Šta je novo?

Avio kompanije, lowcost letovi i iskustva

Meni su proveravali na aerodromu u Frankfurtu. Uzimali su neki bris a proveravali su i kapacitet (bio je 20.000)
Čudno, ja došao juče iz Minhena i Anker 27000mAh nikakvih problema kao i obično. Inače Lufthansa je za mene završila priču jer svaki njihov let Bg-Minhen kasni. Ovaj put smo sedeli u avionu sat vremena jer nije imao zeleno svetlo iz kontrole u Minhenu kao.
Sleteli i naravno trka panika jer imamo samo 40min, neki 15 ili 20 za NY, Vankuver, itd. Napusavaju ih svi od reda. Na prednjim vratima gde smo ciljno pozicionirani stepenice se slomile i moramo pozadi i sada smo poslednji 🤢 umesto odmah da otvore oba izlaza d*bilana.
Ukrcavamo se u bus koji čeka sve putnike umesto da prvo vozi nas sa konekcijom💩.
Trčimo na drugi let i jedva stižemo i čekiraju nas 2-3 puta jer su nesposobni re*ardi. Nigde onih sa električnim da pomognu ljudima i prevezu.
Sve se raspada svuda, ali ovo se izgleda radi da se zgadi putovanje ljudima generalno.

Ovaj put smo sedeli u avionu sat vremena jer nije imao zeleno svetlo iz kontrole u Minhenu kao.
Па, није баш „као”: контрола лета има права на то ако је у том тренутку појачана фреквенција саобраћаја. И мој лет у четвртак у повратку из Осла је каснио скоро сат времена само због тога. Довољно је да авион мало касни у доласку, да је потом повратни лет попуњен до краја и да укрцавање иде мало спорије и ето губитка очекиваног слота за полетање.

Naravno da je kao jer taj let kasni stalno. Ne zanima me razlog, zanima me samo funkcionalnost.

Poskupele su avio karte osetno....sve je otislo +50 eura za krace destinacije i +100 za srednje i to za septembar/oktobar

Poslednja izmena:
Ja sam baš sa Lufthansom leteo pre dve nedelje BG - Minhen, čak smo “prerano” sleteli u Minhen, pa smo morali da čekamo na onaj autobus malo duže. Lagano sam uhvatio sledeći let za Čikago.

Naravno da je kao jer taj let kasni stalno. Ne zanima me razlog, zanima me samo funkcionalnost.
Па не иде то баш тако - ни једној компанији не одговара да им било који сегмент лета (одлазак или повратак) касни, јер максимална утилизација флоте (2, 3 или можда чак и 4 ротације у случају да се ради о дестинацијама које су ближе једна другој) у нормалном временском оквиру не ствара могућност за додатне трошкове.

Ako stalno kasni a sve u okviru legalnog kasnjenja (da ne placa musterijama), znaci da je namerno.
Ili moraju da zvanicno drze slot ili pisu raniji polazak ds nateraju ljude da rano dodju na aerodrom (i bleje)... i sl.

Koliko cesto se takva kasnjenja desavaju unutar Kine i Japana, ili izmedju njih?
(A desavaju se i unutar EU, da ne misli neko da je do nas..)

Ukratko. WizzAir.
Cena karata je bila 187 evra, na računu sam imao dolare (yettel banka). Platio preko apple pay i skinuli mi 246 Dolara što je 210 evra.
Žalio se ali ništa. Zašto to rade i da li sam ja negde pogrešio?

Pogrešio si ti, tu je došlo do dvostruke konverzije. Prvo iz dolara u dinare, pa iz dinara u evre. Sve po aerodromskom kursu sa web stranice banke. Trebao si da imaš evre na računu, onda bi ti skinulo tačno u cent.

Ukratko. WizzAir.
Cena karata je bila 187 evra, na računu sam imao dolare (yettel banka). Platio preko apple pay i skinuli mi 246 Dolara što je 210 evra.
Žalio se ali ništa. Zašto to rade i da li sam ja negde pogrešio?
10% je previse, jel' iz Srbije prvi let i jesi dinare izabrao kao valutu?
Ako ne biras valutu inicijalne zemlje sam Wizz doda preko 5% fee, ali ti vidis njihovu cenu. 10% preko te cene ni konverzije ne objasnjavaju.

Nisam obraćao pažnju na to sa kursevima.
Meni Wizz prikazuje u dinarima i sada vidim transakciju na kreditnoj kartici,
"Originalni iznos" - RSD
"Iznos transakcije" - EUR

Kurs je 117.25, tj 0.1 od srednjeg, tako da je to verovatno MC kurs.

Gotovinski račun sam dobio u dinarima.

Dakle, trebalo bi cene u aplikaciji prebaciti u EUR?

Dakle, trebalo bi cene u aplikaciji prebaciti u EUR?
Intesa tako proknjižava transakcije čiji je procesor u inostranstvu iz nekog razloga, neke banke poput Yettel, Raiffeisen i OTP skidaju iznos u dinarima normalno bez konverzije.

• Like
Reagovanja: PJ
Čak i ako je plaćeno debitnom karticom?
Zaista mi je svejedno kako su obračunali, jer je kurs praktično srednji, ali eto...
Da nisam otvorio ovu temu i ovo USD/EUR ne bih ni pogledao šta su zadužili...

Pre nekih 15 dana sam putovao i odlazni let je je bio Air Baltic.
Uopšte mi se to nije sviđalo i do polaska sam džangrizao da ako plaćam Air Serbia time hoću i da letim.
Međutim, mogu samo da kažem da mi je krivo što i u povratku nije bila ista kompanija.
Noviji avion, šira sedišta, više mesta za noge, besplatan wifi u avionu...
Sve pohvale za ovu kompaniju.

Имао си среће, само то могу да прокоментаришем, наши су ултра господа за те Балтиканце.

@Jerry Drake - Зашто ти иницијално се није свидело то што је у питању Air Baltic? Они и Air Serbia имају закључен wet lease уговор већ неко време.

@mitar1982 - Шта тачно фали особљу Air Baltic-a?

Не сећам се детаља, то су вечерњи/ноћни летови из Осла за Београд, лет који увек касни, пуно људи превише пртљага, кад је наше особље имам утисак да лакше и брже организују све.
Једини пут да смо се вртели око Београда пре слетања је било са њима.
Све у свему, више волимо кад летимо са нашима.

Једна је ствар да ли више преферираш наше или странце као кабинско особље и ту нема места дискусији. За ово остало се не слажем: ground service који је авио компанија ангажовала је одговоран за организацију, а за вртење око Београда не мора бити до њих него до великог броја околности (временски услови, чекање да се писта ослободи, и тд.).

Све јасно, него тако се потрефило, жена је више критична за те ствари око особља и услуге, ја возим пола дана преко дебелих брда до аеродрома, можеш увече и да ме убациш са коферима у карго део, свеједно ми је, само што пре да стигнем, што се тиче авиона, места за ноге и сл, лете истим авионима ту нема разлике.

AirBaltic nece dugo jos raditi wet lease za airSerbiu.

@Jerry Drake - Зашто ти иницијално се није свидело то што је у питању Air Baltic? Они и Air Serbia имају закључен wet lease уговор већ неко време.

@mitar1982 - Шта тачно фали особљу Air Baltic-a?
Očigledno samo moja neinformisanost. Pretpostavljam zbog godina i tadašnjih letenja sa roditeljima JAT-om...
Ponavljam, bilo mi je žao što i u povratku nije bila ista kompanija.

@mitar1982
Možda si ti imao nesreće te večeri. 😀

Poslednja izmena:
Не сећам се детаља, то су вечерњи/ноћни летови из Осла за Београд, лет који увек касни, пуно људи превише пртљага, кад је наше особље имам утисак да лакше и брже организују све.
Једини пут да смо се вртели око Београда пре слетања је било са њима.
Све у свему, више волимо кад летимо са нашима.
Nisi imao sreće, AirBaltic je ove letnje sezone zapošljavao i srpske posade jer su bazirali par aviona za potrebe ErSrbije.

@mitar1982 - Say no more - разумемо се. ;-)

@Jerry Drake - Јасно скроз: и ти се сећаш ЈАТ-а из времена СФРЈ.
@alfaunits - Не мора да значи, пошто су им сад упумпали неких 250 милиона.
@dervisbegovic_ - Тачно тако. Баш је у кабинској посади на мом повратном лету из Осла био један наш лик.

Иначе је веома често најгоре људима који путују негде ноћним летом који је у исто време не само повратни (на пример: OSL-BEG), већ и трећа ротација тог дана. Јер, ако се током сваког сегмента догодило нешто да сваки лет из неког разлога касни, онда највише награбусе управо путници међу којима је био и @mitar1982.

Nazad
Vrh Dno