Šta je novo?

miniITX kućišta, diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme owim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Druze koji AI spominjes i ko njega spominje to mi nije jasno? Gulftown covek doktorirao PBO.
Ja kuci imam 9800x3d, 9950x, 9950x3d, 13900ks, 12600hx, Epyc 4124p, ASUS APEX X870, ASROCK HDV, ASROCK taichi x670e mogu da vidim sve sta i kako. 6 razlicitih kitova rama. Samo sam hteo da vidim sta kaze taj lik ali ajde nacicu sam tog lika.

Gulftown covek doktorirao PBO.
Kakve veze ima ovo kad su ogranicenja na drugim mestima,

jedno je doterati maks za procesor, i to u idealnim uslovima na open-benchu i ekstremnom hladjenjeu, a drugo je pokazati razlika dok se menja sistem u kome se nalazi procesor

velicina kucista, tok vazduha, toplotni vrtlozi, drukcija cudnija ponasanja svega vezano za hladjenje, cim se ode na mala kucista, pa onda cak i izmedju razlicih tipova kucista im kombinacija komponenti

i ti u Gulf, spominjete, nemate iskustva za malim hladjenjem i malim kucista, pa kako ste onda toliko sigurno da se vase znanje i umece prenosti 1:1, nista od ovog ne smanjuje vase uspehe i znanje i vas autoritet u vasoj sferi, samo je van vase zone komfora/van vaseg iskustva, kao sto je i fine-tuning overlock van mog, ...

Vas dvojica imate u cemu imate godine/decenije iskustva znanja i intuicije, neko drugi ima u necem drugom, ...

al nazalost ne van HP-ovog, ulazi u overclock-ing sferu xD, raspitivao se za materijale za sitna crevca za DDR5, 4, AMD platformu, DDR generalno

Poslednja izmena:
Zato sam i rekao da ne moze da se trazi max iz CPU ako se vec izdrakvas sa 5l kucistem mora neki kompromis. Za gamimg load bez AVX instkuricja bi L9 noktua vrv mogla da ga drzi pristojno ali naravno ne na 800rmp nego 1200 1400rmp, zato sam hteo da vidim kako testiraju koji je trend.

1783544085982.webp

jel to ovaj Discord?

jel to ovaj Discord?
nope, taj je mrtav vise godina vec

Zato sam i rekao da ne moze da se trazi max iz CPU ako se vec izdrakvas sa 5l kucistem mora neki kompromis
absolutno se slazem, nije ni upitno
Za gamimg load bez AVX instkuricja bi L9 noktua vrv mogla da ga drzi pristojno ali naravno ne na 800rmp nego 1200 1400rmp, zato sam hteo da vidim kako testiraju koji je trend.
Ok, mislim da se def slazemo da nije isto na bench-u van kucista, na <20C stepeni u sobi, kad neko ko se razume dotera procesor kao neko od vas dvojice

nego vise koliko, kad za koje kuciste, za koje komponente, za koju temp sobe, za koju buku, koliko opadnu performanse procesora odredjenog, jer je kolicina kompromisa enormno velika,
i najbitnije kad nije maksimalno doteran, nego minimalno koliko ko ima snage/volje, dolazi ljudi raznih nivoa strpljenja za podesavanje procesora, ...

ljudi koji su entuzijasti i cesti korisnica SFF reddit-a i discord-a, bave se i diskutuju ovo nonstop, toliko kolicina ponavljanja i iskustva u nekom trenutku predju u rutinu, ko vama utezanja procesora grafickih i memorije, ...

cesto se desi da je kompromis i u podesavanju/utezanju procesora, nema svrhe utegnuti sve maks i reci, a ovo ipak radi u ovom kucistu/radi svuda

i onda random osoba, ili cak cesti entuzijasta koja uzme to za savet, isproba kaze, e kod mene ovo nikako nije ovako, i onda se ispricaju ljudi da vide zasto se razlikuje toliko,

P.S. edit-ovah malo cisto da nije previse direktno/agresivno, nije mi namera da tako napisem, samo eto zurba/kasno, ...

Poslednja izmena:
Noctua NH-L9 je toliko finnicky, samo o njenim ponasanjima u razlicitih build-ovima, moze da se diskutuje dosta, i vec jesmo, vec ima godine i godine diskusije samo NH-L9

i njenim vrlinama i manama, i na desetine/stotine razlicitih rezultata u razlicitim build-ovima, koje nekolicina ljudi ukljucuji i mene drzi u glavi u svakom trenutku, ili izvlacimo iz secanja/arhive po potrebi ...

takodje, na primer ~800-900RPM za 120x25mm ventilatore vazi samo za njih, za te specificne dimenzije, uporedljiva brzina po buci za 92x15mm ventilatore je veca, jer dolazi do skaliranja po zakonima afiniteta ventilatora

Poslednja izmena:
Ju, jedan dan ne otvorim forum i vi se raspišete... 🤣
@Nikoldije ja sam uzeo, ali dok još nije bio ovaj rascep između autora kućišta, možeš da preslistaš ranije pisanije ovde ili pitaj šta te tačno zanima.

Ukratko - dok je još bilo ima-nema na stanju pa stigne pa se proda, par meseci sam se dopisivao da mi likovi uopšte pošalju jer nema Srbije na listi zemalja.
Na kraju sam slao dokaz da sam primio neku XY pošiljku DHLom kako bi mi uopšte poslali, računao sam na trošak 20% PDV + 10% carina preko cene kućišta (i 50-60$ za shipping), oni na kraju poslali UPS-om i ovde stiglo na vrata bez da je iko išta dodatno naplatio. 😀
Imajući u vidu da se i situacija sa prodavcima promenila (sad imaš i Formdworks i Ncase koji ga prodaju) + da je i carina krenula marljivo da apsolutno sve otvara, računaj kao siguricu 32% na cenu kućišta sa shippingom koji god odabereš.
Kod DHLa ćeš imati i njihovih 30e usluge špedicije kao šlag na tortu.

Ju, jedan dan ne otvorim forum i vi se raspišete... 🤣
@Nikoldije ja sam uzeo, ali dok još nije bio ovaj rascep između autora kućišta, možeš da preslistaš ranije pisanije ovde ili pitaj šta te tačno zanima.

Ukratko - dok je još bilo ima-nema na stanju pa stigne pa se proda, par meseci sam se dopisivao da mi likovi uopšte pošalju jer nema Srbije na listi zemalja.
Na kraju sam slao dokaz da sam primio neku XY pošiljku DHLom kako bi mi uopšte poslali, računao sam na trošak 20% PDV + 10% carina preko cene kućišta (i 50-60$ za shipping), oni na kraju poslali UPS-om i ovde stiglo na vrata bez da je iko išta dodatno naplatio. 😀
Imajući u vidu da se i situacija sa prodavcima promenila (sad imaš i Formdworks i Ncase koji ga prodaju) + da je i carina krenula marljivo da apsolutno sve otvara, računaj kao siguricu 32% na cenu kućišta sa shippingom koji god odabereš.
Kod DHLa ćeš imati i njihovih 30e usluge špedicije kao šlag na tortu.
Taj DHL me kolje. A jel u pitanju ista proizvodnja i kod njih i kod ncase?

To cenim da će @Dogzilla bolje da ti odgovori, on prati sve te discord i reddit grupe 😀
Možda sad može da se naglasi koji ćeš shipping, kao što rekoh, meni su oni tražili dokaz da mi stižu DHL pošiljke na adresu pa poslali UPS-om.
Mada, ako mene pitaš a i ako baš želiš da ga nabaviš... na kućište od 200€ i shipping 50-60+ i carinu/pdv još 70-80eur, još 30 za DHL i nije neka stavka... 😀

Meni ovaj Discord jako nepregledan, ja sam stara škola i lakše mi da tražim po forumu nego tamo. Nisam uspeo da nadjem temu gde bih video ta testiranja.
Nego, jel neko radio test sa direct die hladjenjem? Kada već mora u tako mala kućišta da se nagura sve i da se traže performanse, valjda je red i da se zakolje procesor i ohladi bolje.

4. Thermalright AXP120-X67 radi oko ~110W, ne moze da se izbori na preko 4.9GHz na njegovom
Evo ja od svega samo na ovo da se nastavim, a u međuvremenu eto i Gulf pomenuo tu tematiku.

Pošto moj ovaj Corsair H100i nešto mrljavi poslednjih mesec-dva dana, a i dosta je vruće bilo, pogledam boost klokove, 4800-4900 max (nije bitan CO/PBO -27, probao sam posle i stock), kad imam šta da vidim, max koji uspeva da ohladi je ~110W i procesor sa toliko vati dobacuje do 4.8-4.9 i nema dalje.
Zašto, kako , već si napisao dosta detaljno, tek, rasturio sam bio celo kućište, prepakovao napajanje na reverse-mount tako da su kablovi zgurani između napajanja i poda (uspeo sam sa 2GPU kabla, treći bi već bio problem pored cpu, matične i jednog sata).
Pošto sam raščistio prostor iznad napajanja tako da tu sad samo creva od AIO prolaze, ubacio sam jednu 12cm industrial noctuu iz fioke tako da je umesto 2x15mm noctua sad 1x15mm + 1x25mm industrial. Naravno, od tišine ništa kad se to zavrti, ali rekoh bar da vidim šta može da ohladi.
Skinuo i blok na kraju, spread paste je bio ok, ništa istisnuto ili suvo, očišćeno, namazana NT-H2 opet, vraćen blok, čak i pretegnut malo, pa sam otpuštao da bi se probudila mašina.

I sve to je i dalje rezultovalo da max disipacija sa procesora ~110-115W što mi nikako nije prihvatljivo tako da sam se dao u potragu za nekim drugim AIO.
Da li ovaj trokira zbog vazdušnog džepa u sistemu negde, da li ima štroke neke na bloku ili po crevima/radijatoru, da li nema dovoljno svežeg vazduha da povuku ventovi i proteraju kroz hladnjak... svašta može da bude.
Coolant je 32-33 stepena i to se ne mrda da li ja stavio pumpu na balanced ili extreme, nema neke razlike... dakle prenos sa IHS-a na blok je problem i to je isto donekle poznata problematika.
Videću da li drugi AIO može da izbaci neke bolje cifre, ako ništa ne bude od toga, ići će CPU pod nož samo da nađem vremena da se pozabavim direct die mountom i to je to.

Nema tu mnogo sreće sve dokle je IHS tu. Debeo je i loše se prenosi, vidiš i sam da je vazduh iz radijatora hladan. Znači ne prenosi kako treba.
Seti se ranije kako je tokom loada iz raijatora šibao vruć vadzuh kada se pusti load na procesoru, ali to su sada već davno prošla vremena.

To cenim da će @Dogzilla bolje da ti odgovori, on prati sve te discord i reddit grupe 😀
Možda sad može da se naglasi koji ćeš shipping, kao što rekoh, meni su oni tražili dokaz da mi stižu DHL pošiljke na adresu pa poslali UPS-om.
Mada, ako mene pitaš a i ako baš želiš da ga nabaviš... na kućište od 200€ i shipping 50-60+ i carinu/pdv još 70-80eur, još 30 za DHL i nije neka stavka... 😀
Ja vise mastam da sa nekim ne-DHL kurirom imam sanse da ne platim ni carinu. Kod DHL je zagarantovano. Pre par nedelja sam sa AE porucivao neku retro handheld konzolu od 200e i nplatio sam samo tipa 600dinara neki trosak u posti, a uveliko je bilo da sada to sve automatski ide i da nema sanse da se ne plati carina itd.

Ne mora da znači, ali što se tiče DHL - da, sigurno ćeš platiti i uslugu špedicije i pdv/carinu na paket te vrednosti.
Ako imaš opciju da biraš, UPS ili GLS, FedEx... svi su umeli da mi donesu pakete i bez carine/pdva ili samo sa računom carine, bez dodatne usluge špedicije (a što u stvari i smatram ispravnim - plaćanjem njihove masne cene transporta koja je često 3-4x veća od obične pošte, mogu i da se iscimaju da podnesu papire carini za toliko a ne da ciganišu kao DHL kod nas...).

Obična pošta će ti isto naplatiti samo trošak carine/PDVa, ne znam šta je sad sve dostupno tamo na sajtu da se odabere.

9800X3D vuče smešno malo u igrama, za šta ga uzima 95% ljudi...zbog toga je i popularan za ITX mašine.
Ne znam što se Cinebench runovi i 160W+ uzimaju kao reper kad ga skoro niko neće mrcvariti toliko.
Takodje, nisam lepo napisao, da, u pravu si, najveci broj testiranje ko god da radi je sintenticki jer je najlakse uporediti hladjenje, ali HP, i par drugih ljudi imaju malo nest i gaming cisto da se uporedi, i za potrebe tisine, ima razlike
Taj DHL me kolje. A jel u pitanju ista proizvodnja i kod njih i kod ncase?
FormD je bolji kvalitet, to je originalna fabrika pre raskida saradnje xD

Bolje i DHL nego UPS, ljudi su imali jos vece more sa UPS-om kod nas
Meni ovaj Discord jako nepregledan,
Yup, zato i nisam nista postavio, samo da izvucem recenica od HP-a je bio toliki gubitak vremena, a naci slike itd, toliko je nepregledno i tesko, zato se i iznerviram, i izvinite obojice, ako sam previse direktan/namcorast bio to je jedan od razloga
Nisam uspeo da nadjem temu gde bih video ta testiranja.
Nema nigde da se vidi nazalost, zatrpano, najlaksi nacin je da u glavnom sff discussion chat-u na bilo kom od dva discord-a, ili only-fans chat-u tagujes/quotues HP i pitas ga (Hpugg ili HPdeskjet nick)

sa jedne strane na SFF PC ce pre odgovoriti jer je moderator, ali tu toliko spamuju glavni chat da se pogubi covek, pa je najverovatnije bolji SFF HUB discord i Only Fans chat, jer su stroziji i manje ima spamera

Nego, jel neko radio test sa direct die hladjenjem? Kada već mora u tako mala kućišta da se nagura sve i da se traže performanse, valjda je red i da se zakolje procesor i ohladi bolje.
mislim da sam video, rade ljudi, ima par custom watercooling entuzijasta, i + HP ovaj lik je krenuo da se bavi XoC

Poslednja izmena:
Videću da li drugi AIO može da izbaci neke bolje cifre,
Star je dosta to AIO,

+ coldplate+jetplate nemaju optimizacije za AMD, nisu dovoljno ravni, a ne bi skodilo ni offset mount (mada nekim AIO ni ne treba zavisno kako je isprecan bakar od jetplate-a

u teoriji neki od najnovijih bi trebalo da se izbori, ima puno ljudi kojima 240mm radi ~160W laganica na 9800x3D u T1 kucistu,

e sad u praksi za tvoju tacno konfiguracije, pitanje da lice bi dobio punih 160W, ko sto spominju ljudi i ovde cesto

Ma i ne treba mi 160W, ali da bar izbaci 125-130W, deluje mi da bi to bilo sasvim ok za default taktove, još ako može da se ne dernjaju ventilatori, milina.
Ne treba mi ništa preko allcore 5.25 i ~85 stepeni u CB a i to je više onako, sa mentalne strane da izbaci predviđene klokove i da nije zakucan u thermal limit... mada ni toliko ga ne gazim u svakodnevnom radu, eventualno ako pustim neki 7zip na bazi od 40-50gb... 😆

Nigde nema više Atmos V1, Stealth tek da ni ne pominjem, tako da sam se prebacio na razmatranje Galahad 2 ili pomenuti Asus ProArt 240 za koji nigde ništa nema od testova...
Noctua bi isto mogla da dođe u obzir, ali morao bih da vraćam fabrički shroud na GPU umesto ovih 2x12cm pa je sve pomereno max na CPU stranu...

mene samo nervira sto je noctua napravila onako visok cpu blok , onaj cover preko pumpe.... ne moze da stane u A4 H2O 😀

planiram da uzmem onaj paket dva cromax.black da vidim razliku u odnosu na T30

Pa ušuškali pumpu u 5cm izolacije da se ne čuje... može to da se rasturi i da bude u rangu ostalih po pitanju buke, performanse su tu negde, ostaje samo pitanje čemu onda price premium... ok, dobiju se dva žestoko precenjena ventilatora od po 50eur, ali i pored toga je poskupa...

Ma i ne treba mi 160W, ali da bar izbaci 125-130W, deluje mi da bi to bilo sasvim ok za default taktove, još ako može da se ne dernjaju ventilatori, milina.
Ne treba mi ništa preko allcore 5.25 i ~85 stepeni u CB a i to je više onako, sa mentalne strane da izbaci predviđene klokove i da nije zakucan u thermal limit... mada ni toliko ga ne gazim u svakodnevnom radu, eventualno ako pustim neki 7zip na bazi od 40-50gb... 😆

Nigde nema više Atmos V1, Stealth tek da ni ne pominjem, tako da sam se prebacio na razmatranje Galahad 2 ili pomenuti Asus ProArt 240 za koji nigde ništa nema od testova...
Noctua bi isto mogla da dođe u obzir, ali morao bih da vraćam fabrički shroud na GPU umesto ovih 2x12cm pa je sve pomereno max na CPU stranu...
Atmos 2 (VRM fan verzija) ima kod nas, verovatno najbolja opcija (38.5mm visina pumpe sa sve poklopcem)

Corsair iCUE LINK Titan 240 RX RGB je 51.5mm sa skinutim RGB poklopcem

Poslednja izmena:
Takodje zaboravih na Corsair Nautilus 240 RS je isto tu negde oko ~50-mm sa skinutim poklopcem, a za jeftine stvari

ID-Cooling FX240 PRO (~50mm visina pumpe) i Thermalright Frozen Edge (~53 mm visina pumpe) su jako blizu ovih par najboljih, a (samo sto je kontrola kvaliteta losa, pa je kocka da li ce biti dobar primerak i koliko ce trajati xD)

😍

Nazad
Vrh Dno