Šta je novo?

Gramofon i zvucnici za pocetak

• Začetnik teme Začetnik teme Xzibo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
da su cd i sacd kvalitetniji ali da ploče daju drugačiji šmek.
Ovo ljudi ne shvataju, da drugačije nije i tehnički bolje. Treba juriti za bitovima, ne kažem da ne treba, ali sad bez puno ulaganja se može stići na dovoljno bitova i kHz, a ni dalje nema razloga da se preteruje.

Polovan gramofon ne, a ja ne bih jeo dok ne bih skupio za barem AT-LP120 i to prvenstveno zbog 36cm širine i estetike.
Ali, to je samo moje mišljenje.

Ja sam kupio za šuraka kompletno sređen Thorens TD 160 za oko 200-300€ na hi fi forumu. Ne mogu da se setim tačne cifre. Radi odlično. Vidim sada cene otišle u nebesa.

Hvala na svim odgovorima i informacijama, ali vec sam napisao da te zvucnike koje uzmem trenutno za gramfon planiram da prebacim na racunar u nekom momentu. I uvek ce se naci neko kao za sve komponente ako dodam jos 50 evra, pa jos 100 evra, pa jos 50 evra mogu uzeti bolje sve. Najverovatnije uzimam AT LP120 ( i necu ostati gladan da kupim i nesto skuplje, ali zelim da ogranicim i sebe da bude ispod 500 evra ). Nema poente da dam vece pare ako nemam dovoljno ploca da to ima smisla. Ovako moze da sluzi i za povremeno slusanje i kao dekoracija u prostoriji da bude interesantno kad dodje neko, a mozda navucem i jos nekog da krene tim putem kad cuje par ploca.

Odlican je ATLP120, uopste nema brige oko toga. Kasnije mozes zameniti iglu, dodati drugi preamp, o amp i zvucnicima da ne pricamo, uvek ima jos nesto malo ovako i onako. To svakako nece doci uskoro.
Isprati ananas, ja sam ga uzeo na nekom finom popustu pa onda jos 5k kupon na to. Iznenadio se da uopste stoji na sajtu, a onda i cena. tipa 32k je bio na kraju.
Cisto da znas, dolazi sa kablom (kratkim) 3.5mm na 2x rca pa ce ti za te zvucnike trebati 2x rca - 2x rca kabl. Tek da ne bude da dodje trenutak da raspakujes sve i zeljno iscekujes da pustis plocu, a ono stativa.

Napomena za Edifier, probao sam ih dosta QR30, M60, R1280DB, MR4, R1700BT i sve mi je zvučalo meh, R1280DB čak i bolje od R1700BT. Jedini model koji se sonično i po kvalitetu izrade izdvojio te mi je ostao u sistemu je R2000DB Piano Black. Dosta više finijih detalja i veći zvuk nego svi pomenuti (povezani mi na PC i mali usb Luyia DAC), mene su koštali na nekoj akciji u Gigatronu oko 170e, i to je možda ok cena i možda može ok da služi za iole pristojno povezivanje sa gramofonom, sve preko toga možda bolje ići na neki stariji integrisani amp sa phono ulazom i pasivnim kutijama.

Takođe zanimljiva napomena, imam kući Kef Q350 i Q Acoustic 3030C zvučnike koji su pasivni i daleko skuplji, kada "kucnem" njih čuje se kako rezonuje kutija (Kef čak više nego QA), dok kada kucnem u R2000DB kao da sam udario u kamen, gotovo mrtvo 😀

Edit: Sada gledam cenu, 33k u Gigatronu, za taj novac nemaju preporuku. Da je 150-170e pa okej.

Na KP-u su navodno oko 200, mislio sam da ih pomenem ali sa njima malo prelazi 500e.

Razmisljao sam i o njima, gledao sam cene na KP. Ali oni obicno spuste te cene na KP pa kad ih pitas oni kazu jacu cenu. Tako sam i grafu kupio u radnji za manje pare nego na KP.

Ja kupih svoj prvi gramofon - Rega Planar 1. U sistemu je sa pojačalom Harman Kardon HK6500 i QAcoustics Q3030 zvučnicima i meni to super zvuči. Godinama skupljam diskove, ali postoje albumi koji mi trebaju, a nema ih u tom formatu, nego samo na pločama, pa sam zbog toga uzeo gramofon. Videću da li će da me zavoza da uzimam i stvari koje postoje na CD-ovima, ali trenutno sumnjam u to, jer su mnogo gabaritne i zeznute za čuvanje, a i dosta skuplje od diskova.

Moram i kasetofon da kupim, pošto mnogi metal bendovi svoja demo izdanja izbacuju samo na kasetama. 😭

42.000 u Playeru.

Prva ploča koju sam naručio zato što albuma nema na CD-u je:

A od kolege sutradan dobio na poklon ploče njegovog ćaleta stare 40+ godina. Gilmour i Sabotage su strana izdanja, a Vol. 4 i Heaven and Hell su RTB i Jugoton.

Ne znam samo kako da ih očistim, pošto na njima ima prašine i ko zna čega još sve ne, ali saznaću. 😀

h0xNHlv.jpg

Toliko sam ga ja platio 2020, koristio 2g i za isto toliko prodao 2022 (iz nekog razloga skočile cene). Svakako sam u tom periodu bio prezadovoljan. Ako se dobro sećam, mislim da sam imao neku verziju sa integriasnim phono preamp-om i da je to bila neka Plus verzija.

Prateci ovu temu polako dolazim do zakljucka da treba napraiti novu koja ce se zvati "Razmena vinila" 🙂
NPR oteo bih ti onog gore David Gilmoura samo tako......imao ga davno i prodao bzvz.

42.000 u Playeru.

Prva ploča koju sam naručio zato što albuma nema na CD-u je:

A od kolege sutradan dobio na poklon ploče njegovog ćaleta stare 40+ godina. Gilmour i Sabotage su strana izdanja, a Vol. 4 i Heaven and Hell su RTB i Jugoton.

Ne znam samo kako da ih očistim, pošto na njima ima prašine i ko zna čega još sve ne, ali saznaću. 😀

h0xNHlv.jpg

palačinka, zavisi koji tutkalo. Neke treba i lagano razblažiti mlakom vodom.

1. Zaštiti etiketu - ili tuktalo ne sme da se razmaže na njoj

2. Nanesi tutkalo u krugovima po celoj površini vinila gde su brazde. Budi slobodan sa količinom – ne treba da bude previše tanak sloj jer će posle pucati pri skidanju, ali ne treba ni da pliva.

3. Pomoću plastične kartice - ili četkice nežno razmaži lepak prateći kružne linije brazda. Cilj je da dobiješ gladak, ravnomeran sloj koji pokriva sav vinil od ivice do ivice.

4. Pre nego što se lepak osuši, na samu ivicu ploče, stavi mali komad papira ili trake tako da polovina visi preko ivice, a polovina bude uronjena u lepak. Kada se sve osuši, ovo će ti poslužiti kao jezičak za koji ćeš povući film od lepka. Ovo je mnogo važno !!!

5. Ostavi ploču da se potpuno osuši na ravnom mestu gde nema prašine i promaje. Ovo obično traje između 12 i 24 sata, u zavisnosti od debljine sloja i vlažnosti vazduha. Lepak je potpuno suv tek kada postane potpuno providan i elastičan. Nikako na gramofonu !!!!

6. Uhvati papirnu ručku koju si ostavio na ivici i polako, ravnomernim pokretom, počni da ljuštiš osušeni lepak sa ploče. Lepak će se skinuti u jednom komadu kao velika palačinka, a sa sobom će izvući svu prljavštinu iz najdubljih slojeva.

***** Vežbaj prvo na nekoj nebitnoj ploči !!!!!!!!!!!!!!!

Hvala na ovom uputstvu!

Prateci ovu temu polako dolazim do zakljucka da treba napraiti novu koja ce se zvati "Razmena vinila" 🙂
NPR oteo bih ti onog gore David Gilmoura samo tako......imao ga davno i prodao bzvz.

Uf šteta. Imam i ja neke diskove koje sam tako prodao kao klinac, pa ih posle kupovao za više para.

Samo da se ispravim - Gilmour je ipak Jugoton, a Heaven & Hell je strano izdanje.

Imam ja sacuvane neke ploce, ali smo ih kao klinci verovatno unistili, uglavnom su bile domace grupe i pevaci, ima i nekih narodnjaka 🙂
Imam i dosta singl ploca koje su roditelji skupljali, tu mozda ima i boljih stvari, ne znam kakav je kvalitet tih ploca, vecina su dolazile uz neke casopise?

Imam negde i magnetofon i par traka, ali to je druga tema 🙂

Fali mi samo gramofon i prostor da drzim sve to 🙁

Imao je, vrv bolja mašinerija, mada je PGP imao sasvim dobru.
Štampa je kod PGP bila lošija pa je to uticalo na utisak.
Ja sam najviše voleo Suzy Records Ljubljana (Azra 🙂 )

Nazad
Vrh Dno