Šta je novo?

Najbolje slusalice za (relativno) malo novca

@father pravo da ti kažem bas je uživancija na ovoj bejerki, ide do vibracije koju ne čuješ više, a osećaš. Ja sam malo sredio EQ, u principu kad se sve sabere u onosu na fabričku postavku KA15 mrvu smiri visoke vokale u sredini. Jutros sam baš palio i gasio EQ da procenim posle nekoliko dana slušanja da li sam dobar posao uradio (prema mom ukusu). Sve je podjednako prisutno, sa mrvu u V. Razlika sa i bez EQ nije velika na muzici koju ja slušam.

U principu sam je zato kupio jer sam hteo otvorenu, a istovremeno i zatvorenu slušalicu. Pročitao sam, ja mislim, i pogledao na YouTube, svaki review za tih par modela koji se savetuju i zadržao fokus na ovome, plus skoro celu ovu temu selektivno. KA15 sam odabrao kao najkompaktnije pristupačno rešenje sa EQ za slučaj da sam dibidus promašio sa odlukom, ali ne, odmah su mi bile odlične, bez EQ. Višnjica na šlagu na torti.

Najviše ih slušam na terasi, i u stanu, potpuno mi odgovara da sam i dalje u stanu sa porodicom i kad slušam muziku ili bilo šta drugo.

Popustio je pritisak primetno. Prilagođava se u nešto poprilično udobno.

Edit: KA15 EQ trenutno:
15136.webp

Poslednja izmena:
A Edition XS se ne pominju?
Pre svega, hvala svima jos jednom na savetima. Znacilo mi je.

Iz nekog, njemu jedino znanog razloga, uzeo mi je dve slusalice (jedne su poklon od njega): HD 550 i Edition XV (kaze mi da su mu rekli da su bolje i novije od XS, jbmliga). 😳🤯 @nidza, na kraju nije vise bilo 900 pro x na stanju (kazali mu da su otisle za dva dana sve, jer su imali neki ekstra popust); @hsv.stoned, MV1 su bile preskupe nesto tamo (nisu bile ni na kakvoj akciji).

Obe su dobre. Edition XV je bombona, ako ti ne bude smetala tezina. 450g zive vage bez kabla.
Ne znam kako ce se ponasati, ako ih utices direktno u komp do duse.
MV1 je nerazuman sa cenom, to je tacno. Sony tax. Nazalost.
Javi utiske kada ti stignu.

"Here’s where opinions will divide. The XV dials back treble presence noticeably compared to both the XS and the Nano. Peaks in the pinna region and upper-treble regions are no longer there, making the headphone less fatiguing but also less airy. Cymbals and hi-hats are presented with a thicker, more conservative tone."

Stvar ukusa, po ovome lično bi mi verovatno više odgovarale XS ...

@Bocko Bockovic imam onaj mali KA11 za mob i K9 od drugara je kod mene trenutno (moraću da ga vratim u jednom trenutku 🤷‍♂️). Mislio sam sa eventualno uzmem neki bolji DACic za telefon i da primarno slušam preko telefona, DAC u telefon i TIDAL/Spotify u lossless-u.

Javiću utiske kada stignu. Sledeće nedelje. Hvala vam.

HD550 su sigurica, veoma je malo negativnih komentara, uglavnom su veoma pozitivni. I meni su se dopale nakon demo-slušanja od desetak minuta direktno iz telefona. Siguran da ću ih nabaviti prije ili kasnije, samo da dođu na red.

Stigle su mi prošle sedmice Ultrasone Pro 750 i ponovo su podigle ljestvicu kao ulov sa oglasa koji će se pamtiti. Slušalice apsolutno nikada nisu korištene, tačkicu nemaju na sebi, štaviše školjke su još imale najlone. Mirišu na novo, u torbi su dva kabla (za leškarenje u krevetu mi veoma odgovara kratki od 80-90cm), dva para padova, koji daju različlit zvuk, i buklet u celofanu. Nekome su ležale ovako godinama, ali nemam ništa protiv.

IMG_20260602_214957734.webp IMG_20260602_214605536~2.webp IMG_20260602_214825874~2.webp

Usviravale su se nekoliko dana, a i psihoakustika je odradila svoje - sada mi zvuče fenomenalno. Tačno kako sam očekivao u odnosu na stare HFI 650 - slično, ali uvećano - veći saundstejdž, više detalja, idu veoma, veoma duboko u basu i u visokim tonovima i ekstremno su brze. Apsolutno razotkrivaju kvalitet i nekvalitet produkcije, slikaju atmosferu samog studija, tehnički su striktne i ne praštaju brljotine. Na dobrim snimcima je mnogo vazduha oko instrumenata, vokala, a na koncertnim zapisima dočaravaju neposrednost, kao da je pjevač tu ispred mene (npr. Amira Medunjanin - Ajde Jano, bukvalno žmarci kreću).

Vrlo dobro reaguju na EQ i nema nikakvih problema da sviraju iz telefona, pojačanje mi je na oko 60-70 odsto max. Probao sam ih i sa Fiio dongleom, ali se nekako utanjio zvuk, mislim da im to ne treba.

Prema specifikacijama i dizajnu su skoro identične aktuelnim Pro 900i, a ne 780i, što bi se moglo pomisliti na osnovu nomenklature.

"Here’s where opinions will divide. The XV dials back treble presence noticeably compared to both the XS and the Nano. Peaks in the pinna region and upper-treble regions are no longer there, making the headphone less fatiguing but also less airy. Cymbals and hi-hats are presented with a thicker, more conservative tone."

XV nije naslednik XS-a.Otisli su u totalno drugom pravcu u odnosu na klasican Hifiman signature zvuk.Warmish ,naginju ka dark soundingu…previse dosadno za moj ukus.Dobra stvar je sto sa EQom na tom modelu mozes sve,pa po licnom ukusu….

Zato ce uz 550 da mu daju dobar komplement ako nista drugo

Ako su to ove slušalice, izgleda malo ''talasaju''.

... Dobih ih danas predvece. Rekao sam zeni da "nisam tu" 3 sata i... kako obecah, evo utiska nakon 2:40 min:
Edition XV i HD 550.
Ono sto volim da slusam i za sta cu ih koristiti 50% vremena: ambient, drone, IDM... elektro muzika generalno; 20% pop/rock/blues/soul; 28% jazz; 2% jbmliga, sta god.
Na prvu: Edition XV su sjajne za ambient, drone, dark ambient i donekle IDM/EDM, dub techno. Ali, zato nisu za mnogo stosta osim toga. Vrlo su usporene, blage, spore i kao da su pravljene za one zanrove gde su atmosfera, ambijent, pozadina, 'duge slike, dugi zamasi debelim cetkicama stilovi"... primarni i najvazniji, ali su zato za to jako jako dobre! Nekako imam osecaj kao da sam u sred toga necega, okruzen zeljenim ambijentom, osecajem, kao da sam deo zvukovne strukture/objekta; nekako zaista osecaj prisutnost toga necega i imas osecaj da si u tome (trodimenzionalnost). Nisam ekspert, ali imam osecaj da dubina soundstage-a izuzetna kod XV sluski. Kao da su pravljene za ambijent, dark ambijent, drone... muziku. Skidam kapu za to.
Medjutim, kada sma pustio blues i jazz... ahhhh, nije to to. Nema dinamike koja je odgovarajuca za ove zanrove, nema "punch-a", nema brzine... nema... nije to to. Mislim, okej je sve to, ali nije to to. 🙂
Tu su HD 550 koje su sto se tice muzikalnosti i dinamike i "punch-a" na potpuno drugom nivou! Ne pamtim da sam uzivao skoro slusajuci jazz i blues kao sa HD 550. Plasio sam se da ce biti isuvise ravne i sa previse visokih pikova. Nisu. Vrlo su muzikalne i jasne i zabavne.

Utisak je da su ove dve sluske potpuno drugacije. Vise sam slusao XV jer mi je tesko bilo da se odvojim od slojevitih predela ambijent i drone muzike i dubine u koje su me XV odvukle tj uvukle. Bio sam zaista unutar tih svetova i sjajno je. Iskreno, odusevljen sam (mada je moje iskustvo sa sluskama realno malo i nemam puno njih sa kojima bih mogao da ih uporedim a da sam ih cuo).

Favorit su mi XV, verujem jer i najvise slusam muziku za koju su one "kao salivene". HD 550 su prve koje sam ikada cuo od Sennheiser brenda i zadovoljan sam. Nemaju dubinu soundstage-a kao XV, ili kao recimo HD 990 Pro (one stare od 250 oma, ako se ne varam, koje sam imao prilike da slusam neko vreme), ali su zato muzikalnije, zabavnije, brze.

Mislim da sam "ubo" sa Edition XV bas bas.
HD 550, ne znam. Nisam cuo DT 900 Pro X, Sony MV1 i druge. Ne znam. Svakako, HD 550 su zabavne, jasno cujem gde je koji instrument, muzikalne su, dinamicne... bass je odlican, super su.

Eto. My two cents. Nemam pojma, ali XV su zaista ostavile "wow" utisak na mene.

Pozzzzzz.

Kupio prosle godine Audio Technica ATH-M70X

Pored toliko preporuka koje sam pronasao na internetu, ipak sam odlucio da uzmem AT, iako im dizajn odnosno kuciste ne izgleda nista specijalno

Sve to nadoknadjuje kvalitet zvuka. Do dana danasnjeg nisam imao prilike da na usi stavim slusalice koje proizvode bolji zvuk

Daleko od toga da sam nesto specijalno upucen u Audio, "gejmerske" djubre slusalice nisam hteo da uzimam koliko god su bili hvaljeni modeli, i iskreno nisam imao prilike da probam nista u rangu 350+ eura, ali poredjenja radi M70X je jedno 4 reda kvaliteta iznad Logitech G432 koje sam imao pre toga, a sada mi sluze za laptop

Prvi utisak mi je bio kad sam pustio Colu (Zdravka) je da sam cuo neke instrumente i neke momente koje nisam znao da postoje u pesmi dok nisam poslusao sa ovim sluskama 🙂

A postoji i taj momenat ?

Zamisljam upravo da su mi usi malo vece, da bi mi bio problem, unutrasnja duplja slusalica je knap

Uf, imaju one par ne-zvuk mana

Kuciste izgleda kao White Shark ili Red Dragon da ih je pravio. Nista specijalno. Nemaju tezinu, deluju krhko, deluju jeftino

Tezina je takodje faktor koji te zbuni po principu da pomislis "kako 300+ eur a nemaju ni 300 grama ?"

Al zato zvuk sabija. Valjda je to neki njihov kompromis, jer AT gejmerske sluske koje prave kao recimo ATH-GDL3, nemaju taj osecaj jeftinoce

Nikoji 🙂 uzeo sam ih kao komp slusalice

Ali imam PCIe kartu Sound BlasterX AE-5 Plus koju sam jos pre kupovine sluski dobio na poklon, koja drasticno menja situaciju sa PC zvukom u odnosu na default / integrisani MoBo zvuk, zapravo me je zvucna karta i inspirisala da kupim nesto kvalitetnije od "gejmerskih slusalica"

Nije nikoji, taj SB je DAC u ovom slučaju, i to korektan koliko vidim.

SABRE-class PCI-e DAC that is perfect for high resolution audio for games, music and movies. It delivers extremely clean 122 dB DNR audio stream at up to 32-bit / 384 kHz* playback with ultra-low distortion and jitter
Nisam čitao reviewe, ali toj firmi nije nikakav izazov da spakuje dobar DAC.

Pa iskreno, islo mi na zivce cinjenica da svaki windows ima limitaciju na jacini zvuka, koju ne mozes nikako da resis softverski da nije pojedinacni app nego overall system da pojacas bilo da je realtek ili neki drugi chip

Otisao da kupim zvucnu kartu, i drugar koji radi uvoz hardvera mi poklonio AE-5 jer je bio vec ionako greskom narucio pa ispala super situacija

Ljudi ni ne znaju sta propustaju sve na Windows + integrisani zvuk + lose sluske.

Danas video da su Fidelio X3 discontinued. A baš sam ih imao u planu kao upgrade path.

Danas video da su Fidelio X3 discontinued. A baš sam ih imao u planu kao upgrade path.
Pre 2 godine X3 su širom EU (samim tim i na KP) bile povoljne, koštale su 155-160e na KP jedno vreme. Tada sam ispratio celu temu na head-fi i zaključak je bio da su za taj novac bile odlična kupovina.
Kod X3 je problem bio što su promenili ''tjuning'' zvuka u odnosu na X2/HR, pa su mnogi korisnici X2 očekivali neki drastičan upgrade, ili su navikli na jači bas X2 slušalica, i zato su napljuvali neutralnije X3 kada su se pojavile, po ceni od skoro 400 evra. Sledeći problem je što definitivno ne vrede baš toliko. Ali ko ih nađe nove za oko 200e, i odgovara mu takav zvučni potpis, to je to.

Pogledaj i AKG K612 Pro, i njima je dosta opala cena, čini mi se da sam viđao nove na KP za 160e. S tim da su one dosta izbirljivije što se pojačala tiče, od X3.
https://diyaudioheaven.wordpress.com/measurements/akg/akg-k612/

The K612 is probably one of the underexposed headphones in the AKG line. The K612 is a good sounding headphone that may well best the K7** series. Comfort is quite good.
It isn’t a very sensitive headphone so needs a decent amp. Together with some EQ in the lows and an amplifier that can supply enough voltage (it doesn’t require a lot of power) the K612 sounds impressive.
One can expect the elastic bands for regulating the headband height to loose it’s tension after a few years.
Not easy, but possible, to replace.

Poslednja izmena:
Svakako neću uzimati ništa više u skorije vreme (osim možda nekog dac/ampa) tako da ima vremena ... Standardno i hd560s će biti u izboru ako ne budu discontinued i one. 😄
Za X3 kažu da su više "airy" od X2HR koje su toplije ...

Hteo sam da čujem DT 990 Pro X u Playeru nedavno ali nije im bilo baš do toga da ih otvaraju koliko sam shvatio ...

Nazad
Vrh Dno