Šta je novo?

Schrödingerova teorija boja je konačno dovršena

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
teorija-boja.webp

Schrödingerova teorija boja je konačno dovršena​

Schrödingerova teorija boja dobija novo objašnjenje kroz matematiku percepcije i prostor boja

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-tehnologija/schrodingerova-teorija-boja-je-konacno-dovrsena/

Требало је написати нешто о тој теорији. Лаику у тој области, као што сам ја, није јасно о чему се ради. Могао је бити и неки пример.
Mogao bi biti neki primer. A možda i ne bi. Eto, objasnio sam ti.

Мало питах АИ да ми појасни, али ништа много јасније није дао од овог текста. Кутија, хвала ти, све си ми рек'о 😅

Koliko sam shvatio radi se o tome kako ljudsko oko vidi boje u 3D prostoru, što se tiče zasićenosti osvetljenja i nijansi. Valjda se ista boja ne vidi isto na različitim udaljenostima. I onda to treba formulisati kroz matematiku. E onda se tu javlja AI da objasni više o tome:
(sledi screenshot)

Snimak ekrana 2026-06-09 204129.webp

Pa na nemačkom jeziku se "a" sa dve tačke gore čita kao "e", a "o" sa dve tačke gore se čita kao malo drugačije o. Namestiš usta za "u" i kažeš "o". Tako su nas učili u školi.

Ne znam u koju si školu išao, ali ö se izgovara tako što namestiš usta za "o" a kažeš "e", uprošćeno. Ako namestiš za "u", a kažeš "o", dobićeš nešto kao Šroder, ali sa zatvorenijim "o", a najpribližniji izgovor na srpskom je Šreder.

@tozovac ovako:

Shrodinger, poznat po cuvenoj macki, je takodje istrazivao teoriju Boja gde je napravio geometrijski model koji objasnjava kako mi ljudi vidimo boje

Ono sto tekst na linku ne objasnjava bas najbolje je zapravo taj geometrijski oblik koji je Schrodinger zamislio

U pitanju je mentalni 3D cilindar. (Lik je bas voleo mentalne hipotetike)

Kroz sredinu cilindra, ide osovina koja je "Neutralna" i ide od crne, preko nijanse sivih, do bele boje.

Boja (hue, nijansa) - ugao u kojem se usmeris, u odnosu na Neutralnu osovinu, definise boju. Dakle zamisli da je poprecni presek tog cilindra ovaj krug:

Linear_RGB_color_wheel.webp
Sam centar kruga je ta Neutralna osovina, ugao odredjuje boju / nijansu

Sledeca je Zasicenost (Saturation)

Zasicenost odredjuje koliko si daleko od Osovine. Sto blizi (low saturation), sto dalji si, saturacija je sve veca. Tako da cemo da se vratimo na ovaj poprecni presek cilindra, i da zamislimo ono sto fali na slici, a to je da ako recimo izaberemo Zelenu boju, sto dalje smo od centra, zelena postaje zasicenija

I konacno Svetlo (Lightness) -

odredjuje gde si uzduz cilindra. Uzecemo crvenu na primer. Ako si uzduz belog dela osovine, tvoja crvena je "roza". Ako si na sredini cilindra crvena je skroz jasna. Ako si blize crnom delu osovine, tvoja crvena je boje Vina.

Schrodinger je otprilike pokusao da objasni boje kroz imaginarni 3D cilindar, kroz ciju sredinu ide neutralna osovina (belo-crni gradijent) i da pokusa da definise teoriju boja kroz geometrijski oblik, koji bi dao jasne matematicke formule teoriji boje

Nisam ni ja bas najbolje razumeo sta je uradila ekipa sa linka, ali otprilike mu dodje da su uradili nesto sto je bio problem svima koji su pokusali da kreiraju takav "cilindar" - nisu mu dali pre-definisane dimenzije, i pokusali da naprave korelacije u odnosu visine i polu-precnika vec su pustili prirodi ljudske percepcije boja da definise Visinu (h) i Polu-precnik (r), gde su kompjuterskim algoritmima koji su ucitavali podatke ljudske percepcije iz mnogo razlicitih izvora, dobili potvrdu da je cilindar, zapravo tacan ali usled cinjenice da ljudi drugacije percepiraju nijanse, cilindar je postao "3D krompir"

Ljudska percepcija je primera radi vise osetljiva na Zelene i Zute nijanse, nego na Plave i Crvene. Tako je onda Cilindar "Deblji" u delovima koji vuku na zutu i zelenu boju, a tanji gde je plava i crvena

TLDR: Umesto Schrodingerovog imaginarnog 3D cilindra, Dobili su 3D Krompir ali su potvrdili ono sto je Schrodinger inicijalno zamislio i pokusao da objasni teoriju boja, ne globalnu, vec kroz ljudsko oko odnosno percepciju

Ovaj nemac bio svestran, od uzgoja macaka do slikarstva i teoriji boja XD

@Kolektor брате, баш добро објашњење, пуно ти хвала. На нету, колико сам тражио, нема много о овом проблему. Барем нема кад се тражи Шредингерова теорија боја.

Оно што ми и даље није јасно, како тај цилиндар (кромпир) стоји у простору, усправно или водоравно?

@Kolektor

Оно што ми и даље није јасно, како тај цилиндар (кромпир) стоји у простору, усправно или водоравно?

Nebitno je kako stoji, bitne su interne uslovljenosti Cilindra jer je u krajnjoj crti mentalna kreacija koja sluzi da uoblici sve boje koje covek vidi kao jedan "oblik"

Pol Sezan, nesumnjivo veći autoritet u oblasti je to izrazio ovako -
"
There is a logic of colors, and it is with this alone, and not with the logic of the brain, that the painter should conform."

i koje je boje mačka ?
Prosarane! 🙂
Malo je nadrk, malo mazna... i to je taj jing-jang

(imam macora)

Zove se Gile, ali se ne odaziva na ime, samo na suskanje nekog celofana u stanu:
IMG_20260522_145709.webp

.. i ne voli da se fotografise, na "gazdu".
Gazda je namenski pod navodnicima, jer kod macaka i macora ne postoje gazde...😀
Oni su gazde, cuvari i sve sto mi homo sapiensi nismo..

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno