Šta je novo?

Hisense Energy Pro Plus QG35XVOEG -12ka

• Začetnik teme Začetnik teme LukasP
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ai smart mod ti samo skonta da treba raditi hladjenje a ne grijanje i upali hladjenje tako da ne radi nista bolje nego da sam stavis na hladjenje. Jedina zamjerka je sto drzis fan na auto a to znaci da ga jako brzo spusti na brzinu 1. Pojacaj ventilator na 2-3 crtice i trosice ti 30% manje

Ok,probacu,sada je na Dry i dalje 59%vlaga,24C u prostoriji a na klimi 25 c podesena temp.Auto fan i dalje i potrosnja 350w(Tuya).

Ai smart mod ti samo skonta da treba raditi hladjenje a ne grijanje i upali hladjenje tako da ne radi nista bolje nego da sam stavis na hladjenje. Jedina zamjerka je sto drzis fan na auto a to znaci da ga jako brzo spusti na brzinu 1. Pojacaj ventilator na 2-3 crtice i trosice ti 30% manje
Ćao, pročitao sam da imaš nekoliko klima i smart utičnicu, pa me interesuje da li si možda uvideo da li je ona deklarisana efikasnost primenjiva u stvarnom radu, tj. da li su ti klime koje su manje efikasne trošile manje energije npr. zbog niže modulacije nego klime koje su navodno više efikasne (npr. taj TCL što si uzeo vs Hisense pro plus). Pitao sam AI kako se testira taj SCOP npr. i deluje mi da oni totalno tu zaobilaze softver klime i kako bi ona radila modulaciju, već koriste modulacije koje oni odrede (npr. po 25% do 100% od maks), itd...
Do sad mi je ta efikasnost bila kljucna stvar kod odabira, a tu se lepo pozicionirao Hisense...
Hvala.

Ćao, pročitao sam da imaš nekoliko klima i smart utičnicu, pa me interesuje da li si možda uvideo da li je ona deklarisana efikasnost primenjiva u stvarnom radu, tj. da li su ti klime koje su manje efikasne trošile manje energije npr. zbog niže modulacije nego klime koje su navodno više efikasne (npr. taj TCL što si uzeo vs Hisense pro plus). Pitao sam AI kako se testira taj SCOP npr. i deluje mi da oni totalno tu zaobilaze softver klime i kako bi ona radila modulaciju, već koriste modulacije koje oni odrede (npr. po 25% do 100% od maks), itd...
Do sad mi je ta efikasnost bila kljucna stvar kod odabira, a tu se lepo pozicionirao Hisense...
Hvala.
Efikasnija klima ce ti manje trositi u svim uslovima, posebno dodje do izražaja kada su velike hladnoće jer efikasnija klima daje vise toplote za isto potrosene struje...

E sad ja sam odradio idealnim poredjenje u identicnim uslovima i skontao da najvecu ulogu igra jacina/velicina klime i kolicina vazduha koju izbacuje u odnosu na velicinu prostorije i uslove u kojima klima radi (izolacija).
Znaci oko 35 kvadrata, pvc stolarija, vanjski zidovi izolacija plafona samo (posto nije jako dobra izolacija ova kvadrtaura je vise za 18ke nego 12ke)
  • Prvo tu bila TCL 18ka, osrednja klima, jeftinija ali fino nudi za svoju cijenu (35 kg vanjska, dvoredni izmjenjivac, grijac)
  • Kasnije i sada je tu energy pro plus 12ka sa daleko boljim cop-om (33kg vanjska, nije neka razlika, samo 2kg u vanjskoj ali je zato kod TCL unutrasnja jedinica dosta i veca turbina)

U uslovima do - 10 otprilike manje mi je trosio hisense nego tcl ali kada je temp preko -10 je vise trosio hisense (iako je efikasnija) i morao sam pojacavati ventilator na 5 crtica da uspije izgurati dok TCL radio na 3-4 crtice puhanja.
Tako da za vece prostore ipak treba jaca i veca klima i veliku ulogu igra i unutrasnja jedinica, koliki je njen izmjenjivac i snaga ventilatora.

E sad ono sto ce te mozda vise zanimati je sto u djecijoj sobi od 15 kvadrata imam malu jeftinu tcl klimu (22kg vanjska i ima grijac) koja je bez problema grijala tu sobu i malo trosila a soba pored sto je mala ima 3cm stirpora na vanjskim zidovima

Nazad
Vrh Dno