Šta je novo?

SBB - generalna diskusija (2025+) [nije tema za EON box/aplikacije, Total TV/EON sat]

• Začetnik teme Začetnik teme momsab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ludilo
samo ostaje pitanje da li da podnesem zahtev za raskid sada ili da čekam polovinu sledećeg meseca kada ističe ugovor

ja danas raskinuo bez problema. Za 7 dana ce prekinuti uslugu i potom imam jos 7 dana da vratim tv box. Izgleda da ce ih uskoro prebaciti u mts.

Pominjao sam već, ali evo opet, zvanično mora da vrati vlasnik ugovora, jer se i tad traži njegov potpis. Nezvanično, može ko god. Otud zavisi od zaposlenog i njegovog raspoloženja.
Nisam bio kod kuće kada je došao serviser. Razdužio je na licu mesta D3mini, zadužio me sa Eon boxom i sve to potpisala (i novi ugovor) moja supruga, a ugovor je na moje ime.
(Emoticon Pointing Gun On Head)
Druga priča je da sam tražio, što je operater i uneo kao napomenu u servisni nalog da mi se serviser javi 30min pre nego što dođe - naravno da nije zvao.

A da li piše u nekom ugovoru da si dužan da im ti vraćaš opremu? Koliko znam oni dolaze da montiraju pa neka dođu i da razmontiraju.
Ne piše u ugovoru, ali piše u opštim uslovima poslovanja. I to je formulisano upravo tako da implicira lični povrat, jer između ostalog piše da je korisnik dužan da potpiše i preuzme potvrdu o povratu. A, kao što rekoh, navodno im je i deo zvanične procedure (interni dokument/pravila) da opremu mora da vrati vlasnik ugovora, iako u praksi tom prilikom ne proveravaju identitet, ili čak eksplicitno dozvoljavaju da preda neko drugi. Ali eto, glavno je da se ne treba čuditi ako bude neprijatnosti tim povodom.

Увек су тако радили нарочито је било незгодно онима који су имали тотал кад уводиш они ти донесу а кад раскидаш мораш да идеш у пословницу а њих има само у највише 20 градова који имају сбб, телеком бар има пословнице у свакој другој општини.
Pisao sam baš skorije o toj razlici u kontekstu svog iskustva: jedva sam se izborio sa njima za raskid, dok je potpis ugovora preko agenta bio lagan. Za raskid su mi trebala tri odlaska u poslovnicu (uz davanje lične karte na uvid), kao i više telefonskih razgovora. Za zasnivanje ugovora je bio dovoljan jedan poziv agentu, kao i jedna poruka u kojoj sam poslao svoje podatke, gde se na reč verovalo da je sve tačno (JMBG i slično).

Naravno, ništa od toga nije ni tehničar proverio kad je instalirao uslugu, samo sam potpisao šta je trebalo. Drugim rečima, lagano sam mogao ugovoriti sve na tuđe ime, a dobre su šanse da bi prošli i potpuno izmišljeni podaci, samo da su validni (tipa zna se kako JMBG treba da izgleda). I onda ne bih mogao da raskinem, jer osoba na koju se vodi ugovor ne postoji, pa samim tim ni njena lična karta koja bi se dala na uvid. 🤣

Nisam bio kod kuće kada je došao serviser. Razdužio je na licu mesta D3mini, zadužio me sa Eon boxom i sve to potpisala (i novi ugovor) moja supruga, a ugovor je na moje ime.
(Emoticon Pointing Gun On Head)
Pa da, fora je da uživo na adresi može bukvalno sve, ali u poslovnicama manje-više prate proceduru. I ja sam svojevremeno potpisao jedan aneks sa njima, i to u ime žene koja mi ništa ne dođe, osim što se poznajemo, jelte. Samo sam bio tu jer niko drugi nije mogao da bude na lokaciji u zakazano vreme i to je to, tehničaru je dovoljno bilo to što imam pristup stanu, tj. što sam ga dočekao. Znači baš isti slučaj kao kod tebe, zamena opreme, s tim što između osobe koja je potpisala i one na koju se vodi ugovor nema ništa posebno.

Summa summarum, istovremeno za sva tri odgovora: kad ide njima u korist, sve može, ali zato važi i suprotno. I to mi je otvoreno priznala radnica iz lokalne poslovnice na ovom primeru: proceduru zasnivanja ugovora može da priča svakome, a raskida zvanično samo vlasnicima ugovora uz ličnu kartu na uvid. Naravno, ne drži se striktno toga, ali tako im je kao propisano, makar tvrdi, a ne vidim razlog da laže.

@Zuel kakav mts?! Yettel je preuzeo poslovanje SBB-a, uključujući tu i zaposlene, a Yettel je pravno lice u 100% stranom vlasništvu

@Zuel kakav mts?! Yettel je preuzeo poslovanje SBB-a, uključujući tu i zaposlene, a Yettel je pravno lice u 100% stranom vlasništvu
Yettel je kupio pola, a drugu polovinu neka firma iz emirata i tu se nesto sa njima ugradio i mts, koliko sam upoznat. A od prvog aprila su svi zajedno usli u telekom grupu, to je pisalo u ugovoru koji je bio objavljivan i po drustvenim mrezama. Nisam zalazio u detalje, ali sve je to sada izmesano.

@Zuel nešto ti to nisi dobro ispratio
  • SBB provajder je sada deo Yettel-a, prvobitno je prodat vlasniku Yettel-a. taj vlasnik je menjao svoju vlasničku strukturu između preuzimanja Yettel-a i preuzimanja SBB-a
  • hosting koji je bio kod SBB-a, u okviru toga i nekadašnji EUnet hosting, je prebačen u hosting firmu (naziv na M, ne mogu da se setim) u okviru United Group
  • EON Sat/Total TV + NetTV (ranije se ovako zvalo) je prodat Telekomu
  • prava za mnoge sportske prenose su prodata Areni tj. Telekomu, odnosi se na oblast 🇷🇸 možda još negde
  • EON se iznajmljuje od United Cloud na osnovu ugovora koji je ranije sklopio SBB
  • Yettel, zajedno sa SBB, ima ekskluzivno pravo na kanale N1 i Nova S, odnosi se na oblast 🇷🇸 možda još negde
  • Yettel je i dalje u stranom vlasništvu, nije preuzet od strane Telekoma
nema mnogo detalja, kao što vidiš

Poslednja izmena:
Yettel je kupio pola, a drugu polovinu neka firma iz emirata i tu se nesto sa njima ugradio i mts, koliko sam upoznat. A od prvog aprila su svi zajedno usli u telekom grupu, to je pisalo u ugovoru koji je bio objavljivan i po drustvenim mrezama. Nisam zalazio u detalje, ali sve je to sada izmesano.
"neka" firma iz Emirata 🙂 https://en.wikipedia.org/wiki/Etisalat
napravili sa PPF zajedničku firmu e& PPF Telecom Group u kojoj su oni 50%+1 jedna akcija, a ta firma je vlasnik Yettel-a. SBB od 1. aprila postoji samo kao podbrend Yettel-a ,a što se može proveriti kod APR, odluke registratora:
Промена забележби:
Уписује се:
Уписује се у Регистар привредних субјеката статусна промена припајањa привредног
друштва Yettel d.o.o. Beograd матични број 20147229, као друштва стицаоца и његовог
зависног друштва SERBIA BROADBAND - SRPSKE KABLOVSKE MREŽE DOO
BEOGRAD (VOŽDOVAC) матични број 17280554, као друштва преносиоца које престаје
припајањем услед чега се брише из Регистра привредних субјеката.

Pa citao sam ugovor malo oko vlasnistva i te obaveze da udju u telekom grupu. (Nisam mnogo istrazivao ko je sve u toj grupi.) Ima ga sigurno jos negde na mrezi. Videcemo uskoro i da li ce jos nesto menjati.

nađi nam taj ugovor, za početak

Moj rodjak je danas dosao iz unutrasnjosti da raskine ugovor posto nece vise da koristi njihove usluge.Iscimao se covek 300km i jedva nekakko raskinuo ugovor posto covek ima 88 godina.Smarali ga strasno sa nekim akcijama.I nekako je raskinuo ugovor i platio taj poslednji racun i nema nikakvih dugovanja.Ali opremu nisu hteli da uzmu.Kaze ona se vraca tek za 7 dana tacnije 29 juna.Naravno on se natezao sa njima posto nece biti tada u beogradu i nije uspeo nista da uradi.Jedino sto su mu rekli da opremu moze doneti bilo ko.Ne mora on licno posto on i nece biti u beogradu.
Mislim koja glupost da kad raskines ugovor ne mozes odmah i opremu da vratis.

samo šikneš preko šaltera i vozdra

zamisli da bijem 2x tu kilometražu samo da bih raskrstio s njima, evo trčim. Što reče neko, kad treba da se potpiše produženje sve može lako, sve na daljinu i brzinski, a kad treba da se raziđemo onda večito neko natezanje i razvlačenje

nađi nam taj ugovor, za početak
Tesko posle 3-4 meseca i hiljada postova, a nisam ni siguran ko je to publikovao. Mada vlasnicka struktura i nije toliko bitna (ako ne zalazimo u politiku) koliko pitanje da li ce se visegodisnja ljubav i saradnja yettela i mts (u nelojalnoj konkurenciji protiv sbb, o cemu se pisalo po stampi jos pre 4 godine) pretvoriti i u brak.
Da izmenimo ne mozemo nista. Mozemo se nadati zdravijoj konkurenciji i boljim uslugama.

opet ti sa svojim pretpostavkama. lepo nađi taj ugovor koji si čitao
koliko znam, ti si prvi koji si napisao da si čitao ugovor. mi ostali, koji smo pratili ta dešavanja, smo čitali zvanična obaveštenja i eventualno objašnjenja, ne i ugovor(e), a neki su delili i informacije od svojih proverenih izvora

smo pratili ta dešavanja, smo čitali zvanična obaveštenja i eventualno objašnjenja
Ma to ne mozes ti da znas ko sve ima udela u ppf grupi i preko kojih firmi i ko su njihovi vlasnici. Jedan vlasnik nije grupa. Zvanicno je bilo da su kupili 100% akcija. Zato je i postavljano na mrezama koje se bave politikom i korupcijom.

samo šikneš preko šaltera i vozdra

zamisli da bijem 2x tu kilometražu samo da bih raskrstio s njima, evo trčim. Što reče neko, kad treba da se potpiše produženje sve može lako, sve na daljinu i brzinski, a kad treba da se raziđemo onda večito neko natezanje i razvlačenje
Ja sam tako siknuo telekomu onaj stari prvi net adsl bese tako nesto, posle nekoliko godina stigla mi koverta da sam im duzan 13.000 tuzba ovo ono, ali ja sam bio preko pa nikad nisam to platio i to je verovatno sad zastarelo, tako da bez papira o potvrdi vracanja opreme bolje ne izlaziti😂

Javi ako se predomisle 🙂
Juce podneo zahtev, u poslovnici odstampali, samo potpisao, skoro ništa me nije ni pitala, rekla do kraja meseca, i onda posle do 8 dana da se vrati oprema...
Danas zvao covek iz jetela, kaze vidim zahtev, pricali ste sa koleginicom, ja mu objasnio da nisu konkurentni, njemu valjda bilo jasno, i nisu zeleli valjda da idu preko 8 meseci za dinar, ja kazem to mi ispada za 1000 din koaksijala skuplja od optike i sto bih ja to uzimao ako vec ne moram, i covek se slozio, rece aj zdravo i tako...
Posle 26 god menjam sbb, mada vise to i nije taj provajder, morace nekako yettel da ga utopi u svoju infrastrukturu, jer je sbb ceo na koaksijali a yettel na optici, a cene iste, pa dve platforme i td, nisam siguran koliko ce to da im traje tako...

sbb ceo na koaksijali a yettel na optici,
delimično tačno.
SBB je na koaksijalnoj i optičkoj infrastrukturi, pri čemu do nekih/mnogih čvorišta dolazi optika a odatle koaksijalni kablovi. ima delova gde je optika do krajnjih korisnika
Yettel iznajmljuje optiku

delimično tačno.
SBB je na koaksijalnoj i optičkoj infrastrukturi, pri čemu do nekih/mnogih čvorišta dolazi optika a odatle koaksijalni kablovi. ima delova gde je optika do krajnjih korisnika
Yettel iznajmljuje optiku
Da dosta su provukli optiku do zgrada, ali do krajnjih korisnika mislim da nema skoro nigde u srbiji, mozda nesto malo Beograd i cini mi se u Vojvodini neko mesto...
Kod mene su cak u zgradi prosli optikom po zgradi, prolazi mi pored stana, negde posle korone, i do dana danasnjeg nisu ponudili opticke pakete, cak sam pitao ovu iz podrške i ona ne vidi u sistemu da je optika prosla a jeste...
Ali opet i tu infrastrukturu Yettel ne moze i ne verujem da ce moci da koristi za sebe, oni se koaksijalom uopste ne bave, niti razvlace po stanovima kablove, samo udju i sve wireless onda...

Ne znam otkud ta informacija. Trebalo bi da je pravilo da optika ide do korisnika (FTTH) u GIGA gradovima, mada ne bih smeo da tvrdim. U mom svakako jeste tako (nije u Vojvodini, niti je po nečemu drugom poseban), plus je mreža svakako rasterećena, pa su otud na starim EON paketima nudili veće brzine, konkretno iz tabele koju sam ovde svojevremeno naveo. A za Beograd sam čuo da je kod starogradnje najčešće samo do zgrade (FTTB) ili daljeg čvora (FTTN), a kod novogradnje do stana, ali i tu bez sumnje ima izuzetaka.

Ne znam otkud ta informacija. Trebalo bi da je pravilo da optika ide do korisnika (FTTH) u GIGA gradovima, mada ne bih smeo da tvrdim. U mom svakako jeste tako (nije u Vojvodini, niti je po nečemu drugom poseban), plus je mreža svakako rasterećena, pa su otud na starim EON paketima nudili veće brzine, konkretno iz tabele koju sam ovde svojevremeno naveo. A za Beograd sam čuo da je kod starogradnje najčešće samo do zgrade (FTTB) ili daljeg čvora (FTTN), a kod novogradnje do stana, ali i tu bez sumnje ima izuzetaka.
Giga gradovi se zovu jer je optika do cvorista, ali ja recimo u Kragujevcu ne znam da iko ima optiku u stanu...

Aha, dobro, to je opet specifičan primer. U KG je, kao i u BG, mreža starija. U nekim drugim mestima, pa i kod mene, koja su ranije bila skrajnuta, od nule je krenula kao GIGA. Drugim rečima, mreža je prosto koncipirana i izgrađena kao potpuno optička (2018. nadalje), pa ja zapravo to najpre i povezujem sa konceptom GIGA grada, iako je zvanično značenje šire.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno