskustvo poslednjih 6 meseci. Mozda bude znacilo ljudima kojima je teretana dosadna kao sto je meni.
Povratak plivanju i pad kilaze sa 100kg na 90kg (190cm, 38 godina) bez neke posebne regulacije ishrane.
Nedeljni raspored:
1) 4-5 jutarnjih treninga plivanja. Naravno, plivanje nije brckanje od ivice do ivice, vec prati neku strukturu, promenu tempa, kratke distance do otkaza, duze distance bez prekida itd. Prosek, ne racunajuci prva dva meseca je nekih 2500-3200m po treningu (~1h-1:30min).
2) Jedan dan tegova kod kuce, oko 30min. Zgibovi sa vremena na vreme.
3) Istezanje pred spavanje.

Posle jutarnjeg plivanje popijem Rego Rapid Recovery (otvoren sam za druge preopruke) i jaci dorucak. Jos pijem kreatin, kolagen i magnezijum pred spavanje.

Posle mnogih pokusaja deluje mi da se fizicki najbolje osecam u poslednjih 5 godina uz nezanemarljiv psihicki benefit. Iza sebe imam 5-6 godina trcanja (desetine polumaratona i par maratona), teretane i raznih drugih sportskih hobija. U ovom periodu zivota plivanje mi je bas dobro leglo.

@SINTER sredi ishranu.

Nutritivan suficit, kaloriski deficit.

Bolja ishrana = bolji trening.

Da je to jedina aktivnost gde možeš da se povrediš ili budeš neproduktivan. Možeš i u vodi da se udaviš pa preporučuju plivanje.
Ne znam kako ti plivaš ako ti treba takav fokus i koncetracija kao na mrtvom... I obrnuto tj ne znam kako radiš mrtvo ako ti je fokus i koncetracija kao za vreme plivanja.. 😁

Totalno dve različite stvari po svemu

Koliko ljudi statisticki ima problema sa donjim leđima nakon 30te godine?

Da li takve osobe samostalno mogu da rade klasično mrtvo dizanje kada krenu sa treninzima?

👇👇👇👇👇

Mozda ovako bude jasnije zašto mrtvo nije vežba za online preporuke za početnike već samo ako se pored osobe i možete da pratite kako rade ili su već na nekom srednjem naprenom nivou.

Da se razumemo .. Nisam protiv same vežbe već lakog preporucivanja iste a ima toliko drugih vežbi koje su manje rizične.

@SINTER sredi ishranu.

Nutritivan suficit, kaloriski deficit.

Bolja ishrana = bolji trening.
Naravno, vise mi je poenta bila da je mrsavljenje donekle moguce i uz odredjenu dozu nebrige oko ishrane, naravno zavisno od metabolizma, jacine treninga i sta kome znaci nebriga o hrani.

Moja nebriga podrazumeva da se ne libim da pojedem parce kolaca svaki drugi/treci dan, da mi je ok da popijem pivo jednom/dva puta nedeljno, pojedem hleb uz rucak, pojedem neko djubre iza dece "da se ne baci" pola sata pred spavanje itd. Van toga pazim sta jedem 🙂 Neka procena mi je da sam trosio oko 1200-1500 aktivnih kalorija dnevno, tako da se sve to tu negde upije. Naravno, da sam vise pazio, rezultati bi bili bolji.

Generalno je veliko pitanje kako odrzavati telo a minimizovati kolicinu utrosenog vremena, maksimizovati osecaj srece dok se obavlja ta aktivnost i minimizovati povrede. Plivanje oduzima vreme (meni nekih 2h dnevno od vrata do vrata, sto sa porodicom nije malo), ali pruza individualnu srecu (makar meni), da mogu da jedem manje vise sta hocu za moje pojmove i relativno nisku verovatnocu povrede (mada postoji). Teretana je obicno manje vremena, mene smara i moram da pazim sta jedem sem ako ne radim neki cross fit gde je samo pitanje vremena kada cu se povrediti. Trcanje je slicna prica kao plivanje (-los vazduh zimi, +mozes da krenes da trcis cim obujes patike, -mora jos nesto da se radi za gornji deo tela, -pritiska na zglobove za moju konstituciju, +mozes da nadjes drustvo). Bicikl zahteva vise vremena i uslove da bi se zaista odradio trening (neko brdo bez automobila).

To što si napisao je po meni dobra ishrana.. Jer nije poenta dijeta.

Samo je pitanje da nadjes sve makro i mirko shodno tvom funkionisanju.

Nije poenta sta ćeš da izbaciš već šta ćeš da ubaciš..

Makro za tebe.. Moze to detaljnije ali ovo je odprilike
👇
Vaš BMI je 24.9 (Normalna težina).
Vaš BMR je 1903 kcal.
TDEE: 3282 kcal. | Cilj: 2790 kcal.
Proteini: 139g | UH: 417g | Masti: 63g
Voda: 3.0L | Vlakna: 39g

Mikro zavisi od tvog bioritma
U suštini leti su najveći problem minerali.

Ako imaš stres , loše spavanje . . Onda i vitamini fale uglavnom.

Većina je u fokusu šta da izbaci a maše poentu totalno

Jer kada ubaciš sve što je potrebno tvom telu od mikro i makro . . Nemas mesta za lošu ishranu ili ako je bude. . Bude 10% max.

Nazad
Vrh Dno