Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Iscitah temu uzduz i popreko, a trazio i po netu, pa samo da potvrdim samom sebi: Za ruter koji A1 daje, a to je u mom slucaju ZTE ZXHN H3601P, onaj sa 5 antena. nema nigde da se nadje admin login, zar da? Pa da se ponadamo da ima neka malo naprednija podesavanja (VLAN tagovanje npr.)?
Side topic: Joj sto je dobro sto i ruter (taj sa 5 antena) i mesh extender (onaj uspravni bez antena) imaju identicno ime modela ZXHN H3601P 😂, bravo ZTE (ja mislio neko me zeza).

Inace, bolje vas naso, pridruzio sam se A1 optici (nazalost, Orion se nece ponoviti) ovo s pocetka sam zadovoljan i brzinom i stabilnoscu i ... aj sad, za Xplore smo znali da je onako (mada mi i nije neka velika razlika sa predjasnjim Orion TV, meni to sve isto).
Posle dva meseca cekanja, zbog opste poznatog problema Lelekom locka adresa bivsih Orion korisnika, u prosli cetvrtak napokon dosao A1 da instalira opremu za Optiku. Namestili sve i onda kazu: "Hjustone, imamo problem." Kaze ne mogu da pristupe nekoj Lelekom bazi, da sad to vlakno sto ulazi kod mene u stan prebace na A1. Aj kaze da ostavimo opremu ovako, pa kad pozeleni PON, ti idi u poslovnicu da potpises ugovor 😂. Majko moja i svi sveci, pa je l' ce sad ceo zivot da me prati zla kob Lelekoma, kazem ja sebi.
Ok, pozelenelo sutradan u petak. Potpisao, pa odma posle zvao support da mi posalju PPPoE parametre da koristim svoj ruter. Poc'o vikend, danas stigli parametri, podesio, radi sve super sa mojim ruterom i bez njihovog ZXHN H3601P sa 5 antena.

E sad cela poenta pitanja sa pocetka poruke: Imam kuci hAP ax3, iza njega mali managed NETGEAR switch i iza svega toga 2 Aruba access pointa i par unmanaged malih switcheva. Razmisljam, sad ovaj njihov ruter prdi, a ima WiFi 6 (moje Arube su starije, skupo to, pa su WiFi 5). Bas bi bilo super kad bih mogao da koristim ovaj njihov ruter sa 5 antena kao access point za WiFi iza mog rutera, ali trebaju mi VLANovi.
Mesh Extender istog imena ZXHN H3601P nisam jos ni ukljucio ni probao 😂

Ja sam dobio ZXHN F6600P sa 4 antene a ne taj ko ti... Ima li nacin ovome da se nadje admin pass, ne verujem da ima neki genericki, a sa passom od user nece...

Iscitah temu uzduz i popreko, a trazio i po netu, pa samo da potvrdim samom sebi: Za ruter koji A1 daje, a to je u mom slucaju ZTE ZXHN H3601P, onaj sa 5 antena. nema nigde da se nadje admin login, zar da? Pa da se ponadamo da ima neka malo naprednija podesavanja (VLAN tagovanje npr.)?
Side topic: Joj sto je dobro sto i ruter (taj sa 5 antena) i mesh extender (onaj uspravni bez antena) imaju identicno ime modela ZXHN H3601P 😂, bravo ZTE (ja mislio neko me zeza).

Inace, bolje vas naso, pridruzio sam se A1 optici (nazalost, Orion se nece ponoviti) ovo s pocetka sam zadovoljan i brzinom i stabilnoscu i ... aj sad, za Xplore smo znali da je onako (mada mi i nije neka velika razlika sa predjasnjim Orion TV, meni to sve isto).
Posle dva meseca cekanja, zbog opste poznatog problema Lelekom locka adresa bivsih Orion korisnika, u prosli cetvrtak napokon dosao A1 da instalira opremu za Optiku. Namestili sve i onda kazu: "Hjustone, imamo problem." Kaze ne mogu da pristupe nekoj Lelekom bazi, da sad to vlakno sto ulazi kod mene u stan prebace na A1. Aj kaze da ostavimo opremu ovako, pa kad pozeleni PON, ti idi u poslovnicu da potpises ugovor 😂. Majko moja i svi sveci, pa je l' ce sad ceo zivot da me prati zla kob Lelekoma, kazem ja sebi.
Ok, pozelenelo sutradan u petak. Potpisao, pa odma posle zvao support da mi posalju PPPoE parametre da koristim svoj ruter. Poc'o vikend, danas stigli parametri, podesio, radi sve super sa mojim ruterom i bez njihovog ZXHN H3601P sa 5 antena.

E sad cela poenta pitanja sa pocetka poruke: Imam kuci hAP ax3, iza njega mali managed NETGEAR switch i iza svega toga 2 Aruba access pointa i par unmanaged malih switcheva. Razmisljam, sad ovaj njihov ruter prdi, a ima WiFi 6 (moje Arube su starije, skupo to, pa su WiFi 5). Bas bi bilo super kad bih mogao da koristim ovaj njihov ruter sa 5 antena kao access point za WiFi iza mog rutera, ali trebaju mi VLANovi.
Mesh Extender istog imena ZXHN H3601P nisam jos ni ukljucio ni probao 😂
E bas to nema nacina i ja bih isto hteo da pristupim nekim podesavanjima, ali nema nigde admin login cak i kad sam ih zvao da ih nesto ono pitam da promenim ime meshu kazu ne moze mozda ti budes imao vise srece pa ih pitaj da li daju admin login pa podeli ovde sa nama.

Rešen problem sa aplikacijom kod mene.
Ulogovao sam se korisničkim nalogom, sve izgleda ok.

Ruter ima više od jednog korisničog naloga. Sa različitim nivoom pristupa podešavanjima.

Da, naravno, zato i pitam, jel mu treba zezanje oko postavki obe mreze, sta god da je u pitanju, ili mozda i nesto drugo. ALi ja koliko znam, vise od toga ne moze ni da dobije, osim mozda ako postoji neka giga mega master ulaz za koji ne znamo.

Da, naravno, zato i pitam, jel mu treba zezanje oko postavki obe mreze, sta god da je u pitanju, ili mozda i nesto drugo. ALi ja koliko znam, vise od toga ne moze ni da dobije, osim mozda ako postoji neka giga mega master ulaz za koji ne znamo.
Ne znam na sta gadjas kad kazes "jel mu treba zezanje oko postavki obe mreze". Da, treba mi zezanje oko postavki vise (od dve) VLAN mreza, ali imam osecaj da ti pod "dve mreze" mislis na 2.4GHz WiFi SSID i 5GHz WiFi SSID (ispravi me ako gresim), a to su zapravo dva SSID-ja razlicitih frekvencija na jednoj istoj mrezi - defaultnoj 192.168.1.1/24 ako nisi menjao ili nekoj drugoj iz privatnih opsega ako si se igrao sa DHCP (a sve to ako ovaj ruter dozvoljava da se promeni mrezni opseg, krenuo sam bio, pa se predomislio da ne gubim vreme, ionako ga ne koristim trenutno). Tako da, cela prica je i bila: "Je l' ima negde info za giga mega master ulaz za koji ne znamo, a koji se u praksi obicno zove "admin".

Moram da te ispravim, taj user name i password je za ulaz u postavke rutera, naravno ako mislimo na isto.
Kao sto su ostali rekli, vecina rutera od operatera (a verujem svi, ne vecina) imaju na sebi kreirane od strane operatera vise korisnickih naloga za ulaz u postavke, a sa razlicitim nivoima pristupa. Npr. user, admin, superadmin i sta znam, lupam, stvarno zavisi od slucaja do slucaja. Ovaj korisnicki nalog "user", za koji smo mi dobili password na poledjini rutera je prilicno limitiran, a "admin" (ili kako god da su ga nazvali, a to je ono sto mi ne znamo) vidi obicno vise opcija i moze da promeni vise stvari kada se uloguje u postavke rutera

Sve se razumemo, zato i kazem da mislim da van "zezanja" (izvinte na pogresno izabranom terminu, ali svakako bez uvrede, posto mislim da na ovom forumu treba da bude opustena atmosfera) sa SSID korisnik nema, niti moze imati jaci pristup od toga.
Ne znam da li si pokusao da pricas sa A1 majstorima iz tehnicke podrske na tu temu?

Sve se razumemo, zato i kazem da mislim da van "zezanja" (izvinte na pogresno izabranom terminu, ali svakako bez uvrede, posto mislim da na ovom forumu treba da bude opustena atmosfera) sa SSID korisnik nema, niti moze imati jaci pristup od toga.
Ne znam da li si pokusao da pricas sa A1 majstorima iz tehnicke podrske na tu temu?
Opusteno, nisam se uvredio. Nisam pricao sa A1 na tu temu, nije mi trenutno prioritet, videcu...

@stiw47 I sa (super)admin nalogom retkost je da ruteri provajdera nude funkcionalnost VLAN tagovanja ethernet LAN portova, obično VLAN setuju i koriste samo za WAN port.

Ja sam na H298Q od yettela imao admin preko rajkovog alata, koliko se secam nije bilo nekih posebnih VLAN opcija.

A oko nivoa, kod ZTE-a idu user, admin i root

Evo ja danas prebacio kod keve SBB na A1 optiku. Moram stvarno da pohvalim momka koji se silno namučio ali je muški odradio posao. Radio je solo a razvlačio je bar jedno 40ak metara optičkog kabla sa jedne strane hodnika gde je stan do druge strane gde je kutija. Trajalo je satima dok je poskidao i vratio silne kanalice a sve boreći se sa kablom koji se iz nekog razloga stalno uvijao sa kotura, da ne pričam o kojekakvim rupama i brljotinama prethodnika. Jedva ga naterah čašu vode da popije. A recimo neki njegov prethodnik kad je video taj hodnik je ladno go optički kabal samo zalepio za dno kanalice duž hodnika, nit je išta uvlačio nit je išta zaštitio. 🤣 🥲

Elem, pošto sam se načitao hvalospeva oko Xplore platforme (a i pošto nema N1 itd.) televizija je rešena na drugi način (box + IPTV) tako da je A1 zadužen samo za internet. Za sada nemam neke primedbe, prema merenjima ovako na kratki rok brzine su konstantne, upload čak za nijansu (cca 15%) brži od deklarisanog, ruter je odličan i pokriva stan bolje nego ono Ubee čudo od SBB-a, instalacija super, i sve to za duplo veću brzinu i duplo manje para nego kod SBB-a. Samo neka potraje ovako, i biću više nego zadovoljan.

Ovi iz A1 su najjači. Zovu sinoć posle 8 dana, kao dolazi ekipa sutra da instalira. Reko ok, super.
Došli momci, opet nema signala 😀 otišli, kao čućemo se.

Posle 10 dana čekanja, u centru BG su uradili danas instalaciju tri paketa (net+TV+fiksni) u kevinom stanu. Bacili smo SBB koaks, sve rupe probušene, trebalo im je 10min da sve instaliraju i tako su me ispalili i samo zbrisali, a rekao sam im da ću im dodatno platiti da mi povežu parice od fiksne sa utičnicama u zidu (kako je bilo razvedeno u SBB, ali je klinac od 3 god sve počupao na dva mesta iz zida). Naravno, ako znaju. Kupio nove dozne. Problem je što imam u stanu dve parice od dva Telekom broja odaaaavno, pa ne znam koje boje su od koje parice od prve linije, a koje od druge, i jedan od njih uzeo to da poveže, zavšio obe utičnice za 5 min, kažem "sačekajte da stavim fiksni da vidim ima li signala", a oni meni "žurimo se, sigurno radi", i dam im parice za to i -- ne radi. I rekao im da imam ethernet kablove za dva računara i da ih neću na WiFi, i da samo silikonskim pištoljem koji su već koristili, umesto coax-a koji su skinuli od SBB-a preko vrata stave UTP postojeći kabl i već su bili ekseri zabodeni, samo provuku, i pogledam -- ni to nisu uradili, a ostavio sam na ruke novce za obe stvari. Bili su u stanu max 15. min, nisu mi ništa objasnili za modem, za IP adresu, nismo testirali, ništa za daljinski ili STB, zero info, "ma lako ćete", uzeli novce i zbrisali. 😕😵

Uzeo sam fiksnu telefoniju: rekli su da o tome ništa ne znaju, nisu mi donesli telefon koji A1 poklanja, "idi do poslovnice". Priključim fiksni, dobijem signal veze, ali ne mogu ni jedan broj da pozovem. Verovatno mi je startovao prenos fiksnog broja u A1 iz SBB u trenutku potpisivanja ugovora. Niko ništa ne zna. U SBB-u kada sam bio dobijao sam njihov provremeni broj dok se prenos ne završi, kako je ovde? Kako fiksni da "nateram" da radi? Kako da pratim potrošnju, jer kada se ulogujem na Moj A1 portal na Netu nemam nikakve info, sem da mi je paket Duo i koji je obračunski period. Kod SBB-a sam u Moj SBB imao daleko više info.

Dobio sam ZTE ruter sa 4 antene 2u1 ONS sa IP adresom 192.168.100.1 koji sam video kao default gateway (inače ne piše na poleđini), ulogovao se kao "guest" koristeći šifru sa poleđine i promenio SSID i password, ali je ostao i stari SSID i novi, tako da sam samo dodao još jedan SSID. Video sam da ruter podržava virtuele kanale, ima nekoliko na 2,4GHz i 5GHz, pa jedan mogu da napravim kao "guest", i dam mu jednu lozinku, itd. Promenom SSID i lozinke nisam morao da menjam lozinsku na STD uređajima, dakle, oni rade na drugom kanalu kojem nemam pristupa. Uključen je agregracioni pristup, gde ruter uvek prebaci sam na najjaču mrežu, to mogu da promenim u WLAN setovanju, ali bolje da stoji na "auto" zbog televizora, ako počne da pada brzina ili bežični prenos do risivera, da sam prebaci na 2,4GHz.
Kablom na kompu imam DL malo preko 300Mbps, u UL malo preko 150 Mbps, koliko i piše na sajtu. Nisam se igrao više od toga, novi sam korisnik.

Vidim da daljinski imam voice mode, da li razume samo Engleski? Nisam probao kao ni kako se zadaju komande.

@Alanon
"Elem, pošto sam se načitao hvalospeva oko Xplore platforme (a i pošto nema N1 itd.) televizija je rešena na drugi način (box + IPTV) tako da je A1 zadužen samo za internet."

Ovo uvuči super, dakle, uzeo si samo A1 net, a ne koristiš Xplore nego vičeš strimove, kao Kodi recimo? A imam neke AliExpress (ili bolje) box-ove? Koliko su ti strimovi "sigurica" i da se neće menjati, koliko se na to može pouzdati? Pitam zbog svoje majke, jer hteo sam "stabilno" rešenje, a moja majka ima 85 godina, naviknuta na SBB D3, nije mogla EON da savlada, pa je vraćen. Sada je ukapirala A1 daljinac i Xplore. Kako izgleda toje IPTV rešenje praktično, koliko je teško za implementaciju i kompleksno za korišćenje i održavanje? (Radoznao sam!)

Hvala svima! 😎

Da li je nekome nestao internet oko 00:00 na mts infra. Meni je nestao i mozda nekih pola sata je blinkalo crveno na rutru sve dok ga ja nisam restartovao i samo se vratio internet.

@Alanon
"Elem, pošto sam se načitao hvalospeva oko Xplore platforme (a i pošto nema N1 itd.) televizija je rešena na drugi način (box + IPTV) tako da je A1 zadužen samo za internet."

Ovo uvuči super, dakle, uzeo si samo A1 net, a ne koristiš Xplore nego vičeš strimove, kao Kodi recimo? A imam neke AliExpress (ili bolje) box-ove? Koliko su ti strimovi "sigurica" i da se neće menjati, koliko se na to može pouzdati? Pitam zbog svoje majke, jer hteo sam "stabilno" rešenje, a moja majka ima 85 godina, naviknuta na SBB D3, nije mogla EON da savlada, pa je vraćen. Sada je ukapirala A1 daljinac i Xplore. Kako izgleda toje IPTV rešenje praktično, koliko je teško za implementaciju i kompleksno za korišćenje i održavanje? (Radoznao sam!)
Au, kakva horor priča, stvarno sve zavisi od toga kakvu ekipu ti sudbina dodeli... Srećom pa je u mom slučaju fiksna telefonija odavno otišla, još i sa tim da se čovek zamajava... trenutno je fiksni samo nužno zlo koje moraju da podnose ljudi koji nemaju alternativu.

Elem, odgovoriću ti na pitanje u nekim opštijim okvirima, pošto nisam siguran do kojih detalja mogu da idem, ali ćeš moći da proceniš koliki je to posao i da li bi ti pasovalo. Što se tehničke strane tiče, ja sam za ovu priliku nabavio Mi Box S treće generacije ali bez problema koristim i ja na starijem Minix boksu. Oba rade perfektno a daleko su od skupih bokseva sa dosta rama. Ovo pogotovo ne bi trebalo da bude problem ukoliko je to jedina stvar za koju će se koristiti dotični boks, dakle bez nekog multitaskinga ili šaltanja aplikacija. Najzahtevnija stvar u celom procesu je čini mi se skidanje i raspakivanje EPG fajlova jer se za to opciono koristi multithreading. Daljinac je mali, lagan, nema mnogo dugmića i lako se namesti da pali i gasi televizor uz boks.

Kompleksnost najviše zavisi od softvera koji se koristi, ali i od potreba korisnika. Ja sam na kraju ovde iskoristio OTT Navigator jer sam picajzla i hteo sam ipak da mapiram programske šeme i liste omiljenih kanala, i da sve to ide što lakše i brže i izgleda lepo, ali ima i prostijih aplikacija. Nisam hteo da bude previše komplikovano i natrpano, tako da sam sklonio i VOD i TV Guide, i napravio suženi izbor kanala koji je sve i svja. Za neke bitne kanale je su postojali duplikati i to sam takođe stavio na tu listu kao bekap. Konfiguraciju i unos svih podataka radim na istoj aplikaciji, ali na telefonu jer je to neuporedivo brže, i onda kucanjem koda importujem tu konfiguraciju na boks, i sve je setapovano za minut. Može da se namesti da boks pokreće OTT Navigator kad se upali, a on onda recimo otvori listu kanala ili odmah pusti kanal na kom se stalo. Pošto daljinci od ovih bokseva nemaju brojke, sve se svodi na listanje kanala, pomaže što je sam taj spisak kanala jasan i pregledan i što se sve radi samo strelicama i centralnim tasterom pa nekako brzo uđe u prste.

Što se pouzdanosti tiče, to je pitanje svih pitanja. Generalni savet je da se uvek ima bekap za slučaj neke havarije, a pomaže i da se od starta napravi dobar izbor liste i provajdera koji ima svoju infrastrukturu jer to dosta doprinosi stabilnosti strimova, da ne pričamo o premotavanju. Sami kanali se ne menjaju često i nemaju običaj da skakuću bar da sam ja video, ali može da bude problem ako/kada treba da se promeni lista, mada u ovom mom setapu sve to mogu da završim na telefonu na brzaka i prebacim. Ako se menja samo provajder ali ne i lista, to može da se zameni samo unosom odgovarajućih kredencijala, a ukoliko treba menjati celu listu, onda ona mora nanovo da se namesti jer se identifikacioni brojevi kanala razlikuju. Ali opet, ako je lista reda veličine 50 kanala, to stvarno nije veliki posao i na telefonu se brzo isklikće šta treba.

Ja doduše nisam imao tih problema, jedina pritužba do sad je bila da nekad nešto zatrokira, ali to je mama već rešila sama tako što promeni kanal pa se vrati na prethodni, i to se magično popravi. 🙂 Za ovo vreme nisam video da je neki kanal skroz otišao, ali mama stvarno nije zahtevan korisnik, bitno joj je da pogleda par emisija/programa koje prati, ostalo je više pozadinska stvar. Slično mogu i ja da prijavim iz svog iskustva, mada ja pratim uglavnom dokumentarni sadržaj, ne toliko sport npr. Za eventualne hitne situacije u planu mi je da setapujem neko remote rešenje kao poslednju branu. Pada mi na um da stavim rustdesk + scrcpy na neki laptop koji će biti tamo, da bih eventualno na daljinu mogao sa svog kompa da kontrolišem laptop, a sa laptopa da kontrolišem boks preko scrcpy i tako recimo obavim potrebne izmene/importovanje, bez VPN-a i ostalih zavrzlama, ali to tek ostaje da testiram.

Sad, u ovoj situaciji je celom projektu nekoliko stvari išlo u prilog. Prvo to što je interfejs mnogo brži od starog D3v2 koji se koristio i koji je jedino mama i znala da koristi jer se daljinac načisto izlizao i samo što nije dušu ispustio. Drugo, izbor kanala, naročito nekih ruskih koje je SBB ranije imao u ponudi pa posle ukinuo je dosta pomogao da se zainteresuje za promenu. Treće, što je neuporedivo jeftinije, i na kraju to što je sve u svemu na neki način lagodnije za korišćenje. Pre toga sam muku mučio recimo kad nestane struja pa D3 pobrljavi i ponovo treba odabrati listu omiljenih kanala. Nit se ja sećam kako se to radi, niti mamu preko telefona mogu da navodim šta da radi. Ali ovi faktori su kod svakog drugačiji, pošto već kažeš da se navikla na novi daljinac, možda ne treba tražiti hleba preko pogače.

Da li je nekome nestao internet oko 00:00 na mts infra. Meni je nestao i mozda nekih pola sata je blinkalo crveno na rutru sve dok ga ja nisam restartovao i samo se vratio internet.
Ja sam na A1 i koristim MTS internet. Aktivno sam online pre i posle ponoći i nije bilo nikakvog prekida. Ali... ovo je moj prvi dan na A1/MTS infa! 😎

isto, na Vračaru, Beograd.

pre neki dan štucanje interneta tokom prenosa utakmice.

razmišljam se da li da im vraćam ruter, još uvek nisam potpisao ugovor - vidim da im je u poslovnici gužva, deset ljudi čeka svaki put kad prodjem.

Kod mene je nestao A1 internet preko mts, ali je i mobilna A1 pala na 0.1MB download i upload 50MB, oba od malo posle ponoci do posle 1 (Pancevo)

Kod mene je nestao A1 internet preko mts, ali je i mobilna A1 pala na 0.1MB download i upload 50MB, oba od malo posle ponoci do posle 1 (Pancevo)
I ja sam isto iz Panceva, dobro je onda da nije opet do mene al mi nije jasno zasto se sam nije vratio nego sam ja morao da iscupam ruter iz struje i da ga vratim da bi se vratio...

Uzeo sam A1 optiku pre nekih 10ak dana, za sad sam zadovoljan. Instalacija prošla bez problema, brzine su tu, ping stabilan, nema nekog packet loss-a niti prekida. Videćemo kako će da se drži na duže staze, ali prvi utisci solidni.

Vidim da si ovo pitao preksinoc (ili bolje reci prek-nocas). Jeste, nestalo mi je od oko 12:15 pa do pola 1. Znam sigurica jer sam bas setovao neke druge stvari na svom MikroTiku pa ovo doslo kao wtf, sta je sad, dok provalis. Inace je zanimljivo da je PON lampica na njihowom malom Huawei media converteru sve vreme bila solid zelena (bez blinkanja, a to je kao kad ima vezu), ali je na mom MikroTiku pppoe interfejs (koji je uspesno setovan dva dana pre toga) bio "not connected" ili tako nesto. Mda, raskacim MikroTik i zakacim njihov ZTE ruter sa 5 antena koji trenutno ne koristim, cisto da vidim da nisam nesto pokvario na MT, logicno da je na ZTE bila crvena lampica.

Nece valjda ovo cesto 🤣

EDIT: E, da, NBG, Blokovi

Vidim da si ovo pitao preksinoc (ili bolje reci prek-nocas). Jeste, nestalo mi je od oko 12:15 pa do pola 1. Znam sigurica jer sam bas setovao neke druge stvari na svom MikroTiku pa ovo doslo kao wtf, sta je sad, dok provalis. Inace je zanimljivo da je PON lampica na njihowom malom Huawei media converteru sve vreme bila solid zelena (bez blinkanja, a to je kao kad ima vezu), ali je na mom MikroTiku pppoe interfejs (koji je uspesno setovan dva dana pre toga) bio "not connected" ili tako nesto. Mda, raskacim MikroTik i zakacim njihov ZTE ruter sa 5 antena koji trenutno ne koristim, cisto da vidim da nisam nesto pokvario na MT, logicno da je na ZTE bila crvena lampica.

Nece valjda ovo cesto 🤣

EDIT: E, da, NBG, Blokovi
Vidis to sam i ja primetio da je na njihovom ONT bila zelena lapica kao da nista nije, ali i ja se nadam da se ovo nece cesto desavati.

I kod mene je isto bilo, Zvezdara, 99 posto su radili nesto oko rutera, da li firmware, da li kakav god update, jer nista fizicki nije bilo po PON lampici

Ne znam da li je ovo prikladna tema za ovakvo pitanje, ali da li mi neko može objasniti u čemu je razlika izmedju uzimanja nekog paketa preko agenata u poredjenju sa zvaničnih kanala?

Koliko vidim, sklapanje ugovora preko agenata je skoro uvek (ako ne i totalno) više povoljnije nego uzimanje preko zvaničnih kanala. Na primer, ako hoću da uzmem duo paket, preko agenata uvek dobijem par meseca besplatno, gde u poredjenju sa poslovnicom, call centrom, ili preko web stranice, samo dobijem neki popust (ako se uopšte i nudi) i to samo na neki sitan period vremena.

Ovakve stvari me dovode do pitanja zašto bi neko ikada sklapao ugovor preki zvaničnih kanala kada postoje povoljnije opcije preko nekog agenta koji radi za istu firmu? Zašto se uopšte ova praksa primenjuje ako se firmama više isplati da se ugovori sklapaju samo preko zvaničnih puteva?

Nazad
Vrh Dno