Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li je moguće ako se grejete/hladite na inverter klime, da mi zimi potroši do 2000kW za mesec, a leti 240kW????
Razmišljam o solarima i bateriji samo zbog te potrošnje zimi
Ima li neko sličan primer sa toikom razlikom u potrošnji leto/zima?
Imam 6 inveter klima
2 su 24BTU
3 su 12BTU
1 je 7BTU

Brendovi su: DAIKIN, GREE, HISENSE
Mislim da ti solarni paneli neće nešto pomoći preko zime, naravno zavisi od dana i sunca ali ako bude oblačno i tmurno nećeš nešto puno proizvoditi.

Mislim da ti solarni paneli neće nešto pomoći preko zime, naravno zavisi od dana i sunca ali ako bude oblačno i tmurno nećeš nešto puno proizvoditi.
A zaboravio si da u nastvku rečenice stoji "i baterija"
Pošto na jednom od objekta koje već imam u svom vlasništvu imam solare sa baterijom itekako se vidi ušteda u količini energije povučene iz sistema
Tako da kod velikih potrošnji kakvo je grejanje zimi pored efikasnih i malih potorošača u kući neophodna je i sopstvena elektrana sa baterijom da čuva, skladišti i ponudi višak ne potrošene energije kada je potrebno

Zimi ćeš dnevno u proseku proizvoditi 10-15kWh sa elektranom od 10kW, što znači nekad 0 a nekad 20-30. Ako ti je potrošnja 2000kWh mesečno, znači da je dnevno i do 100kWh. Kakvu god bateriju da imaš, nećeš moći da pokriješ celokupnu potrošnju svog sistema. Jedino rešenje ti je da si prosumer, ali ako do nove godine ne pustiš elektranu u rad, možeš dobiti samo neto obračun, što je definitivno lošija varijanta. Baterija nek ti bude i 70kWh (a to je nekih 10k evra u Nemačkoj, kod nas verovatno daleko više), mora iz nečega da se puni, a jedino ćeš moći iz mreže da je napuniš.

Inače, tast dobio ponudu da kupi bateriju od Tesle Model S, 75kWh, nek je na 70% degradacije to je i dalje 50kWh. Ima gimnastike oko priključivanja, ali je izvodljivo. Prvo da završimo solar pa ćemo da mislimo o tome.

Evo vezano za EPS sposobnost. Jutros dobijam račun za 6ti mesec za vikendicu na 19.308 din kao potrosio sam 1164kwh. Pa oni stvarno nisu normalni tu imam jednotarifno brojilo i nemam mesečno veću potrošnju od 100kwh, ne sećam se u životu da je potrošnja otišla u plavu zonu. I sad u sred leta vikendica potroši 1168kwh... Samo možeš da očekuješ stres od njih! I upotrebim njihovu aplikaciju da pošaljem reklamaciju, sad sve zavisi od nekog da li je dobru kaficu popio! Iz vikend naselja su svi strujomeri na jednom mestu kod komsije, nije kod mene da im sam čitam potrošnju, ali uredno pišu 65, pa 43, pa 95 kwh, a ja uredno po tome plaćam!

A zaboravio si da u nastvku rečenice stoji "i baterija"
Pošto na jednom od objekta koje već imam u svom vlasništvu imam solare sa baterijom itekako se vidi ušteda u količini energije povučene iz sistema
Tako da kod velikih potrošnji kakvo je grejanje zimi pored efikasnih i malih potorošača u kući neophodna je i sopstvena elektrana sa baterijom da čuva, skladišti i ponudi višak ne potrošene energije kada je potrebno
Baterija ti ništa neće značiti jer je nećeš moći napuniti.

Nama bi jednotarifna bila skuplja. Optimizovano za dva najveća potrošača: bojler troši nižu tarifu, a i grejanje zimi većinom radi noću, pošto je tada hladnije nego danju.
Nama su manji potrošači mašine za veš, sudove, rerna, indukciona,... tako da njihov trošak u višoj ne može da poništi uštedu niže tarife.

Još ako uračunaš solarne panele, onda je računica još više na strani dvotarifnog brojila. Ne znam kako je kad si prosumer, ali mi planiramo da postavimo solarni sistem o svom trošku i da ne vraćamo u mrežu. Samo to će nam godišnju raspodelu više-niže tarife pomeriti sa 70-30% na 50-50%. Kad sija sunce struja košta 20 dinara, kad ne sija struja je 6 dinara. Jednotarifno je uvek 17 dinara. (plava zona, sa dažbinama).
Ок, за вас у промилима 😀

350m2 izolacija 5cm
Svuda PVC stolarija
Ali baš toliko velika razlika u potrošnji kada greje???
Skoro pa 10 puta
Da, skoro 10 puta. Zato što treba da ugreješ kuću oko 25-30°C razlike sa spoljne tempearture, a klimae rade defrost pa im opada efikasnost. A kada hladiš onda ohladiš samo 10°C razlike u odnosu na spoljnu, a klima radi maksimalno efikasno. A onda preko 1200 kWh si u crvenoj zoni, pa ti je svaki od tih 800 kWh duplo skuplji nego pre toga. A leti ne dobaciš do crvene zone, pa račun koji je 2-3 puta više kWh, ispadne 10 puta više dinara.

Ako hoćeš manji račun, moraš da dodaš izolaciju (pošto je 5cm dosta malo), ili da nekako kombinuješ sa drugim vidom grejanja pa da ne ulaziš u crvenu zonu.

Evo vezano za EPS sposobnost. Jutros dobijam račun za 6ti mesec za vikendicu na 19.308 din kao potrosio sam 1164kwh. Pa oni stvarno nisu normalni tu imam jednotarifno brojilo i nemam mesečno veću potrošnju od 100kwh, ne sećam se u životu da je potrošnja otišla u plavu zonu. I sad u sred leta vikendica potroši 1168kwh... Samo možeš da očekuješ stres od njih! I upotrebim njihovu aplikaciju da pošaljem reklamaciju, sad sve zavisi od nekog da li je dobru kaficu popio! Iz vikend naselja su svi strujomeri na jednom mestu kod komsije, nije kod mene da im sam čitam potrošnju, ali uredno pišu 65, pa 43, pa 95 kwh, a ja uredno po tome plaćam!
Ništa ti ne vredi bez stanja brojila iz meseca u mesec. Ako sam ne prijavljuješ i ne znaš šta stvarno piše na satu, onda teško možeš da znaš kada je problem nastao. Bilo je dosta odbijenih reklalmacija kada su ovi što očitavaju počeli stvarno da rade svoj posao. Dok je firma Marka Bosanca očitavala brojila, jedino je bilo bitno da im se plaća, a ne i da očitavaju redovno. A kada su izgubili posao i konačno neko drugi stvarno očitao stanje, ljudi su dobijali sve kWh na jedan račun i time otišli u plave i crvene zone. Ali nije bilo osnova sa žalbu pošto ti kWh stvarno pišu na satu. Jedino su se izvukli oni koji su pratili svoj sat i tražili da s koriguje na pravo stanje svaki mesec pre toga.
Možda je kod vas to slučaj, ali nešto mi je dosta kasno za tu priču, pošto bi trebalo da se već normalizovalo stanje do sad.

Napokon i meni stigao račun. Mesec štednje se isplatio. Paljenje bojlera i rad mašine na jeftinu struju uštedeće nam godišnje od 30000-40000 dinara.

350m2 izolacija 5cm
Svuda PVC stolarija
Ali baš toliko velika razlika u potrošnji kada greje???
Skoro pa 10 puta
Prevelika je to kvadratura za grejanje klimama jer ulaziš u crvenu zonu često (od oktobra i češće jer su spustili sa 1600 na 1200kWh).

Neka od rešenja su:

Uvođenje još jednog brojila
Dodavanje drugog grejanja (gas, pelet, drva)
Pojačavanje izolacije

Sad kako je crvena zona od 1200kWh ne preporučujem kuću (sa izolacijom) veću od 80m2 za grejanje na klime.

Na temu, za rođake sa daljinskim očitavanjem jutros stigao račun na mail.

Zimi ćeš dnevno u proseku proizvoditi 10-15kWh sa elektranom od 10kW, što znači nekad 0 a nekad 20-30. Ako ti je potrošnja 2000kWh mesečno, znači da je dnevno i do 100kWh. Kakvu god bateriju da imaš, nećeš moći da pokriješ celokupnu potrošnju svog sistema. Jedino rešenje ti je da si prosumer, ali ako do nove godine ne pustiš elektranu u rad, možeš dobiti samo neto obračun, što je definitivno lošija varijanta. Baterija nek ti bude i 70kWh (a to je nekih 10k evra u Nemačkoj, kod nas verovatno daleko više), mora iz nečega da se puni, a jedino ćeš moći iz mreže da je napuniš.

Inače, tast dobio ponudu da kupi bateriju od Tesle Model S, 75kWh, nek je na 70% degradacije to je i dalje 50kWh. Ima gimnastike oko priključivanja, ali je izvodljivo. Prvo da završimo solar pa ćemo da mislimo o tome.
Evo ovako pošto sam spomenuo da imam još jedan objekat u svom vlasništvu gde imam solare sa baterijom i ovo što spominješ nisi u pravu
Jer na tom drugom objektu elektrana je od 13kW snage i baterija od 50kWh zimi dođe račun do 5000din.
Da budemo potpuno precizni tamo je izolacija 15cm dakle 3 puta deblja, kvadratura 200m2 dakle 150m2 manje, a stolarija je i tamo PVC
U tavanu na oba objekta je staklena vuna to sam zaboravio reći
I sad solari preko leta u udarna tri-četri meseca prave gotovo dnevno 90kW
Potrošnja u piku dnevno ne prelazi 35kW do 40kW
Dakle ostane i po 50kW deponovano dnevno, a ide i više jer rekoh to je u piku ne stalna potrošnja
Imam i hibridni inverter tako da prvo puni bateriju posle ide kod EPS-a u sistem
Ako to nije ušteda da se sa takvim sistemom plaća max 5000din. račun zimi sa potrošnjom za grejanje koja je max, ali ne svaki mesec i ne uvek 2000kW onda ne znam šta je.

A evo ovde rezutati koje mi je izvukao solarni kalkulator
Čak i sa duplo manjom elektranom bih pokrio svoju potrošnju

https://solarnikalkulator.com/rezultati

P.S. Da ne odgovaram svima pojedinačno ovo je odgovor za sve članove koji su mi pisali: @djalf @Vuletaa @component

Poslednja izmena:
Solar i baterija mogu naravno ali to dosta i košta, ne znam koliko i kada se to isplati.

Solar i baterija mogu naravno ali to dosta i košta, ne znam koliko i kada se to isplati.
Garancija solarne elektrane je 25god.
Baterije 10god.
Ti sa uštedom koju pokazuje solarni kalkulator to isplatiš za 5god.
Jer danas na tržištu sistem elektrana od 10kW i baterija od 20kWh koštaju milion dinara

Sagovornici gore pokušavaju da ti kazu da ćeš sa tom elektranom iz primera leti imati proizvodnju od 1000-1200kwh a potrošnja ti je kažeš 240kwh. Ok, i nije problem.
Ali ti se žališ na zimu. Zimi ćeš proizvoditi 350-400kwh, a treba ti 2000kwh. Tu baterija ne pomaže ništa, kolika god da je nemaš čim da je napuniš. Treba ti sistem dimenzionisan tako da ti u zimskim mesecima pomogne bar toliko da te spusti ispod granice crvene tarife, znači da u januaru da tipa 800-1000kwh

Ali istina je da bi 8 meseci mogao da imaš račun bukvalno nula i tako kompenzuješ račune za ovih par zimskih meseci.
Gde si gledao baterije?

Za solare inače imamo posebnu temu, pa bolje da se prebacimo tamo

Poslednja izmena:
Ja sam napisao da je taj sistem kada se mnogo troši zimi upitan bez prosumer statusa.

Ja nažalost ne mogu solarnu elektranu. Mislim mogu ali zimi neću imati KW.

Meni je krov okrenut istok/zapad.

Mogu ja da stavim deo na istok, deo na zapad. Leti ima da pravi kw ali kako se sunce premešta, onda više nema ugao da solarna ploča primi sunčev zrak.

Uvek ima nešto, ali novembar ako je oblačan i decembar je najmanja proizvodnja, januar je već bolji jer je vedrije samim tim i hladnije noću.
Da ne davimo temu pređimo ovde:

Nazad
Vrh Dno