Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

• Začetnik teme Začetnik teme PJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ne vidim da je neko već javio. Ironman u Beogradu za 2 meseca. cena prava sitnica

Kako ne?

Ovo je treća godina. Plan je da apliciraju za full distancu.

Što se formata takmičenja tiče, takav je kakav je već preko 20 godina za 70.3 i skoro 50 godina za 140.6. Možda je krenulo kao zabava, ali kada su komercijalizovali ceo projekat, cilj je bio vrlo jasan - napraviti ekskluzivan format trke, koji će mnogima biti nedostupan. Prva barijera je bila fizička sprema, a kada je dostignuta kritična masa, onda i finansijski. Logistika za svaku trku je nezamisliva, ali kotizacije ubijaju. Kompanija koja trenutno stoji iz Ironman brenda je 2020 godine kupljena za preko 700 miliona USD.

Inače, naš najuspešniji triatlonac koji učestvuje i na Ironman trkama je Ognjen Stojanović, koji je, ako se ne varam, zapravo plivač. Većina učesnika ajronmena su pre svega biciklisti, pa trkači i najmanje je ozbiljnih plivač. Što se i uklapa sa vremenskim trjanjem svake discipline.
Drugari i poznanici koji su učestvovali, kažu da je hranjenje na biciklu najvažnije za kvalitetnu trku. Jedini čovek koga poznajem lično, a da je završio full distancu ispod 10h je to uspeo da uradi tek kada je naučio svoj organizam da prihvati i iskoristi 100grama ugljenih hidrata na sat. Toliko sati u kontinuitetu.

Za one koji ne prate tematiku, brojevi iza naziva označavaju zbir distance, u sve tri discipline. U miljama.

Ako se ne varam, @ironmanbg koristi baš ovaj nickname baš zbog navedenih trka 🙂

Pa ne baš, ako prosek ispliva 40, ovi bolji 30, a taj bude pivao sat vremena, treba da nadoknadi 20-30 minuta.
Malo sam preterao ali jeste jako mala distanca za plivanje naspram drugih aktivnosti, 1.8km bas skromno i po naporu i po trajanju.

I jeste i nije, jedina aktivnost gde bez problema možeš da završiš takmičenje pre vremena mrtav. Mnogo manje verovatno je da ćeš da umreš dok voziš bajs, a još manje dok trčiš.

Ja im verujem da su dobro promislili o količini i rasporedu disciplina.

Imajte u vidu da je u pitanju plivanje na otvorenim vodama, bez staza i fizičkog odvajanja takmičara. Dakle, ima i lupanja (ne mislim namernog, nego posledica guranja), pliva se i u hladnoj vodi (sa odelima ako je voda ispod neke temperature), sa talasima, strujama...

Ада као локација је ок једино за пливање, све остало је натегнуто, чак и олимпијска дистанца, а камоли ове дуже.

Konačno, prosle godine mi je falilo ~0,1 🙂
Ako možeš da istrčiš 5km ispod 20 min imaš verovatno realno VO2 max oko 56, s tim što što varira bukvalno svaki dan tako da uopšte nije nešto bitan parametar po meni, Mnogo bitnije je gde ti je LTH2 koji HR i pace

Ja sam zakucan na 55, raste samo kad radim easy run treninge pace da bude oko 5:20 puls ispod 140 mada je to sad jako tesko zbog vrućine osim ko ne trci u 5,6 ujutro. Kad je oko 30° puls ide gore od 5-10 *** takva reakcija tela širi krvne sudove da se hladi i srce mora više da pumpa.

Nego jel neko uzimao ili razmišljao uzeti sa Aliexpressa Dynafish Xiaonian patike?
Koliko udaraju carine poreza 10% pa plus 20% sve? Kažu najsličnija patika Megablast koje već imam 2 para, za 3 klase meni bolja patika od svega što imam i što sam probao osim za sprinteve.

Prilozi

• Screenshot_20260715_164222_Garmin Connect.webp
    Screenshot_20260715_164222_Garmin Connect.webp
    24.6 KB · Pregleda: 9
  • Screenshot_20260715_164403_Garmin Connect.webp
    Screenshot_20260715_164403_Garmin Connect.webp
    36.5 KB · Pregleda: 9
zavisi od godina 🙂 nije isti VO2 max za nekoga ko istrci 5km ispod 20min i ima 25 i 50 godina
Kontam da smo skoro svi sto pišu u temi 40+ 😃
Znam za to
Svakako ponavljam VO2 max je trenutna forma i nebitan parametar za nas amatere

hehehe moguce, ali 40+ moze da bude i 60 i 41 😀

Koji od ovih nasih jesenjih polumaratona je najbolje organizovan i da je staza kružna?
Pančevo, Šabac, Ruma, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Kragujevac, Apatin?
Ne znam koji ima najdužu tradiciju da nešto prijavim da vidim mogu li ispod 1:30

Sad sam izvukao datume, cene i koliko ima prijavljenih za polumaratone, ima jos dosta za kraće trke
Dajte neki savet šta prijaviti sem Pazara to mi je predaleko za trku

Polumaratoni uskoro

1.8 Pančevo noćni - 3600 (48)
8.8 Sremska Mitrovica noćni - 2900 (282)
30.8 Subotica dnevna - 4000 (444)
19.9 Ruma dnevna - 2000 (127)
20.9 Zrenjanin - 3200 (102)
4.10 Kragujevac - 1900 (289)
18.10 Apatin - 3100 (205)
25.10 Pazar - 3000 (59)

Poslednja izmena:
Nego jel neko uzimao ili razmišljao uzeti sa Aliexpressa Dynafish Xiaonian patike?
Koliko udaraju carine poreza 10% pa plus 20% sve? Kažu najsličnija patika Megablast koje već imam 2 para, za 3 klase meni bolja patika od svega što imam i što sam probao osim za sprinteve.
Zar ne bese Decathlon kipstorm tempo na fazon Megablast?

Zar ne bese Decathlon kipstorm tempo na fazon Megablast?
Probao sam taj model ne sviđa mi se prednji deo imao osećaj kao da će mi noga izleteti, iskreno ne bi u tome trčao 3:30 intervale ili threshold 4:15 15-40 min
Megablast druge sam uzeo ovde 20300 s obzirom da traju 1000km meni to nije preskupo
Plus taj Kipstrom Tempo meni užas boja za mušku patiku najgoru su uvezli.
Pena je sjajna nema šta
Više neću uzimati one easy run patike to meni ne leži jer sam skoro easy run doveo na pace 5, čim zahladni trčim to lagano taj pace puls ispod 14

Mala mana Megablast je gornji deo jer je to race patika u suštini gore, moram pertle da zamenim žuljaju me na tanke čarape, a iole deblje se natope užas. Šteta što jezik nije malo deblji onda može da se stegne patika na moju dosta usku nogu na risu Kako to zovu

Nazad
Vrh Dno