Šta je novo?

MTS - SBB - Yettel - Supernova - Orion - Ostali provajderi (Generalna diskusija i poređenje usluga)

Kog provajdera koristite?

• Ukupno glasača
    375
Da li neko zna koji od ovih navedenih provajdera ima najmanje kašnjenje prenosa?

Имам Ирис(преко бокса) и Сбб (двб-ц преко картице) и зачудио сам се када сам видео да је Ирис бржи

Kod mene je na SBB-u kašnjenje oko 5-6 sekundi kada se gleda Arena sport u odnosu na uživo događaj - npr. utakmica Superlige u fudbalu.

Kod mene isto EON, koji sad koristim, dosta kasni u odnosu na raniji iris. To i ne čudi, jer mi EON ide over-the-top (OTT), a iris ima svoj kanal (IPTV). Pritom valjda svako ko koristi SBB-ovu optiku ide na OTT, pa je to lošija opcija kome smeta kašnjenje. Doduše, i MTS najavljuje da će nekad svi preći na MOVE, koji je istog tog tipa, ako sam dobro shvatio (ispravite me ako grešim). Kablovsku televiziju (DVB-C) nisam poredio, ali sigurno manje kasni od OTT, a očekivao bih da manje kasni i od IPTV, pa mi je zanimljivo što Leske ima drugačije iskustvo.

Poslednja izmena:
TV usluga kod provajdera može da se ostvari na sedeće načine:
  • DVB (DVB-C, DVB-T, DVB-S) - u tom slučaju se signal šalje do svih korisnika konstantno i dok god TV/STB ima tuner, može da dekoduje signal i prikaže sliku/zvuk.
  • Multicast IPTV - streaming serveri konstantno šalju sve kanale na multicast adresu datog kanala, prijemnik/STB se jednostavno prijavi (kroz IGMP/MLD) da želi da prima podatke poslate na datu multicast adresu, pa može da dekoduje signal i prikaže sliku/zvuk.
  • OTT - radi preko obične Internet veze - klijent šalje zahtev serveru da želi da prima podatke za određeni TV program i streaming server krene da (pojedinačno tom klijentu) šalje podatke (ili plejlistu pa klijent traži pojedinačne komade stream-a).

DVB i Multicast IPTV su uvek bolje rešenje od OTT rešenja za live TV. Kašenjenje kod oba načina prenosa je isto - zavisi jedino od enkodera i uglavnom je 1-5 sekundi. Oba načina slanja stream-a zahtevaju odvojenu vezu, i kod IPTV zahteva predvidljivo (konstantno) kašnjenje paketa.

OTT danas uglavnom koristi HLS ili MPEG-DASH, koji imaju sledeće probleme:
  • ceo jedan komad (npr deo od jednog do sledećeg keyframe-a) se pakuje u zaseban fajl - kašnjenje 3-5 sekundi
  • kada se završi generisanje jednog komada, distributivni serveri moraju da isti preuzmu od origin servera - kašnjenje 1-2 sekunde. Distributivni serveri su neophodni jer se svakom korisniku TV program šalje pojedinačno.
  • distributivni server mora da ima bar 3 komada (chunk-a) dostupna koja može da dostavi klijentu - kašnjenje 6-10 sekndi
  • klijent može da reši da u svom buffer-u drži i više od 3 komada (chunk-a) te kašnjenje može da bude i veće - još dodatnih 6-10 sekundi ili više. Ovaj dodatni buffer je neophodan kod internet veza koje nemaju rešen problem bufferbloat-a (DSL, LTE pa čak i xPON donekle).

Ukupno kašnjenje može da bude najmanje 8-9 sekundi ako su chunk-ovi kratki do 30-ak sekundi.

OTT može i da podržava adaptive streaming - da sam klijent na osnovu brzine downloada komada (chnuk) pa smanji kvalitet streama ako korisnik nema dovoljno brzu vezu.

TL;DR: OTT mora da "radi" i u situacijama u kojima provajder nema bilo kakvu kontrolu nad vezom kod korisnika, a takođe zahteva mnogo više resursa i u transportnoj mreži i za distributivne servere.

SBB na Coax, Supernova na Coax i GPON, Jotel i još neki mali provajderi koriste DVB-C. mts na DSL i GPON koristi Multicast IPTV. Svi ostali koriste OTT.

Znači suštinski što se ove stakve tiče najbolji su mts i sbb?

SBB (samo na coax, ne na optici), mts vdsl/gpon i supernova coax/gpon. Ne znam šta će biti kad mts iris rebrendiraju u move - ne znam da li će ostati IP multicast, to bi i za korisnike i za njih bilo najbolje rešenje.

Zdravo. Nedavno sam se doselio iz Beograda u Nis, i tragam za nekim operateom koji ima normalan i stabilan net, zajedno sa teelevizijom. Da li neko od nislija moze malo da mi pomogne oko odabira?! Inace, kuca je u pitanju na Bubnju, kod Tami hotela.

Ja sam osudjen na mts bakar ili sbb kabal, ***, nije veliki izbor, stvarno zavidim ljudima koji imaju mogucnost biranja na koju ce optiku.
Malo ne vezano za temu imao sam Polaris ( sat operator svojevremeno ) i moram da priznam da je eon na prvom mestu , Polaris - sat, pa tek onda mts box po kvalitetu slike.

MTS optika, majstori krečili prekinuli optički kabl, jutros prijavio popodne došli i spojili optiku bez naplate, veoma prijatno iznenadjen

Znaci u NS-u to su mi jedine opcije TV + NET ako ne zelim da imam veze sa MTS-om?

edit: vidim i A1 da ima net + tv

Pogledao sada preko sajta dostupnost za moju adresu i nema. Dobra im je cena. Takodje ni Yettel nema.

Inace deluje mi da nema vise onih jakih akcija vise meseci povoljnije ili po 1 din.

… ukoliko nisi preterano zahtevan, vezano za net, Kućni net na dobro pokrivenoj A1 LTE lokaciji lepo radi sa televizijom…

Videcu ja njih da zovnem pa da vidim sta se nudi.

Inace ovih par kanala sa SBB-ea (n1, nova,...) samo oni i nude ili nudi jos neki provajder ili ce?

Da li je neko ove godine dobio prvu godinu za 1 dinar kada je produzio ugovor sa SBB tj. 50% popusta na dvogodisnji ugovor?
Yettel mi je letos nudio da placam oko 1600 dinara njihov najbolji paket interneta i kanala ako predjem kod njih i potpisem ugovor na dve godine.
SBB mi je tada ponudio da pola godine placam dinar neki bolji paket od onog koji trenutno koristim a posle toga da pretplata bude oko 3500 dinara.
Ostao bih u SBB-u ali mi se ne placa ~30 evra mesecna pretplata jer sam dugo kod njih pa je logicno da mi daju bolju ponudu.
Da li moze da se dobije 50% popusta na neki osnovni paket tv, internet i telefon ili je potrebno vratiti im opremu da bi mi to ponudili?

I mene ovo zanima.. ističe mi ugovor sa SBB -om 10.12 u paketu mi je fiksni, kablovska i net.. nudili su mi nedavno opciju 50% prvih 12 meseci, a nakon toga 4500 hiljade za osnovni paket, rekla da me zovu za dan dva dok razmislim... kad su zvali bila sam zauzeta i nisam odgovorila na poziv.. ne znam šta da radim, oni nemaju optiku, a baš su digli cene nenormalno.. iskreno kod njih sam samo zbog nove i n1, ali verovatno ću raskinuti ugovor i preći na A1..

Da li zna neko za koliko moze najpovoljnije da se uzme samo net ali da bude neogranicen?

orion prepaid 1200 200/20, jotel 1600 msm da je 100/15, za orion jedino treba da se plati instalacija 6800 i tad ne treba tih 1200 posle prvog meseca tek

Ono što je dostupno u više gradova to je a1 optika 2000 i 2500 din i yunet optika kreće zavisno od brzine od 1600 do 4500 din za 24 meseca imaju i nešto skuplje varijante na UO na 12 i 6 meseci može i bez ugovora ali instalacija se naplaćuje jednokratno 12000 din gde ima MTS optička infrastruktura. Ako nema MTS optička infrastruktura opet a1 sa kućnim netom 4g 1600 i 2000 din ili ako imaš sreće da te pokrivaju sa 5g 2200 i 3200 din.

Molim preporuku, da li se bolje uzeti BOX3 ili 4 MTS ili A1 za najsporiju optiku + TV samo sa osnovnim kanalima + fixni telefon?
Bitno: da li će moja majka od 83 god moći da se snađe sa A1 risiverom, daljinskim, MTS Iris-om i slično? Do sada smo imali SBB i to je ponekad išlo teško.

A1: Prosečna cena na 2 godine je 2.687 dinara/mesečno za navedeno
MTS: zaboravio sam, znam da poklanjaju 42" Tesla TV i da imam recimo 6 ili 8 meseci za dinar, a posle preko 5.000din.

Hvala veliko! 😊

Iz ličnog iskustva (pokušao moje da prebacim sa D3 minia na EON box) HOROR od par dana dok im nisam vratio D3 mini je bio neizdrzljiv. Ako nisi još isključio SBB razmisli o ostanku plus neka dobra akcija koju možeš da izvučeš trenutno od njih. Ako se ipak odlučiš na promenu želim ti iskreno puno sreće, sta god da odaberes ili A1 ili mts biće to velika promena za nju.

Nazad
Vrh Dno