- Kako vam deluje UI/UX?
- Šta biste dodali ili uklonili?
- Da li koristite radio aplikacije i šta vam kod njih najviše smeta?
Sajt je pregledan i moderan.
🙂
Što se tiče drugog pitanja, vidim nekoliko stvari koje bi se mogle dodati/poboljšati. Da napomenem odmah da ništa ovde nije kritika/zamerka, čisto stvari koje sam primetio na osnovu letimičnog korišćenja. Nisam preterani pixel peeper, ali imam nekog iskustva u ovim stvarima. Dugoročno korišćenje bi moglo da iskristališe neke drugačije stvari, ovo je samo ono što je meni zapalo za oko.
- Bilo bi vrlo korisno imati više opcija za filtriranje, na um mi padaju najpre bitrejt, recimo i još filteri za reklame (ima/nema), za emitovanje (24/7 ili povremen signal), metadata, itd. Vidim da ni nemaju sve stanice istaknut bitrejt, pa bi i to valjalo dodati.
- Trebalo bi srediti i mehanizam za nasumične stanice. Ako se uvede distinkcija između 24/7 i povremenih stanica može da se doda pravilo da se nasumično biraju samo stanice koje uvek rade. Alternativno, može da se radi neka perodična provera validnosti pa da se iz užeg spiska biraju te nasumične stanice, ili da se spisak prilagođava u zavisnosti od vremenske zone korisnika, itd. itd. Jer recimo sad sam nekoliko puta pritiskao random dugme, znam da je kasno, ali od pet stanica tri nisu radile, nema razloga da se kvari lep prvi utisak kod korisnika za nešto što bi trebalo da je lako rešivo.
🙂
- Šire gledano, možda stanice koje trenutno ne emituju ne treba ni da budu klikabilne? Ima tu i nekih posebnih slučajeva, recimo Radio Slobodna Evropa u ova doba nema program ali zato emituje istu poruku koja se vrti dok program ne počne, pa bi na to valjalo obratiti pažnju.
- Trebalo bi još jedared pogledati i tagove tj. žanrove stanica. Možda sam ja u pitanju ali deluje mi da mnoge stanice ipak potpadaju pod više žanrova.
- Takođe, ne znam kako bi se ovo dalo rešiti, ali ne bi trebalo da je moguće otvoriti dva taba i pustiti dve različite stanice u isto vreme. Tj. treba korisnika postiti da otvori koliko god stranica hoće, ali da se playback prekida kada se inicira drugde.
- Sve ikonice radio stanica koje nisu 1:1 su isečene.
---
Ne znam kakve su ti namere za projekat, ali evo nekih stvari koje me lično iritiraju kao korisnika različitih internet radio aplikacija i plejera. Opet, u zavisnosti od toga kuda bi projekat išao ništa od ovoga ne mora da bude relevantno, za razliku od onih tačaka iznad koje mi se ipak čine da imaju objektivan UX/UI benefit.
1.
Metapodaci - neke radio stanice emituju metapodatke pa se vidi šta puštaju, ja to koristim i na kompu i na telefonu da skroblujem muziku kad mogu, kako mi se ne bi desilo ono tipa „jao kako dobra pesma od jutros kako sad da je nađem”. U praksi, ako stanica nema metapodatke, uglavnom ih ni ne slušam;
2.
Omiljena pesma - malo kompleksnije radio aplikacije daju mogućnost da se numera bukmarkuje, njen naziv eksportuje i slično na osnovu emitovanih metapodataka, da se pesma ne bi zagubila; Pošto se omiljene stanice verovatno već čuvaju u browser storage-u, ovo bi isto moglo;
3.
Last.fm integracija je drugi način da se ovo postigne, skroblovanje pesama itd. ali to sve već zahteva API, kreiranje naloga i slično.
4.
Link do strima - opet, možda nije to ono što bi voleo za projekat, ali većina direktorijuma ove vrste nudi i uvid u pojedinačni strim, tj. izvorni link, za sve one koji bi da dodaju radio u svoju omiljenu aplikaciju.
5.
Kartica stanice - mislim da mi u trenutnom interfejsu lično nedostaje i kartica stanice - mesto gde bih mogao da vidim veću sliku, sve njene tagove, možda i URL strima, kao i ostale bitne podatke u nekom drugom rasporedu. Kad se podeli link do stanice, taman bi mogao da vodi do takve kartice.
Ako se setim još nečeg, pisaću.