Šta je novo?

Električni bicikli i električni skuteri tema

• Začetnik teme Začetnik teme a c a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ljudi ne vide ni one na motorima, često ni one u kolima, a tu su i oni poput mog kolege koji je nakon sudara izjavio da trila nije htela da se skloni...

Guglam ove servise za električne bicikle, koji rade otključavanje. Kao u zemlju da su propali. Jel se to nešto promenilo na tržištu, pa su ih pritisli? Ili prosto ne kucam prave reči u pretragu?

Pogledaj oglase na Cikloberzi, gotovo svi sto prodaju e-bicikle rade i otkljucavanje...

Inace, na Cikloberzi niko nece da napravi ugovor o kupoprodaji, broj licne karte i standardno, dana, XY. meseca, 202X., Pera Peric je od od Mitra Mirica kupio bicikl, marka, serijski broj, gde Mitar Miric izjavljuje da je bicikl stecen na legalan nacin.

Bukvalno nijedan prodavac ne zeli da snosi odgovornost za poreklo, ali traze po 2600-3500€

Neverovatno kakav narod!
Mislim na ove koji placaju te cene, jer vidim da se prometuju bicikle... par za koje sam pitao vise nema na oglasima, prodati su!

Ja zato ne kupujem sa cikloberze. "original, full oprema" - a malo nize "nema kljuc za bateriju". Dokle god ljudi kupuju oni ce da kradu.

Ja sam poslednji bicikl kupio na Adi, otisao i izabrao jedan, mislim da bese 2005-ta ili 2006-ta godina. Nikada tu cikloberzu nisam ni gledao, sem sada.

Ima i po neki sa dva kljuca i otkljucanim nalogom za Bosch motor, ali ni za njega nece ugovor a traze 2600€!

Ja generalno zbog lose karme ne kupujem kradene stvari, ne zelim da me bilo ko proklinje. Nisam vernik niti sujeveran ali ne zelim.
Dalje, kradena roba se prodaje za 20-30% od cene! I to pravilo ne odredjuju prodavci nego kupci.

Pitas za poreklo, racun, ambalazu, bilo sta cime kupac dokazuje legalnost robe. Neka je svercovano, skroz OK, nemam nista protiv, ne zelim mafiju da finansiram. Ali mora biti legalno steceno. Ako nije, zna se koliko vredi ukradeno! Ali evidentno da ovce misle drugacije!

U prvi mah sam pomislio da covek pita za otkljucavanje brzine.Skidanje limita.To mi je prvo palo na pamet.

On je to i pitao, kako se brzina otkljucava. Odgovorio sam mu da svi koji prodaju e-bike-ove to i rade.

A na tu konstataciju sam samo dodao, da se niko kao ja ne zaje8e i ne izgubi dragoceno vreme!
Bio sam na 3 mesta, na prvo otisao prevozom, da se vratim biciklom, nista uradio nisam!

Zasto? Niko nece ugovor da napravi!

Ne pada mi na pamet da dam 2-3000€ za kradeno.

Pre par godina sam kupio polovan bicikl, ne e-bike, preko KP, nisam pravio ugovor, ali mi je čovek dao račun i garanciju iz zagrebačke radnje u kojoj je kupljen.

Hoću da kažem da ima i legalnih, ali realno su retkost.

U prvi mah sam pomislio da covek pita za otkljucavanje brzine.Skidanje limita.To mi je prvo palo na pamet.
Našao sam neki Orbea sa Mahle X35, za ženu, ali je zaključan na 25km/h. Ideja je da može da nas prati na grupnim unplugged vožnjama, gde idemo i preko 30, ali vidim da u teoriji taj model motora može da ide do 29/30, zavisi od modela bicikla, što je sasvim dovoljno. Ona je lagana, pa bi i baterija trajala duže nego za deklarisanog vozača od 80kg. Taj model se dugo nije mogao otključati, pa sam našao neke likove iz Australije koji to rade, ali mi 300AUD zvuči baš mnogo. I ako apdejtujes ili, valjda, hard resetuješ bajs, vraća se na default.

Što se tiče legalnosti, dva ključa i prijava na aplikaciju nisu nikakva garancija. Kao što su se pre 25-35 godina automobili "skidali sa osiguranja", sada se to radi sa biciklima. Kao, niko ne plače za njim, pa je ok, ali je i dalje evidentiran kao ukraden.
Čak i ovi koji imaju račun iz inostranstva su kao po definiciji nelegalni u Srbiji, jer je država "pokradena" za uvozne dažbine.
Naravno da sam protiv kupovine kradenih stvari, ali je licemerno povlačenje linije, ako je oštećen mali čovek, to svima smeta, ako je oštećena korporacija (osiguranje) ili državni budžet, to je svima legit.

Čak i ovi koji imaju račun iz inostranstva su kao po definiciji nelegalni u Srbiji, jer je država "pokradena" za uvozne dažbine.
Naravno da sam protiv kupovine kradenih stvari, ali je licemerno povlačenje linije, ako je oštećen mali čovek, to svima smeta, ako je oštećena korporacija (osiguranje) ili državni budžet, to je svima legit.

Ako ti odgovorim na ovo, obrisace mi post...

Da li zaista elektricni skuteri mogu da se voze bez dozvole, potreban mi ja ze nekoga da može od kuće i do posla, koliko vidim u zakonu piše

a) bez mesta za sedenje i na struju to bi bilo trotinet
b) na struju, mesto za sedenje ali mora imati i pedale koje su funkcionalne

Koliko vidim na oglasima se prodaju skuteri bez pedala i navode da se pedale ugradjuju, cisto mislim da su funkcionalne skuter nije toliko lagan...
Put i nije toliko ravan jedno 2-3km je uzbrdo penjanje sa 150m na nekoh 330m nadmorske visine i jedno 7km manje vise ravnog otvorenog puta

Koliko sam shvatio oni su ograniceni do 250W ali moze da se skide i radi na 2500W

Da li bi ovo bio dobar izbor

Koliko sam shvatio za ovake stvari nema klasicne registracije samim ti ni troškova ali ni prednosti koje bi eventualno pokrila, negde je neko pisao da se nigde ne vodi na kome se vodi...itd

Neko moj je uzeo kontejner toga iz kine, prodavao za 600-700e preko Insta i KP.

U principu, kupci su pobesneli jer ih je policija stalno zaustavljala jer voze neregistrovani skuter.

I ajde se ti na svakih 2 dana objasnjavaj sa patrolom... OK za neka sela, zaseoke, tamo gde nema plavaca ili gde ima jedna patrola ili lokalna stanica, odes, objasnis se i ne diraju te jer si se objasnio.

Ali za veliki grad, za sada, nikako!

• Like
Reagovanja: G17
Nazad
Vrh Dno