Šta je novo?

Kineski Ai chat-botovi

• Začetnik teme Začetnik teme frrka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

frrka

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poena
975
Kakva su vaša iskustva sa kineskim alatima?
Koji vam se čini kao najbolja alternativa za ChatGPT i Claude?

Koje ste probali.. Iskustva?

Mislim da trebamo da imaju posebnu temu za njih.. Jer definitivno oni "guraju" velike da budu bolji

Ja koristim DeepSeek i dobro ,,fercera,,

DeepSeek koristio i ne znam tesko razocarenje... zaostaju vec ubedljivo po svemu

Qwen 3.7 max mi deluje dobro za neki vibe coding.

Kimi koristi google Nano bananu za slike?

1785055923521.webp

1785491958446.webp

Ovo je baš veliki skok, a V4 Flash praktično ne košta ništa jer imaju odličan caching, za razliku od drugih modela, a i cena je veoma niska. Kada sam ga koristio na njihov API pre dva meseca, stotine miliona tokena izašle su me oko jednog dolara... a sad je valjda bolji od GLM 5.2.

Jel probao neko Kimi...
Ja - ne mogu da kažem da sam nešto detaljno isprobavao, ali ono što jesam zadnjih par dana - odličan.

Problem je što je uglavnom preopterećen (barem ovaj "free tier") i često zna da zastajkuje ili te prebacuje na jednostavniji model. Ali kad radi - radi za svaku pohvalu.

Naravno, sa tačke gledišta prehrambenog tehnologa / hemičara / hobbi IT-evca, čisto da postavimo očekivanja.

Ono što sam ja zadnjih par dana video je za svaku pohvalu. Mada je i Qwen 3.8 za svaku pohvalu, takođe - oba su bila daleko preciznija u odgovorima nego Claude i ChatGPT - a za Claude imam čak i Pro licencu.

Jedino što mislim da će Kimi biti neupotrebljiv ako ozbiljno ne ulože u infrastrukturu, jer trenutno deluje baš overload-ovano.

Ja - ne mogu da kažem da sam nešto detaljno isprobavao, ali ono što jesam zadnjih par dana - odličan.

Problem je što je uglavnom preopterećen (barem ovaj "free tier") i često zna da zastajkuje ili te prebacuje na jednostavniji model. Ali kad radi - radi za svaku pohvalu.

Naravno, sa tačke gledišta prehrambenog tehnologa / hemičara / hobbi IT-evca, čisto da postavimo očekivanja.

Ono što sam ja zadnjih par dana video je za svaku pohvalu. Mada je i Qwen 3.8 za svaku pohvalu, takođe - oba su bila daleko preciznija u odgovorima nego Claude i ChatGPT - a za Claude imam čak i Pro licencu.

Jedino što mislim da će Kimi biti neupotrebljiv ako ozbiljno ne ulože u infrastrukturu, jer trenutno deluje baš overload-ovano.
Meni Kimi bas sporo radi..

Trenutno sam na Gemini preplati samo zbog Gdrive koji sam placao inace

Qwen 3.8 mi je favorit za free

Claude mi takodje sporo radi..

Da, većinu vremena radi jako sporo - ali kad radi kako treba (meni recimo oko 6 ujutru radi odlično) - impresivan je. Ne znam kakvi su plaćeni tieri.

Claude je sve gori i gori - mislim da su pretrpani korisnicima, jer ako i svoje Pro korisnike štroje za pristup... To valjda znači da im dobro ide? 🙂

Dobio sam poruku od deepseek da će uskoro biti drastičnog poskupljenja. Za sada samo najava bez detalja. U pitanju su tokeni po dolaru za api korišćenje.

Logično s obzirom da ima 2.8 triliona parametara, a kinezi nemaju datacentre sa najnovjim nVidia karticama.
Koliko sam čitao, uskoro će izbaciti i manje kvantizacije, pa će moći ili da se potrera i lokalno, ali će moći da puste niže kvantizacije i na slabije datacentre.

Što se tiče Claude, on je po defaultu podešen na Sonnet 5 Medium, dok je ChatGPT od pre par dana Sol 5.6 Instant.

Ja imam QWEN 36b A3B lokalno na Openclaw-u/llama.cpp i on je solidan po brzini, ali je sporiji od GEMMA modela i sl. Ipak je i bolji.

Claide koristim trenutno Max pretplatu i to ne utiče na brzinu.
ChatGPT imam Go i drastično više contexta dozvoljava od free verzije. Neuporedivo je bolji po tom pitanju.

Ipak, nijedan od njih, osim Claude-a, nema tako dobar agentic mod i mogućnost povezivanja sa alatima i MCP-ovima.
U principu najbolji mi je Claude, a od lokalnih QWEN 3.6.

Poslednja izmena:
Logično s obzirom da ima 2.8 triliona parametara, a kinezi nemaju datacentre sa najnovjim nVidia karticama.
Koliko sam čitao, uskoro će izbaciti i manje kvantizacije, pa će moći ili da se potrera i lokalno, ali će moći da puste niže kvantizacije i na slabije datacentre.

Što se tiče Claude, on je po defaultu podešen na Sonnet 5 Medium, dok je ChatGPT od pre par dana Sol 5.6 Instant.

Ja imam QWEN 36b A3B lokalno na Openclaw-u/llama.cpp i on je solidan po brzini, ali je sporiji od GEMMA modela i sl. Ipak je i bolji.

Claide koristim trenutno Max pretplatu i to ne utiče na brzinu.
ChatGPT imam Go i drastično više contexta dozvoljava od free verzije. Neuporedivo je bolji po tom pitanju.

Ipak, nijedan od njih, osim Claude-a, nema tako dobar agentic mod i mogućnost povezivanja sa alatima i MCP-ovima.
U principu najbolji mi je Claude, a od lokalnih QWEN 3.6.
Ti ocigledno radis kompeksnije stvari.. ja sam na chatbotu.

Nazad
Vrh Dno