Šta je novo?

Mobilni telefon Koji telefon uzeti do 300e ?

Koji mobilni telefon kupiti

Xorlath

Poštovan
Učlanjen(a)
03.12.2018
Poena
80
Dobar dan svima koji citaju,
Treba mi telefon sa najnovijim androidom i da ima sto duzu podrsku za novije android uredjaje to je najvaznije sto mi treba od telefona, telefon se nece koristiti za igrice.

Gledao sam honor 8 magic lite i svidja mi se bas, samo ne znam koliko ce android verzija podrzavati.

Da li imate neku preporuku za jos neki model?

Zbog rasta cena memorije, mislim da je Google najavio da će najjeftinije verzije novih Pixela biti 8/128GB, tako da će morati da optimizuju nove verzije Androida i aplikacija da i dalje rade dobro sa 8GB RAM-a. A Motorola (iako ima malo bloat-a) generalno ima prilično čist softver, tako da bi trebalo da radi ok.

Trenutno je Ai najveći žderač RAM memorije, uz aplikacije za video obradu. Kome takve aplikacije nisu prioritet, ili ih uopšte ne koristi, mislim da će moći da se provuče još nekoliko godina sa 8 GB RAM-a.

E sad, nije jedino RAM memorija bitna, i UFS storage treba da je bar 256GB i (poželjno) UFS 3.1/4.0 klasa, a za dugoročno korišćenje je bitan i procesor. Tu je npr. Edge 60 Pro u primetnoj prednosti u odnosu na Edge 50 Pro (ima za 68% bolji skor u nekim sintetičkim testovima) i posebno u odnosu na Edge 60 (duplo viši skor u sint. testovima kao što je npr. Antutu).

@tomap
Ako ne menjaš često telefone, onda sačekaj jesen, tada će Edge 60 Pro 12/512GB biti na sniženjima, verovatno za oko 50k din. Ili pogledaj neki polovan telefon na KP, recimo OP 13R je uvek odličan izbor.

Poslednja izmena:
Kao i nezaobilazna Xiaomi T serija ukoliko korisnik nije alergican na polovne

14T Pro

AMOLED 144Hz,
Dimensity 9300+ (ne postoji jaci telefon za te pare u tom rangu po CPU snazi)
Minimum 12GB RAM (Ima verzije od 16)
UFS 4.0 512-1TB

Premium izrada, kuciste od Aluminijuma, Leica senzor kamere

Jedina "mana" mu je release date od rane 2025te, tako da ih vecina na oglasima izlazi iz garancije

Ali primera radi, upravo nadjoh primerak, okruglo 300 eur, staklo + maska, fabricko stanje, u garanciji do Jun 2027

Pa i ne menjam cesto, u poslednje vreme sve redje, zato i nisam u toku. Ranije sam bas pratio desavanja na tom polju. Inace, nisam alergican ni na polovne, jedino sto sam gledao da imaju bar nesto preostale garancije za svaki slucaj. Videh da se 14T Pro cesto provlaci kroz recenzije kao model za poredjenje u toj klasi, negde sam naleteo samo na baterry drain problem posle update-a ali nisam nesto dalje trazio da vidim da li je resen.

Do kad se softverska podrška očekuje za tu predloženu Motorolu?
Telefon je sa početka prošle godine, a ako se ne varam tu je Motorola zaostajala za konkurencijom ranije?

Edit: vidim sad na GSM arena: 3 major Android upgrades; jedna je prošla jer stiže na A15…

Poslednja izmena:
Da, samo 3 velike nadogradnje Androida i to je to.
Ipak, mislim da je bitnije da za to vreme na svim verzijama softvera radi maksimalno stabilno i brzo, nego da svaka nova nadogradnja upropasti nešto, ili da se stalno javljaju iritirajući bagovi.

Momci ako vam nije problem preporuka za neki fon, zelim da iznenadim majku da joj kupim neki telefon, ima neki Samsung A koji je star i bas se vidi burn in.. Spomenula mi je A56, ali koliko vidim A57 je bolja kupovina, ali sam video da je neko preporucio i neke druge brendove, ne znam da li bi njoj odgovarao neki drugi brend, mislim da ce joj najvise odgovarati Samsung.

Slobodno mi napisite preporuke do 40k +-5k RSD.

Nazad
Vrh Dno