Šta je novo?

Hardver Gaming laptop ili mini-ITX kuciste?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

milos0888

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2013
Poena
335
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 9 7900
Matična ploča
Asus TUF Gaming B650 PLUS WIFI
RAM
64gb DDR5 6000Mhz
GPU
RX 9070 XT
Storage
Samsung 970 1tb, 3xhdd
Zvuk
Marantz nr1510+ Polk R200+ 2x Fosi monoblok
PSU
Corsair RM850X
Kućište
Antec C8 Curved Wood
Monitor
LG 43' 4k
Miš & tastatura
Logitech MX
Laptop
Macbook Air M3
Mobilni telefon
Iphone 15 pro
Pametni uređaji
Apple watch SE-Huawei GT4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Zbog selidbe u insotranstvo, razmisljam da li da prodam komp i uzmem laptop ili da moj prepakujem u manje kuciste i da se cimam da ga nosim gore?
Svestan sam koliko je destkop pc bolji od laptopa za istu cenu, ali mi se cini dosta prakticnije sad. Jer cu i tamo cesce da se selim, verovatno. A i malo mi leptirici u stomaku ako treba da kupujem laptop pa sam malo pristrasan. Ako laptop, koji, ako kuciste, koje kucite, maticnu, hladjenje?
edit: cena laptopa do 2500e

Ove komponente imam sad:
1783169169942.webp

Poslednja izmena:
Laptop - Lenovo Legion sa 5070ti, Intel Ultra 9 275xh, 32gb ram i 1tb ssd(2tb u neko varjanti) , 16" OLED 240hz. ASUS ROG model bude skuplji uglavnom od Legiona ali i on se vredi razmotriti, istih specifikacija uglavnom, uzimaš ono što je povoljnije u tom trenutku.

MINI PC moraš početi od toga koje kućište ti odgovara, i tu ima manjih/većih. Recimo Fractal Terra(generalno skuplja varjanta) ili Lian Li a3. Ima tema za mini kućišta, baci pogled tamo mozda ti pomogne za početak. U toj varjanti je uglavnom PSU finansijski problem jer je manji izbor i skupa su.

Zbog selidbe u insotranstvo, razmisljam da li da prodam komp i uzmem laptop ili da moj prepakujem u manje kuciste i da se cimam da ga nosim gore?
Svestan sam koliko je destkop pc bolji od laptopa za istu cenu, ali mi se cini dosta prakticnije sad. Jer cu i tamo cesce da se selim, verovatno. A i malo mi leptirici u stomaku ako treba da kupujem laptop pa sam malo pristrasan. Ako laptop, koji, ako kuciste, koje kucite, maticnu, hladjenje?
edit: cena laptopa do 2500e

Ove komponente imam sad:
Pogledajte prilog 545213
Napajanje, graficku, maticnu, kuler, ventilatore, sve bi morao da menjas na zalost,

Nema svrhe uzimati bilo sta vece od 4-10L za cesto nosenje, mora bas kompaktan build

Kao poruceno L91 je upravo dovrsio novi sajt za SFF, koji povlaci informacije iz najbolje SFF doc-a (SFF PC Master List),

a ima i 3D workbench model interfejs za proveru kompatibilnosti gde simulira dimenzije komponenti koje izaberes i kucista i pokaze ti vizuelno da li pasuje i kako tacno pasuju xD

@NTodorovic @jurodivi Nije toliko strasno za napajanja, stize lako u srbiju najbolje FlexATX (7660L) a na Ipon-u ima najbolje SFX, i najeftinije dobro SFX, samo jeste malo vise kinte

Poslednja izmena:
Ako bi hteo da zadrzis graficku, mogla bi da se uklopi u FormD T1, sto je na granici gabarita za realno efikasno cesto prenosenje, mada ako ti ne treba toliko snage, def je lakse neko manje kuciste xD

Screenshot 2026-07-05 064948 - Copy.webp

Verovatno ću ipak zadržati PC. Koje je najmanje dobro kućište a da podržava ATX, 340mm gpu, 360 vodeno hlađenje i da nema staklo? Da, znam da tražim specifikacije auta u bicikli, ali ako možda nekome nešto pada na pamet...

MicroATX ili full ATX?

ako je micro onda Lian LI A3

Mislio sam full, ali ovo izgleda super. Staviću kućište i matičnu na prodaju pa ću uzeti ovo. Hvala!
Edit: Koju mATX ploču uzeti? am5, do 20ak hiljada
MicroATX ili full ATX?

ako je micro onda Lian LI A3

Poslednja izmena:
mozes istu kao tvoju samo mATX 🙂

deepcool ch160 plus, je manji od lian a3..

Mislio sam full, ali ovo izgleda super. Staviću kućište i matičnu na prodaju pa ću uzeti ovo. Hvala!
Edit: Koju mATX ploču uzeti? am5, do 20ak hiljada
Gigabyte B650M Aorus Elite AX.

Ili ako ostaješ na ATX i hoćeš kućište koje nije mrcina, Lian Li Lancool 207 (ako ti napajanje nije duže od 150mm) ili Asus AP303...

ne volis staklenu stranicu..

skini je, stavi medju odjecom...imas cak i torbu za to kuciste..takodje planiram da uzmem torbu..prosle godine sam odvezo lian li 011D EVO kuci..samo ga turio iza sjedista nit kutija nista..i prezivjele 2 staklene stranice..

Asus p201 umesto Li A3? Vidim da kod a3 samo ovo “wood” ima vazduha napred. A obicno crno je skroz zatvoreno. Naravno kod nas je skuplje dosta u odnosu na crno.

Da bi imao isto iskustvo na laptopu kao na tvom desktopu, ekvivalent u mobilnom svetu za 9070 XT je mobilni 5090. Idealni bi bili Asus Strix Scar ili Lenovo Legion 9i, (18 inca, oba su ozbiljni desktop replacementi - mada su cene kuku lele i van tvog budzeta). Ja sam licno prezadovoljan sa Asus Rog Strix (isto kuciste ko skuplji scar, isto hladjenje) u 5070ti varijanti, ryzen 9 8940HX (32gb ram, 1tb) bez problema gejming u high na 1440p native ekranu. To se uklapa u tvoj budzet (a dodje sa velikim rancem u kutiji pa mozes da ga lako upakujes kad se selis 😎 ).

Nazad
Vrh Dno