Šta je novo?

Hardver Koju grafičku karticu

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

vladat1

- CoH -
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
1,255
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Zvuk
S.M.L.S 8A
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Miš & tastatura
Logitech G610 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zdravo drugari, imam priliku da mi iz Amerike donesu jednu grafičku karticu pa me zanima šta bi ste vi kupili za 500-700$

Gledao sam neke cene na https://www.newegg.com/ ali nisma siguran šta mi se isplati jer već dugo nisam u tome.

a da li ima neki jeftiniji sajt ? Na ovaj iznos se dodaje i njihov porez od 7- 9 % a prva kupovina na ovam sajtu je - 20 $

da li se isplati kupoiti Newegg Refreshed ?

RX 7900 XT 20GB ima više rama i bržu magistralu 320-Bit

koliko sam pročitao Radeon RX 9070 je ubedljivo bolja grafička kartica. Može da se nađe za 550$ - 20$ prva kupovina + 7-9% PDV
Овако - 9070 троши више струје а не даје толико више.
Frames per watt je боља за 9060 XT.
Мислим да је ситуација оваква - ако се 9060 xt покаже добра, може се поклонити за 3-4 године и онда набавити нека нова још боља.
9070 jeсте добра картица али зависи ко шта игра и ко шта воли.
Ја преферирам мању потрошњу картице и мислим да је 1080p и максимално набуџена графика боља него 2k и да мораш да гледаш шта си укључио, шта не сме да се дира, шта треба да се искључи и сл.з
Графичке и онако брзо застаревају па сам мислио да је 9060 XT одлична да буде добар stop gap и да ради радњу и кад мало застари.
И онако се то мења за коју годину кад дођу већи и бољи монитори.
Нпр ако је сад актуелно играње на 1080p, за 3-4 године се може лако прелазити на 2k. A зато је боље купити тада актуелну картицу него очекивати од било које (па било то и 9070) неке посебне резултате.

Frames per watt jedino ako si zaglavljen sa napajanjem i nemas kuda a moras graficku da ubodes.

Inace ne stedis nesto puno tim donosenjem iz USA u odnosu na madjare a tu vec i imas neku garanciju. Preporuka za XT u tom novcu ili ako zelis ustedeti non XT.

Frames per watt jedino ako si zaglavljen sa napajanjem i nemas kuda a moras graficku da ubodes.

Inace ne stedis nesto puno tim donosenjem iz USA u odnosu na madjare a tu vec i imas neku garanciju. Preporuka za XT u tom novcu ili ako zelis ustedeti non XT.
Amd картице нису прошле Nvidijine проблеме спаљивања каблова. Али хоће да имају пикове тј. скокове потрошње. Пошто 9070 троши више од 9060 xt треба проверити како 9070 стоји по питању грејања и пикова.
9060 xt се не греје пуно али треба само наћи произвођача који то лепо упакује. Испод 60 степени за 9060 xt је (по мени) још један плус за 9060 xt.

Imam dobro napajanje Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum i monitor. Ja igram na 2k ili ti 2560 × 1440 piksela (QHD / 1440p). Treba mi nešto što mi se isplati na duže staze, jer više ne menjam tako često komponente.

RX 9070 ili još bolje 9070 XT, sve ispod toga dugoročno nije dobra opcija za 1440p i visoka podešavanja.

Imam dobro napajanje Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum i monitor. Ja igram na 2k ili ti 2560 × 1440 piksela (QHD / 1440p). Treba mi nešto što mi se isplati na duže staze, jer više ne menjam tako često komponente.
9070 non XT.
XT ти се буквално не исплати.
Драјвере су испеглали, провери на јутјубу задњих седам дана.
Разлика између 9070 i 9070 XT обично (не у свим играма али генерално је) 5 - 25 фрејмова у корист XT
Беспотребно.
Ja бих узео веће напајање да сам на твом месту.

razlika između 9070 i 9070 XT je oko 100$,

milsim da nema potrebe. To je platinum 750
Игре брзо напредују, нема више futureproof.
Потражи и сам 9070 vs 9070 xt на јутјубу. Цена не оправдава незнатну разлику. Платио би више а не би добио ништа што 9070 већ нема.
Уствари, добио би 20 фрејмова ако имаш среће и већу потошњу од 9070.

moj procesor je Ryzen 7 3800X, 9070 mislim da je moj maksimu sa 32 GB Rama

sakupljaj za x3d

Ryzen 7 5700X3D je na alliju bio oko 150€. Ja računam, am4 je mrtva tehnologija, ići će još malo dole, da sačekam neki praznik. Sada ode na 300 € ;D A hteo sam da ga kupim, kao neki maksimum za mašinu koju imam. Za neko vreme završiće i 3800X, kada ga malo kloknem 3.9 GHz base / 4.5 GHz boost.

Ryzen 7 5700X3D je na alliju bio oko 150€. Ja računam, am4 je mrtva tehnologija, ići će još malo dole, da sačekam neki praznik. Sada ode na 300 € ;D A hteo sam da ga kupim, kao neki maksimum za mašinu koju imam. Za neko vreme završiće i 3800X, kada ga malo kloknem 3.9 GHz base / 4.5 GHz boost.
Рачунај да am4 није мртва технологија.
Кад један Интел и 1700 LGA је жив и не само то већ у Србији имају доста процесора у понуди...
Са овим ценама RAM-a, никоме се не прелази на ddr5

tek ce cene ici gore sledece godine, zato treba sad kupovati ko planira bilo kakav upgrade pa i po ovim nasviranim cenama jer bolje nece biti...
Цене RAM-a су сличне већ пар месеци. Може и неки попуст да се нађе.
Цене ће морати ићи доле.
Опала је продаја матичних плоча.
Људи купују процесоре и ddr4 да би извукли нешто из старих конфигурација

Cene RAM-a neće dole, džaba čekate...
Неће никад бити као у пролеће 2025. То је ваљда јасно.
Е сад колико ће падати остаје да се види.
За 50.000 RSD до пре који месец си могао да набавиш коју било, дај шта даш DDR5 32gb.
Сад се продаје 32gb DDR5 6400 mhz CL 32 за исти новац за који је раније могла да се купи спорија и меморија више латенције.

Za koji to novac i koliko to ranije? 3 godine?

Pogledaj cene u radnjama i na KP i šta možeš da uzmeš, nema mnogo filozofije...
Pre 3 meseca sam na KP našao novu 2x32GB 6000 CL36 za 500€, i to sam dobro prošao tad. Sada je slična memorija 650+ evra. Tada si mogao za 250€ da nađeš 2x16GB 5600 CL36 ili čak 6000 CL36 ako si srećan, sada su najgrđi binovi 300€+...

A kome se filozofira, CXMT, naš kineski spasioc, prodaje svoje memorije skuplje no Samsung. Može im se jer su i Samsung i Hynix već bukirani i za narednu godinu i podigli su cene. A CXMT su već počeli da otkupljuju OEM-ovi...kineske memorije možda i bude (ako im Tramp ne lupi rampu) ali sigurno ne po nižim cenama.

Poslednja izmena:
Uzeh KLEVV pre neki dan, moj san od memorije zadnjih 2 godine, 6000mhz, 2x16gb, radi normalno sa sitnim podešavanjima na 7200mhz. Nikad bolju memoriju u životu nisam imao. Prezadovoljan, ni cena (495) nije mogla da me spreči da budem srećan 😊

Mozeš zameniti taj tvoj za neki polovnjak 5700x,sa minimalnom doplatom,10-20 evra..

Nazad
Vrh Dno