Šta je novo?

Grejanje na pelet

Pelet je obrnuo igricu po pitanju cene, uvoditi ga sad pored toplotne pumpe, svakako da nije najbolje resenje. U startu je jeftinije, ali dugorocno nije isplativije. Grejanje na klime u odnosu na centralno jeste ekonomicnije, ali je i druga klasa grejanja. Klime samo kao ispomoc.
toplotne pumpe plus podno grejanje

Laik sam. Koje je onda najbolje podesavanje za toplotnu pumpu? Meni deluje OK da svaka soba ima svoj thermostat. Verujem da bi dnevna Impala navisu temp. a ostale prostorije 3-4 stepena manje

Svuda ista temp, kupatilo toplije. Uostalom, za tih par stepeni niže ti ne treba grejanje sobe, ako imaš izolaciju greje se neposredno od susedne prostorije. Samo rizikuješ buđ. Kako god, toplotna pumpa voli lep protok, i ne voli promene istog, tj ne voli termostate i aktuatore. A ako se dobro isplanira i stave cevi na 10cm, temperaturu prostorije možeš postići regulisanjem protoka kroz krugove po sobama. Dakle ne skroz otvoreno/skroz zatvoreno (kako radi aktuator po signalu termostata) već prigušiš malo na razdelniku krug(ove) u sobi gde hoćeš malo nižu temperaturu.

Svuda ista temp, kupatilo toplije. Uostalom, za tih par stepeni niže ti ne treba grejanje sobe, ako imaš izolaciju greje se neposredno od susedne prostorije. Samo rizikuješ buđ. Kako god, toplotna pumpa voli lep protok, i ne voli promene istog, tj ne voli termostate i aktuatore. A ako se dobro isplanira i stave cevi na 10cm, temperaturu prostorije možeš postići regulisanjem protoka kroz krugove po sobama. Dakle ne skroz otvoreno/skroz zatvoreno (kako radi aktuator po signalu termostata) već prigušiš malo na razdelniku krug(ove) u sobi gde hoćeš malo nižu temperaturu.
A zasto da ja razmisljam koliko treba odvrni zavrni , ima ko je placen da razmislja o tome za svaku prostoriju
grejanje.webpScreenshot_2.webp

Protok se jednom našteluje i ne diraš više ništa. Nema tu razmišljanja, to bi trebalo da je sastavni deo procesa puštanja sistema grejanja u rad.

Imaju jeftine wifi termostatske glave koje ne zatvaraju/otvaraju 100%.

TP kontinualno meri protok, temp potisa i povrata, diferencijalni pritisak (ako cirkulaciona pumpa juri da ga održi) i onda drastično menja parametre kada pola aktuatora po kući zavrnu protok. Ne mora to biti 100%, ali stalno imamo akciju/reakciju. A najlepše radi i najmanje troši kad radi što duže pod delimičnim opterećenjem. Kad se često pali/gasi onda opada koeficijent korisnog dejstva. Ja samo prenosim iskustva da se ne bi neko prevario. Imam 260kvm bruto, i TP od 11.2kW (Fujitsu HighPower), bez ikakvih aktuatora, bez bafera (imam 200+ litara vode u sistemu) i cevi smotane na 10cm u podnom grejanju. Najveći račun za svu potrošnju (grejanje, kuvanje, pranje veša/sudova, sušara, itd) je bio 20.000din. Nego odosmo u off, ima tema za TP

Nazad
Vrh Dno