Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Koji to put kroz RO-BG može da parira putu kroz Srbiju? Da tako nešto postoji, ne bi Rumuni iz Arada i Temišvara na more u Grčku išli preko Srbije.
Pozdrav

Plan je via carpatia i trebao bi za nekih 5 godina biti završen

I braća Turci, kad krenu kući, su naderali... Prvo cekanje na EES izlazu na Horgošu, pa čekanje na EES ulaz na Gradini, pa opet izlaz tamo negde na kraju Bugarske... I opet u povratku, jovo nanovo...
Pozdrav
Turci su već u sistemu sa državljanstvima ili dozvolama za boravak tako da za njih nema EES.

Морају свеједно да чекају на границама Србије и за улазак и за излазак. Живот пролази, а барикаде, киосци, рампе и колоне побеђују.

Šta ćeš kada im radi taj gastarbajterski mentalitet, mora kola da se pokažu u selo pa neka čekam i 3 dana. Umesto da lepo sednu u avion i eto ih za 3h u Turskoj, ali njima lepše da se valjaju po pumpama. 😉

Pa ne žive svi Turci u Istanbulu ili Ankari. I kad stigne na aerodrom, opet treba da se nekako dobaci do mesta u koje je krenuo. A ako još i nosi sve i svašta sebi/rodbini u Turskoj, nema aviona koji to može poneti.
Pozdrav

Ми рентамо ауто сад на лето, у јеку сезоне, за 200 евра 12 дана. Ван сезоне се мањи ауто нађе и за 10-ак евра за дан. Мени не смета што иду колима и из Норвешке, остане више места и буду повољније авио карте. Не мислим само на Турке него генерално на целу Балкан/Турска регију.

I braća Turci, kad krenu kući, su naderali... Prvo cekanje na EES izlazu na Horgošu, pa čekanje na EES ulaz na Gradini, pa opet izlaz tamo negde na kraju Bugarske... I opet u povratku, jovo nanovo...
Pozdrav
Turci ce sve vise ici preko Rumunije i zaobilaziti Srbiju ubuduce. Skoro sam gledao neki klip, turcin je vozio elektricni auto iz Nemacke za Tursku i isao preko Rumunije. Kaze da je odusevljen kako je taj put prosao, prvi put u zivotu je isao preko Rumunije jer je hteo da zaobidje uzasno duga cekanja na srpskim granicama.

EES je samo jos jedan razlog vise da nas zaobidju, sto u principu i nije lose za nas. Oslobodice se guzve na Gradini, pa ce sve vise nasih ici za Grcku preko Bugarske i rasteretiti Evzoni.

Bukurest aerodrom juce oko 15h po lokalnom vremenu, ~1.5h za prolazak na pasoskoj. Dosta aviona se spustilo u istom periodu i jednostavno se stvorila guzva iako su svi salteri bili otvoreni i relativno "brzo" je islo

Ja za vikend išao preko Gradine za Bugarsku, jedna kućica radila sa naše strane, nikog ispred mene ni u jednom smeru, prošao za 30s. Na Bugarskoj je radilo šest kućica, 20min natamo, 12min u povratku. Nema slikanja, prema Bugarskoj otisak kažiprsta, dok su mi u povratku četiri prsta skenirali.

A zašto države ne naprave direktnu komunikaciju osnovnog seta podataka koji je potreban za identifikaciju? Read-only baze, direktna kriptovana komunikacija na međudržavnom nivou sa jasno i kruto definisanim pravilima pristupa. Nema skupljanja nego samo provjera. Sigurno bi bilo brže od ovoga sada.

Да то функционише тако удруживали би се и правили заједничке системе. Неко рече - ЕУ.

A zašto države ne naprave direktnu komunikaciju osnovnog seta podataka koji je potreban za identifikaciju? Read-only baze, direktna kriptovana komunikacija na međudržavnom nivou sa jasno i kruto definisanim pravilima pristupa. Nema skupljanja nego samo provjera. Sigurno bi bilo brže od ovoga sada.

K'o što reče Mitar, jesu se povezali. Unutar EU.
E sad' što mi nismo tamo jer nam je bolje vamo, do nas je...

A inače, kako si dalje mislio?!?
Da Kina/USA/Rusija/Iran/Izrael/Brazil/UAE/Gruzija/EU/Kosovo/Brazil ono kao povežu svoje baze podataka o građanima?!?
Samo read only?!? Jel?
🤣

Rečeno mi je da naša država ne želi da da EU uvid u naše baze. Ako su lagali mene....

Rečeno mi je da naša država ne želi da da EU uvid u naše baze. Ako su lagali mene....
Normalno, neće naši da ih opterećuju bazom u kojoj ima milionče pokojnika.

Da se ne šlogiraju zapadnjaci kad ugledaju silne stogodišnjake.

Било би лепо да се не деле линкови са медија као што је Блиц, на пример: они су, чак и пре садашње гарнитуре на власти, имали тенденцију да објављују текстове који нису имали 2 процента сувислости са било чиме везаним за путовање још када је Србија била уврштена на белу шенгенску листу.

On topic: колега је у понедељак увече кренуо са породицом у Грчку - око 50 минута су чекали на граници (сликање, скенирање отисака прстију и пасоша). Не знам тачно преко ког прелаза су ишли.

Други ортак је 11. јула са породицом ишао у Будимпешту: на Хоргошу су им и поред сликања и скенирања ударили и печат у пасош приликом уласка, док су их по изласку искулирали што се печатирања тиче.

O putovanju ne čitam na portalima vesti , ni bljuc ni bia92 ni N1 ni nova S.
Nema 2% smislenih tekstova.

Par ljudi iz okruženja planira kontinentalnu Španiju u julu - avgustu.
Ja nesto mislim da Španija, Italija u to doba nisu dobra opcija za one (kao ja) kojima smeta ekstremna vrućina kakva je poslednjih godina u to doba. Ne znam kakva su ostrva.
Neka iskustva?

O putovanju ne čitam na portalima vesti , ni bljuc ni bia92 ni N1 ni nova S.
Nema 2% smislenih tekstova.

Par ljudi iz okruženja planira kontinentalnu Španiju u julu - avgustu.
Ja nesto mislim da Španija, Italija u to doba nisu dobra opcija za one (kao ja) kojima smeta ekstremna vrućina kakva je poslednjih godina u to doba. Ne znam kakva su ostrva.
Neka iskustva?
Možda možeš da razmotriš Portugal regiju Algarve, Faro konkretno. Tu je oken temperature retko ali bas retko prelaze 30 stepeni. Okean je malo za kupanje hladniji oko 20 stepeni. Priroda i prirodni fenomeni fenomenalni.

Nazad
Vrh Dno