Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Што се не одради изолација?

Cao, treba mi pomoc u odabiru klime, tj misljenje.

Treba mi klima za 30+15 m2, dnevna i spavaca koja se nadovezuje. Trenutno imam prastari LG, koji i dalje odradjuje posao, ali zimi se muci, leti pravi racune. Severna strana kuce, slabija izolacija, pvc stolarija, solidno izolovana ploca iznad tj potkrovlje.

Prvi izbor mi je Clivia 12, odmah zatim Breezeless E (ona jeftinija), ali se razmisljam da uzmem mozda i onaj skuplji Midein Breezeless S+.
Da li je opravdano skuplja ova S+ od ove dve? Prevashodno me interesuje sta dobijam ako platim vise u rezimu grejanja , jer znam da ce bilo koja od ove tri uspeti da ohladi prostor.

Svaka pomoc dobrodosla. Hvala!

Kolega, nisam ja dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari... Otuda i taj LN koji je isto kupljen na rate. Vrhunski je grejao i hladio, samo maler da su obe unutranje proizvodile caktanje pa sam morao da ih reklamiram i zamenim, a sada za stalno.

To da li je tebi fishy ili nije, ne treba puno da te zanima. Ja sam te ovde pitao za savet i da li moze breezless kao alternativa na tvoje predloge, a ti mi proveravas kreditnu sposobnost i novcanu likvidnost.
Eto, nažalost platio si i to masno, pa je opet ispa ćorak i imao si petljancije i nerviranje

Pazi, da sam smatrao da je Breezeles komotan u takvim postavkama, jasno bih ti rekao, ali nije.
Nisi rekao nijednog momenta koji je tačno budžet, a ta stranica ti je nažalost s jako nezahvalnim brendovima i modelima.
Ne provjeravam ništa niti sam želio zabadati nos, već upućujem u kontradikcije i da otežavaš/smanjuješ mogućnost da ti neko kvaliteno pomogne, pošto odjednom iskačeš sa uređajem od 200 hiljada, a gleda se isključivo jedna stranica sa čudnim inverterima kao izvor nabavke, konfuzno je sve veoma. Kakogod sretno ti s nabavkom.

Treba mi klima za 30+15 m2, dnevna i spavaca koja se nadovezuje. Trenutno imam prastari LG, koji i dalje odradjuje posao, ali zimi se muci, leti pravi racune. Severna strana kuce, slabija izolacija, pvc stolarija, solidno izolovana ploca iznad tj potkrovlje.

Prvi izbor mi je Clivia 12, odmah zatim Breezeless E (ona jeftinija), ali se razmisljam da uzmem mozda i onaj skuplji Midein Breezeless S+.
Da li je opravdano skuplja ova S+ od ove dve? Prevashodno me interesuje sta dobijam ako platim vise u rezimu grejanja , jer znam da ce bilo koja od ove tri uspeti da ohladi prostor.

AKo se toliko pružaš veoma sigurna kupovina ti je AIRY GWH12AVCXD-K6DNA1A, jača mašina, bolje podnosi minus, ako ho+ćeš da si komotan sa grijanjem.

Mali je offtopic ali nadam se da ce moderatori da imaju razumevanja.
Uhapsen je covek koji je varao narod preko sajta mideaklime.
Ukoliko ima prevarenih ovde na forumu mozete se prikljuciti krivicnom gonjenju.

Prilozi

• Screenshot_20260615_104222_Facebook.webp
    Screenshot_20260615_104222_Facebook.webp
    76.9 KB · Pregleda: 83
Pa iskreno nisam siguran da mi je potreban ni ovaj S+ a ni Airy, tj generalno klima tog cenovnog ranga, osim ako ne dobijam bas puno u odnosu na Clivia ili Breezeless E.
Zapravo sam od S+ odustao najverovatnije zbog gabarita unutranje jedinice, jer bih zeleo da klimu instaliram na mestu stare klime, da ne busim nove rupe..
Tako da, verovatno Clivia ili Breezeless E.
Sta birati izmedju njih za moje potrebe? Cenovno su tu negde.

Cao ljudi 🙂

Moze li mi neko pomoci mozda u odabiru klime za stan?
Primarno sam sveo sve moguce odabire na:
Haier HSU-12HFTEX
ili
Midea Xtreme 12 Inverter

Daj ti tačne modele. Ako je ovaj AI

GWH12AUCXB-K6DNA1A onda je on bolji hardverski gledano i po kapacitetu.​

Pa iskreno nisam siguran da mi je potreban ni ovaj S+ a ni Airy, tj generalno klima tog cenovnog ranga, osim ako ne dobijam bas puno u odnosu na Clivia ili Breezeless E.
Zapravo sam od S+ odustao najverovatnije zbog gabarita unutranje jedinice, jer bih zeleo da klimu instaliram na mestu stare klime, da ne busim nove rupe..
Tako da, verovatno Clivia ili Breezeless E.
Sta birati izmedju njih za moje potrebe? Cenovno su tu negde.
Nadji tačne nazive modela.
U pretragu dodaj "PDF" da ti izađu zvanične specifikacijske tablice proizvodjača.
Uporedi.
VIdi šta kaže hardver.

Daj ti tačne modele. Ako je ovaj AI

GWH12AUCXB-K6DNA1A onda je on bolji hardverski gledano i po kapacitetu.​

Nadji tačne nazive modela.
U pretragu dodaj "PDF" da ti izađu zvanične specifikacijske tablice proizvodjača.
Uporedi.
VIdi šta kaže hardver.
Da, ili taj Gree GWH12AUCXB-K6DNA1A ili Midea CB1-12HRFN8.WIFI.

Specifikacije su tu negde koliko sam video.
Tako da me interesuje uglavnom neko poredjenje iz prve ruke ako ima ljudi koje imaju obe klime.
Buka, koliko cesto idu u defrost, usmeravanje vazduha, preciznost itd.

Imam brezu SS ,zimus mi je grejala istu kvadraturu,ali sam koristio u kombinaciji sa gasnim grejanjem,znače uključim gasnu peč alfu 7 kw i pustim je jedno pola sata,podigne temperaturu na 23 stepena,tad uključim brezu SS i dobitna kombinacija, klima samo održava zadatu temperaturu na 23° i trošila je ne viša od 200 kw struje na mesečnom nivou. Ne grejemo non stop ,znači radi 10-12 sati dnevno. Moje iskustvo sa njom je odlično, ali imam znatno bolju izolaciju na kući.

Mali je offtopic ali nadam se da ce moderatori da imaju razumevanja.
Uhapsen je covek koji je varao narod preko sajta mideaklime.
Ukoliko ima prevarenih ovde na forumu mozete se prikljuciti krivicnom gonjenju.
Opa Đurđo, pa jel' ovo onaj Rus, što se jednom prilikom i javio ovde na forumu?

Opa Đurđo, pa jel' ovo onaj Rus, što se jednom prilikom i javio ovde na forumu?
Pitaj boga 🙂
On se zvao Pavel Kopytin, ovaj je neki V.J, ali verovatno lazno ime na netu...
Takodje Pavel Kopytin je bio svuda na te strane (daikin, gree, mitsubishi.rs itd.) upisan kao Menadzer! A sada je duze vreme neki D.G 🤨
I sve to ide na kraju preko ---> lux
Iskreno sve mi to malo sumnjivo 🤨

Mozda se Pavel na vreme penzionisao i sada degustira Mojito na Kubi 🍹

Poslednja izmena:

Ja iskreno nisam siguran za 12-ice u toj kvadraturi i sa lošijom izolacijom, za debele minuse (-10 i niže) mi deluje da bi bile na samoj ivici (konkretno Clivia i pogotovo E Brizla).
Ako ti izolacija nije u planu u dogledno vreme - ja bih išao na sigurno, tj. 18-ica Brizla/Clivia ili Airy 12.

Brizla ti je neuporedivo kulturnija, prvenstveno u prelazu. Clivia (i Gree generalno) agresivnija i sposobnija za velike minuse, ali nekulturna u prelazu, pa sad biraj "šta ti je draže".
Mada bi Airy ovde trebalo da upadne u neku "zlatnu sredinu" (dovoljno velika površina da ga zadrži "kulturnim" u prelazu, a on sam dovoljno veliko "krme" za minuse) 🙂

SS model je odličan, a po meni od E Brizle i nije baš opravdano skuplji, tj. prevelika je razlika po mom skromnom mišljenju za 3-4kg težu spoljnu, estetiku i bočno duvanje.
U odnosu na Cliviju - bolji je svakako. Hardverski fakat iste, ali kultura rada nije za meru.

* "Kultura" = histereza/praćenje sobne, buka unutrašnje (spoljne su uporedive i jako tihe od sva 4 pominjana modela), zaletanje na startu, efektnost usmeravanja (po horizontali prvenstveno), aplikacija........sve je na strani Midee

Ergo, daj skicu da vidimo tačnu poziciju i raspored/oblik, kao i ciljanu sobnu na grejanju/preferencije po pitanju duvanja/buke itd, pa da odgovorim(o) preciznije 🙂

Postoji li neki sajt sa bazom ili spiskom klima i njihovih specifikacija, pa da se nađe neki best-buy u zavisnosti od cenovnog ranga?

Potrebna su 2 jeftinija invertera do nekih 40 hiljada, jedna da zameni neki stari onoff vox. Namena je hlađenje u predstojećem periodu i povremeno održavanje toplote tokom noći u zimskom, pošto je glavno grejanje na pelet.

Gledao sam ovde na forumu TCL temu, ali ne uspevam da nađem onu što su kolege hvalile, pretpostavljam da sad ima nekog naslednika sa drugom oznakom.

Napravio je jedan član ovde temu i google sheet sa ovim podacima. Cene su naravno okvirne, ali je dobra polazna stanica za istraživanje.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1eUrRHIR8axPIejnfSvHwsTf-Md_4B568/edit?usp=sharing&ouid=106635763340886060525&rtpof=true&sd=true

Hvala. Videh to i sekciju best buy, ali najjeftinije preporučene solidno prelaze budžet, pa rekoh da vidim ako ima još neki materijal sa referencama.

Pisao sam već, da se ne usudim praviti preporuke za kineske ultra jeftine invertere, jer je tehnička dokumentacija izuzetno oskudna, ne postoje eurovent sertifikati pa čak ni tablice kapaciteta grijanja/hlađenja samog proizvodjača. Bonus je Babilon od modela, milion sličnih/jako sličnih naziva i šifara, a nigdje pravog priručnika sa podacima, da znaš na čemu si.

40 000 nije "jeftiniji" nego najjeftiniji inverter i od njega pored sve dobre volje, ne možeš očekivati previše na grijanju.
Danas više nije ni problem inverter jer ih ima baš džabnih, već cijena ugradnje koja dođe kao pola najpovoljnijeg uređaja pa te naprosto tjera da uzmeš nešto skuplje i sa čim si siguran da će gurati barem 7-8 godina, nego uzeti nešto skroz mršavo i kritično.

Ja bih ti radije preporučio da taj on off ne diraš (ako radi) već da uzmeš 1 pošten inverter (tipa Airy, ili malo skromnije tipa Haier Pearl premium) i platiš samo jednu ugradnju i dobiješ mašinu koja će moći dobro grijati čak i samostalno, a on/off će hladiti kao i do sada...
Nekad poslije, on off možeš zamijeniti nečim malo boljim.
Upitno je koliko će ti inverter od 300 eura noću kad je najhladnije dati toplotne energije, a koliko će se vremena zapravo batrgati u defrostu, pogtovo ako radi samo noću i starta potpuno hladnog sistema (nije mu nikako dobro ni za dugovjecnost).

Kad god je moguće, skupite pare za malo skuplji inverter. Ove jeftine, pitaj Boga kako rade... hladiće sigurno, ali kada dođe sezona grejanja, tu se vidi zašto su jeftine.

Razumijem ja ljude u potpunosti, i zašto idu u te ultra jeftine varijante - istini za volju, u dobro izolovanom novogradnja stanu kojeg griju komšije, i najveća šklopocija će solidno ogrijati - otuda ona prića "sjajno se grijem na inverter od 300 eura...

Ali 2 uređaja po 350 eura, pa 2 ugradnje po 150... Ode to na 1000 eura, a dobio si veoma veoma malo - sekund bolje hlađenje nego sa on off (ako je slaba izolacija, modulacija ne znači mnogo jer će svakako mnogo trošiti prostor, i uređaj će gurati na velikoj snazi) i neizvjesno dogrijavanje samostojeće kuće i upitnu dugovječnost sistema.

Ovako, uzmeš ok mašinu za 500 (pearl premium) 150 ugradnja i miran si sigurno neko vrijeme,a tih 350 eura razlike dogodine uložiš da skloniš stari on/off i dobiješ opet neku konkretniju mašinu.

Kad god je moguće, skupite pare za malo skuplji inverter. Ove jeftine, pitaj Boga kako rade... hladiće sigurno, ali kada dođe sezona grejanja, tu se vidi zašto su jeftine.
Kada je stisnuta situacija novčano, u većem prostoru (tj zahtjevnijem pa bilo da je velik prostor i ili slaba izolacija) iz provjerenog iskustva govorim bolje jeftinija 18ka nego nešto skuplja 12ka. Ovdje ne pričam o japanskim premium klimama sa vrhunskim specifikacijama nego o kineskim klimama u koje spadaju i gree klime i ostale i pricam o nekoj 18ki koja ima malo vece dimenzije unutrasnje i vanjske, ne i klimi 18ki cija vanjska jedinica ima 25kg.
Ipak solidna 18ka ima 5 i nesto kw i ima jaču moć izduvavanja, veći izmjenjivač u unutrasnjoj i jači ventilator i dodje to do izražaja.

Ja imao TCL 18ku u 35 kvadrata osrednje izolacije, vanjska jedinica sa grijacem 35 kg, grijala taj prostor bez problema, ventilator u prosjeku bio na 3, rijetko da pojacam na 4 crtice kada su bas jaki minusi.
Kasnije tu u isti prostor preselim hisense 12ku koja je super klima, vanjska 33 kg, 4.2kw na grijanju, dosta bolji cop od TCL i kad dodje -18 C morao sam ventilator da držim na max i da pojačam za jedan stepen u odnosu na temperaturu koju želim.
Gotovo identičnu situaciju imao komšija koji je isto tako imao gree 12ku pa kasnije stavio tcl 18 ku

da me ne shvatite pogresno one klimice koje kostaju po 200e i vanjske jedinice imaju po 20kg ne treba stavljati nizasta nego samo za hladjenje

Ja iskreno nisam siguran za 12-ice u toj kvadraturi i sa lošijom izolacijom, za debele minuse (-10 i niže) mi deluje da bi bile na samoj ivici (konkretno Clivia i pogotovo E Brizla).
Ako ti izolacija nije u planu u dogledno vreme - ja bih išao na sigurno, tj. 18-ica Brizla/Clivia ili Airy 12.

Brizla ti je neuporedivo kulturnija, prvenstveno u prelazu. Clivia (i Gree generalno) agresivnija i sposobnija za velike minuse, ali nekulturna u prelazu, pa sad biraj "šta ti je draže".
Mada bi Airy ovde trebalo da upadne u neku "zlatnu sredinu" (dovoljno velika površina da ga zadrži "kulturnim" u prelazu, a on sam dovoljno veliko "krme" za minuse) 🙂

SS model je odličan, a po meni od E Brizle i nije baš opravdano skuplji, tj. prevelika je razlika po mom skromnom mišljenju za 3-4kg težu spoljnu, estetiku i bočno duvanje.
U odnosu na Cliviju - bolji je svakako. Hardverski fakat iste, ali kultura rada nije za meru.

* "Kultura" = histereza/praćenje sobne, buka unutrašnje (spoljne su uporedive i jako tihe od sva 4 pominjana modela), zaletanje na startu, efektnost usmeravanja (po horizontali prvenstveno), aplikacija........sve je na strani Midee

Ergo, daj skicu da vidimo tačnu poziciju i raspored/oblik, kao i ciljanu sobnu na grejanju/preferencije po pitanju duvanja/buke itd, pa da odgovorim(o) preciznije 🙂
Pazi, te minuse i ne ocekujem nesto preterano, a cak i kad su bili, ovaj stari LG je uspevao da ugreje koliko toliko, ali jede struju.

Generalno ne treba mi 25c zimi u ovom stanu, najprijatnije se osecam na 21-22 max.

Na skici ces videti trenutni raspored. Ako novu klimu instaliram na mestu stare unutra, ogranicen sam prostorom.
Jedino da prebacim celu instalaciju na suprotan zid prema drugom stanu, instalaciju izvedem kroz spavacu sobu a spoljnju jedinicu namestim kod prozora spavace (gde bi zapravo pristuP spoljnoj bio dooosta prakticniji). Trebace oko 3.5-4m instalacije cenim, nije mi bitna cena toliko ali me brine malo buka tokom noci ako bude radila.

EDIT: do sad, a i dalje u dnevnoj imam i TA pec, medjutim nju bih najradije sklonio. Izolaciju i a i grejanje na neki kotao planiram mozda sledece godine.

Evo je skica u prilogu, pa ajd sad, saveti 🙂

P.S. nije uopste lako naci ni SS ni Clivia na stanju, iako po portalima pise da je imaju, zvao par mesta kao proverena, medjutim svuda spominju neke rokove za dostavu.

Prilozi

• IMG_4873.webp
    IMG_4873.webp
    6.5 KB · Pregleda: 34
Postoji li neki sajt sa bazom ili spiskom klima i njihovih specifikacija, pa da se nađe neki best-buy u zavisnosti od cenovnog ranga?

Potrebna su 2 jeftinija invertera do nekih 40 hiljada, jedna da zameni neki stari onoff vox. Namena je hlađenje u predstojećem periodu i povremeno održavanje toplote tokom noći u zimskom, pošto je glavno grejanje na pelet.

Gledao sam ovde na forumu TCL temu, ali ne uspevam da nađem onu što su kolege hvalile, pretpostavljam da sad ima nekog naslednika sa drugom oznakom.
A nešto ovako

Prilozi

• Screenshot_20260616_190440_com_brave_browser_ChromeTabbedActivity.webp
    Screenshot_20260616_190440_com_brave_browser_ChromeTabbedActivity.webp
    34.5 KB · Pregleda: 31
Pazi, te minuse i ne ocekujem nesto preterano, a cak i kad su bili, ovaj stari LG je uspevao da ugreje koliko toliko, ali jede struju.

Generalno ne treba mi 25c zimi u ovom stanu, najprijatnije se osecam na 21-22 max.

Na skici ces videti trenutni raspored. Ako novu klimu instaliram na mestu stare unutra, ogranicen sam prostorom.
Jedino da prebacim celu instalaciju na suprotan zid prema drugom stanu, instalaciju izvedem kroz spavacu sobu a spoljnju jedinicu namestim kod prozora spavace (gde bi zapravo pristuP spoljnoj bio dooosta prakticniji). Trebace oko 3.5-4m instalacije cenim, nije mi bitna cena toliko ali me brine malo buka tokom noci ako bude radila.

EDIT: do sad, a i dalje u dnevnoj imam i TA pec, medjutim nju bih najradije sklonio. Izolaciju i a i grejanje na neki kotao planiram mozda sledece godine.

P.S. nije uopste lako naci ni SS ni Clivia na stanju, iako po portalima pise da je imaju, zvao par mesta kao proverena, medjutim svuda spominju neke rokove za dostavu.
E Brizla 18-ica ti je onda najbolja varijanta, ili Airy 12 (ali od njega očekuj da je nešto bučniji kao i "on/off" režim u prelazu, i sa izolacijom).
A i Clivia 12-ica bi ti završavala posao bez muke/problema (pogotovo nakon dodavanja izolacije), mada bih je zaobišao rađe na tvom mestu, tj. dao prednost Brizli/Airy-u.

EDIT: do sad, a i dalje u dnevnoj imam i TA pec, medjutim nju bih najradije sklonio.
Nemoj pre zime, koju god klimu da uzmeš. Tj. dok ne proveriš istu, zlu ne trebala pećka 😉 🙂

Po meni, pozicija 1 bi idealna bila, samo ako može da stane unutrašnja između prozora. Ako ne, onda 2. 👇

Prilozi

• Untitled.webp
    Untitled.webp
    7 KB · Pregleda: 43
Best buy 💪
FB_IMG_1781631274710.webp
Nazalost nema iskustva kako radi zimi!
I kako se ponasa spoljasna ispod 0c, da li je mirna ili ko kosilica 😀

Poslednja izmena:
E Brizla 18-ica ti je onda najbolja varijanta, ili Airy 12 (ali od njega očekuj da je nešto bučniji kao i "on/off" režim u prelazu, i sa izolacijom).
A i Clivia 12-ica bi ti završavala posao bez muke/problema (pogotovo nakon dodavanja izolacije), mada bih je zaobišao rađe na tvom mestu, tj. dao prednost Brizli/Airy-u.

Nemoj pre zime, koju god klimu da uzmeš. Tj. dok ne proveriš istu, zlu ne trebala pećka 😉 🙂

Po meni, pozicija 1 bi idealna bila, samo ako može da stane unutrašnja između prozora. Ako ne, onda 2. 👇

Mislis da bi se Brizla E 12ica mucila? Nju bih vec sutra mogao da uzmem u Nisu, ostale sve neko cekanje..

Pecku ne diram naravno 🙂

Na poziciji 1 ne moze da stane nijedna, na poziciji 2 imam 125cm sirok zid, tako da se bilo koja uklapa, pa cak i SS, mada nisam siguran da bih postavio tu jer mi je naspram toga direktno ugaona, i tu se provodi najvise vremena pa ne bih bas direktno da duva.

Na mestu gde je trenutna klima, zid je 100cm sirok, tako da jedino Clivia ili Brizla E staju.

Nazad
Vrh Dno