Šta je novo?

Monitori sa OLED panelima [nije tema preporuke za kupovinu]

Jeste, ali ima ih još sa 200 nita pa ljudima ne smeta. Za 45k din je možda ok kupovina (kod nas), jer nema baš neku konkurenciju.
Ti kojima ne smeta tako nisko osvetljenje ne daju 400+e za monitore
Ali da,zaletece se po neko ko se ne razume

Ima npr. na Rtings takvih monitora sa preporukama, nije sve u nits izgleda. A i nisu svi gejmeri.

Mnogo niska SDR osvetljenost za Samsung Odyssey G50SF - 200 nita je premalo. Ja bih ga izbegao i kao low cost varijantu, sve ispod 250 je bas za izbegavanje po meni.
Ako je bas 200, to je onda ova nova QD-OLED garnitura koja je solidno krajcovana po vise parametara (brightness, refresh rate, inputi) sa ciljem prakticno duplo nize cene od vecine "normalnih" OLEDa od 27". Alienware povukao nogu sa svojim modelom od $350, potom izasao ASUS sa ekivalentom (i dosta visem cenom, dodacu) i tako redom.
Bilo bi interesantno videti kako to izgleda uzivo.

P.S. Zanimljivo, na Amazonu stoji 280 za brightness. Verujem da je greska.

Porucio sam ASUS XG27AQWMG, videcemo kad stigne
Nije mi jasno do juce u EPonudi bio je u 10 prodavnica cak i vise, a danas samo u 4 prodavnice ga nude cak i u Gig gde je bio mnogo skup i tu ga nema, cudo kada se pre rasprodao, nista mi nije jasno.
Jel ce moci moja konfiguracija da gura 2k monitor ovaj ?
5700x3d
32gb ram
9070xt

Hoce. Ja imam sve isto, samo bez XT.

Usled nezgode sa Philips 34mc8600 uzeo 32m2n8900, ne znam da li je to zato sto je sad 4k rezolucija, ali slika je toliko cistija, sve je brze fluidnije, iako je prelaz samo sa 175hz na 240, ne mogu da verujem da je tolika razlika. Ultrawide po meni ne moze da se poredi sa 32 inch 4k, sve je preglednije, lakse za citanje. Pa tako ako nekom znaci sta uzeti da li ultrawide ili 32 inch (probao 27 suvise mali posle ultrawide-a), apsolutna preporuka za 32-jku.

Stigi monitor ASUS XG27AQWMG
Prvi utisak je voao
Imam par pitanja
Cime vi brisete oled monitor to jest panel, cuo da se brise samo sa destilovanom vodom, to ona sa pumpe za kola ili mora iz apoteke?
Moze mala pomoc savet oko podesaavanja monitora?
HDR i ostalog

Naručih XG27AQDMGR pa ću videti da li mi odgovara.

Stigi monitor ASUS XG27AQWMG
Prvi utisak je voao
Imam par pitanja
Cime vi brisete oled monitor to jest panel, cuo da se brise samo sa destilovanom vodom, to ona sa pumpe za kola ili mora iz apoteke?
Moze mala pomoc savet oko podesaavanja monitora?
HDR i ostalog
ja svoj suvom fibre krpom predjem svaki dan prije ukljucivanja..

S obzirom na stanje trzista PC komponenti, jel u redu da kazem da je pravo vreme za upgrade monitora, pretpostavljam da su cene splasnule?

pa.... ako hoces najnovije generacije (citaj najbolje) onda i nisu bas splasnule 🙂 ali ide u dobrom pravcu, sva sreca pa monitori nisu potrebni za servere...

U jednom trenutku, pre par meseci, sam planirao da uzmem OLED monitor, merkao neke ultrawide 3440x1440p ali sam odustao bio, što zbog straha od burn-ina, što zbog najave da na CES 2026 treba da predstave neke nove tehnologije bla bla.

Konkretno, najviše me je interesovao Philips 34M2C8600 tada, vidim da mu i dalje nije spala cena (skoro 700e), tako da pretpostavljam da nešto od novije generacije može da bude samo skuplje....

Za par meseci ne mozes da ocekujes neki ozbiljni pad cena,posebno jer nova generacija jos nije izasla. U svakom slucaju, ako racunas na ozbiljniji pad cena (20% ili vise), toliki pad cena u par meseci tesko...mozda za godinu, ili neka akcija.

Za par meseci ne mozes da ocekujes neki ozbiljni pad cena,posebno jer nova generacija jos nije izasla. U svakom slucaju, ako racunas na ozbiljniji pad cena (20% ili vise), toliki pad cena u par meseci tesko...mozda za godinu, ili neka akcija.
Ima smisla.

Jel postoji uopšte kod nas neki UW nove generacije sa 3440x1440p i recimo 34" ?
Modeli monitora, a bogami i imena novih tehnologija i generacija su mi dosta konfuzni, pa ne znam ni po kojoj ključnoj reči da tražim, dal Tandem, dal TrueRGB, ili šta već.

uvek ce biti neka nova tehnologija 🙂 ako cekas to, cekaces doveka

i ovako se greje ti ga jos podgrevaj sa tom folijom 🙂
to sluzi da zastiti ekran dok je u kutiji.

cistim vlaznom mikrofiber krpom jednom mesecno. tako sam cistio i prethodni IPS. cemu komplikovanje?

Cime skines onu prasinu masnocu od prasine sto se lepi ?
Ja na moj nisam skinuo foliju sa ekrana, neka je stiti mi ekran od prljavstine, jer lakse cu obristati tu foliju alkoholom a ekran ostaje ne dotaknut
Koji monitor imas ?
AW2725DF

nema masnoce, ne jedem cevape na monitoru..😁

Ja sam skidao sa onim haminim sredstvom i tom mikrofiber krpicom, skinuo sam sve. Prvo sam mislio da sam zeznuo, jer su bile kao neke fleke, ali posle par dana nestale tako da misija uspešna 🙂

AW2725DF

nema masnoce, ne jedem cevape na monitoru..😁
Ne pecem ni ja cevape, ni ti se pusi u sobi ni ti kuva, ali pogotovo leti kada je prozor otvoren nalepi se neka crna prasina, moze da se skine samo sa TOPY Sprej za čišćenje, sa njim sam brisao IPS monitor, samo krpa i voda razmazu i vide se fleke po monitoru kao razmazano, a kada IPS monotor obrisem sa TOPY Sprej za čišćenje ekran bude cist i nema fleka.
Kakva je to vrsta prasine u to necu zalaziti ali znam samo da se lepi. Pitao te i ostale jel na reditu i drugim forumima i po netu, jedni pisu destilovana voda i krpa drugi nikako sa tim, treci maramice za monotor i tv, cetvrti samo krpa i itd. E zato pitao cime da odrzavam oled panel.
Ja sam skidao sa onim haminim sredstvom i tom mikrofiber krpicom, skinuo sam sve. Prvo sam mislio da sam zeznuo, jer su bile kao neke fleke, ali posle par dana nestale tako da misija uspešna 🙂
Bez tih sprejeva nista, videcu kako ce TOPY Sprej da deluje na oled panel, naprskacu na krpicu pa cu probati cos panela da vodim ponasanje
Hvala vam na pomoci

Da li je na foliji koja se nalazi na ekranu pisalo kako se čisti ekran?

Prilozi

• AISelect_20260710_072438_Samsung Notes.webp
    AISelect_20260710_072438_Samsung Notes.webp
    115.2 KB · Pregleda: 48
Poslednja izmena:
Folija se ne čisti. Folija se skida. To je samo za ogrebotine tokom transporta.

Oled panel je ispod sloja plastike na vrhu,koja je ista za sve tipove panela...jedino moze biti glossy ili mat.

Poslednja izmena:

Prilozi

• cleaning.webp
    cleaning.webp
    104.8 KB · Pregleda: 42
Na ovo sam mislio (i editovao sam rečenicu upravo)
Je si ti uzeo monotor isti kao ja ASUS XG27AQWMG?
Meni to nije bilo uz monotor, ta zuta nalepnica. Gde si kupio?
Pre 10 dana kada sam kupio monotor ekran sam testirao i super sve nisu bile linije ni nista, preksinoc uradim test i primetim na sivu tamniju boju linije na 85 do 95% na testu, a i kad stavim tamniju sivu vidle se linije.Da bi se sinoc i sada izgubile sada nemam te linije vise.
FW mi je MCM102, koji je tebi i kada je proizveden da pogledas dok ga ne sklopis ?
Treba da skinem monotor od ruke da vidim kada je proizveden pozadi
link testa

naso ovo na reditu

https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/comments/1sx4hzn/asus_xg27aqwmg_feb_batch/?tl=sr
Istestiraj pa javi tvoje utiske

obicno pixel cleaning resi te linije na 85% gray

Nazad
Vrh Dno