Šta je novo?

Avio kompanije, lowcost letovi i iskustva

Ja letim vise puta godisnje na relaciji BGD-Dortmund i u 95% slucajeva mi trazi da se cekiram kod nas na aerodromu, dok iz Nemacke odradim checkin preko aplikacije najnormalnije

Meni iz Srb uvek trazi cekiranje na salteru, dok iz Nemacke (Baden Baden), nekad moram na salter, nekad ne. Nisam uhvatio pravilo. Mozda kad idem sa decom moram na salter..

Nijednom nisam morao na salter, ni iz BG ni iz Nisa.
(Mada ne letim cesto, Memmingem u oba slucaja)

Vraćam se sutra iz Hamburga za Beograd. Obavio sam kompletno čekiranje u aplikaciji. Sada sam dobio i NFC opciju pa sam tako skenirao pasoš.
Hvala svima na odgovorima.

Ali sad imam novu nedoumicu. Posle čekiranja nemam opciju da promenim lokaciju sedenja uz doplatu. Kad sam leteo prošle godine iz Bergama, imao sam tu opciju...

Kad vam wizzair aplikacija kaze da morate na salter? Cekirao sam se i dobio bording, let je za 10 dana, za sada nigde ne pise da moram negde ranije...

@streets_fan
Bili u aprilu u Barseloni, let iz BG-a. Oba puta smo se čekirali u aplikaciji.
U Beogradu, kažu moraš i ubeđuju te da moraš "na šalteru" kod njih da se čekiraš, džaba sam im pokazivao aplikaciju. Svi što rade na onim šalterima tako kažu, rano smo stigli pa nije bilo gužve, pitao sam svakog od njih. Rekao bih da nemaju pojma.

U Barseloni, vidim red, gužva, čeka se. Rekoh, to je to, čekamo i mi. Stigli srećom za 30-ak minuta i mladić (baš je bio mlad dečko) kaže "ali vi ne treba da se ovde čekirate, već ste se čekirali". Šta da mu kađem sem hvala ti, da znam za sledeći put kad budem u Barseloni. 😀

Sad da me neko opet pita kako bih sa Wizom, rekao bih da ne znam. Za Beograd je suludo da se dolazi 3 i više sati pre, za veće aerodrome možda ima smisla ona poruka koja stiže - da bi trebalo da se dođe 3+ sati pre. Aplikacija ili email, ne sećam se, nešto te obavesti.

Ископао сам са старог фона документ који сам добио после онлајн чекирања преко њиховог сајта. Иако имам апликацију, увек преузмем и pdf документ у случају да ми мобилни нет затрокира:

Prilozi

• Untitled.webp
    Untitled.webp
    97.1 KB · Pregleda: 43
Leteo sam u skorije vreme samo jednom wizzom, ali za abu dabi. Nikakvog cekiranja na salteru nije bilo, pretpostavljam jer nije EU.
Svakako mi je ovo 3+ sati ranije potpuno besmisleno. Videcemo dal ce stici neka poruka vezana za to do leta...

Ako ste u aplikaciji dobili boarding pass to je to. Ako niste, biće jasno označeno (ovo gore - This is not a boarding pass). Jedino nije loše odštampati boarding pass. Ja sam na Tesli (i samo na Tesli) više puta imao situaciju da ne mogu iz ko zna kog razloga da očitaju sa telefona. Tada, ako imaš papir, može, a ako nemaš moraš na check-in.

Баш тако, кад се добије Boarding pass може да се пролази без задржавања и посета шалтерима.

Onda je ispalo dobro.
Sto se ocitavanja pasa tice, sve mi stoji u google walletu, nisam do sada imao problem, ali spremicu i papirnu verziju za svaki slucaj.

Ја годинама нисам штампао ништа, ако затреба онда може да се одштампа на шалтеру, или на станицама за чекирање ако их има.

Imajte na umu ako se ne cekirate na salteru, morate "check-in" na samom gejtu. Uvek prozivaju sve koji imaju boarding pass a nisu bili na salteru da im provere pasos.
(To mozete na salteru ako zelite svugde)

Pricas za wizz ili generalno? Svakako uvek traze neki dokument na samom gejtu.
Ne znam da li nesto menja jer sam uzeo i kabinski kofer, sto je i wizz priority.
Poslednjih godina imam 20ak letova godisnje, doduse sa legacy kompanijama, nikad ovoliko dilema nisam imao oko puta 🤣

Pricas za wizz ili generalno? Svakako uvek traze neki dokument na samom gejtu.
Ne znam da li nesto menja jer sam uzeo i kabinski kofer, sto je i wizz priority.
Poslednjih godina imam 20ak letova godisnje, doduse sa legacy kompanijama, nikad ovoliko dilema nisam imao oko puta 🤣
Generalno. Ako to ne urade uspori se boarding. Jer ne mogu samo da nas skeniraju i puste u avion inace.
Ljudi ne primete to...

Meni se cini da svakom proveravaju dokumenta na gejtu, boarding prislonis na skener, a zemaljska stjuarsesa pogleda dokument. Pa ko se cekirao na salteru fakticki ima duplu proveru.

Za Wizz Air konkretno, ako piše da idete na šalter idite svakako, ako ne piše i imate pass bez napomena, onda pravac gate i to je to. Nema to veze sa priority, manje-više standardna provera za putnike van EU zone. Na nekim njihovim letovima je tako, na drugim nije, od čega zavisi ne znam.

Meni se cini da svakom proveravaju dokumenta na gejtu, boarding prislonis na skener, a zemaljska stjuarsesa pogleda dokument. Pa ko se cekirao na salteru fakticki ima duplu proveru.
To je dodatno, preko ovog "checkina"

Imajte na umu ako se ne cekirate na salteru, morate "check-in" na samom gejtu. Uvek prozivaju sve koji imaju boarding pass a nisu bili na salteru da im provere pasos.
(To mozete na salteru ako zelite svugde)
То ми се десило у децембру 2024. када сам из Београда ишао у Варшаву LOT-ом. Пошто нисам имао чекирани пртљаг, отишао сам право на гејт. Мало пред укрцавање су прозвали нас двадесетак да се јавимо на пулт пре авио-моста.

Nisam imao tu situaciju, a cesto letim samo sa rucnim. Nikad me nisu dodatno prozivali.

Kojom karticom je najbolje plaćati Wizz Air, EUR ili RSD? Moja dva slučaja:
1. Pre dve godine, krajnja cena u dinarima, ali vidi se neki iznos na izvodu u evrima, skinuto više jer je obračnat nepovoljan kurs za dinare (119,62). Dinarska kartica.
2. Nedavno, krajnja cena u dinarima, opet skinuto više jer je obračunat nepovoljan kurs (112,69). Ovog puta, EUR kartica, ali iz druge banke.

Sve zavisi koja je banka u pitanju.

Kada sam kupovao kartu Beograd-EU-Beograd, sve je bilo u dinarima i naplaćeno u dinarima bez konverzije od strane banke. Kada sam kupovao kartu EU-Beograd, naplaćeno u evrima, opet bez konverzije od strane banke. Kartica je multi valutna, odnosno vezana je i za RSD i za EUR račune, Yettel banka. U oba slučaja sam kupovinu vršio iz Srbije (dakle, geo lokacija nije bitna).
Po ovome, bitno je odakle se polazi, izgleda da na osnovu toga određuju valutu.

Баш тако, Wizz ставља валуту одлазног аеродрома, за летове из Србије то су динари.

Zavisi i od banke i tipa kartice 🙁
Valutu Wizz bira po odlaznom letu (kao i sve avio kompanije koliko znam - ako daju drugu valutu, 99% je DCN da bi uzeli vise), ali naplata moze biti sa konverzijom jer je procesor i dalje van zemlje 🙁
Ali sam zaboravio koje banke rade ok a koje brljave.... i ako ima ino-provizija 99% je banke i dalje naplacuju (RF ne ako je u dinarima i jedina je za koju znam da radi naplatu u dinarima korektno)

OTP i Yettel rade isto naplatu bez problema, Erste uradi konverziju u evre pa nazad u dinare, ali se jedan naš član žalio na to i vratili su mu razliku nakon što je prijavio NBS-u

NLB bezobrazno vrši naplatu konverzije u EUR, a Wizz račun je bio u dinarima. Kartica je multi valutna, skinuli sa EUR... Wizz invoice naravno u dinarima.
Unicredit skida u onoj valuti u kojoj je Wizz račun.

Poslednja izmena:
Мислим да би у Србији наплата конверзија за задуживање у динарима морало да буде случај за жалбу НБС. Без обзира где је наводни процесор за плаћање.

Мислим да би у Србији наплата конверзија за задуживање у динарима морало да буде случај за жалбу НБС. Без обзира где је наводни процесор за плаћање.
To stoji ali... kao da se to stvarno moze iizmeniti...
Srecni smo ako vrate brzo razliku za prijavljene propuste, ali da srede to ili da NBS nesto uradi..

Ja to vise ni u DE ne ocekujem, u nekim bankama nemam ni kako da dobijem podrsku maltene (Trade Republic recimo)

Nazad
Vrh Dno