Šta je novo?

Pizza (pica) peć + hlebovi

• Začetnik teme Začetnik teme s5p
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Upravo to, ali je 30cm. A veću nemaju. Da uzmem sada od 30cm lopatu, pa kad negde naletim da tražim i veću, a da uzmem peć od 40cm?

Ja da uzimam na plinuzeo bih ovu vecu, uvek mozes da napravis vecu picu, a razlika u ceni nije velika. E sad, verovatno za pravljenje manjih pica vise trosis plina zbog zagrevanja vece povrsine. To ti najbolje znas da li imas potrebe za vecom picom i koliko cesto.

Uzeću veću, koliko vidim generalno treba izbegavati da se pravi pica maksimalne veličine da ne bi ivice gorele. A bolje mi je da mogu što veću da pravim pa da ih pravim manje komada, jer najčešće bih pravio za neka dešavanja, tipa rođendani i sl kad bih morao da pravim 5 ili više pica. Tako da, uzimam danas lopatu a sledeći ponedeljak peć, pa ću videti da uzmem i veću lopatu nekad. Hvala na pomoći!

Koliko treba da je grama kugla testa za picu do 30 cm. Za mene je sasvim dovoljno i pica od 25 cm. A isto mogu i mami da pravim. Izracunacu preko aplikacije sta i koliko.

Poslednja izmena:
Za picu od 30 cm treba ti 280 grama testa, mada ja vise preferiram 10 grama na 1cm, pa bih za picu od 30cm stavio 300 grama testa.

@daxyco onda definitivno ovu vecu pec uzmi. U Hrvatskoj je pre par meseci isto bila prvo u ponudi ova manja pa za 7 dana i ova veca u Lidlu.
Lakse okretanje pizze (ako ces okretati u samoj peci) i manje brige da li ces spaliti rubove.

A sto se tice lopate...nema svrhe da dajes 100e za lopatu. Ja sam moju na Temu platio 1500 dinara cini mi se istu kao ova sto je trenutno u Lidlu za 800 dinara. Ima i u Ikei isto lopata za pizzu. Pizze koje pravim su velicine 25-28cm.

@delboy
Meni aplikacija na 170 gr tezine testa izracunala 104 gr brasna na 60% hidratacije 62 gr vode 12 sati fermentacije na 10 stepeni jer ne moze manja tempeatura. Suv kvasac.

Poslednja izmena:
Fora je što bih ja i veće od 30 pravio, što veće. Na primer za rođendan od klinca za 10-15 dece, mnogo je lakše da pravim manje većih pica nego obrnuto. Za sada uzimam definitvno ovu lopatu i planiram veću peć.

@delboy
Meni aplikacija na 170 gr tezine testa izracunala 104 gr brasna na 60% hidratacije 62 gr vode 12 sati fermentacije na 10 stepeni jer ne moze manja tempeatura. Suv kvasac.
Malo je 170 grama testa za picu od 25 ili 30cm. Sad sam malo proguglao, na jedan kvadratni centimetat 2testa, ide oko 0.39 grama testa. Ako je pica od 30 cm, poluprecnik je 15cm, pa je povrsina pice 15x15x3.14 odnosno 706 kvadratna centimetra, puta 0.39 daje 275.5 grama testa.

Poslednja izmena:
Sada je vec gotovo koliko mi ispadne nema veze. Pojesce se.
Bice pizzajzla. 🤣 🤣🤣

Pa napravi manju picu, spram kolicine testa koju imas.

Sad sam procitao sta sam napisao u prethodnom postu. Treba da pise, na jedan kvadratni cm pice ide 0.39 grama testa.

@Zuba1970 u podesavanjima aplikacije imas da ukljucis poolish, biga, hladna fermentacija, sobna...sad bas usao da proverim na sta mislis kada kazes da ne moze ispod 10 stepeni.
Vala zakomplikovao si ga ekstra 😃

Obiđoh 3 lidla dok nisam našao perforiranu lopatu, nisam ni znao da ima druga, manja. I nisam znao da imaju preko njihove aplikacije proveru gde ima na stanju. Tu sam proverio i bilo je stvarno. Uzeo i nekoliko plastičnih posuda za fermentisanje.

Sad čekanje sledećeg ponedeljka da uzmem peć 🙂

@Zuba1970 u podesavanjima aplikacije imas da ukljucis poolish, biga, hladna fermentacija, sobna...sad bas usao da proverim na sta mislis kada kazes da ne moze ispod 10 stepeni.
Vala zakomplikovao si ga ekstra 😃
E hebiga nisam ja za ta digitalna sr...... 🤣

Gde je to za temperaturu? Ja u oba slucaja vidim najmanju temp od 10 stepeni. Namesteno na celzijusove.

Poslednja izmena:
Pa napravi manju picu, spram kolicine testa koju imas.

Sad sam procitao sta sam napisao u prethodnom postu. Treba da pise, na jedan kvadratni cm pice ide 0.39 grama testa.
Ma to je za mene matematika. E sada cu da merim i kvadraturu ktuga (kao ona poznate emisija na RTS-u subotom). 🤣

Imam to. Ali sam ga samo par puta koristio jer sam posle mesio testo na kuhinjskom pultu.

Evo pice iz mog pekača. Navukao na 18 cm ( bez konotacija). Meni je ova količina sasvim dovoljna.🤗😍🍕
IMG_2235.webpIMG_2237.webp

Prilozi

• IMG_2235.webp
    IMG_2235.webp
    130.4 KB · Pregleda: 21
Ako neko ima mogucnost kupovine u Nemackom lidlu ova pec je na akciji, kamen je dimenzija 38x35cm.

1000115786.webp

Nazad
Vrh Dno