Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

i nisu neke pare, toliko je kilo kafe

Siguran sam da sam ovde na temi viđao da je neko kupovao tampere sa Alija, ali ne mogu da nađem. Može neka preporuka? Ili Temu ako je tamo povoljnije. Hvala.

Imam onu kao plastičnu kašiku kojom se pritiska, verujem da bi bilo kakav drugi bio bolji.
Imaš lep izbog kod Mađara npr. ja koristim ovaj samo u 57.5mm izvedbi i prezadovoljan sam njime.
Težak metalni teo, drška od punog drveta. Kasnije uzeo Mota ili neki drugi italijanski 57mm, ni blizu ovog kvaliteta, lagan metal, drška od recikliranog drveta.

Ovaj je 51.3mm i pretpostavljam da bi bio adekvatan za tvoj aparat

ako ne, imaš ovde punu ponudu i nekih jeftinijih koji su tačno 51mm

Ako ti nešto od toga zapadne za oko, na KupujeProdajem ima par prodavaca koji donose iz Mađarske, ja npr. uzimao od Maxa i obično je naplaćivao +10% ili koji evro na jefinije artikle na cenu tako da bude približna ceni sa AliExpressa kada platiš carinu.

Još uvek nisam siguran gde grešim. Uzeo sam aparat CEP 5464 DX, navodno 20 bara. Aparat sam kupio još novembra.
Moram da napomenem da nisam profesionalac i ne očekujem da napravim ne znam šta, ali me buni ono što se dešava.
Uzeo sam još tad mlevenu Lavazzu i stvarno bio zadovoljan. Posle sam kupio DiGrano i s prvim kilogramom je sve bilo u redu. Kad je došla nova, počeli su problemi. Nije to nešto strašno, ali mene buni zašto se dešava...
Ako malo jače stisnem kafu, i pustim da teče double, dešava se da čas teče na jednu stranu, čas na drugu, a ne ravnomerno - i aparat kao da počne malo da se buni (imam osećaj da malo bruji). Izađe baš malo kafe. Koristim onu plastičnu kašičicu i njom pritiskam.
Ako ne pritisnem jače, sve bude ok, ali mi onaj kolačić ne ostane suv, već bude kao malo blatnjav (ili sam ja umislio).
Aparat podržava i kapsule i kad pravim s kapsulama sve bude u redu.

Može li da bude do kafe ili ja negde grešim ili jednostavno aparat oslabi?

Što se tampera tiče, na kraju se odlučih za Delongi jer me izađe oko 800 din na Temu. Za prvi tamper valjda i nije loše.

Džabe si bacio pare ako si u 2026-oj uzeo tamper bez ugradjene AI 😉
Ne postoji jednostavnija stvar od tampera. Treba da bude odgovarajućeg prečnika, da je ravan i da je drška postavljena pravo. Sve ostalo (težina, materijal drške, kvalitetno drvo ili "reciklirano") nema veze sa napitkom koji će se napraviti, već je samo šminka - da te navede da misliš da je bolji. Tampira se ljudskom snagom a ne težinom samog tampera.
Pozdrav

Kafa i kad je u zrnu vremenom menja karakteristike, pa se u početku melje na jednom podešavanju, kasnije na nekom drugom. Sa tom mlevenom u pakovanju od 1 kg ko zna šta se dešava stajanjem, kad je mlevena, pržena, otvorena, gde se čuva.

Inače, probah Illy Costa Rica, "medene note", ja to ne bih baš tako nazvao ali je za prolaznu ocenu kod mene.
Illy Columbia, "voćne note", jednostavno nije po mom ukusu, od mirisa zrna, mirisa kad se samelje, do onoga što izađe iz aparata.
Imam još da probam Illy Brasile, za sada je favorit Illy Guatemala.

1000030357.webp

Ja prezadovoljan gvatemalom iz Malaje,slatka,tek tek malo gorkasta,kiselina skoro i da ne postoji. Topina!

Nazad
Vrh Dno