Šta je novo?

miniITX kućišta, diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme owim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Dogzilla
Hvala. Čekam da dobijem odgovor od Mixer-a, pa su oni sledeća opcija.

ja sam njega pitao par puta za kabl, nikada mi nije odgovorio

@illidan
Sjajno, sačekaću do sutra na odgovor, vidim da je pročitao poruku... možda se čovek više ne bavi sa tim, bio bi red da odgovori bar... ili da ukloni ponudu za uslugu koju više ne nudi.
Gledao sam ponudu na MODDIY-u i bukvalno samo jedan konektor odgovara za moju situaciju ali uvodi potencijalni 3-ći fail point - konektor sa laktom na 12VHPWR 2x8pin adapter na 2x originalne 8pin PCI-E Corsair SF750 kablove, plus dobijam šumu kablova.
Najelegantnije rešenje za moj slučaj su 3 custom sleev-ovana kabla sa prilagođenom dužinom za moje kućište i raspored (naravno sa malo dodatnog lufta):
24-pin ATX 15-20 cm
EPS 8-pin CPU 30-35 cm
12V-2x8 GPU type B 90 degree 10-15cm
I svi konektori na strani PSU bi morali da budu Corsair type 4

ja sam na moddiy uzeo custom cable, sa jedne strane 12vhpwr, a sa druge strane konektori koji idu u napajanje (bequiet dark power 12)
custom je sve, biras duzinu, tip kabla, napajanje za koje se prave konektori sa psu side

😍

Ne sviđaju mi se samo ovi zasečeni krajevi na tophat dodatku, trebalo je da i to urade pod pravim uglom, ali ajd... stvarno je šteta što za 25mm ventilatore nedostaje samo nekoliko mm da bi stali i bez dodatka.
S druge strane, ispada da pull konfiguracija na Atmos Stealth sa ove 2 nove noctue može da ohladi ~200W, def me vuku da ga isprobam sa slim Noctuama, 110-115W kod mene je neki max koji može da se ohladi, doduše na AMDu, ali gledam generalno količinu toplote koju CPU izbacuje.
Kapiram i da je verovatno drugačije na X3D procesorima zbog dodatnog keša, ali me isto žulja uštrojavanje procesora kao i kolegu u AMD 9000 temi... 😀
Sve u svemu, kad bi povećali FormD za tih 5mm u visinu i eventualno ga skratili i/ili stanjili po par mm da ostanu na 10L zapremine, ostalo bi i dalje top SFF kućište što samo pokazuje koliko su i iz prve uboli sa dizajnom i funkcijama.
Naročito sad kad ima onih front maski koje omogućavaju da se produži koliko treba za neku dužu grafiku, bukvalno sve je pokriveno sa limitom na 240mm radijatore.

Sve ok po pitanju kućišta, zvuči fino dok se sklapaju delovi od metala, ali kad vidim ove low profile vazdušne na 9800X3D stomak mi se prevrne... njega ni AIO ne može da ohladi kako treba, koji stabilan allcore boost uz sve CO- i ostale magije može on da izbaci sa ovime...

Ljudi jel neko pazario FormD i kako. Hteo bi da se prepakujem iz ssupd u nesto horizontalno...

naravno da mora. ali ne mora da se vozi 9800X3D ako ne moze da se ohladi, ako vec moras da mu ubijes performanse onda kupis jeftiniji cpu tih performansi jer ti bolje ne treba

kvalitetan 240mm AIO je ok za 9800x3D, bilo Asetek gen 8 v2 pumpa, ili slicno,

recimo Lian Li GA II Lite bas kida po dobijeno-ulozenom,

FormD T1 V2.1 je taman za to pogotovo uz koliko dodataka Zcooi proizvodi za kuciste (covek doda novi proizvod svakih nedelju dana)

Ljudi jel neko pazario FormD i kako. Hteo bi da se prepakujem iz ssupd u nesto horizontalno...

Placas carinu i porez skoro sigurno, ali nema cimanja da se ti licno angazujes za prolazak kroz carinu (barem nije bilo do sad par ljudi sto je iz Srbije uzimalo)

Poslednja izmena:
U stvari GA II Lite mislim da ne staje sa vecinom grafickih tako da bolje

Cooler Master MasterLiquid 240 Atmos II ili MasterLiquid 240 Atmos Stealth

ili eventualno Corsair Nautilus 240 rs sa skinutim poklopcem na pumpi

ili ASUS ProArt LC 240 za nesto bas skupo fensi xD

Poslednja izmena:
9800x3d se kupuje zbog igrica, ako ne može da se ohladi, neka mu se uključi ECO mode i ohladiće se onda. Ionako za igrice se ne vidi razlika, jer opterećuje par jezgara samo, a u ECO mode boost ostaje isti.

9800x3D u ECO se pretvara u 7800x3D xD

kako se ide ka slabijem hladjenju tako 9800x3D klizi polako unazad dok ne dodje do 5700x3D performansi xD

HP na discord-u sve vec podetaljno istestirao/isparsovao uporedio svoje sa svim drugim testovima na internetu, i citiram coveka par stvari koje je detaljno istestirao:

0. najbolji 240mm AIO na trzistu rade laganica punih ~162W, kompletno hlade 9800x3D na ~900RPM (sa solidnim ventilatorima)

1. 9800x3D na vazduhu ne ide dobro <15L velicine kucista

2. 9800x3d na 162w ce imati delta razliku temp naspram sobne od 2.5 na 240mm aio naspram 360mm aio

3. Noctua NH-L12sx77 je brze od 7800x3D (nije stavio koliko wati)

4. Thermalright AXP120-X67 radi oko ~110W, ne moze da se izbori na preko 4.9GHz na njegovom

3. na 47mm vazdusnih kulerima 9800x3D objektivno postaje 7800x3D (i to na najboljem Thermalright AXP90-X47 Full Copper)

3b) da odradi ~115W morao je da 92x15mm ventilator na 2500RPM

5. 7500x3D radi manje u gaming load nego 9800x3D na idle

Sad jedino sto je caveat je sto je covek gledao da ovo bude bas lepo tiho i prijatno, tako da kome je ok da razvrne ventilatore vise, moze na svakom koraku da dobije vise, desetak-petnestak wati vise zavisno od tolerancije za buku xD

ovo iznad gde god nisam spomenuo obrtaje ventilatore je da bude tiho/necujno

Poslednja izmena:
9800X3D vuče smešno malo u igrama, za šta ga uzima 95% ljudi...zbog toga je i popularan za ITX mašine.
Ne znam što se Cinebench runovi i 160W+ uzimaju kao reper kad ga skoro niko neće mrcvariti toliko.

Da vidim test gde je probano to?
Evo napisah gore kako ide skaliranje, On licno odradio, (odradio je hiljade i hiljade test-ova i kombinacija, i to visoke preciznosti jer ima znanje i pristup alatima sa faksa (fizika visokog nivoa/fluidna dinamika)

covek je postao Autoritet za ove stvari

Evo napisah gore kako ide skaliranje, On licno odradio, (odradio je hiljade i hiljade test-ova i kombinacija, i to visoke preciznosti jer ima znanje i pristup alatima sa faksa (fizika visokog nivoa/fluidna dinamika)

covek je postao Autoritet za ove stvari
Ok, postavi link da pogledam. Zanima me.

Ok, postavi link da pogledam. Zanima me.
Idi na Discord pa ga pitaj za detalje, na SFF PC je moderator, a takodje je i na SFF Hub, ja da izvlacim jos vise od ovog nemam nameru

Prevazidjen si, prevazidjen sam ja, svi na forumu smo prevazidjeni, skoro svi Srbi na internetu, prevazidjenji, skoro sva ljudska bica na planeti prevazidjenja, necemo toliko testiranje odraditi koliko on za ove kombinacije komponenti za sledeca 2 zivota, ...

Covek vec radi/istrazuje vezano za hladjenja za satelite za svemirsku industriju, ...

Nit me boli stojko da to radim u životu 😂

Nit me boli stojko da to radim u životu 😂
Sasvim ok al onda ne ide cinican pristup, daj dokaze, ne ide cinicno skepticno, nisam valjda vise random osoba sa upitnom verodostojnoscu xD

Nego se veruje meni na autoritet baziran na istoriji tacnosti iznosenja cinjenica, i njemu da sam ja preporucio/zadovoljan sa istim kod njega, ...

Hteo sam da vidim test, šta je problem? Ništa cinično. Ja sam na svojim procesorima na ECO mode-u dobijao iste single core rezultate, ali nisu to bili low profile kuleri.
Mislio sam da ima neki link, a da mi se traži po Discordu, ne zanima me toliko iskreno.

9800X3D vuče smešno malo u igrama, za šta ga uzima 95% ljudi...zbog toga je i popularan za ITX mašine.
Kad to ne uspe ljudima, kad naidju na problem, (kad ih iznevere svi forumi, reddit, svi youtube snimci, i sav AI, a desava se, ne previse cesto, ali dovoljno, onda svi na kraju zavrse na jedan od ova dva SFF discord-a da pitaju velikane/savante za savet, ...

kao sto za napajanja svi na kraju zavrse kod Aris-a i jonnyGURU (i sad RouterEro lika koji je jedan od za SPL listu (koji zna sve ljude u industriju u fabrikama u firmama, sve zna na "ti"), tako slicno ide putanja samo za druge komponente ovde (nije bas isto nivo, ali slicno) xD
Ja sam na svojim procesorima na ECO mode-u dobijao iste single core rezultate, ali nisu to bili low profile kuleri.
Da se duplo nadovezem, nije sve radio sinteticko testiranje, ima i igara testiranje, ima kombinovano, uglavnom kako neko ima probleme, u procesu pomaganja, napravio je test/ideju na nekom specificnom slucaju itd,

malo je kompleksnije, jer toliko iskombinovano situacija i testiranja, nije sam jedan ili par cistim test-ova u pitanju, nego 100-tine varijacija na kombinaciju nekih komponenti i igara, u okviru pomaganja nekom ko ima problem

takodje, opet ponovo da napomenem, ima poprilicno varijacije sta je bilo ko od vas, ili drugih ljudi, dobio istestirao prvenstveno zbog

1. tolerancije na buku/brzine kojom su isli ti ventilatori

2. i silicon lutrije

I sta je dobio/sta racuna neko ko barata sa nivo-ima buke ko on ili ja, ili par drugih, i naravno uvek je trud i pokusaj da se prilagodi svakom korisniku kome se pomaze, ili svakom entuzijasti/review-eru/overclocker-u/zaposlenom u industriji, da provalimo da se nadjemo negde na pola puta, za koliko za koju buku svako gleda/testira,

ali nije precizna nauka, dosta se izgubi u prevodu, i ne moze samo brojkama/grafikonima od jednog testiranja da se odradi nazalost

lako postane veoma subjektivno i onda se ljudi inzerviraju/udare emocije, lako dodje do nesporazuma, niko nema vremena detaljno da sedne da odradi da poprica, svi su zauzeti/istresirani/hoce na brzinu da se uporedi, odradi, al nazalost ne ide, il covek zagrize debelo u materiju/diskutuje sa ljudima mesecima/godinama, trazi/pravi sliku ko je najbolji u nekoj sferi na planeti/ko je najdalje stigao/ko najvise materije drzi u malom prstu, ko je net-positive u pomaganju ljudima, puno vremena treba da se razume sazna/nadje, itd, ...

Poslednja izmena:
I da sumiram, da moze da se nadju/izvuku dokazi i brojevi neki,

moze, i postoji ih solidna kolicina,

i HP je veoma voljan da pokaze, ili cak ponovo odradi,

ali na kraju dana, pstoje samo dva objektivna puta

1. ili cete da verujete AI kad sumira i rangira nas sve i iznese brojke koliko smo u pravu tacni/korisni

2. ili cete da odete da popricate sa osobom konkretno i donesete svoj subjektivni zakljucak da li, i koliko treba da se veruje, i da li je dovoljno dobro/tacno/precizno sto ja pricam, i sto pricam da neko drugi prica i tvrdi, itd, ...

jer na kraju dana kompletno razumem rekla kazala i ne verovati nekom na rec, svako od nas ima svake nedelje previse losih iskustva

to ne znaci da nisam razocaran da nije dovoljno i da treba jos poprilicno da se poveca koliko se pojavljujem u google search i u AI sumiranju sa uspesnim dokazima i savetima i teorijama i licnih ili necijih na slicnom ili vecem nivou razumevanja materije (one man Google preferred source 😛)

ali takodje kompletno razumem i potpuno sam empatican za svakog s kim komuniciram ili ko cita sta pisem, za svaku reakciju koji neko ima, niti znam neciji zivot, niti mogu da znam sta je necijoj glavi, kao ni sto niko drugi ne zna sta je u mojoj xD,

Ne volim da je ovako, nervira me svaki put kad neko treba da mi veruje na rec, ne svidja mi se sta pisem/kako pisem/sta drugi dobijaju iz komunikacije sa mnom kad je subjektivno i nema brojki, podjednako sam nezadovaljan kao svako od vas, ako ne i vise kritican prema samom sebi,

rado bi da mogu da stavim brojke i grafikone i objektivne brojcane dokaze, i kad god je moguce to mi je prioretet (i gledam da 99% vremena samo tako radi i da sto manje smanjim rekla kazala) kad god imam vremena da usporim, i da diplomatski pisem, da nije previse agresivno i direktno

ali, nazalost nekad, sve sto mogu da uradim je da pokazem neogranicenu i nepokolebljivu snagu volje, sto vise neutralnosti moguce (sto blize zen nirvani/arhat statusu moguce), van minimalne odbrane, sto manje na licnoj osnovi i ostavim da svako donese svoj zakljucak na kraju dana

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno