Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Deluje ok, još može i jeftinije da se uzme na ananasu, ali opet, to je samo moje amatersko mišljenje.
Ja imam brezuSS, i razmišljam da uzmem još jednu brezuSS,jer sa njom sam prezadovoljan,ova je cenovno prihvatljivija i po specifikacijama je sasvim o.k ali nemam iskustva sa tim brendom,kako radi na minusima,jer svaka na hlađenju je korektna klima,ali na grejanju pokazuje svoju moć.

Mislis da bi se Brizla E 12ica mucila? Nju bih vec sutra mogao da uzmem u Nisu, ostale sve neko cekanje..
Do oko -7/-9C bi i smeo da se zakunem da ne bi, preko toga je već upitno, tj. nemoj me držati za reč/kriviti posle.
Mada može ona i preko itekako, samo je pitanje gde je granica, ali recimo da bi noć ili par dana trebalo i -15C da "savlada" (uz izvesno "ždranje" struje, podrazumeva se, ali 21-22C bi morala da može da nagura unutra).

Sa izolacijom kontam da već ne bi trebalo da bude većih problema, barem ako zime ostanu kakve su već godinama.
A ako i bude "frke", uvek imaš opciju da zatvoriš vrata od spavaće i hodnik na par sati da je rasteretiš i "pregreješ" dnevnu za 1-2C, pa otvoriš posle da se "raširi"....

Na poziciji 1 ne moze da stane nijedna, na poziciji 2 imam 125cm sirok zid, tako da se bilo koja uklapa, pa cak i SS, mada nisam siguran da bih postavio tu jer mi je naspram toga direktno ugaona, i tu se provodi najvise vremena pa ne bih bas direktno da duva.
Sa Brizlom nećeš imati problem sa duvanjem u ugaonu. Ili Breezless mod, ili je usmeri skroz desno (efektno joj je horizontalno usmeravanje, što po pitanju samog ugla, što po tome da kod nje nema da i dalje duva u sredinu - kad "smota", smota načisto).
Takođe, benefit pozicije 1 je što možeš predveče da je smotaš levo, da bolje zagreje spavaću.

Do oko -7/-9C bi i smeo da se zakunem da ne bi, preko toga je već upitno, tj. nemoj me držati za reč/kriviti posle.
Mada može ona i preko itekako, samo je pitanje gde je granica, ali recimo da bi noć ili par dana trebalo i -15C da "savlada" (uz izvesno "ždranje" struje, podrazumeva se, ali 21-22C bi morala da može da nagura unutra).

Sa izolacijom kontam da već ne bi trebalo da bude većih problema, barem ako zime ostanu kakve su već godinama.
A ako i bude "frke", uvek imaš opciju da zatvoriš vrata od spavaće i hodnik na par sati da je rasteretiš i "pregreješ" dnevnu za 1-2C, pa otvoriš posle da se "raširi"....

Sa Brizlom nećeš imati problem sa duvanjem u ugaonu. Ili Breezless mod, ili je usmeri skroz desno (efektno joj je horizontalno usmeravanje, što po pitanju samog ugla, što po tome da kod nje nema da i dalje duva u sredinu - kad "smota", smota načisto).
Takođe, benefit pozicije 1 je što možeš predveče da je smotaš levo, da bolje zagreje spavaću.
Ma kakvi da te krivim, sve ovo sto si mi rekao mi je zlata vredno kad vec u okolini nemam negde da je vidim u radu. Video sam je u radnji i plastika nije sjajna naravno, ali je ok, ne mari kakvih sve ima i to mi se i dopalo npr, plus mi rekose da reklamacije nisu imali.

Hodnik je svakako zatvoren, osim leti, tako da to nije problem. Za spavacu mi je vise potrebno da hladi nego da greje jer soavam jedino u hladnim sobama, ne podnosim vrucinu haha.

Isprsticu jos par dana da li ce se negde pojaviti Clivia ili SS model, pa cu krajem nedelje ili pocetkom sledece da porucujem vec jer idu vrucine.

Hm, onda si u pravu, verovatno bi bilo ok i pametno da se bilo koja ugradi na poziciju 2.
Sa koje strane se njoj prikljucuju instalacije?

Hvala puno na pojasnjenjima, javljam sta sam napravio na kraju.

pa ne bih bas direktno da duva.
Kod brizle E (koju inace ja posjedujem) imaš u breeze modu opciju breeaze away koju kad uključiš čak i ako bi ti bila naspram ugaone neće direktno duvati

Razumijem ja ljude u potpunosti, i zašto idu u te ultra jeftine varijante - istini za volju, u dobro izolovanom novogradnja stanu kojeg griju komšije, i najveća šklopocija će solidno ogrijati - otuda ona prića "sjajno se grijem na inverter od 300 eura...

Ali 2 uređaja po 350 eura, pa 2 ugradnje po 150... Ode to na 1000 eura, a dobio si veoma veoma malo - sekund bolje hlađenje nego sa on off (ako je slaba izolacija, modulacija ne znači mnogo jer će svakako mnogo trošiti prostor, i uređaj će gurati na velikoj snazi) i neizvjesno dogrijavanje samostojeće kuće i upitnu dugovječnost sistema.

Ovako, uzmeš ok mašinu za 500 (pearl premium) 150 ugradnja i miran si sigurno neko vrijeme,a tih 350 eura razlike dogodine uložiš da skloniš stari on/off i dobiješ opet neku konkretniju mašinu.
Za 500eur već ima Fuji 12kmcc na akciji. Samo kažem

Video sam je u radnji i plastika nije sjajna naravno, ali je ok, ne mari kakvih sve ima i to mi se i dopalo npr, plus mi rekose da reklamacije nisu imali.
Sem kvaliteta generalno (nije katastrofa, al' da je "nešto"...i nije), ako te "krckanje" brine, Brizla ne pati nešto naročito od istog. 🙂

Hodnik je svakako zatvoren, osim leti, tako da to nije problem. Za spavacu mi je vise potrebno da hladi nego da greje jer soavam jedino u hladnim sobama, ne podnosim vrucinu haha.
Onda možeš 12-ice, bez ikakve brige (sem Airy-a koji bi ti verovatno i prejak bio samo za dnevnu).

Sa koje strane se njoj prikljucuju instalacije?
Može sa bilo koje.
Mada se naslušah (od Vesketa sa YT-a čini mi se) da je bolji levi priključak jer se može unutrašnja skinuti bez "čupanja" cevi iz zida (~metar ostaje iza nje, zajedno sa spojem).
Logike ima, mada je u praksi....kontam gotovo nebitno.

Hvala puno na pojasnjenjima, javljam sta sam napravio na kraju.
Nema na čemu! Javi obavezno! 🙂

P.S. Ako nemaš, a kad već daješ pare za klimu - uzmi obavezno za još par hiljadarki i Tapo utičnicu (P110).
Da mož' ko čovek da pratiš potrošnju i rad/modulaciju, tj. kad se zaglupi da ne moraš da ustaješ da je čupaš fizički iz struje za reset, nego lepo gospodski sa ugaone "na dugme" 😉 🙂

Sem kvaliteta generalno (nije katastrofa, al' da je "nešto"...i nije), ako te "krckanje" brine, Brizla ne pati nešto naročito od istog. 🙂

Onda možeš 12-ice, bez ikakve brige (sem Airy-a koji bi ti verovatno i prejak bio samo za dnevnu).

Može sa bilo koje.
Mada se naslušah (od Vesketa sa YT-a čini mi se) da je bolji levi priključak jer se može unutrašnja skinuti bez "čupanja" cevi iz zida (~metar ostaje iza nje, zajedno sa spojem).
Logike ima, mada je u praksi....kontam gotovo nebitno.

Nema na čemu! Javi obavezno! 🙂

P.S. Ako nemaš, a kad već daješ pare za klimu - uzmi obavezno za još par hiljadarki i Tapo utičnicu (P110).
Da mož' ko čovek da pratiš potrošnju i rad/modulaciju, tj. kad se zaglupi da ne moraš da ustaješ da je čupaš fizički iz struje za reset, nego lepo gospodski sa ugaone "na dugme" 😉 🙂
Odlicno, ako uzmem bilo koju brizlu i stavim je na zid pored stare klime, a creva i instalacija moze levo, onda verovatno mogu da iskoristim postojecu rupu za instalaciju, samo da se izborim sa majstorima za 3m, da se ne prave pametni.

Brizla nema pracenje potrosnje kroz app na telefonu?

EDIT: sad skapirah da je na poziciji 2 uticnica a i razvodna kutija za struju/kablove😂 Tako da moracu da vidim da li moze tu da se instalira klima..

Prilozi

• IMG_4877.webp
    IMG_4877.webp
    7.1 KB · Pregleda: 27
Brizla nema pracenje potrosnje kroz app na telefonu?
Ima, ali nemaš grafik trenutne potrošnje i nije joj merenje 100% tačno (verovatno ne može sve komponente da obuhvati).
Za oko 10% manje pokazuje nego Tapo.
Clivia takođe...

Kod Midee je dobro što može, kao i Tapo, da ti računa i cenu utrošene struje, sa sve tarifama 🙂

Njena aplikacija vs. Tapo (tamna app)

Prilozi

• Screenshot_2026-06-16-22-35-16-175_com.midea.ai.overseas.webp
    Screenshot_2026-06-16-22-35-16-175_com.midea.ai.overseas.webp
    27.9 KB · Pregleda: 27
  • Screenshot_2026-06-16-22-35-36-311_com.midea.ai.overseas.webp
    Screenshot_2026-06-16-22-35-36-311_com.midea.ai.overseas.webp
    36.3 KB · Pregleda: 24
  • Screenshot_2026-06-16-22-35-41-810_com.midea.ai.overseas.webp
    Screenshot_2026-06-16-22-35-41-810_com.midea.ai.overseas.webp
    25.7 KB · Pregleda: 27
  • Screenshot_2025-11-17-12-30-04-162_com.tplink.iot (1).webp
    Screenshot_2025-11-17-12-30-04-162_com.tplink.iot (1).webp
    55.3 KB · Pregleda: 26
  • Screenshot_2025-11-22-16-35-18-577_com.tplink.iot.webp
    Screenshot_2025-11-22-16-35-18-577_com.tplink.iot.webp
    36.7 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_2026-06-16-22-42-12-016_com.midea.ai.overseas.webp
    Screenshot_2026-06-16-22-42-12-016_com.midea.ai.overseas.webp
    20.1 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_2026-06-16-22-42-35-963_com.tplink.iot.webp
    Screenshot_2026-06-16-22-42-35-963_com.tplink.iot.webp
    33.2 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_2026-06-16-22-42-45-052_com.tplink.iot.webp
    Screenshot_2026-06-16-22-42-45-052_com.tplink.iot.webp
    30.4 KB · Pregleda: 21
Poslednja izmena:
Izvinite ako je vec pisano, ali tema je bas velika, search ne pomaze...

Postoji li alternativa SmartHome aplikaciji za Midea Xtreme (18-ka, ako je bitno, normalno sa WiFi podrskom), posto iz nekog razloga ne uspijevam da dodam svoju klimu u tu app, pa da pokusam neku drugu?
Isprobao sam sve moguce procedure, i zvanicnu i neke druge koje same pronasao na YT i sl., i nista ne pomaze.

Inace, nekad ranije sam koristio stariju Midea app, na drugoj Midea klimi, mislim da se zvala Midea Air ili tako nesto i nekako mi je bila vise user friendly nego sad ova SmartHome.

Mozemo da probamo da debagujemo...
Ako si je postavio u AP mod, upalio blutut i lokaciju na telefonu i da sve bude na 2.4ghz wifi srednjem signalu. Trebalo bi da prodje.

Ako imas neki iphone skoro da radi bez greske i sve je mnogo jednostavnije...

Hvala puno na interesovanju.

U pitanju je Xiaomi 15 (vanila), radi na Android 16. Sve je ukljuceno, bluetooth, lokacija, WiFi (kod mene je to svakako sve non-stop na ON)... Naravno, WiFi je na 2.4 GHz, mada sam probao i 5 GHz.
Koliko se sjecam udje klima u AP mode, ali je app (SmartHome) ne pronalazi... Bukvalno potjeram wizard iz SmartHome i ne moze da pronadje klimu. Probacu opet veceras pa da detaljno opisem.

Cak sumnjam da mi nije dobar WiFi modul na klimi (nisam otvarao da pogledam, iskreno)... Ne znam da li Xtreme 18-ka ima plug-in WiFi modul ili je integrisan?
Otvoricu veceras unutrasnju jedinicu pa cu pogledati, napisacu detalje ovdje.

Inace, i dalje stoji pitanje, da li postoji bolja alternativa od SmartHome app za Midea klime? Posto istu app koristim za kontrolu klime kuci kod roditelja i jako je spora (odziv nakon klika i realizacije akcije na klimi). Prije je na staroj app (valjda Midea Air) radilo mnogo brze.

Da li je uopšte uboden wifi modul u tu klimu pošto dolazi zasebno i treba nahnadno da se ubode, tu negde u pakovanju je unutrašnje jedinice?

Da li je uopšte uboden wifi modul u tu klimu pošto dolazi zasebno i treba nahnadno da se ubode, tu negde u pakovanju je unutrašnje jedinice?
Moguce da ga nisu ni uboli, ne vidim pakovanje od tog modula u ambalazi. Pomislio sam da je mozda integrisan na ovom modelu.

Provjericu to prvo (sinoc sam iza ponoci stigao kuci i skroz sam zaboravio na klimu).

Da li ima neko klimu sa ubacivanjem svežeg vazduha?

Zanima me da li ima funkcija da ubacuje samo kada je vazduh ne zagađen?

Primer.. Svaki dan po 2*30 min da ubacuje svež vazduh ali ako je zagađen da preskoči?

Nazad
Vrh Dno