Šta je novo?

Dobre radne stolice

ako ti znači podatak, par puta mi se desilo da zaspim u njoj gledajući nešto na jutjubu i da se posle par sati probudim bez ikakvog bola u leđima

Ergohuman_Classic_Comfort_Mesh_Chair.webp

ali ne postoje dva čoveka sa identičnim problemom kičme tako da, bez obzira, valja probati pre kupovine

Sa tom visinom, Embody(ja ga koristim sa 181cm i 120kg) mislim da bi ti se usekao u lopatice, ali mozes da probas u Nitei.
Ja sam bas kockast, te mi HM Aeron nije ni u najsiroj varijanti odgovarala, bila mi je uska. Markus-a pojedem(pogledaj sliku) i isto tako, horor mi je bio kada sam morao da ga koristim, sedeo sam na kuhinjskoj stolici, jer ni sat ne izdrzim na njemu, dupe boli kao da me neko tukao...

Ne bih preporucio SC Gesture zbog jako lose lumbalne podrske(kao da je rupa na donjim ledjima), a ista je upravo najbolja na SC Leap stolici.
Imam i SC Leap i kolje mi se sa Embody, obe su mi u necemu bolje, ali lumbalna na Leapu je neprevazidjena(uzeti bolju, podesivu lumbalnu, doplata) i nasloni za ruke su na Embody-ju bas krs.
Ergohuman stolice mi nemaju dobru lumbalnu, mekana je i ne drzi ledja dovoljno, ali to nece svakome smetati, drugar je istu koristio skoro 10 godina i bila mu je super.

Moja preporuka za tebe je SC Leap, odes u Airport City u Delight i posedis na njoj barem 15ak minuta, uz podesavanje lumbalne.
Embody ima dosta losiju lumbalnu, ali sama ledja prate telo, pa to nekako nadoknadjuje.
Da je tada postojao Atlas headrest za leap(kupio sam ga za Embody, jer ja lezim u stolici 70% vremena, neretko i odzonjam par sati 🙂), verovatno nikada ne bih ni uzeo Embody.
Nikako ne uzimaj fabricki headrest za Leap, vise smeta no sto koristi.

Da napomenem da sam pre oko 2-3 godine isprobao preko 50 stolica od 300-3000e i Leap i Embody(Aeron takodje vrh, samo ebg...) mi nemaju konkurenciju. Probao tada i nahvaljeni Fern i meni ono bzvz u odnosu na ove, a tu je cena.

Prilozi

• Marcus.webp
    Marcus.webp
    144.2 KB · Pregleda: 82
🙂 ovde smo svi skoro iste visine.
Neko ima koji kg vise od 100, neko manje.
Ja sam 195/90 i napatio se sa markusom. Prodao ga i sada tražim.
Zvao danas modrulj, kazu da dodjem i probam. Ja pitao moze li se napraviti konfiguracija u radionici , npr sediste 294 na šasiju 293 ili tako nesto 🙂 zena ne veruje sta cuje 🙂 ... ali u tome je poenta..
293 mi je lepa baš.
Budžet trenutni do 300€.
Vredi otići u Petrovaradin zar ne?!
Na šta da obratim pažnju?
Pozdrav sa iste visine 😎

Ja sam koristio markus oko 2-3 godine dok nius počela da me bole ledja. Evo malo više od dve godine sa ergohuman 2 ultra i nemam nikakvih problema, za sad me ne boli ništa, iako pravilno sedim možda 30min od bar 8-9h dnevno. Levi naslon za ruku se pocepao sa unutrašnje desne strane, nemam pojma kako. Koliko mi markus nije odgovarao skontao sam tek kad sam koristio neko vreme ergohuman pa probao opet da sednem na markusa. Jedina maka ove ( a verovatno i svih mesh stolica?) jeste prašina. VIše se skuplja prašina na njoj nego kamenac na crnim delovima tuš kabine... Naravno ne odgovara svakome isto, drugar koristi neku "gejmersku" od 10k već dve godine i njemu je ona sasvim ok po njegovim rečima

Skoro svaka stolica je dobra dok ne krenu problemi sa leđima. Tek onda osetiš ozbiljnu razliku i shvatiš koliko su neke stolice loše, kao npr taj famozni Markus. Onda dodje neki "difovac" i objasni ti da nije problem do stolice, nego do tebe jer ne vežbaš redovno, ne plivaš svako jutro i slicno. Apsolutno se slažem da je potrebna fizička aktivnost, da smo se mnogo usmrdeli u tim stolicama, ali to ne menja činjenicu da je Markus loš, iako u tom cenovnom rangu sigurno nema bolje stolice.

Potpuno se slazem.
Ja sam se zeznuo, mislio da ci mi markus smanjiti problem sa fleksorima kuka i lumbalnim delom, a u stvari me dokusurio. 2 godine se patio..
Citao sam par stranica unazad , i na konto toga guglao i nasao haworth zody za 330€ repariran, ali u austriji. Vredi?
-Da li je rizik kupiti a ne probati?
-I sta je u stvari probni period?
Bez min 3 meseca se ne može shvatiti ili grešim? Nije dovoljno sesti na par minuta...

Mene su na Embody ledja ubijala prvih nedelju dana, neka nova mesta bolova, hteo da se upucam...a onda je samo prestalo i tako je vec 2+ godine.
Kao.sto.rekoh, 79% vremena lezim u njoj, sa podignutim nogama na sto.

Ergohuman Elite 2.0 je zamenila Markusa i razlika u udobnosti se oseti bukvalno posle nekoliko sekundi - neuporedivo je udobnija već na prvo sedenje. Što se kvaliteta izrade tiče, nisam baš potpuno oduševljen u odnosu na cenovni rang, ali videćemo kako će se pokazati vremenom. Najvažnije mi je da konačno ublaži probleme sa leđima. A soba je svakako zrela za remont, tako da ne zamerite.

PXL_20260710_170251334.webpPXL_20260710_172934645.webpPXL_20260710_170413154.webp

Ne znam zasto si kukao za sivu da ne valja. Slaze ti se sa tepihom.
Samo ti fali siva filcana podloga za misa da se ukompletiras 😉

Što se kvaliteta izrade tiče, nisam baš potpuno oduševljen u odnosu na cenovni rang

Iz mog skromnog iskustva isto je i sa HM, Steelcase i svim ostalim skupljim markama.
Klackavi nasloni za ruke, krckanje, fabricki ili nepostojeci nasloni za glavu ili kada postoje su ocajni itd.
Svi najbolji i najskuplji modeli imaju neku relativno ozbiljnu manu.
Proizvodi kao proizvodi su realno precenjeni, posto glavna ciljna grupa prozvodjaca stolica cesce ne bude krajnji korisnik nego firma koja zaposljava mnogo ljudi koji da bi radili moraju da sede. Zato sto je osnovno sredstvo, zato je jaka cena.

Ono sto je pozitivno gde je cena opravdana sto je zbog toga i usluga za nas pojedince (smrtnike) skoro ista kao i za firmu koja ima 500-1000 stolica.
Ako ti se skenja nesto, nema da se cimas i da nosis negde stolicu, zakazes termin, dodju ti na vrata, probaju da je srede brzinski na licu mesta, ako ne mogu odnesu stolicu, ostave ti zamensku na pozajmicu dok ti ne srede tvoju i na to mozes da se oslonis tuce godina.

Ne slazem se, HM i SC imaju ozbiljno kvalitetnu izradu. Ljudima te stolice traju po 20+ godina. To sto je neko zamislio da stolica koja ima xx pokretnih delova ne treba da se cuje, nema veze sa kvalitetom, nego sa omasenim ocekivanjima te osobe.
Kinezi nama debeljanima traju par godina i to je to. Ima izuzetaka gde ljudi sede po PS-u, ali generalno, razlika u izdrzljivosti i kvalitetu je osetna.
Ergohuman je tu neka sredina, malo je labavija i mozda premekana mrezica i to uvek prvo ode.
Nekako o celoj stolici imas utisak kao da je trebalo jos samog materijala svuda da ide.
Opet, daleko bolje od jeftinijih stolica.

• Like
Reagovanja: pmb
Ja se kunem u HM kvalitet. Sta je ovaj Aeron izdrzao kroz godine.. jos uzeo polovan star 12 godina i meni traje vec jedno 7-8. Izdrzala vise puta i tezinu dvoje ljudi...

To sto je neko zamislio da stolica koja ima xx pokretnih delova ne treba da se cuje, nema veze sa kvalitetom, nego sa omasenim ocekivanjima te osobe.
To je vec subjektivna stvar.
Objektivno je da krche i skripe. Osim ako nekome prija frekvencija tog zvuka vecini ce biti mana.
Da li je to nekome prihvatljivo ili nije to ne bi trebalo da nas zanima.
Zanima me da ljudi toga budu svesni i da ne idealizuju te stolice kao boziji dar, nego kao i sam sto si rekao da budu svesni da je to proizvod sa xx pokretnih delova.

Imam Aeron Remastered C, Gesture i Leap V2. Sve imaju neku budalastinu.
Nesto je glupo u smislu da nisam ocekivao koliko ih ljudi hvale, nesto su tolerancije izmedju materijala, nesto je objektivno glup dizajn.

Embody sam svesno eskivirao jer sam imao viziju buducnosti cim sam seo u nju u salonu:

Subjektivno je sta nekome smeta, a kvalitet nije subjektivan, o kom se ovde i prica. Objektivno su izuzetno kvalitetne.
Nadjes video gde nekome nesto skripi, a onda imas video gde nema nicega...ne postoji proizvod koji ne moze da se pokvari...pa to ne znaci da su Range Rover i Lexus jednako kvalitetni, jer za oba mozes naci video da su u kvaru.

Cak i to na videu se lako resava sa podmazivanjem, a svakako je za reklamaciju. Ja sam reklamirao naslon za ruku posle 2-3 godine(sada) jer je dosao sa nekom tackicom fabricki i dosli i zamenili za nov.
Ovo skripanje bi takodje odmah resili, a garancija nije dzabe 12 godina.

Prilozi

• 20260429_102907.webp
    20260429_102907.webp
    163.9 KB · Pregleda: 56
  • 20260428_163205.webp
    20260428_163205.webp
    225.4 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
Niko ne spominje Vitra stolice (Meda 2)?
Zar nisu njihove isto "S" klasa u svetu stolica?
@pmb da li je taj sedalni deo dovoljno mekan i udoban? - meni je i to važno jako jer mi glutealni deo nije baš masivan ;-)
@Erik011 ...isprobao si znači u dvoje sve položaje, i nikakvo krckanje posle 🙂

@pmb javi utiske posle malo koriscenja - razmisljam se isto o elite mkdelu - ponajvise zbog vece nosivosti i boljih rebiew u odnosu na ultra model, pa me interesuje kako pase posle par dana kkriscenja

Bio sam do emu radnje u NS, probao stolicu pod oznakom SL-F12A i kosta oko 55k. Sedeo sam neko vreme i lepo mi je legla, malo je cenovno jaca od Modrulja koji sam inicijalno gledao, al definitivno cu otici jos jednom tamo. Probao i HM Aeron al nisam nesto preterano odusevljen.
IMG_0879.webp

Tenk. Tada je Vitra bila ozbiljna. Ne znam kakav je ID i Physix.

Od manje spomenutih Wilkhahn 174 i 175 "On" je odlicna.
Sedeo sam jednom na njoj. Direktor koji saradjuje sa njima. Dekoratori. Malecka firma.
Ne secam se tacno koliko je vec dugo koristio, cini mi se 7-8 godina, 5 dana nedeljno po 8 sati. Ni shum nije ispustila.
Ima zanimljive funkcije i fore.
Koliko moraju da se bakcu sa njom da je podmazuju, dotezu i nesto sto mi ne pada na pamet, ne bih znao..

Subjektivno je sta nekome smeta, a kvalitet nije subjektivan, o kom se ovde i prica. Objektivno su izuzetno kvalitetne.
Kvalitet jeste subjektivan, jer je utisak i iskustvo korisnika u odnosu na koriscenje proizvoda.
Objektivan kvalitet moze da bude samo nesto oko cega se velika vecina korisnika proizvoda slazu, ali i to je sklono promenama na osnovu buduceg subjektivnog utiska vecine.
Nadjes video gde nekome nesto skripi, a onda imas video gde nema nicega...ne postoji proizvod koji ne moze da se pokvari...pa to ne znaci da su Range Rover i Lexus jednako kvalitetni, jer za oba mozes naci video da su u kvaru.
Aha, znaci kada kazes "kvalitet", mislis da se manje kvari. Pa nije svima samo to kvalitet. Ima mnogo razlicitih vidova kvaliteta u jednom proizvodu.
Slozicu se da verujem, tj. da mi deluje da se mozda mnogo manje kvare od kineskih stolica. U smislu da su neupotrebljive nakon kvara.

Ne bih koristio u primeru automobile, posto ni jedna od marki stolica nema ni priblizno precizan nivo izrade cak ni kao prve Tesle sa razmacima izmedju panela, a ne kao Range Rover i Lexus. Mada kapiram sta hoces da kazes. Mehanicki kvarovi.
a garancija nije dzabe 12 godina
Nije dzabe. Sta vise, dosta je skupo.
Ali slazem se, to je ono sto je impresivno i sto vredi u vezi njih.
Manje vise 12 godina, nego celokupno iskustvo kako se odnose prema klijentima.

I Aeron i Leap i Gesture mi krckaju i skripe. Pogotovo Gesture. Mora da se odrzava cesce od ostalih.
Aeron star godinu dana, Leap mozda 2-3, Gesture 5-6, ali se slabo koristi duze vreme.
Sve tri imaju mane.
Nasloni na Aeronu su kriminalni. Prosto neverovatno da ih nisu prebacili na sic umesto na naslon od stolice.
Sedis sa zavucenim naslonima za ruke ispod stola, hoces da se zavalis....e pa ne moze....hoces da se zavalis i da koristis misa i tastaturu na stolu dok su ti ruke na naslonima....ne moze..."Form over function"
Jako klizav mesh. Klizi guzica kada se naslonis i zadignes noge. Fantasticno sedenje, drzi ledja kao mider, ali zato nema preterano mrdanja u njoj. U tom smislu je staromodna.
Na mom primerku Leap-a nasloni za ruke imaju lufta toliko da mozes da ih drndas napred nazad 7mm sigurno.
Jednom u 6 meseci do godinu dana mora da se rastavi 4d deo naslona za ruke i da se zategne. Klizaju okolo nakolo bez otpora, ako se ne zategnu.
Krcka i blago zapinje iznad prihvatljivog nivoa, ali bas u specificnim scenarijima.
Gesture je muka. Brdo pokretnih plasticnih delova. Konkretno mehanizam oko naslona. Trosi vise silikonske masti i spreja nego espreso aparat u Starbucks-u. Najgori naslon za glavu, posto nije ocigledno uzasan kao na Leap-u, a voli koriscenjem da se bukvalno dezintegrise. Od ove tri Gesture ima najtvrdji sic.

Gesture i Aeron mi vise imaju smek kao da su prototip, "Proof of concept" nekog buduceg proizvoda nego konacni proizvodi.

VIdis, ja imam Aeron i nemam problema sa koriscenjem misa na stolu kad sam naslonjen pod nekim uglom. Nije najidealnije, ali mogu cak i kad se skroz zabacim do kraja, ali to kontam da je vec i do samog korisnika, duzine ruku, polozaja stolice u odnosu na sto itd.

Zar nisu njihove isto "S" klasa u svetu stolica?
@pmb da li je taj sedalni deo dovoljno mekan i udoban? - meni je i to važno jako jer mi glutealni deo nije baš masivan ;-)
@Erik011 ...isprobao si znači u dvoje sve položaje, i nikakvo krckanje posle 🙂
Nikakvo, a bilo bogami i naskakanja 😆

Sto se tice sedenja zavucen ispod stola, meni su ruke na stolu, ne na rukonaslonima. A ne sedim zavaljen osim kad gledam film, naucila me stolica da sedim pravilno i od tad me vise nikad nisu bolela ledja koliko god sedeo. Pre toga sam sedeo u svakakvim Markusima i slicno, sa nogama na stolu iskrivljen kao pereca.

Najbolja stvar koju mozete sebi da ucinite je da prestanete da koristite naslon i da "programirate" telo da se drzi uspravno. Uz povremeno ustajanje to je dobitna kombinacija.
Kuci mi Markus stvarno ne smeta iako vidim da mnoge bole ledja od njega. Na poslu me je stolica ubijala. Imam i diskus i nisam mogao duze da izdrzim na stolici. Jednostavno sam prestao da koristim naslon i ispravio sam se, ne koristim ga mesecima.

@Bocko Bockovic
Molim te, ukratko mi napisi da li bi vitra meda 2 bila ok za 195cm visokog coveka.
Gemini kaze da ima nizi naslon, otprilike do lopatica, ali mi ne bi smetalo. Ne volim da me nesto "tuče po glavi odnazad".

Edit:
Gemini mi preporucuje vitru, a chat gpt ne jer nema dovoljno dobra podesavanja za moje "tehnicke" tj fizicke boljke i visinu.
Haworth zody on stavlja na prvo mesto, a usput dodaje leap i hm, za koje ja nemam kintu.
Govorim o repariranim stolicama..
Tako da, ipak presudjuju vaši saveti i iskustva ovde, a ne ai.

Tenk. Tada je Vitra bila ozbiljna. Ne znam kakav je ID i Physix.

Od manje spomenutih Wilkhahn 174 i 175 "On" je odlicna.
Sedeo sam jednom na njoj. Direktor koji saradjuje sa njima. Dekoratori. Malecka firma.
Ne secam se tacno koliko je vec dugo koristio, cini mi se 7-8 godina, 5 dana nedeljno po 8 sati. Ni shum nije ispustila.
Ima zanimljive funkcije i fore.
Koliko moraju da se bakcu sa njom da je podmazuju, dotezu i nesto sto mi ne pada na pamet, ne bih znao..

Kvalitet jeste subjektivan, jer je utisak i iskustvo korisnika u odnosu na koriscenje proizvoda.
Objektivan kvalitet moze da bude samo nesto oko cega se velika vecina korisnika proizvoda slazu, ali i to je sklono promenama na osnovu buduceg subjektivnog utiska vecine.

Aha, znaci kada kazes "kvalitet", mislis da se manje kvari. Pa nije svima samo to kvalitet. Ima mnogo razlicitih vidova kvaliteta u jednom proizvodu.
Slozicu se da verujem, tj. da mi deluje da se mozda mnogo manje kvare od kineskih stolica. U smislu da su neupotrebljive nakon kvara.

Ne bih koristio u primeru automobile, posto ni jedna od marki stolica nema ni priblizno precizan nivo izrade cak ni kao prve Tesle sa razmacima izmedju panela, a ne kao Range Rover i Lexus. Mada kapiram sta hoces da kazes. Mehanicki kvarovi.

Nije dzabe. Sta vise, dosta je skupo.
Ali slazem se, to je ono sto je impresivno i sto vredi u vezi njih.
Manje vise 12 godina, nego celokupno iskustvo kako se odnose prema klijentima.

I Aeron i Leap i Gesture mi krckaju i skripe. Pogotovo Gesture. Mora da se odrzava cesce od ostalih.
Aeron star godinu dana, Leap mozda 2-3, Gesture 5-6, ali se slabo koristi duze vreme.
Sve tri imaju mane.
Nasloni na Aeronu su kriminalni. Prosto neverovatno da ih nisu prebacili na sic umesto na naslon od stolice.
Sedis sa zavucenim naslonima za ruke ispod stola, hoces da se zavalis....e pa ne moze....hoces da se zavalis i da koristis misa i tastaturu na stolu dok su ti ruke na naslonima....ne moze..."Form over function"
Jako klizav mesh. Klizi guzica kada se naslonis i zadignes noge. Fantasticno sedenje, drzi ledja kao mider, ali zato nema preterano mrdanja u njoj. U tom smislu je staromodna.
Na mom primerku Leap-a nasloni za ruke imaju lufta toliko da mozes da ih drndas napred nazad 7mm sigurno.
Jednom u 6 meseci do godinu dana mora da se rastavi 4d deo naslona za ruke i da se zategne. Klizaju okolo nakolo bez otpora, ako se ne zategnu.
Krcka i blago zapinje iznad prihvatljivog nivoa, ali bas u specificnim scenarijima.
Gesture je muka. Brdo pokretnih plasticnih delova. Konkretno mehanizam oko naslona. Trosi vise silikonske masti i spreja nego espreso aparat u Starbucks-u. Najgori naslon za glavu, posto nije ocigledno uzasan kao na Leap-u, a voli koriscenjem da se bukvalno dezintegrise. Od ove tri Gesture ima najtvrdji sic.

Gesture i Aeron mi vise imaju smek kao da su prototip, "Proof of concept" nekog buduceg proizvoda nego konacni proizvodi.

Pa velika vecina korisnika se i slaze da su kvalitetne, o tome i pricam.

Jesi li imao stolicu da ti nije imala probleme sa kvalitetom?

Ovo sto spominjes je subjektivno bez recimo video snimka, pogotovo sto stolice koje su jos dosta u garanciji sam popravljas, zasto ih nisi reklamirao?
Pitanje je da li su te stolice zaista kod tebe ispali losi primerci ili si ti neko ko malo cepidlaci 🙂
Zasto bi kupio SC Leap nakon sto si skontao sa Gesture da Steelcase pravi nekvalitetne stolice?

Meni su na Leap kao novi nasloni za ruke posle par godina moje torture, a isti sam koristio sa 125-140kg. Da su takvi na Embody, to bi bio raj.
Ja stolicu koristim minimum 10 sati svaki dan, cak i spavao nebrojeno puta po 3-5 sati, znao sam da ne ustanem po 30 sati, osim do WC-a, po Kocu Zero i klopu do kuhinje, koju isto jedem u stolici 🙂 Vecinu vremena je izuzetno velika tezina na naslonu za ledja.
I generalno, vise imam problema sa dupetom na boljim stolicama, sto je Embody jedini resio, jer njegova viseslojna mreza savrseno rasporedjuje tezinu i nema nijedna tacka na dupetu da je vise napeta od druge.

Ovo drugo nisu stvari koje imaju veze sa kvalitetom, koliko sa ergonomijom stolice i da li tebi neke stvari na istoj odgovaraju. I ja bih menjao neprilagodljive naslone za ruke na Embody, ali sta ces, takve ih napravili.
Ja ne pricam da su sve te stolice savrsene, nego da je kvalitet u samom vrhu kada su stolice u pitanju.

Ovako kao na slikama "sedim" 80% vremena.

Prilozi

• 20260711_185143.webp
    20260711_185143.webp
    58.6 KB · Pregleda: 52
  • 20260711_185157.webp
    20260711_185157.webp
    61.6 KB · Pregleda: 62
Poslednja izmena:
Stolica je baš udobna i već od prvog sedenja primećujem da u njoj sedim pravilnije nego u IKEA Markusu. Na Markusu sam vremenom razvio onaj „kamila“ položaj prema monitoru: glava izbačena napred, ramena ukrivo, karlica zarotirana i cela postura otišla dođavola. Tek sada vidim koliko zapravo znače podesivi rukonasloni, dubina sedišta i mogućnost da stolicu prilagodiš sebi, umesto da se ti prilagođavaš stolici. Rukonasloni su mi u početku bili mala misterija. Uspeo sam da ih potpuno izvrnem nagore i nekoliko minuta nisam znao kako da ih vratim, ali sam provalio sistem. 😀 Kada se jednom podese kako treba, mnogo znače za položaj ramena i ruku. Markus mi je na prvi pogled delovao robusnije, što možda zaista i jeste, ali u poređenju sa Ergohumanom deluje kao prilično osnovna kancelarijska stolica. Elite 2 ima mnogo više mogućnosti podešavanja i od starta me tera da sedim ravnije. Takođe sada monitor gledam sa veće udaljenosti, umesto da stalno guram glavu prema njemu, što mi je dodatni plus. Glavonaslon je upotrebljiv, ali nije ništa posebno. Može da se podesi po visini i rotira, ali mi nedostaje pravo podešavanje napred-nazad. Vrat mi i dalje povremeno pobegne pet do deset centimetara od njega, mada je to verovatno i navika koju sam godinama stekao na Markusu. Završna obrada glavonaslona je takođe mogla da bude bolja. Mreža je prilično meka i udobna, mada mene malo grebe po nogama kada nosim kraće šortseve. Imam generalno osetljivu kožu, pa je moguće da će mi trebati malo vremena da se naviknem. Ne deluje loše, ali u ovom cenovnom rangu sam možda očekivao nešto prijatniji i kvalitetniji materijal. Najvažnije od svega: vrat i leđa me već manje bole. Donji deo leđa je bukvalno odahnuo, a baš mi prija da se oslonim i „oduprem“ donjem delu mrežastog naslona. Podešavanje dubine sedišta i rukonaslona mi verovatno znače više nego što sam očekivao. Od zamerki, rukonasloni pomalo krckaju i ponekad se sami zakrenu kada ih zakačim ili napravim nagliji pokret. Nije katastrofa, ali doprinosi utisku da je kvalitet izrade solidan, a ne baš premijumski. Čini mi se i da je Markus mogao malo više da se podigne. Za sada bih rekao da Elite 2 svoju vrednost više opravdava ergonomskim konceptom, funkcionalnošću i velikim brojem podešavanja nego vrhunskim kvalitetom završne obrade. Da li se isplati, zavisi od toga koliko vam ta podešavanja znače. Meni, zbog vrata, leđa i dugog sedenja, očigledno znače dosta. Pomalo sam pesimista da će trajati kao Markus, koji je kod mene izdržao više od šest godina, ali to tek treba da se vidi. Kod prodavca je navedena samo dvogodišnja saobraznost, a poseban servisni ili garantni list nisam dobio, što mi se ne dopada. Sve u svemu, prvi utisci su pozitivni: značajno je udobnija i ergonomičnija od Markusa, već sada sedim pravilnije i manje me bole leđa, ali kvalitet pojedinih detalja nije baš na nivou koji sam očekivao za ovu cenu. Herman Miller je verovatno sledeći nivo, ali za njega trenutno nisam imao budžet. Možda kada ovu raz*ebem. 😀

Ovo bas obecava, pogotovo sto imas setovane modove za podrsku gornjeg i donjeg dela ledja, da ne mora covek sam da razmislja kako da namesti.
Pogotovo sto im prica stolica 😀
I svidja mi se sto ima podesavanje visine ledja. Mislim da je u kombinaciji sa ostalim podesavanjima, to bomba.

@Bocko Bockovic
Molim te, ukratko mi napisi da li bi vitra meda 2 bila ok za 195cm visokog coveka.
Gemini kaze da ima nizi naslon, otprilike do lopatica, ali mi ne bi smetalo. Ne volim da me nesto "tuče po glavi odnazad".
Ne moze niko nista da ti kaze. Moras sam da probas i da odlucis.
Imaj u vidu da je to dosta mator model.

Zasto bi kupio SC Leap nakon sto si skontao sa Gesture da Steelcase pravi nekvalitetne stolice?
Da ispostujem primere, ako je E klasa losa te generacije, ne mora da znaci da ce ML biti los isto.
Drugacija je konstrukcija skroz. Mnogo bitnije, jako je jednostavnija. Posto sam slican model kao i ti sto se tice sedenja, volim da zadignem nogare i da se zavalim, delovao mi je Leap kao zanimljiva stvar posto mu se izvlaci sic kada se spusti naslon za ledja.

Nije frka, Gesture mozda nije za sedenje idealan, ali je pronasao svoju ulogu i ispunjava je korektno.
IMG_0042.webp
Da se bace stvari na nju koje sam nosio taj dan 😉
Seo sam na nju posle duzeg vremena. Ne krci i ne krcka maltene uopste. Izgleda da se razglavi prilikom aktivnog koriscenja pod tezinom tela, ali da se vrati sve na svoje kada se ne koristi.

Evo ga i leap sa cangrljanjem:
Kvalitet Izrade

Obratiti paznju na jacinu zvuka u klipu. Proton ga ili mutira ili ga pojaca do pola umesto do panja.

Ovo sto spominjes je subjektivno bez recimo video snimka, pogotovo sto stolice koje su jos dosta u garanciji sam popravljas, zasto ih nisi reklamirao?
Jesam. Ovo je druga gesture koja nema naslon za glavu. Prva je imala naslon. Obe su krcale cim krecu plastike da im se traljaju. Mora da se podmazuje. Isto dok sam je koristio aktivno mrdanje ledja levo desno je i prva i druga ozbiljno krckala. Spustanje i podizanje naslona je bilo slicno kao na Embody klipu sto sam okacio, samo dublji zvuk. Dovoljno glasno da probudi komsije.

Razumem da je jedna takva, a zamena koju sam dobio da nije. Nazalost obe su iste. Konstrukcija je kompleksna, materijali i tolerancije su krsh.
Pretrazivao sam po internetu, brdo ljudi je nezadovoljno sa Gesture. Pogotovo sa kvalitetom izrade.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno