Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Od kad je stigla prva najlonska, silikonsku nisam stavio, ima 3 godine minimum. Najlonska se i rasteže, pa čak i kada je zategnuta, ne smeta kao silikonska. Pričam o FR265, možda je drugačije sa širim narukvicama.
Imao sam sreće i s plivanjem 😁, verovatno zato što ne plivam mnogo (40k za tri godine).

Ja ove koristim dve godine, preživele skok sa skoro 20 metara, ovaj sistem je mnogo sigurniji nego onaj sa čičak trakom na obe strane.
Da li koristis te sa temua ili yooside sa alija?
Obe imaju isti dizajn, te yooside sa alija imaju jaci cicak, ali su skuplje 4x.
Mogu slikati kad dodjem kuci razliku.

Koristim sa Temua, baš te sa linka, imam i one Abanen, ali ja ne vidim razliku, za 200 dinara koliko koštaju rade vrhunski posao.

Ja sam skoro uzeo ove na temu po 260 din. Nisu bas kao yooside sa alija, malo je manji cicak, ali skroz ok i ne planiram sa njima da skacem u vodu.

baš sam hteo tu da okačim sad.

zašto misliš da neće preživeti skok u vodu? 😁

Porucio upravo crnu i sivu sa temua, dok ne nahvatam nekog od ekipe iz Nemacke ovu garmin da mi dobace. Inace fascinantno koliko je garmin jeftiniji u Nemackoj nego u USA npr. (nas da ne pominjem). Hvala ekipa!

Jos jedno pitanje za poznavaoce kad sam vec tu....vidim da na nekim videima preporucuju da se radi kalibracija HR-a i zona kad se uzme sat (valjda tacnost dosta parametara zavisi od toga posle), pa me interesuje da li da ostavim kako je doslo (auto valjda) ili da podesavam manual?...ovo sam nasao na calode-u..

Yes — the Forerunner 970 supports calibrating (customizing) your heart rate zones for running, though it works a bit differently than on some older Garmin models.www8.garmin

How zone calibration works

By default, the watch estimates your max heart rate from your age and auto-calculates five zones as a percentage of that max. You can override this by manually entering your actual max heart rate, resting heart rate, or lactate threshold heart rate (LTHR), and the zones recalculate accordingly.www8.garmin+1

Setting it up on the watch or app

You can adjust zones either directly on the 970 or via Garmin Connect, and even set separate zones per sport (running, cycling, etc.).support.garmin+1
  • On the watch: hold the button > Watch Settings > User Profile > Heart Rate & Power Zones > Heart Rate.www8.garmin
  • In Garmin Connect app: tap your device icon > User Settings/Profile > Heart Rate & Power Zones.support.garmin
  • Choose how zones are calculated: BPM (manual numbers), %Max HR, %HRR (heart rate reserve), or %LTHR.www8.garmin
  • Optionally add "Sport Heart Rate" to set a separate zone set just for running.www8.garmin

Getting an accurate max HR first

Since zones are usually based on max HR, it's worth calibrating that number first rather than relying on the age-based estimate, which is often inaccurate for trained runners. Garmin's Auto Detection feature can record your true max HR during a hard effort automatically, or you can do a manual field test — sprint hard for 3 minutes, jog easy for 3 minutes, then repeat the hard 3-minute effort to hit your real max. For LTHR-based zones (considered the most precise method), you need a heart rate chest strap and can run a guided threshold test in Garmin Connect, or let auto-detection log it during normal training runs.youtubewww8.garmin

Ako već znaš gde su ti zone, podesi ručno.
Ako ne znaš, ja bih išao na procenat od LTHR. Moje trenutne zone su u +/- 1-2bps od onoga što mi računa spram svog LTHR, tako da mi je to good enough.

Ako je nov sat, biće ptorebno neko vreme da ti izabci prvi LTHR, pa ako već ne znaš koliki je, za početak guraj zone preko HR, a kada dobiješ LTHR, proceni koliko se razlikuje.

U praksi, bitno je da znaš gde ti se završava Z2 i gde počinje Z5, pa možeš i spram toga da podesiš.

Iju tek sad vidim koliki sam noob za neke stvari. Iskreno @PJ pojma nemam nista to, celi zivot trcim rekreativno i nikad nisam obracao paznju bukvalno ni na jedan parametar (osim kilometraze i vremena za koje sam presao istu), ukljucujuci i samsung satove poslednjih par godina. Sad kad vec predjoh na garmin platformu, razmisljam da se malo posvetim tome posto vidim da ovde svasta nesto moze da se prati, gleda, proracunava 🙂 Moracu koji video da pogledam i da se edukujem. P.S. prvi put cujem za LTHR termin.

Batali Garmin i uživaj 😀

LTHR - Lactate treshold isto što i LT2 - drugi laktatni prag. Određuje se pulsom, a Garmin proceni i pejs. Ako ostaneš predugo u toj zoni, u mišićima dolazi do nagomilavanja mlečnih kiselina i neizbežnog pada performansi. Prema iskustvima trkača početnika, prvo mesto gde se oseti su kvadricepsi. Krene kao peckanje, pa se pojačava intezitet. Muka je što usporavanje, hodanje, kraće stajanje, ne rešava problem. Potrebno je vreme, da organizam reciklira. Ko iskusnijih trkača se ređe događa, jer znaju da osete/prepoznaju da su prekoračili granicu, pa se prilagode.

Kada se juri vreme, 5km se uvek trči "na laktatima", a ko trči dovoljno brzo i 10km trči preko te granice. Ko 10km trči sat vremena, neće moći sat vremena da izdrži sa prekomernim laktatima. Tokom vremena, sa redovnim, smislenim treninzima, organizam pomera granicu laktatnog praga i nešto što je mnogo teže merljivo - povećava vreme koje može da provede iznad LT2, a da ne trpi pad perfomansi.

Ovo što daje Garmin su procene. Pravilno merenje je iz krvi. Druga varijanta je razmena gasova, koja se koristi na testovima opterećenja. Treća opcija, koja postaje sve popularnija, je preko kože. Nije invazivno kao krv, a jednostavnije je za realizaciju od spirometrije.

Ako tek ulaziš u Garmin metriku, pored distance i vremena, biće ti interesantno da pratiš pace (plavi graf) i puls (crveni graf). Ako kreneš negde van ravnice, elevation (zeleni) može da bude koristan. Na dnu te stranice su puls zone tj koliko si u kojoj proveo. Sve ono između, za sada možeš da ignorišeš, pa postepeno vidi da li ti nešto može biti korisno (kadenca i dužina koraka) ili su čist bloat.

I te zone tako zakucane kako algoritam odredi u stvarnosti nisu zakucane, zavise od toga kako si spavao, koja je temperatura, kakav ti je mentalno dan, koje su patike na nogama, da li duva vetar, šta si jeo, ali odlične su da uokviriš z2 i intenzitet (intervale) kao dva osnovna tipa treninga.

Nije zakucan LT1 i 2 ni kada vadiš krv, danas može biti ovako, sutra onako. Ako nisi pun UH, nema ni laktata odakle da bude. Svakako je to najzeznutiji trening, barem meni, ali istovremeno, kada završiš takav trening, čitav dan si kao posle nekih droza, bistrina uma i osećaj u telu savršenstvo.

Kakav je garmin po vama sto se tice procene za LTHR?

Imam fenix 7 pro, po mom subjektivnom osecaju, puls proceni relativno dobro, ali pace proceni malo previse optimisticno. Opet kazem, to je samo moj subjektivni osecaj, puls relativno okej, ali ako bih trcao tim pace-om, cak i nesto visim u odnosu na garmin procenu, brzo bi se nakupila kiselina.

Kod mene je generalno ok.
Na testu opterećenja za utvrđivanje LT pragova, spirometrija je dala 3 ili 4bpm manje nego Garmin. U praksi, Garmin iaoravniji. Što nas dovodi do onoga što je @nidza napisao - nije uvek isto. Taj dan na testu sam bio baš u down-u, ali nisam želeo da otkažem.

Kada sam radio test za traženje nekih kardio anomalija, LT2 na razmeni gasova mi je bio preko 30bpm ispod Garmina, jer je test bio druge namene. Nisam osetio da sam prešao prag, a test je vremenski ograničen i već smo bili uhvatili anomalije, pa nije bilo svrhe testirati dalje.

Trenutni Garmin LTHR i pejs i puls su mi nedostižni u vremenu da postane kritično, ali kada padne temperatura za nekoliko stepeni, to je to, samo je pitanje koliko dugo mogu na tom pulsu, a koliko dugo na tom pejsu.

Večeras trčim intervale po 1km, koji će biti 20-25s brži od Garmin LTHR pejsa. Kada sam pravio plan, nisam računao na ove temperature. Pred sam trening ću da odlučim da li da smanjim broj ponavljanja ili da smanjim brzinu na 10-15s razlike ili da povećam pauzu izmedju segmenata. Ovo poslednje je najmanje verovatno, jer ću izgubiti kumulativni efekat.

Ja mislim da je za početak najbolje podesiti zone zasnovane na %HRR. Sat svakako meri RHR a Max HR se automatski dodeljuje na osnovu godina.

HRR - Heart Rate Reserve
RHR - Resting Heart Rate

Po meni je to nekako najbezbednija kombinacija, bar dok trkač sam ne proceni dal je LTHR Garmin dovoljno precizno "izračunao". Meni jeste i već dugo koristim isključivo LTHR.
Naravno, sve to pod uslovom da se spava sa satom.

Koristim sa Temua, baš te sa linka, imam i one Abanen, ali ja ne vidim razliku, za 200 dinara koliko koštaju rade vrhunski posao.

Levo je yooside (abanen) a desno temu verzija.
Kod Yooside osim sto ima jedan čičak vise, čičkovi su gusci te i jače lepe.
Obe imaju plasticnu zastitu od ispadanja i meni su obe ok za trčanje i slično, ali ima razlike.

20260720_174857.webp

p.s. poucna prica 🙂

ostale im zalihe starog senzora, pa da se ne baci. verovatno bi stavili cenu 299$ da Gugl nije izbacio Air pre 2 meseca za 100$.

I ne samo to nego je i ogromna cigla, nista manja od sata. Ne vidim poentu nosenja, osim ako neko nece da koristi kao HR strap sto opet nema poente pored chest strap-a.

Fitbit Air: 17 x 35 x 8.3
Garmin Cirqa: 27 x 47 x 9

cak i na promo slikama izgleda ogromno.
1784650848719.webp1784650821106.webp

Velicina je meni ok, prosecan muski sat lug2lug je ~50mm.

Prakticno bi se trebala placati i connect+ pretplata da bi se oktljucao dsw i ostali strukturni treninzi/coach sto se, bar meni, ne placa.

Najlonske narukvice su custom made 14mm konektori pa se sire na 24mm i garmin ih prodaje po 45 eur sto je previše 🤣

Ostaje da se vidi kako ce raditi auto detekcija.

Ne vidim poentu nosenja, osim ako neko nece da koristi kao HR strap sto opet nema poente pored chest strap-a.
Како ја размишљам, за тренинге само обичан гармин са екраном, за посао и преко дана на десну руку траку, на леву нормалан сат.

Nazad
Vrh Dno