Šta je novo?

Bazne stanice operatera, signali i pokrivenost 4G signalom, mape i aplikacije

Na koju foru dobijam toliku brzinu na 800MHz? Opet sam merio i rezultati su isti.
Serbia Cell Towers i Net Monster na androidu pokazuje samo 800Mhz.
Signal hvatam samo sa jedne bazne stanice provereno, skoro kad su bili radovi na toj stanici uopšte nisam imao signala, 5G sa neke okolne bazne stanice nije jer u blizini nemam ni jednu. A i teren je dosta brdovit pa je prijem sa drugih stanica nemoguć
Ta bazna stanica svakako nije opterećena jer pokriva tri manja sela.

Ono što mi je zanimljivo na iPhone 13 imam brzinu oko 130Mbps Download, dok u nekom starom realme telefonu je download oko 40Mbps.
I ja sam imao dosta veliko brzinu sa Yettel 800 mhz, probao sam oko pre 2 nedelju, kasno uveče, prvi put sam merio 85 mpbs, drugi put 98 mpbs. I iznenadio sam se jako. Ali i sa aggregacijom ima slično brzinu, ponekad malo više, oko 120-150 mpbs.

Ono što mi je zanimljivo na iPhone 13 imam brzinu oko 130Mbps Download, dok u nekom starom realme telefonu je download oko 40Mbps.
Realme verovatno ne podržava ili ne koristi agregaciju, zato i nema na net monster a I brzine to preslikavaju.

(*)3001#12345# na iPhone i sačekaš neko vreme na tom ekranu da se pojave informacije o ostalim frekvencijama.

Serbia Cell Towers (RATEL) nažalost nisu up-to-date, pogotovo ako je bilo skoro radova na toj lokaciji.

Sad vidim na Cellmaperu da je A1 u Srbobranu pustio opseg, 2600, i 700, na dva lokaciju. Otprilike pre mesecu dana, first seen 2026.06.02.
Koliko znači da ima 2600 opseg? Kod nas ima Yettel 2600 opšeg, ali nisam primetio da nešto puno znači. U moj grad A1 je mnogo brže bez 2600 opsega kao Yettel, u centru grada i okolinu ima 200-330 mpbs brzina.
U prošlom sredu A1 je zamenio RRU na jedan stub, na taj koji od ja dobijem signal kod kući. Možda ce i ovde biti 2600 i 700 mhz? Do sad nisam primetio ništa, samo da je 2100 je mnogo jače kao ranije, i telefon često sad koristi kao primarni opseg, i 1800 isto jače. Ranije jedva sam imao 2100 kod kući, ili ako sam imao, nije bio primarni opšeg.
Čudno da je u Vrbas A1 još nema 2600, i Bečeju isto, ili niko nije još detektirao sa Cellmapperom.

Nazad
Vrh Dno