Šta je novo?

Instalacija split uređaja klima/invertera - uputstva

Ja bi spustio ili zamenio garnisne i onda u sredini
1.webp
A spoljasna moze uvek da se sredi sa kanalice!
I naravano da se gleda zbog kondenz crevo
2.webp

Poslednja izmena:
Ako imaš smotano barem 0.5-1m cevi iza stare klime,
Ne vidim ja tamo ni 5cm cevi a ne metar 😂

20260617_195006.webp
20260617_195001.webp

A teško da bi roditelji pristali na ikakvo pomeranje i ikakve potrebe za krečenjem te druge sobe koja je okrečena pre 2 meseca.

Tako da sa te (desne gledano od spolja) strane mog prozora spolja SJ nove klime može eventualno da se stavlja ispod postojeće SJ (a i to "mora" zbog keve da se ništa vide nikakve cevi) ili da ne bude na toj stanici ne skroz na kontra strani što onda rezultuje sa još većom dužinom cevi napolju koje treba "sakriti" nekako.

koji ti trebaju za grejanje
Neću se grejati na klimu. Grejemo se na gas.

Ja bi spustio ili zamenio garnisne i onda u sredini
I ja bih tj spuštanje mora u svakom slučaju (što niže to bolje i za poziciju SJ napolju) bila UJ levo, u sredini ili desno.
Za sve osim desno UJ (gde se cevi napolju ne vide jer su samo iza SJ namotane) mora keva da zeleno svetlo da li ono kako će da bude napolju jeste / nije previše ružno i previše vidljivo.
A pričamo o ženi kojoj je stavljanje Mikrotik SXT na fasadu bilo "nedopustivo".

Ovo što si ti "AI fotošopovao" meni deluje ok, ali ja se ništa ne pitam 😂😂

Poslednja izmena:
Toplo bih ti preporučio kad već daješ lovu za novu klimu/montažu, da dobaciš još 20-30e da ti monter zameni nosače od stare klime novim namenjenim za velike klime, jer to koliko je zalepljena na zid......ja ne znam kako radi uopšte kad ventilator ne može takoreći ništa da usisa sa leđa. 😳😅
Ako se ne varam, trebalo bi da je izvodljivo bez rasturanja.

Što se unutrašnje tiče, poslušaj @style53 👌👍

jer to koliko je zalepljena na zid......ja ne znam kako radi uopšte kad ventilator ne može takoreći ništa da usisa sa leđa. 😳😅
Kako izgleda tako "dobro" i radi.

Ako se ne varam, trebalo bi da je izvodljivo bez rasturanja.
Pretpostavljam da u slučaju odaljavanja od zida bi trebale i duže cevi da se zamene. Ovo je monitorano u doba kad je praksa montaže bila "direktno u venu" spajanje UJ i SJ.

Pitaću / predložiću da to tako nije dobro i trebalo bi srediti ali teška priča. I ovu novu moju ne trče da nađu ko će i kad će da montira...

Onda samo opcija B:
Kod bata kineza neka dobra makina za 1200 dinala
Tako se "hladim" tj preživljavam pakao jula i avgusta 10 godina u nazad.
Tu je (spustio sa tavana) samo još nije u pogonu.

20260617_203023.webp

Elem, klima je već kupljena, juče. "Samo" ostaje da se montira. I "samo" da na kraju ne završimo sa zaokretom po pitanju "u koju prostoriju se montira?" zbog keve i da je sve to mnogo ručno do ulice da se vidi cev ili kanalica ili... i da je najlepše i najbolje za "sve" da ide u hodnik ispred moje sobe i onda SJ bude okrenuta ka dvorištu.

A od te ideje se odustalo pa je u skladu sa tim i kupljena 12-ka a ne 18-ka 😡

Nije (niko) rekao koji servis, kog majstora da zovem 😁

(i kome da platim da odnese kevu negde)

Neki "provereni" ovlašćeni servis u tvom gradu/mestu koji poštuje pravila za ugradnju, ovako niko ne može napamet da ti preporuči kad ne zna u kom si gradu

Ta soba ima oko 10-12m2 mozes klimu da stavis i na bocne zidove umesto na zid sa prozorom i da njega nista ne diras.

efekat hladjenja ce da bude bukvalno isti.

Ne može na bočne zidove, soba je bukvalno u sredini kuće. I nema 12 kvadrata nego ~19.

Što ne bi moglo?

Cev može da ide bočno kroz zid

Imam jednu tako montiranu

Mašala servisera je ubijeđeno da je "leđa o leđa" jedini mogući (ili barem OPRAVDANI) način instaliranja invertera ili klima.

Ne da im se raditi ništa komplikovanije, pogotovo ako ne mogu izmisliti "dodatni metar 50-100 eura".

Meni je regularno prošla kroz gotovo čitavu jednu sobu instalacija, prvo se penjala uz kosinu krova, zatim ravno cirka 2 metra, pa je ulijevo probila pregradni zid i tu se spojila se unutrašnjom koja je u hodniku (znači bez kontkata sa spoljnjim zidom).
Dakle UJ nije uopšte u sobi na čiji zid je oslonjena vanjska, a vanjska je dobrano niža u odnosu na UJ, sve naravno radi kao sat...

Poslednja izmena:
Upravo tako
I svaka UJ klime ima izrez na bočnoj strani za cevi.

Upravo u DZ gledam sve su tako montirane

Kod mojih je jedna klima sa 9m instalacije. Cilj je bio da sve spoljašnje gledaju ka dvorištu, da se ne ruži fasada sa ulice

Jel je slucajno strana penzionerka?
19904614_proof.webp
Nije 🤣

Kakvi dripci😂

na sve dodaju troškove transporta i ako u svakoj stavci stoji da podrzumeva isporuku i montažu.

Znači plaćam transport i na isporuku🧐

A ručak i osvježenje majstorima? 😂
Pazi, meni su primarni majstor za kola, kao i "sekundarni" oba bili nedostupni, a hitno sam htio mali servis pred put na ljetovanje.
Treći kojeg sam pozvao, tražio 350 KM, ja legao pod auto, odradio sve za 150 KM.
Jebaji ga, gule nemilice.

Identicna kao u pravom servisu - sta god se desi - NIJE DO NAS DRUŽE 😂 . Svakako sam prosli put morao pod auto jer nisu dobro vijak kartera zasrafili pa je kapalo ulje naveliko...

Nazad
Vrh Dno