Šta je novo?

Pomoć oko pozicije i izbora klime (25-30 m²)

dededede

Zapažen
Učlanjen(a)
27.05.2026
Poena
2
Treba mi klima prvenstveno za hlađenje prostora od 25-30 m². Grejanje nije prioritet, ali je plus ako je solidno.

Najvažnije mi je da klima može da rashladi:
  • srednju sobu (gde provodim većinu vremena)
  • desnu sobu (spavaća)
Leva soba mi praktično nije bitna.

Bitna napomena: Radim za računarom 8-10 sati dnevno u srednjoj sobi, pa mi je veoma važno da klima ne duva direktno u glavu ili vrat i da bude što prijatnija za dug boravak.

Trenutno razmatram Midea Breezeless-E 12K BTU (CB1-12HRFN8) zbog Breezeless funkcije, jer pretpostavljam da bi manje smetala tokom rada za računarom.

Majstor mi je preporučio poziciju 1. Njegovo obrazloženje je da će tako lakše rashlađivati i po potrebi zagrevati desnu sobu.

Međutim, nisam siguran da li je dobra ideja da klima bude praktično iznad mene dok sedim za računarom ceo dan, čak i sa uključenom Breezeless funkcijom.

Moje dileme:
- Pozicija 1 - najbolja za spavaću sobu, ali da li će mi smetati tokom rada?
- Pozicija 2 - deluje najprijatnije za boravak za računarom, ali da li će dovoljno efikasno hladiti desnu sobu?
- Pozicija 3 - deluje da bi prostorija u kojoj je klima mogla biti previše hladna, dok bi ostale sporije dostizale željenu temperaturu.

Šta biste vi izabrali na osnovu rasporeda prostorija?

Takođe, ako smatrate da Midea Breezeless nije najbolji izbor za ovakav raspored i višesatni rad za računarom, koje biste modele preporučili u sličnom cenovnom rangu?

pozicija-klime-1.webp

pozicija-klime-2.webp

De po starom dobrom običaju, objasni izolaciju objekta, orjentaciju zidova.
Ovo je bitno iz razloga - ako je izolacija dobra, i osunčanost mala, klima će moći da radi na skroz laganom ventiliranju i tiho, pa onda nije ni strašno da ti bude tik iznad glave to jest na 1.
Kad govorimo o grijanju, to bi već bilo nezgodnije na 1 da držiš krilca ravno s podom i da duva uvis i preko tebe, ne znam koliko bi to zagrijalo (ako je slaba izolacija), i u tom scenariju ja bih birao položaj 2 (mada i tu bih ju pomjerio na sredinu).

Opet se vraćamo na izolaciju - ako je dobra, s položaja 2 će bez problema sve rashladiti i ugrijati a a da nikome ne smeta. Na 1 je najveća šansa da će ti ipak smetati i buka i vazduh, ali ako je slaba izolacija, onda je važno da gura ravno u vrata sobe.

De po starom dobrom običaju, objasni izolaciju objekta, orjentaciju zidova.
Ovo je bitno iz razloga - ako je izolacija dobra, i osunčanost mala, klima će moći da radi na skroz laganom ventiliranju i tiho, pa onda nije ni strašno da ti bude tik iznad glave to jest na 1.
Kad govorimo o grijanju, to bi već bilo nezgodnije na 1 da držiš krilca ravno s podom i da duva uvis i preko tebe, ne znam koliko bi to zagrijalo (ako je slaba izolacija), i u tom scenariju ja bih birao položaj 2 (mada i tu bih ju pomjerio na sredinu).

Opet se vraćamo na izolaciju - ako je dobra, s položaja 2 će bez problema sve rashladiti i ugrijati a a da nikome ne smeta. Na 1 je najveća šansa da će ti ipak smetati i buka i vazduh, ali ako je slaba izolacija, onda je važno da gura ravno u vrata sobe.
Hvala na objašnjenju. Nažalost ne znam tačno kakva je izolacija objekta. Ako bih morao da procenim, rekao bih da je prosečna do solidna, ali svakako nije vrhunska.

Što se tiče orijentacije, prozori su okrenuti ka severu. Stan nije preterano izložen direktnom suncu tokom dana, ali leti ipak zna da bude prilično topao i zagušljiv.

Takođe, provodim 8-10 sati dnevno za računarom u srednjoj sobi, a računar generiše dosta toplote, pa je prostor oko radnog stola često topliji od ostatka stana. Nisam siguran koliko i to utiče na izbor pozicije klime.

Pozicija 1 i neka klima koja ima dva krilca, npr. Fujitsu je imao takve modele. Preskočiće te hladan vazduh dok sediš za kompom.

I ja bih se složio da je pozicija 2 generalno najbolja, osim za grejanje spavaće za koje bi daleko efektnija bila sa pozicije 1, ali tu skoro pa prilično žrtvuješ grejanje ove druge sobe.

Breezless ti je odlična opcija (i 9-ka čak, ako je nađeš značajno jeftinije), po svemu osim Breezless moda, a pre svega po buci (izuzetno tiha klima).
Breezless mod (za poz. 1) je upravo ono što ne želiš - duvanje u blizini/ispod. Iako ona zatvori krilce potpuno i gura vazduh kroz one sitne rupice čime se osećaj duvanja na daljinu i u prostoru fakat potpuno eliminiše (difuzijom, što je i poenta), vazduh mora negde da ode, a pošto je hladan nema gde drugo nego da pada dole, direktno na tebe.

Osim toga, usmeravanje joj inače odlično (ima i ona dva krilca), tako da nećeš imati problem da je podesiš da te prebacuje/zaobilazi (sa obe pozicije), kao i na grejanju da je usmeriš prema vratima spavaće. Na hlađenju za to imaš "one-click" opciju -> Breeze Away.

@sasa76 je ima na sličnoj poziciji (1) i u sličnom prostoru, pa ti može iz prve ruke potrvditi.

Preporučio bih i TCL, na primer model TAC-12CHSD/UG11V3AH.
Po mom iskustvu, TCL može da se podesi da hladi „laganije“ od Midea Breezeless-E 12K BTU (CB1-12HRFN8), a pritom je jeftinija i dolazi sa pet godina garancije.
Bitnije je da klima hladi lagano nego da ima rupice, opet, po mom iskustvu. Mada, TCL svakako takođe ima te rupice i Breezeless mod.
Ja imam TCL TAC-12CHSD/TPG31I3AH (stariji model), kojim hladim 18 kvadrata direktno i još oko 20 kvadrata „pomalo“ kroz otvorena vrata (sunčana strana, dobra izolacija), i zadovoljan sam.
Takođe, insistiraj da majstor uradi vakumiranje i isprati da li je to zaista i uradio.

Nazad
Vrh Dno