jocasylver
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 03.11.2021
- Poena
- 195
Izgleda da mora "podmaz" da bi se ubrzali.
Tužno ali istinito.
Tužno ali istinito.
Luft je zbog godišnjih odmora, i ja sam u avgustu išao na more mada to nije ništa usporilo, generalno moglo je i ranije da se pusti ali ovi iz komisije nisu bili pa sam ih malo pojurio, nisam morao da podmazujem nikog.Pa biće baš knap sa vremenom. Mnogo faktora utiču. Subvencije će biti najranije za mesec dana a najkasnije septembra zavisnosti od toga da li će gradonačelnik potpisati pre ili posle godišnjih odmora. (reči radnika u kanc zaduzenoj za dodelu subvencija). Posle zavisim od toga da li će firma koja će raditi elektranu doći prvo kod mene ili ne. Tu može da se izgubi dosta vremena. Svakako planiram da odustanem ako se sve oduži i procenim da nije realno da bude u 2026.
Ti, u tvom slučaju, @djalf smatraš 24.07.2024 za trenutak kada se računa da si posao završio u toj kalendarskoj godini?
Edit: zašto si imao ovoliki luft između 5.7. i 24.07.?
Na klime može da bude jeftinije ali ne sa tim FOX, Romstal i ostalim kungfu klimama.Gde se gleda da li ima nekih subvencija za Šabac? Gledao sam na sajtu grada, video sam da ima neki dokument sa firmama koje učestvuju, ali nisam video da li ima skoro neki konkurs.
Trebalo bi da krenem u nabavku opreme i proceduru za prosumer status kod tasta za kuću, pa mogu ovde da obaveštavam ako nekoga zanima. Planiram da nabavim invertor u DE, proverio sam sa kolegom, trebalo bi da prolazi sve što ima odgovarajući EN sertifikat. Cena tamo je 3x manja nego ovde. Uzeo bih hibridni, da mogu nekada da dodam baterije. najverovatnije 6 ili 8kW, 10kW mi je previše. Potrošnja se povećala zbog EV, zimi je već bio na 1200kWh (i više, ali smo uspeli da se spustimo na tih 1200kWh). Grejanje na TA peći, pokušaću da ga ubedim da pređe na klime. Problem je što kad sam mu rekao da je grejanje na klime jeftinije, čovek otišao i kupio najjeftiniju inverter klimu, i tako 2x, ima jednu fox (?) i jednu Romstal. Da bih pokrio celu kuću treba mi 4kom, ali o tome ću u odgovarajućoj temi. I u kupatilu bih da ubacim grejnu mrežu u pod kad se bude renoviralo.
Ako je bilo u martu verovatno je to to za ovu godinu, čak i da objave u septembru novu nemaš vremena da završiš sve jer subvencije kad objave traju po 5 meseci dok jave ko je dobio (tako je bilo i 2024 i evo sad i 2026). Ako hoćeš neto merenje naravno kao što je sada.Pogledao sam sada, nema javnog poziva već samo spiska osoba koje su dobile subvencije, negde iz marta. Verovatno da nema smisla čekati sada ovo.
Još jedno pitanje, koja brojila dolaze u obzir? Da li baš mora da se uzme ovde kod nas, ili mogu da se koriste brojila koja ispunjavaju određeni standard? Gledam neke invertore u DE, već dolaze sa brojilom, pa da vidim da li mi to išta znači.
EDIT: izgleda da je namena ovog brojila drugačija, za hibridne invertore je potrebno da bi se mogla nekakva automatika programirati, kada će se baterije puniti a kada prazniti.
Dvosmerno brojilo se standardno/regularno dobija preko subvencija ili treba da tražim od nekoga? Od koga se dobija? Firme koja radi elektranu? EPSa?dvosmerno brojilo sam imao preko subvencije, ono ti je oko 30.000din.
16900 bilo, valjda nisu povećali. Izmeštanje brojila 450-500e sa svim uključenim (ormar, kablovi, osigurači), obavezno uzmi kopiju ključeva da imaš, ja sam uzeo.Brojilo je na kući, ima prozorče ali je u dvorištu. Znači imam 16k + 500e + 30k? odnosno oko 800e za to? @djalf
To možda lokalno negde, čuo sam da je tako bilo i 2024 i nadao se da neću morati da bacim 420e ali... to mi je i produžilo sve i plus namučilo instalatera jer je ormar na kući mali a staro brojilo je bilo tu i on to povezao i posle brojilo izvadismo i bukvalno bi imao duplo više mesta da radi.Meni je strujomer ostao u kući i ako se sećam dobro kako su rekli više ih ne izmeštanju na banderu.
Malo sam se udubio u ove "balkonske" sisteme što su popularni zapadno. Nemačka trenutno ima 1GW u ovim malim (400-800W) sistemima.
Nikakve dozvole ni papirologija nisu potrebni, ukljuće se u najbližu utičnicu, bukvalno u šuko. Baterije su dozvoljene. Prodaju ih trgovinski lanci, Ikea, Lidl...
Najbolji vodič na koji sam naleteo je ovaj
Što se cena tiče, trenutno u Lidlu:
860wp paneli, 800W inverter, ceo kit 250e
Isto to sa 2KWh baterijom 850e
Jesu ovi plug in solarni paneli realna priča?
Rado bih stavio i nešto što smanjuje potrošnju za 200-300W a da nemam posla sa distribucijom.
Samo mi je neverovatno da funkcioniše tako da ga samo uključim u utičnicu i on mi napaja mrežu u stanu/kući?
U Nemackoj nisu skupi, imas i 0% MwSt. Dovoljno da ti jedna klima leti radi za "dz". Uz njihovu skuplju struju, kod njih se to jako brzo isplati. Kod nas em je skuplje, em nelegalno, em je ROI mnogo duzi... Svejedno bih ga montiorao da je legalno. Kod nas birokratija i papirologija ubijaju svaki smisao ovoga.I nije neka magija kad preračunaš koliko koštaju ti plug-in sistemi i koliko struje proizvedu...
Pozdrav
Ovo puno zavisi od toga kako se postave paneli, koja je orijentacija, koji je nagib... U najboljem slučaju može da dobaci oko 1100kWh/kWp, ali definitivno nije uvek slučaj. Ako se postave pod 90° sigurno ne mogu toliko, ako nije direktno na jug okrenut - opet ima smanjenje proizvodnje.Pravno gledano si kod nas u prekrsaju ako zakacis i pocne da vraca struju u mrezu. Samo ako radi sa nekim baterijama u island rezimu (odvojen od mreze) ti ne moze niko nista. Ali sa baterijama to onda vise i nije toliko jeftino, cak i ako ides sa obicnim olovnim akumulatorima (za tu namenu).
U Nemackoj nisu skupi, imas i 0% MwSt. Dovoljno da ti jedna klima leti radi za "dz". Uz njihovu skuplju struju, kod njih se to jako brzo isplati. Kod nas em je skuplje, em nelegalno, em je ROI mnogo duzi... Svejedno bih ga montiorao da je legalno. Kod nas birokratija i papirologija ubijaju svaki smisao ovoga.
Na akcijama vidjao za 299, cak i nize sa "losijim" inverterom. 800Wp je maks koji kod njih mozes da zakacis kao plug'n'play. Samo prijavis da si zakacio i to je to. Kod nas 100W ili nekoliko kW (do granice za kucnog prosumera) procedura je ista i vise te ona kosta od celog ovog malog sistema. Ovakav sistem vraca (kod nas) oko 850kWh godisnje sto je oko 14000 dinara u plavoj tarifi.
![]()
Balkonkraftwerk 800 Watt - 2 Module Glas/Glas Full black – HMS-800W-2T
Bestehend aus: 2x Solarmodul AIKO-A475-MCE54Db | 1x Mikrowechselrichter Hoymiles HMS-800W-2T mit WiFi integriert | 1x Anschlusskabel Plug and Play Schukokabel 5mwww.photovoltaik-shop.com
Da li taj sistem sa baterijama znači da je i dalje nakačen na mrežu samo je baterija između? Ili je onda off grid zapravo?
Tako je.Dakle u praksi taj uređaj bi posredovao na način da ako postoji neki višak koji je proizveden on bi imao prioritet da prvo trošim njega ali ako ga ne trošim onda se on ne bi vraćao nazad u mrežu?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari