Šta je novo?

Internacionalna berza, akcije i banke u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme imbaqq
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Naravno. Motiv više za globalni jer konkurencija je znatno veća. Danas su tu SK Hynix, ASML, TSMC, Tencent.. sutra će neko peti..
Dakle, ulažem u global jer ne želim da razmišljam da li sam pogodio pravu zemlju/sektor/firmu na horizontu od 15-20 god.

Pa trajace sigurno duze vreme, ipak je sadasnji svet i ekonomija zasnovan na tehnologiji kao primarnoj grani industrije najrazvijenije drzave. Niko ne zna koliko ce to trajati ali sigurno se nece nista znacajno promeniti u narednih par dekada
@nidza slažem se sa tobom, komentarisao sam ovaj ^ post, valjda je jasno.

Na 300e ulaganje kroz IBKR na vise mesta i nije bas lako i isplativo.
Prvo: sami menjajte u USD, autokonverzija se efektivno naplacuje. Ili kupite neki SPX EUR fond
Drugo: ima min fee za trade, na 3 x 100e se doda

A gledajte da je fond reinvesrting, ne distributive.

Naravno da je isplativo, dca od 300€ na VWCE ili šta već. ETF-ovi o kojima pričamo su akumulirajući sa domicilom u Irskoj (kupuju se u € valuti).

Od današnjih top 10 kompanija u USA, među top 10 pre 20 godina su bile možda dve, pre 30 godina jedna ili nijedna.
Neko se i dalje seća GE?
Nisu bitne pojedinačne kompanije nego globalni tehnološki sektor, to je poenta investiranja kroz trading fondove. Kompanije nastaju, nestaju, spajaju se

Nisu bitne pojedinačne kompanije nego globalni tehnološki sektor, to je poenta investiranja kroz trading fondove. Kompanije nastaju, nestaju, spajaju se
Razumeo sam te. Primat tog sektora i u narednim dekadama, kako ti kažeš, je više nego upitan. Nadam se da se sad razumemo.

Naredne dekade će sigurno da donesu zasićenje, ali ko nije iskoristio poslednjih godinu dana tehnološki sektor, zeznuo se fino.

Ja bih opet world etf. U poslednjih godinu dana:
SXRV +33,02%
VWCE +26,18%
Oba postmatrana u EUR

Razumeo sam te. Primat tog sektora i u narednim dekadama, kako ti kažeš, je više nego upitan. Nadam se da se sad razumemo.
Ok, koji bi sektor po tebi dao bolje performanse u narednih 10g? Ja povezujem generalno civilizaciju sa tehnološkim napretkom, tako da iz tog razloga mislim da će tech još dugo biti glavni sektor

Uopšte se ne usuđujem da špekulišem, zato se držim automatskog balansiranja. World ETF, i meni je ok. Sve drugo smatram klađanjem, posebno na duge periode. To je u redu, ali nije za mene.

Ok, koji bi sektor po tebi dao bolje performanse u narednih 10g? Ja povezujem generalno civilizaciju sa tehnološkim napretkom, tako da iz tog razloga mislim da će tech još dugo biti glavni sektor
Naše je da ulažemo a taj deo posla ostavljamo blekroku, vangardu i ostalim provajderima da rade umesto nas kroz rebalanse ETF-ova 😃 a za tako nešto, mislim da je najbolji izbor global zbog najbogatije ponude kompanija..
Jeste da tech sektor cveta poslednjih 5 godina (ili koliko već) ali doći će period stagnacije.
Ko voli da se "kocka" -ok, ali za mene kao pasivnog investitora -bitno mi je da etf sadrži i sektore zdravstvene zaštite, potrošakih dobara i komunalija radi amortizovanja kriznih perioda.

Mnogi upozoravaju da je baš tech u ozbiljnom bubble-u. Ako AI uskoro ne krene da pravi velike pare, odoše investitori negde drugde.

I kako misliš da će to da se odrazi na sve koji su uzjahali taj talas? Neće izaći sa 100% godišnje već 70-80%?

Da bankrotira sektor neće, ni u najavi. Jedino ako se vratimo na papr i olovku, ali tad ćemo imati važnija posla od štednje.

Neće izaći sa 100% godišnje već 70-80%?

Nije baš tako prosto. Kada je prošli put tech bio u bubble-u, nasdaq je pao -78%. I trebalo mu je 14 godina da dođe na nivo sa početka 2000.
25 godina posle se sve to ispeglalo, slažem se. Ali 25 godina...
Ne kažem ja da ne treba, samo da možda ima i boljih opcija od tech kompanija u ovom trenutku

Niko od nas nije kompetentan da o tome priča, da nagađamo možemo ali da donosimo ozbiljno potkovane odluke, ne verujem.

@dlalic pa i taj nasdaq koliko gledam istorijske podatke je upropastio samo one koji su uložili sve što imaju u najgorem trenutku. Ko je uložio pre je fino prošao.

Da li sad ulagati u tehnologiju, pitanje, ali da li je trebalo ranije, do pre par meseci tek, itekako. Sad je samo pitanje da li će da pumpa ili će da ševrda tu gde je. Ja očekujem da će da nastavi da raste još 1-2 godine.

I šta tačno da radiš kada cela berza ljosne na neko vreme, što smo imali i pre tih par meseci kad je bio savršen momenat za ulaganje. Jedino što nisam očekivao da će ovako brzo da se sve vrati.

I šta tačno da radiš kada cela berza ljosne na neko vreme, što smo imali i pre tih par meseci kad je bio savršen momenat za ulaganje. Jedino što nisam očekivao da će ovako brzo da se sve vrati.
Dokupiš ranije odabrani svetski indeks.
Svi znamo šta se pokazalo kao isplativo prethodnih x godina. Ali šta će biti u budućnosti? Tih godinu - dve koje pominješ - uopšte ne treba da zanima dugoročne investitore. U idealnom svetu, automatizovaće kupovinu odabranog svteskog ETF-a, bez da ikad pogledaju portfolio. Ako su blizu penzije, i planiraju da počnu ubiranje plodova berze, treba da razmisle o rebalansiranju, uvođenjem bond-ova, eventualno prelaskom na Golden Butterfly, ili slično. Do tada, stay the course.

Pa ni tada nije NASDAQ mogao da upropasti nikoga ko se nije preinvestirao, ili investirao na margini. Ako si svoje pare dao, sediš i čekaš, ali ništa nije propalo. Ako si investirao i planirao da uzmeš 10% te godine, nije moglo, ali opet nisi propao. Ali ko je investirao sve što ima i MORAO da vrati te pare nazad sledeće godine, ili ne daj bože zajmio se da investira pa planirao da plaća kamatu od prinosa, taj je mogao da propadne.

Ima onaj video, Worst market timer, treba pogledati:

Nazad
Vrh Dno