Šta je novo?

Gramofon i zvucnici za pocetak

• Začetnik teme Začetnik teme Xzibo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Xzibo

Poštovan
Učlanjen(a)
22.11.2016
Poena
55
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600 / Stock
Matična ploča
ASUS TUF GAMING B550M-PLUS
RAM
Kingston Fury 16GB Renegade DDR4 3600MHz CL16
GPU
AMD RX9060XT 16GB
Storage
Samsung 860 EVO 500gb, KC3000 1tb
PSU
Corsair RM650X
Kućište
NZXT H5 Flow RGB
Monitor
Samsung 27" QHD Odyssey Monitor G5 G50D
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero/ HYPERX ALLOY RGB Red Linear
Laptop
/
Tablet
/
Mobilni telefon
S24
Pametni uređaji
/
Steam
https://steamcommunity.com/id/xzibo
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav, u poslednje vreme sam se zaludeo sa plocama ( znam da je skup hobi ), ali treba trositi pare na nesto da bi se one vracale.
Zanima me koji gramofon i zvucnike uzeti za pocetak, dok ne skupim neku finu kolekciju ploca?
Za sad mi se najvise svidja AT-LP120 ( imaju neki bt usb i tako to ) i Edifire R1700BT. Moze se naci ovo zajedno za oko 400evra gore dole.
Da li je to dobra opcija i da li mogu da rade zajedno ( zbog povezivanja, glup sam za audio svet )?
U nekom trenutku cu te zvucnike koje uzmem uz gramofon postaviti na racunar umesto Genius SW-G2.1 1250 koji me sluze preko 10 godina ( i preziveli su brdo kucnih zurki ), a za gramofon cu nabaviti neke bolje, kroz par godina.
Mozda dodam i T5 Subwoofer u nekom trenutku.

Sve u svemu, glavno pitanje da li uzeti gore navedeno ili ima neka bolja opcija?

Mogu da se povežu tako što izlaz na gramofonu podesiš na LINE (ne na PHONO).
Za oko 400e verovatno je to to ... Možda Edifier M90 kao malo skuplja opcija, ne znam koliko su na KP-u.

Izvini sto pitam, ali sta ce ti taj usb bt? to je gramofon, neces valjda pustati muziku preko bt ili usb na zvucnike preko gramofona?

Necu pustati, ali kao sto rekoh glup samo za to, to je razlog zasto pitam. Znaci za tih 400 evra ova 2 su dobra opcija, Edifier R1700 je oko 100 evra na KP a ovi M90 su 3 puta skuplji.

Ne znam kakvi bi bili M60 u toj ulozi.
Edit: ili Microlab Solo5 na KP-u.

Poslednja izmena:
Samo analogni gramofon. Direct drive je bolji u odnosu na belt drive. Direct drive na nekim modelima zna da se cuje motor zbog direktne veze, to samo ako bas bas osluskujes. Obavezno quartz look. Ja sam propustio priliku pre 10ak godina da uzmem za dzabe Technics 1200 proizveden 1980. Sada sam na tragu jednom u izvornom stanju i sada nece biti greska ponovljena.

Sad si otisao bas daleko za nekog ko je pocetnik, verovatno cu se odluciti za AT LP120 i neke Edifier zvucnike ako ne izleti nesto bolje. Hvala na svim odgovorima.
Najvise me nervira sto ne znam sta su majka i brat uradili sa jedno 100 ploca koje su skupljale prasinu kod babe i dede. I te ploce su skupljale prasinu uspravno u policama koje niko nije dirao.

Употреба грамофона има смисла само у хифи систему. За детаље и савете најбоље да се обратиш на хи-филес форуму.

Zašto? Ko ide na ultimativni kvalitet zvuka, neće slušati preko gramofona. Ovo je više gušt, a opet zvuk može biti odličan i da ne bude preskupo.

Сигурно је тако.... само у некој другој реалности.

@Xzibo : da li si razmišljao možda i o PRO-JECT Primary E Phono ?

Edit: vidim da nije nešto dostupan ...

Poslednja izmena:
Сигурно је тако.... само у некој другој реалности.
Ne veruju svi da se čuju razlike do nivoa monokristalnih struktura kablova, a i u ostalim slučajevima koje su daleko ispod nivoa čujnosti. To što se propagira na hifiles forumu je na nivou religije i verovanja...

Процес слушања музике или било чега се заснива на преношењу надражаја рецептора у мозак путем нервних ћелија, нервним импулсом. То је мала струја која функционише на принципу има/нема (прави дигитални сигнал може се рећи) и преноси у мозак информације. Мозак затим дешифрује шта је пренела бубна опна. Тако да зависи од много фактора ко како чује, а на крају и од способности мозга. Тако да то што ти не чујеш ништа не значи да не постоји у стварности већ да си негде заглавио у транспорту информације.
На хи-филес форуму може се научити да је бацање пара куповина грамофона ако му се не омогуће сви оптимални услови за рад и коришћење. Далеко да неће он слати неки сигнал са плоче али користити технологију 19. века у модерном систему тражи добру оптимизацију (игла, ручица, фоно-претпојачало, претпојачало, снагаш, звучници).
Грамофон може фантастично да звучи али све што иде уз то није за мене. Лично волим добар стример и дак.

Iako je mozak genijalna sprava, u tim situacijama radi po unapred medicinski poznatim putevima. Pegla ono što ne valja i nudi ono što se od njega traži. Kada se uz to doda faktor očekivanja, ulaganja, pristrasnost i konstanta želja da se proba nešto novo, dobije se odgovor koji je sve samo ne tačan. Sve to što tvrdite apsolutno je naučno neprovereno i svodi se na verovanje.
Jedno je voleti audio tehniku i trošiti novac (nemam ništa protiv toga) ali to postavljati na pijedastal apsolutnosti je po meni potpuno pogrešno...

Iako je mozak genijalna sprava, u tim situacijama radi po unapred medicinski poznatim putevima.
Јеси ли сигуран? Схватили смо до сада да ти не чујеш никакве промене. Други чују. Једном сам тражио да се измери укус вина, удобност кревета за спавање или обуће за ношење. Нисам добио одговор.

Ne moze taj Edifier da se cuje bolje od hifi sistema koji je i cak jeftiniji od njega na KP.
@Xzibo bolje pogledaj neka pojacala i hifi zvucnike na kp i to kupi (ako mozes uzivo neke da cujes to je najbolje). Svakako ne trebas da gledas jacinu tj W i slicnu statistiku nego kako stvarno zvuce u kombinaciji sa tim nekim pojacalom 🙂

Hvala na svim savetima, ali kao sto sam napisao. Te zvucnike planiram da prebacim na racunar posle nekog vremena. Ne bih odma da bacam pare na sve zato sto u planu imam da sredjujem sobu, kupim kola i jos par sitnica.
Jos cu malo gledati oko zvucnika, moram i druga da pitam ipak ima studio i razume se vise od mene oko svega toga.

Ipak je to kucna varijanta i vise kao hobi nego da ocekujem za tih 400-500 evra bog zna sta, barem dok ne skupim finu kolekciju ploca

My guess - da ne postavlja pitanja u hifi delu😁

Ja bih ipak voleo da ne budeš u pravu...
Jerbo -
Kad ne bi bilo pitanja, take sorte ili neke druge, ondak ne bismo imali vakav ćošak foruma, u kojem se može saznati - kako mozgovi rade, ko šta čuje i ko ne čuje, šta se može naučiti na drugim forumima, koji strimer je muzikalan, a koji je klinički olađen... I sve tako do referentnih nivoa, ali ne samo dobrog zvuka, negoli i ekonomije, ergonomije, etike, pa sve do metafizike.
Ergo - da nam žive neiskusni, a š njima i ostali!

Има ли неке неистине у томе како чујемо?
Неки мере тежину и димензије лежаја или запремину и количину алкохола у вину а нико да измери укус или удобност.
Човек је питао да купи грамофон и повеже га на компјутерске звучнике. Добио је савет да су то реално бачене паре али то не значи да он то не сме урадити. Проблем је што већина људи нема прилике да чује прописно постављене и уређене системе, те да се сами увере да ли нешто и како звучи.

Sve je štiklirano:

Има ли неке неистине у томе како чујемо?
- metafizika!

Неки мере тежину и димензије лежаја
- ergonomija!

Добио је савет да су то реално бачене паре
- ekonomija!

не значи да он то не сме урадити
- etika!

Ja sam, iskreno, impresioniran!

Јеси ли сигуран? Схватили смо до сада да ти не чујеш никакве промене. Други чују. Једном сам тражио да се измери укус вина, удобност кревета за спавање или обуће за ношење. Нисам добио одговор.
Druze ako ti mislis da neko sa 20 i 45 godina cuje isto mnogo gresis. Najjace mi je kad neki audiofil of 55 godina tripuje da on kao cuje nesto specijalno, druze nemas fizicku sposobnost da cujes 30% frekvencija koje cuje neko mladji.

Cuje se razlika između kvalitetnih i onih ne toliko kvalitetnih komponenti. Moj brat ima kvalitetne hifi komponente, između ostalog i Technics sl1200gr2 gramofon. Kad slušam kod njega muziku bolji je zvuk nego kod mene a ni moje hi fi komponente nisu loše. Kaže da slušanje ploča, nije isto kao kada sluša cd ili sacd , da su cd i sacd kvalitetniji ali da ploče daju drugačiji šmek.

Druze ako ti mislis da neko sa 20 i 45 godina cuje isto mnogo gresis.

Slažem se

Najjace mi je kad neki audiofil of 55 godina tripuje da on kao cuje nesto specijalno

Osim u slučaju gde imaš ljude koji su istrenirali sluh za nešto. Na primer klavirštimer ili neki tonac u studiju.

Cuje se razlika između kvalitetnih i onih ne toliko kvalitetnih komponenti.

Tačno, ja mogu to da čujem na prvu, mada dosta ima i u samom prostoru i poziciji zvučnika.

Druze ako ti mislis da neko sa 20 i 45 godina cuje isto mnogo gresis. Najjace mi je kad neki audiofil of 55 godina tripuje da on kao cuje nesto specijalno, druze nemas fizicku sposobnost da cujes 30% frekvencija koje cuje neko mladji.
Где сам рекао да неко чује исто током различитих животних доби?

Nije lako biti član...moderator...ovog foruma... 😀

elem - gramofon samo gradiš oko (bilo kakvog) hifi sistema, najjednostavnije stereo.
Uzmeš pojačalo (yamaha rx-497 ili slično sa ulazom za gramofon na kp za 80ak evra, toliko sam ga i ja platio pre 10 godina)
Uzmeš entry pro-ject ili rega model, može i AT, nadješ neke iole pristojne bookshelf (mission, yamaha...) zvučnike i imaš sistem.

meni je otkriće da neko i dalje uopšte koristi računar za audio potrebe...ali, ako se vratimo na temu, da ne budemo prestrogi...posećujem sve moguće gramofon forume i kombinacija at lp60 + edifier je apsolutni šampion u pitanjima početnika...to je verovatno i najčešći gramofonski setup na svetu...plus crosley i slični koferi...

pri tome se prodavci bukvalno gađaju jeftinim av risiverima i odličnim pasivnim zvučnicima...risiver i zvučnici bukvalno za 100 evra i da igraju krugove oko edifiera...kapiram i zazor od polovnog, ali i tu se problem vidi iz aviona...ajd oko polovnog gramofona je potrebniji dodatni oprez, to možda i nije za svakog...za aktivne zvučnike te klase svakako postoje bolje alternative...

Nazad
Vrh Dno