Šta je novo?

A1 fiksni telefon

Problem je naći ih, pošto za fiksni postoji teritorijalna nadležnost. Na forumu su pritom prisutni samo oni za internet, pa ne mogu sami da to reše, ali mogu da proslede adekvatan broj. Ipak, ne znam koliko su voljni da to rade ako nemaju korist od toga, tj. ako se prethodno ne uzme nešto preko njih. Pisao je neko već da je to pokušao, pa da nije uspeo.

Uzeo sam trio paket internet + TV + fiksna. Momci koji su mi instalirali internet i TV rekli su da oni ne rade fiksnu telefoniju i nisu ništa po tom pitanju uradili ali smo sredili sve dozne po stanu koja je klinac pokidao jer dolazim sa SBB gde sam njihov ruter spajao sa postojećom uštemovanom infrastrukturom u stanu tako da sam imao nekoliko paralelno vezanih fiksnih telefona što je vrlo bitno jer u suprotnom iz jedne prostorije ne može da se čuje drugi telefon.

Dobio sam ZTE ONS 2u1 uređaj, kada u voip port stavim fiksni telefon čujem signal fiksne mreže ali ne mogu da okrenem ni jedan broj (Dobijem signal sličan signalu zauzeća). Želeo bih ovaj izlaz iz rutera da povežem sa kablom koji me automatski povezuje sa pet telefona u stanu i to je do sada bez problema funkcionisalo sa SBB ruterom.

Međutim, čuo sam da A1 nudi kao fiksnu telefoniju bežični telefon sa sim karticom koja radi u 2g mreži i tarifira se kao fiksni telefon i može da se nosi svuda sa sobom. Ali to mojoj majci uopšte nije potrebno! Ovo je instalacija za stan moje majke i njoj treba da telefoni zvone u svakoj prostoriji kako bi ih čula a ne da Kako se kreće kroz stan sa sobom stalno premešta mobilni i fiksni telefon da bi ih čula (pri tome je invalid i ne može da ponese dva uređaja sa sobom istovremeno). Da li postoji neki način da se ovo reši kao što je bilo do sada i da mi omoguće da iz ZTE ONS rutera izvršim spajanje voip izlaza sa postojećim telefonima ili jedino i bezuslovno nude samo tu uslugu osakaćenog mobilnog telefona koji se ponaša kao fiksni?

Poslao sam im email sa ovim pitanjem pre pet dana i niko mi ništa nije odgovorio. Hvala svima unapred i hvala što ste pročitali nešto dužu poruku! 😁

Probao sam tako da sam uzeo jedan SIM ruter, ubacio karticu i spojio običan fiksni telefon preko kabla, i tada radi normalno. Znači, problem je u njihovom telefonu. Mogao bih koristiti bilo koji mobilni telefon, ali ako oni prodaju uslugu i uz nju daju fiksni uređaj, onda taj uređaj treba da bude ispravan i da funkcioniše kako treba.
Imam ZTE stari VIP 4G router i mogao bih onda njega da koristim i razumem šta si uradio. Ali to je i uvođenje još jednog uređaja u stan nepotrebno! A već imam ZTE novi modem za internet i televiziju i na njemu postoji signal!
200 din je pretplata ako imas vec neki njihov postpejd i ako je isto ime vlasnika. Pozovi nekog agenta i sve dobiješ na kućnu adresu
Ništa mi nisu doneli na kućnu adresu bez obzira što piše da bi trebalo i ti koji su došli rekli su da oni rade samo instalaciju interneta i televizije i da nemaju veze sa fiksnom telefonijom i da za to odem u poslovnicu. A u poslovnici potpuno neznanje i haos i nisu znali da mi odgovore na najosnovnija pitanja. Ljubazno molim za pomoć.

Ja sam u poslovnici uzimao fiksni.Mislim da tih 200din je ako uzimas preko agenta,onako je 400din,toliko placam i ja,doduse ja imam 4g net i pripejd telefon.

Da li postoji neki način da se ovo reši kao što je bilo do sada i da mi omoguće da iz ZTE ONS rutera izvršim spajanje voip izlaza sa postojećim telefonima ili jedino i bezuslovno nude samo tu uslugu osakaćenog mobilnog telefona koji se ponaša kao fiksni?
Iz tog rutera ne, ali možeš da postaviš neki mobilni, samo prvo potvrdi radi li na 2G mreži. Pitao je to baš neko na prethodnoj stranici, a vidim da si već i našao odgovor.

A već imam ZTE novi modem za internet i televiziju i na njemu postoji signal!
Pa jeste, ali najprostije je da to gledaš ovako: A1 pruža usluge fiksne telefonije preko 2G mreže i to je to, nema dalje. Isto bi bilo i suprotno, kada bi recimo od Yettela tražio da ti fiksni stave na SIM karticu, prosto ne bi moglo. Meni se na kraju čini da tvoja majka uopšte nije potpisana ugovor za fiksni, jer je stvarno čudno kad se uzme u obzir da joj nisu dali ni privremeni broj ni ništa. Trebalo bi ispitati šta se tu tačno desilo, a to samo ona može, odnosno ti u njeno ime. Mi ovde samo možemo da pretpostavljamo šta se desilo.

Mislim da tih 200din je ako uzimas preko agenta
Pa da, uz uslov da već imaš neku drugu postpejd uslugu. Pošto ti imaš KućniNet, makar se tako čini iz tvoje poruke, mogao si uzeti sa popustom. Ko hoće da prebaci samo fiksni, i dalje može da uzme preko agenta, ali bez popusta. Ipak, opet je zgodnije jer ti tada uređaj stiže na kućnu adresu i tako to. Kada se radi sa agentima, možeš da budeš gde god i koliko god daleko od poslovnice, jer tamo prosto nema potrebe da ideš.

Iz tog rutera ne, ali možeš da postaviš neki mobilni, samo prvo potvrdi radi li na 2G mreži. Pitao je to baš neko na prethodnoj stranici, a vidim da si već i našao odgovor.
Nisam razumeo ovaj deo da postavim neki mobilni? Kako da povežem mobilni sa postrojećom uštemovanom bakarnom infrastrukturom za fiksne telefone u stanu?
Pa da, uz uslov da već imaš neku drugu postpejd uslugu. Pošto ti imaš KućniNet, makar se tako čini iz tvoje poruke, mogao si uzeti sa popustom. Ko hoće da prebaci samo fiksni, i dalje može da uzme preko agenta, ali bez popusta. Ipak, opet je zgodnije jer ti tada uređaj stiže na kućnu adresu i tako to. Kada se radi sa agentima, možeš da budeš gde god i koliko god daleko od poslovnice, jer tamo prosto nema potrebe da ideš.
Imam kućni net + TV, nemam A1 mobilni, sve zajedno su mi obračunali kao devet meseci za dinar. Posle toga:
Duo paket: 3.500
+ po 500 dinara (dodatni stb i fiksni su 300+200)
= 4.000 mesečno - 20% za vaučer. Da li je ovo tačno?

To je računica koju mi je dao komercijalista sa kojim sam već ranije radio svaki put kada sam obnavljao ugovor za SBB ali on je tek prešao u A1 i nema pojma kako to funkcioniše i kad ga nešto pitam on ne ume da mi kaže i stalno za sve mora da pita šefa ili mi šalje screenshotove sa njihove A1 web strane! I svaki put mu kažem da to ne radi jer ja to mogu samostalno da vidim već me zanimaju specifičnosti i pitao sam ga za fiksni i da li će to raditi kao kod sbb-a odnosno da povežem razdelnikom izlaz voip iz rutera i spojim ga na paralelnu mrežu telefona koje imam u stanu i rekao je da može. i sada ispada da ne može.

Konačno imam jedno pitanje: zašto kada stavim fiksni telefon u svoj ZTE ONS 2u1 uređaj u voip džek, čujem poznati zvuk slobodne telefonske linije. I kada okrenem bilo koji broj čujem ubrzani ritam pitanja što znači da sam okrenuo nepostojeći broj odnosno u ovom slučaju da nije moguće pozvati nijedan broj. Takođe sam pročitao da oni daju i privremeni broj dok se ne završi prelazak odnosno prenos broja iz druge mreže Ali ni to nisam dobio i to sam pre dva dana pitao komercijalistu Koji je moj status fiksnog telefona i ništa nije znao da mi kaže. Pisao sam pre pet dana dva puta A1 korisničkom servisu sa jasnim i kratkim pitanjima i niko mi ništa nije odgovorio niti me zvao. Dakle oni su debelo nepouzdani!

Komercijalista mi kaže da po fiksni telefon idem u poslovnicu, momci koji su instalirali internet i televiziju i koji su rekli da se uopšte ne bave fiksnom telefonijom i da zato nemaju aparate kod sebe rekli su da idem u poslovnicu a vi me savetujete da naručim i da mi neko donese što će biti kada? 10 dana sam čekao na instalaciju u centru grada vezano za internet i televiziju A rekao sam im da kod mene već postoji u zgradi telekomov orman i svuda probušeni zidovi tako da lako može sve da se postavi i oni su se zadržali manje od 20 minuta.

Hvala svima koji su imali strpljenje da pročitaju ovaj odgovor! 😆

Problem je naći ih, pošto za fiksni postoji teritorijalna nadležnost. Na forumu su pritom prisutni samo oni za internet, pa ne mogu sami da to reše, ali mogu da proslede adekvatan broj. Ipak, ne znam koliko su voljni da to rade ako nemaju korist od toga, tj. ako se prethodno ne uzme nešto preko njih. Pisao je neko već da je to pokušao, pa da nije uspeo.
Nema teritorijalne nadležnosti, lično mi je BG agent rešavao i završio 014 i 031 fiksne brojeve, a pokriva samo BG teritoriju.

Nisam razumeo ovaj deo da postavim neki mobilni?
Mobilni ruter, na to sam mislio. Ostalo ti je već poznato, a napisao si da takav ruter već i imaš.

Da li je ovo tačno?
To je okej, onda je fiksni stvarno uračunat, ali ostaje konfuzija oko toga što nemaš uređaj i privremeni broj. Možda čekaju da bude odobren prenos stare numeracije.

i rekao je da može. i sada ispada da ne može.
Pa eto, uklapa se sa tim što kažeš da je tek došao i da još ne zna sve. 😅

čujem poznati zvuk slobodne telefonske linije.
Pa to je verovatno tako zašto što ruter to podržava, pa linija tehnički gledano i jeste slobodna, ali je neupotrebljiva.

što će biti kada?
Kod mene se to desilo u roku od nekoliko dana. Agent je jedan dan podneo zahtev za prenos broja, a već dva-tri dana kasnije je uređaj stigao sa već ubačenim SIM-om sa privremenim brojem, a još dan-dva kasnije je moj stari broj smenio privremeni.

Nema teritorijalne nadležnosti, lično mi je BG agent rešavao i završio 014 i 031 fiksne brojeve, a pokriva samo BG teritoriju.
U tom slučaju super, ali onda su ili mene isti ti agenti dezinformisali ili se nešto u međuvremenu menjalo, jer je tvoje iskustvo s početka godine, ako se ne varam, a moje iz prošlog meseca. Meni je agent iz Beograda sredio internet i televiziju, a onda me uputio na agenta iz meni obližnjeg većeg grada za fiksni, uz napomenu da je to lokalni posao.

Nazad
Vrh Dno