Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Koliko su šanse da prodjem bez kazne što nisam imao Slovensku vinjetu.
Vraćali se iz Trsta, na obilaznici kod Kopra nisam čuo da je navigacija rekla "in 500m stay in any lane to exit ... " od dece i trenutne tenzije koja je vladala u autu zbog njih 🙂 već sam čuo sam prvi i zadnji deo haha. I tako se ja isključih na tom isključenju koje se jednom trakom odvajalo od puta sa dve trake na kom sam bio a u stvari to je bilo uključenje na A1 a isključenje je znacilo ostanak na "glavnom" putu.
Odmah sam skontao da sam se *****ao posle 100m ali mi nista drugo nije preostalo sem da se isključim na prvom isključenju posle 6-7Km. I nazad lokalnim putem do istog mesta na kom se sam *****ao.
Kad sam došao u smeštaj i dok sam malo istražio čitajući po netu nadjoh i informaciju da umeju da progledaju kroz prste ako naknadno u istom danu pazariš vinjetu. Medjutim već je prošlo 12h i samim tim nisam mogao izabrati taj dan kao početak važenja vinjete u koliko je pazarim pa sam odustao.
Sad cu narednih meseci svaki put da se preznojavam kad budem otvarao poštansko sanduče 😀

Ako ne stigne u sanduče sledeći put kada prolaziš kroz Sloveniju sa tom registracijom njihov si. Oni ne opraštaju ništa nikome, pa čak i njihovim gradjanima.

Edit: Vadi te samo ako te nije snimila kamera.

Često prolazim tranzitom kroz HR, pa ću zamoliti jednom prilikom njihove da mi provere tablice kroz sistem, mada i ovako bar dva puta godisnje me pita za tablice pa provera kroz sistem. Trebalo bi da su umreženi.
A Slovenci ko uz onu stvar od ove godine ukinuli vinjetu za H5 od Kopra do granice sa Italijom da nisu uzeo bih lepo vinjetu i nista ne bi bilo 😀

DARS i HAC nikako ne mogu biti umreženi. Tebe neće u Sloveniji zaustaviti policija, već DARS kombi.

Nisam mislio na HAC, već ako DARS pokrene neku vrstu prekršajnog postupka da će policija u HR imati tu informaciju. Nagadjam, nisam siguran....

Da li je bolje vratiti se iz Rumunije (Oradea) preko Madjarske, kranja tacka mi je recimo Šabac? Segedin - Subotica - NS...
Ili je bolje da se vratim kud dodjem (Novi Sad - Zrenjanin - Srpska Crnja?) Da li bi moglo da se dodje bez vinjete nekim drugim putem kroz Madjarsku?
Išao bih u Temišvar (U dolasku u Ru), i Oradeu. I da li je za tablice bolje pisati SA umesto ŠA za rumunsku vinjetu?
Kakvi su putevi na ovoj ruti?

Dodatno:
Da li je bolje ici preko Srpske Crnje ili Kikinde? Ili preko Segedina?

Da li se placa madjarska vinjetina na ovoj deonici kroz madjarsku (Ako se predje preko Horgosa 2 pa putem 5 , obilaznica 43 i put 47 iz grada?)

Ako idem kroz Srbiju na Temisvar preko S. Crnje ili preko Kikinde vidim da nije neka razlika u vremenu i udaljenosti

1782686424027.webp
1782686411878.webp

Često prolazim tranzitom kroz HR, pa ću zamoliti jednom prilikom njihove da mi provere tablice kroz sistem, mada i ovako bar dva puta godisnje me pita za tablice pa provera kroz sistem. Trebalo bi da su umreženi.
A Slovenci ko uz onu stvar od ove godine ukinuli vinjetu za H5 od Kopra do granice sa Italijom da nisu uzeo bih lepo vinjetu i nista ne bi bilo 😀
Ne drzi me za rec, mogu proveriti, ali mislim da mi je surak (koji zivi u Trstu) rekao da na tom delu oko Kopra ne trebaju vinjete (evo i link).

Čini mi se da kamere kroz Makedoniju baš komplikuju put za Grčku. Ovo malo što sam video na yt deluje konfuzno i zamorno.

Zašto bi kamere komplikovale put? Sve su obeležene odgovarajućim znakovima, pa možeš da usporiš ispred njih. A i ne moraš - možda i ne rade, ili si poneo dovoljno keša.
Pozdrav

Bukvalno 0 komplikacije, sve i da voziš inače preko ograničenja, jasno je sve obeleženo i dovoljno da usporiš baš za prolaz kod njih.

U odlasku ka moru, Waze je obavestio o lokaciji svake kamere u Mkd, kakvo je stanje u povratku, cemo tek da vidimo...
Putovali smo sa vise automobila i isli lagano po ogranicenjima i ispod, ovo je vise info da su u Waze app lepo obelezene, a kao sto rekose postoje i znakovi ispred svake.

Čini mi se da kamere kroz Makedoniju baš komplikuju put za Grčku. Ovo malo što sam video na yt deluje konfuzno i zamorno.

Zapravo, u junu kroz Makedoniju bila nikad bolja vožnja. Nigde radova, nigde nekih barijera. Ograničenje se često menja, ali ni blizu kao pre neku godinu, kada su večito negde imali radove (bez radnika) i gomilu bespotrebnih ograničenja.

Dodatno, mnogo mi je lakše da vozim (na ograničenju), kada ptocentulano veći broj vozila poštuje to ograničenje.

Javio se support danas i otkljucan nalog, ako neko ima isti problem da zna da moze da potraje neko vreme.

Moje pitanje je da li moram nuzno da promenim tablice za tag?

Posto sam promenio auto i imam nove tablice. Ista je kategorija

Ovo je pitanje za GR tag (zaboravih da li si o tome pisao neki dan)? Ja sam grčki TAG pozajmiljivao rodbini i prijateljima za druga vozila i prolazilo je sve bez problema.

Potvrđujem da grčki TAG radi i na drugim vozilima, tj. sa drugim tablicama 🙂

Prosle godine kad sam isao na Tasos (polovina juna) nisam cekao skoro nigde, mozda je bio jedan ili dva auta ispred mene. Vise sam cekao u MKD na prolazu sa tagom, jer je kamion zaglavio. Nema pravila znaci 🙂 Idem sad u avgustu, pa cu ti javiti ako nije kasno 🙂

Onda cu morati da ga pozajmim od nekog definitivno, idemo sa bebcem, pa sto manje cekamo, to bolje svakako. Moracu ovaj nas, sto mi je postpaid, da vidim kako da aktiviram za MKD.

Kakva je situacija kod nas sto se tice vremenskih nepogoda za sutra, jel pratio neko? Treba da krenem iz Parge preko Bitolja pa ka Preševu, pa dalje, Niš, Krusevac, Trstenik, Kraljevo. Ako najavljuju neku havariju sa gradom, da razmislim da prespavam u Bitolju da preskočim to.

Ima neke najave bas gledam neki haos od vremena u Loznici

Da je magistrala, nije me briga, sklonim se negde, na autoputu je opasno. Još grad ako krene..

Apropo BG granice, subota,nedelja, ponedeljak je duze cekanje jer gastarbajteri koji su posli za vikend pristizu. Ja zato uvek biram sredu 🙂

Nazad
Vrh Dno