Šta je novo?

Avio kompanije, lowcost letovi i iskustva

Neverovatno kako smo dozvolili potpuno odsustvo odgovornosti avio kompanija u slucaju kasnjenja letova.
Skoro sam leteo Beograd - Cirih - Lisabon, connecting flight, jedna karta kupljena. Pomerili mi let iz Bga za 2h, sto je znacilo da ne stizem na drugi let. Odrade mi rebooking za drugi let 5h kasnije, a onda i on bude odlozen jos 1h.
Izgubio sam ceo dan. Dobio sam vaucer za hranu od 20CHF. Sednem u restoran, uzmem burger i fantu - 40CHF.
Postoji onaj zakon da ako let kasni vise od 3h u Evropi onda ste kao eligible za compensation, OSIM u slucajevima..vise sile?
U sustini iz mog iskustva uvek je visa sila, tako da nikom nista. Vuk pojeo magarca.
Sta ih briga, zakon je na njihovoj strani.

Neverovatno kako smo dozvolili potpuno odsustvo odgovornosti avio kompanija u slucaju kasnjenja letova.
Skoro sam leteo Beograd - Cirih - Lisabon, connecting flight, jedna karta kupljena. Pomerili mi let iz Bga za 2h, sto je znacilo da ne stizem na drugi let. Odrade mi rebooking za drugi let 5h kasnije, a onda i on bude odlozen jos 1h.
Izgubio sam ceo dan. Dobio sam vaucer za hranu od 20CHF. Sednem u restoran, uzmem burger i fantu - 40CHF.
Postoji onaj zakon da ako let kasni vise od 3h u Evropi onda ste kao eligible za compensation, OSIM u slucajevima..vise sile?
U sustini iz mog iskustva uvek je visa sila, tako da nikom nista. Vuk pojeo magarca.
Sta ih briga, zakon je na njihovoj strani.
Zavisi...
Nekima je LH delila cim su se zalili, neki dobili preko onih sto moraju da se omaste, odmah.. ja sam 3g cekao kompenzaciju...

Ali da je LH djubre, jeste, debelo! Nikakva visa sila, nisu ni probali to... nego one fore "ako si prihvatio zamenu, to je to..".

Ja sam leteo Swiss-om.
Evo sta su mi odgovorili
We are very sorry that you were affected by a flight irregularity. We apologize for any inconvenience this may have caused.

Despite all the effort we put into maintaining our flight schedule, unfortunately unforeseen circumstances out of our control may occasionally lead to flight irregularities. Upon review of your request, we have determined that the flight irregularity was due to a circumstance that is deemed as extraordinary under (EC) No. 261/2004 and therefore, no compensation is due.

We hope that we can welcome you on board SWISS again soon.

Kind regards,

SWISS Customer Care

Posle sam proverio, neki radar malfunction na aerodromu taj dan, pomereni svi zivi letovi. I to je naravno extraordinary circumstance hahaha.
Sta bre mene briga zasto je let kasnio, izgubio sam ceo dan zbog njih.

Kao da ja kazem svom customeru - e, onaj delivery sto smo se dogovorili za danas ce biti sledece nedelje. Visa sila, nemam struje u kuci.
Bagra.

To se i smatra visom silom 🙁
Mada je zakon trebao aerodrome i ATC da uvede u zakon da svi budu osigurani.. ali mucak...

Zakon je radjen da bije nove non-EU igrace, ne da stiti korisnike. Kao i sve sto prodje.

Dva puta leteo Lufthansom, presedajući letovi u Minhenu. Oba leta, početni let kasni 2-3 sata jer nije stigao na vreme avion, znači ne stižem na drugi let nikako, taman lepo da mi legne refundacija, vaučeri, šta ti ja znam. Dolazi i u LH aplikaciji da ne stižem na let i da ću biti prebačen za sutra. I oba puta, slećem, vidim pomeren let za Srbiju, stižem na gejt, avion prazan maltene, 10 putnika u vrh glave, sto posto su pomerili let zbog mene + možda je neko i od ostalih 9 presedao od nekud. Tako da nisam imao sreće. 😅 Pritom takođe, jedno kašnjenje 2h30min, drugo 2h50min tako da u oba slučaja nisam bio u kriterijumima za kompenzaciju...

Ali pohvale generalno za njihovu aplikaciju, nekako je najintuitivnija za korišćenje i kupovinu, kupila me je sa tim obaveštenjima da kasnim na sledeći let, koji su sledeći koraci, tako da nema baš cimanja toliko.

Ја не путујем авионом баш често: од 2021. у просеку је то једном годишње. Написаћу само искуства после ковида.
2
  • јул 2021. - Ајдховен са Wizz-ом: ни у одласку, ни током повратка није било кашњења дужег од 5 до 15 минута.
  • јун 2022. - Стокхолм Скавста са Wizz-ом: у одласку кашњење сат и 10 минута (мада су неких сат и по пред одлазни лет послали обавештење), док је у повратку све било right on time.
  • јул 2023. - Ајндховен са Wizz-ом: у одласку је кашњење било кратко (ни пола чуке), док сам за повратни лет добио мејл да је лет одложен за 4 сата. Напомена је била да се пријава, то јест долазак на аеродром, мора обавити као да кашњења нема. Супруга и ја смо тако солидно изблејали да аеродрому, хех. Добили смо неке ваучере који су једва покрили две флаше од пола литре воде. Успео сам да извучем рефуднацију од 120 посто кредита за своју карту (за рефундацију супругине је био превелики pain in the place where the Sun doesn't shine) - новац је на налог легао после три недеље.
  • јул 2024. - Меминген са Wizz-ом: одлазни и повратни лет су били без кашњења.
  • децембар 2024. - Варшава са LOT-ом: незнатно кашњење у одласку, све full у доласку.
  • јул 2025. - Стокхолм Арланда: у одласку са RyanAir-ом из беча све на време, као и у повратку са Ер Србијом.

Иначе за све што ми треба, од куповине карата па до чекирања, радим преко прегледача. Мобилне апликације су океј, али сам поборник тога да физичка тастатура и миш пружају одређену сигурност за неке активности. Вероватно је навика у питању, шта знам...

Да, заборавих да су то увели од прошле године. На сву срећу је стари систем (чекирање преко веб прегледача) био доступан када сам ја летео.

svaka ti čast kako pamtiš letove iz 2021. i 2022. ja ne pamtim ni od ove god 🙂

Лако је памтити када их нема пуно, нажалост.

Лако је памтити када их нема пуно, нажалост.
Ili kad tek pocinjes prvih godina i imas interesantne... ja i dan danas mogu da izlistam prvih 100-150 letova (svaki leg, ne kao celokupno putovanje - tipa nekad je cak 12 legs za jedno putovanje bilo)

Ali da me pitas zadnjih 10 godina... iskreno samo sam siguran da sam leteo u Stutgart i Dablin.... morao sam u pasos da pogledam da se setim da sam i u Seul opet bio 😉

Na temu divnog RyanAira... da li je neko skoro sa decom isao i besplatno dobio together seats? Do skora su bili bas bezobrazni i naplacivali.

Na temu divnog RyanAira... da li je neko skoro sa decom isao i besplatno dobio together seats? Do skora su bili bas bezobrazni i naplacivali.
Ja sam Ryanom leteo poslednji put pre nepunih 10 godina i uredno smo dobili together seats bez plaćanja. Posle toga sam xy puta leteo Wizzom (poslednji put pre godinu dana) i svaki put smo dobili bez plaćanja i rezervacije mesta.
Tako da pretpostavljam da postoji neki propis koji ih tera na to, ne verujem da su davali zato što im je bitno zadovoljstvo korisnika 😂

Ja sam Ryanom leteo poslednji put pre nepunih 10 godina i uredno smo dobili together seats bez plaćanja. Posle toga sam xy puta leteo Wizzom (poslednji put pre godinu dana) i svaki put smo dobili bez plaćanja i rezervacije mesta.
Tako da pretpostavljam da postoji neki propis koji ih tera na to, ne verujem da su davali zato što im je bitno zadovoljstvo korisnika 😂
Ne! Wizz je to radio koliko znam ali RyanAir je bas skoro nateran da vrati to! Tipa manje od mesec dana..
I pitanje je da li to radi i kada leti iz / ka Srbiji.

Ne! Wizz je to radio koliko znam ali RyanAir je bas skoro nateran da vrati to! Tipa manje od mesec dana..
I pitanje je da li to radi i kada leti iz / ka Srbiji.
Ovaj Ryan o kojem pričam je iz Budimpešte bio let, možda i to ima veze.

Postoji pravilo da moraju da daju kartu da roditelj bude pored deteta, a zavisno od starosti deteta.

Čini mi se da sam video, da li kod njih ili kod wizz-a, da ti nude da izabereš sedišta po dodatnoj ceni sa porukom da budeš zajedno pored deteta, a ne kažu da ćeš svakako biti pored. I onda treba da preskočiš to, a na kraju će ti oni dati šta im ostane, ali moraju biti dva jedno do drugog.

Kako je najbolje traziti jeftine letove, greske itd sa polaskom iz Beograda ili sa Balkana. Gde ima zanimljivih sajtova koji mozda to vise pokrivaju.

Potrazi na fb grupu Lovci na putovanja. Mozda imaju i sajt

Kako je najbolje traziti jeftine letove, greske itd sa polaskom iz Beograda ili sa Balkana. Gde ima zanimljivih sajtova koji mozda to vise pokrivaju.
Ako mislis ono "incognito tab, vm, itd." - licno ne videh da mi je Wizz, AirSer ili cak RajaAir dizao cene ako cesto trazim uz cookies bez incognito. Mislim da to ide mahom za Amere.
Ako ne... koliko li su onda tek jeftini letovi kad ja uglavnom nalazim po 20e sada.

Ајд’ ја пратим Норвешку већ годинама, а вероватно слично важи и за друге дестинације, летови су повољни ван сезоне годишњих одмора, школских распуста, празника и сл. Што ће рећи за мене нема јефтиних путовања још неколико година. 😀

Nazad
Vrh Dno