Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije normalno, koliko iznose konačno te tržišne cene?
Od 2015 do 2025 cena struje je povećana 90%...

Solarni paneli se sve više i više isplate. Uskoro će moći da ukinu subvencije za njihovo postavljanje i prosumer opciju, pošto će biti luksuz da ne proizvodiš svoju struju i zavisiš samo od EPS-a i njihovih cena.

@scouser
Ne znam za 2015, ali imam potrošnju i cene otkako smo se uselili 2019.

Ovo je za naše račune, sa uračunatim svim porezima, akcizama, nametima i taksama:
1782115052922.webp
Krenuli smo maksimalno da štedimo i koristimo noćnu tarifu, pa ne izgleda toliko stašno kako bi moglo da bude. Ali više nemamo gde da uštedimo, tako da može samo na gore da ide (ili da stavimo solarne panele).

Tek 2023. sam počeo da beležim osnovne cene sa njihovog sajta:
1782115204188.webp
Ako me ne bude mrzelo i nađem starije podatke, možda uradim update tabele.

Taj obračun je jedna od većih budalaština u ovoj državi, svima je cena kwh na kraju različita. U stvari validna je samo ona kad podeliš ukupan iznos za plaćanje sa brojem potrošenih kilovata, jer sve one gluposti navedene tamo mi platimo, iako je cena za kwh 5 ili 10 dinara.

Poslednji račun za struju je bio 2.774 RSD (pre sezone korišćenja klima uređaja), stan od 46 kvadrata na Novom Beogradu.

Da li vam se za podrucje beograda pomerilo vreme kad se pali lampica za jeftinu struju?Poslednjih par dana umesto u ponoc kod mene se upali negde oko 00.20-00.25 posle ponoci.
Kao da je pomereno vreme nekih 20-25 minuta.I ujutro bude toliko minuta duze ukljucena jeftina struja.
Prvo sam pomislio da mi je na satu riknula lampica koja se upali u ponoc ali posle vidim da je pomereno vreme za kazem 20-25 minuta.
Sad da li su nesto cackali ne znam?
I da li je nekom ko je na daljinskom ocitavanju stigao racun za jun mesec u aplikaciji?
Meni obicno stigne do petog u mesecu ali sada nesto kasni.

Treba da se uključi u 11h, ne u ponoć. Totalno ti je desinhronizovan uklopni sat
A ako imaš brojilo na daljinsko očitavanje uklopni sat je totalni višak

Koliko znam za beograd jeftina struja startuje od ponoci a za novi sad i vojvodinu od 23h.

Nije neobično to što ti se dešava, mnogima je vreme netačno, pa i kod mene. Ali da, to što si na daljinskom očitavanju komplikuje stvar. Jesi li proveravao kad stvarno kreće da se obračunava niža tarifa? Za kalkulaciju ti je to jedino važno, dok je lampica samo pomoćni indikator, pa treba proveriti da li je stvarno sinhronizovana sa brojilom.

Hm, da, u pravu si.
  • Vojvodina: od 23:00 do 07:00
  • Beograd: od 00:00 do 08:00
  • Centralna i južna Srbija: od 22:00 do 06:00
Ali da, itekako se dešava da se razdese brojila. Meni su se kratko (par dana) razlikovala dva brojila jedno do drugog za sat vremena
Bolje da ne kometarišem
Lampica svakako više ne igra nikakvu ulogu

@rovello
Nisam to proveravao kada stvarno pocinje da se obracunava jeftina struja.Uvek je to bilo preko lampice na satu koja se upali.Promenjeni su mi stari osiguraci i stavljeni su oni digitalni a sa njima i ta lampica koja se uvek barem do sada palila u ponoc.Ono minut dva posle ponoci.
I mislim da je tacno tada kretala jeftina struja.I dalje ona traje 8 sati ali je iz nekog razloga sada to pomereno za nekih 20-25 minuta.
Pa me cisto interesovao razlog pomeranja.
Ja sam u zgradi i daljinsko ocitavanje je krenulo od pre jedno dve godine.
I mislim da je dobro ocitavanje jer jeftine struje uvek potrosim od 40 do 60kw mesecno sto i odgovara potrosnji.

Svakako zanimljiva situacija. Na tvom mestu bih prvo proverio kad u praksi kreće potrošnja jeftine struje. Verovatno će to stvarno biti tih dvadesetak minuta kasnije, jer je valjda sinhronizovana lampica ako su je oni postavili. Razlog tome jeste upitan, jer se taj sat daljinski i podešava (namešta periodično na tačno vreme), tj. ne bi baš trebalo da se dešava da toliko omane. Ipak, nije to ništa strašno, a mogao bi svakako da im se žališ ako ti smeta, jer ti znači niža tarifa odmah posle ponoći, a ne odloženo. Osim toga, ako postoji neki tehnički problem na brojilu, mogao bi se i pogoršati. Ali opet, glavno je da utvrdiš da li je lampica uopšte relevantna. Zar na tim brojilima nema nikakav displej sa vremenom?

Ja nemam pristup satu sa brojilom.To je u zgradi ali je pod kljucem.Ja sam mogao tamo gde je brojilo samo da pristupim osiguracima koji su malo iznad u posebnom ormaru da ih zamenim ako neki crkne.Ispod osiguraca je digitalno brojilo koje je pod kljucem i tu nema pristupa.Ne smeta meni sto je to pomereno nekih 20-25 minuta.Samo mi je bilo cudno zasto je to pomereno od pre par dana,nista drugo.
Ta lampica koja se pali ona je kod mene u stanu gde su mi digitalni osiguraci.A digitalno brojilo je dva sprata nize u posebnom ormaru i kazem ono je pod kljucem.
Racuni su mi ok i dok je bilo staro brojilo i sad kad je stavljeno daljinsko ocitavanje.Nista se tu nije promenilo.

Moje brojilo trenutno žuri 47 minuta.

Sada sam prikupio sve podatke kada sam imao vreme kada sam upisivao struju, pa znam kada je koliko bilo odstupanje. Koliko vidim dodaje po 5 minuta godišnje.
Ovako izgleda grafik:
1783331446287.webp
Nisam baš često fotografisao i vreme, tako da nije super precizno. Brojilo je proizvedeno 2017. godine (po oznaci koja je na njemu) i slaže se sa mojim računanjima da je jedino tada bilo sa 0 minuta odstupanja.

Koliko čitam po internetu, ovakva brojila imaju kvarcni sat u sebi, a on je podložan greškama zbog temperaturnih oscilacija ili zbog starenja.
Ako ovako nastavi, za dve godine će mi biti pomereno vreme za 1 sat.

Hm, da, u pravu si.
  • Vojvodina: od 23:00 do 07:00
  • Beograd: od 00:00 do 08:00
  • Centralna i južna Srbija: od 22:00 do 06:00
Ali da, itekako se dešava da se razdese brojila. Meni su se kratko (par dana) razlikovala dva brojila jedno do drugog za sat vremena
Bolje da ne kometarišem
Lampica svakako više ne igra nikakvu ulogu
У Нишу креће од 23:00.

Zavisi od sata, kako smo pomenuli, ali trebalo bi da krene onda kada sat otkuca 22h. Možda je kod tebe to blizu stvarnog 23h, ali zvanično je 22h po satu na brojilu.

Цело насеље пребачено на нова бројила, паметна. Лампица која показивала јефтину струју више не ради. Проверавали само, неколико десетина бројила и 23:00 пређе на другу тарифу. Управник тражио и добио званично од ЕПС да је време јефтине струје 23:00 - 07:00 у Нишу. Тако је код свих суграђана које познајем.

To su neki novi momenti onda, verovatno povezani sa tim prelaskom na pametna brojila. Kod mene u centralnoj Srbiji, a blizu KG, kreće u 22h, tj. već je krenula, jer mi sat žuri.

Ja mislim da je u KG od 22:00, to potvrdjuje što baš tada uključim bojler, odnosno upali po našem u 22:20 jer sat na brojilu kasni te sam napokon počeo da trošim više jeftine nego skupe struje 😀

To zavisi od sata na brojilu. Ako ti žuri/kasni onda se po tome upravljaš. Meni žuri tačno 23 minuta, prema tome niža tarifa kreće u 22:37.

Istražio sam sad malo i izgleda da su stvarno prećutno (kažem tako jer nema nikakva zvanična proverljiva odluka) u većim gradovima, u šta se uklapaju Niš i Kragujevac, pomerili da bude kasnije. Ne znam kad tačno, a mogu da pretpostavim zašto (a da nije daljinsko očitavanje), ali ranije je valjda stvarno pravilo bila striktna podela na tri geografske zone.

To, bio sam u zabludi da kreće od 22:00, ali kod mene nije tako. Ne znam da li to zavisi od grupe, moguće da u nekim delovima grada stvarno kreće u 22:00, ali kod mene to nije slučaj.

Mislim da je najbolja opcija, jedno tarifno brojilo.
Ne moraš da razmišljaš kad je koja tarifa. cena je ista tokom celog dana

Pa ista ti je cena u toku celog dana

Masinu ukljucis dok si kuci, kad god hoces. Ne moras da gledas na sat i nerviras komsiluk 🤣

A što bi nervirao komšiluk ako je mašina unutra? Jedino ako ti u dvorištu pa da stvarno nerviraš 😀

Meni kreće mašina u 02:30 i završava oko 05:55. Tad se i ja budim.

Mislio sam na kvalitet gradnje, gde se cuje sta komsije pricaju, a kamoli kad se ukljuci neki uredjaj

Nazad
Vrh Dno