Naravno, ne treba da razmatra kome su svi prozori na severu i u prizemlju je zgrade od 16 spratova.Ovo puno zavisi od toga kako se postave paneli, koja je orijentacija, koji je nagib... U najboljem slučaju može da dobaci oko 1100kWh/kWp, ali definitivno nije uvek slučaj. Ako se postave pod 90° sigurno ne mogu toliko, ako nije direktno na jug okrenut - opet ima smanjenje proizvodnje.
Za dodatne panele samo ako ima potrebe u potrošnji ili je loša pozicija krova. Ja imam 6KW elektranu sa isto toliko panela, jutros kad je bilo delimično oblačno video sam 6,5KW na kratko, nije vrućina pa postiže max. Orijentacija je jug zapad, skoro idealno pa je 1.4. propalo 1400kWh.Koja je mesečna/godišnja potrošnja struje? Loše je ovo dimenzionisano, bar 28 tih panela treba, poželjno i 30 za 10kW invertor.
Moja računica za sada je:
700e invertor 10kW (koji je mnogo ozbiljniji od ovog saj, hibridni - mogu i baterije da se priključe, uključen komunikacioni modul i Smart meter)
Paneli oko 2000e (11.7kW)
Konstrukcija oko 250e
Kablovi 300e
Rasklopna oprema 400e
Brojilo 300e
EPSu oko 1000 ako sam dobro video
Ruke oko 400e ali biće dosta mog rada i kolege koje mi neće naplaćivati
Iznajmljivanje korpe 100e
Ovaj sistem bi trebalo da proizvede oko 15MWh godišnje. Nije mnogo jeftinije od ovog sa oglasa ali će praviti 3000kWh godišnje više, i uzimam top kvalitet za svaku komponentu. U suštini, mislim da može jeftinije, ali i da nije jeftinije treba malo bolje da se dimenzioniše. Ako neko već hoće da radi, obavezno, ali obavezno tražite bar 1.2x više snage u panelima u odnosu na invertor, ako ima mesta i za više nije uopšte loše. To je minimalni dodatni trošak za investiciju (oko 100e po panelu sa konstrukcijom za ove male panele), a direktno doprinosi godišnjoj proizvodnji.
Oko 600 kw u letnjem periodu, s tim da imamo 2 brojila u kuci, zapravo izmestena na banderi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari