Koliko puta si bio u Egiptu i gde? Ja sam od 2010 godine bio 7 puta, od toga 5 puta u Kairu, poslednji put prošle godine. Od kineskih vozila video sam tek pokoji Geely i Midžeta, saloni sa proizvođačima kineskh vozila su tek počeli da se otvaraju.
Gde god da sam išao samo jedan proizvođać je bio dominantan - Tojota.
U Egiptu u Kairu, pre mesec dana, poslom. Kineskih Beijing taksija ima poprilično. Ako si pazio na času, rekao sam da nema evropskih proizvođača. Ni za lek.
Ko je spominjao Tojotu i kakve veze ima Tojota sa evropskom i američkom auto industrijom? Tojota je druga priča.
A i u Dubaiju sam bio, poslednji put prošle godine, i ne videh od teških vozila išta osim DongFeng-a. Naravno, Tojota dominira apsolutno, ali odmah za njom su BYD i Xiaomi. I američki muscle car kao lek za oči... Mercedesa ima manje nego Lambordžinija. što je.. zabrinjavajuće.
A u maju sam bio tri dana u Parizu i deset dana u Pekingu. Da, 200 godina su Kinezi ispred, to je sve što mogu da kažem.
Za ostala tržišta ne mogu da tvrdim, ali to što si ti video 5 vozila u državi od par desetina miliona i zaključio da "oni kidaju" je totalno nebitna konstatacija, treba da vidimo % učešća na tržištu pa da pričamo o tome. A onda mi pokaži statistike pouzdanosti vozila starih 1, 3, 5 i 10 godina. Dotle to je sve šuplja priča.
Statistika pouzdanosti je takva da je broj servisa Škode i VW-a u garantnom roku skočio 250%
🙂 Naravno da će se meriti pouzdanost za 3, 5, 10 godina - ali po istim tim sadašnjim parametrima pouzdanosti, evropski proizvođači su MRTVI.
Tako su pričali i za Hyundai i Kia-u - videćemo, korejsko đubre, bla, bla, kad ono međutim 😏
Nemoj Tojotu navoditi, ona je druga priča.
Ali danas ako kupuješ auto, 9/10 si sigurniji sa Cherry-jem ili Geely-jem, nego sa Pežoom ili Seat-om. I to je tako i u Evropi čak, kamoli van Evrope... Jer se ni Tojoti ni Cherry-ju ne dešava opoziv zbog kaiša koji se raspada na 70 000 km.
Priča o tome kako zla Evropa i USA brane svoje od Kine je toliko glupa i može da dođe samo od ljudi koji nisu upoznati sa time kako je Kina branila svoje tržište i šta je sve zahtevala od stranih kompanija da urade kako bi mogle da operišu na njihovom tržišu. Sada kada se slične mere primenjuju na tržištima na kojima inače mogu da se naprave neke pare (a ne u Egiptu) odjednom je auto indrustrija Evrope i USA propala.
Naravno, ne sporim da su pojedini proizvođači vozila iz Kine napravili solidne pomake po mnogim pitanjima, ali ja sam naučen da treba da prođu neke godine kako bi se kvalitet pokazao i iskazao kredibilitet bilo čiji. U ovom slučaju to ne postoji, svi su poleteli na Xiaomi auto kao da je od slonove kosti, a realno niko nema pojma koliko je zaista pouzdan i koliko godina će da bude funkcionalan, kao i sva nova vozila. Vreme će reći.
Na kraju da se razumemo - ja jesam za zdravu konkurenciju jer je to dobro za sve nas na krajud ana, ali ne treba da prosipaš tu univerzalnu mudrost "Kina dobra, zapad zao" jer je poprilično šuplja i izlizana priča.
Ne, ja samo ukazujem na to da nema slobodnog tržišta i da ga nikada nije ni bilo. I da je pecanje na tu matricu infantilno. Ništa više
🙂
A zapadnjake niko nije terao da igraju po kineskim notama, osim sopstvene alavosti - mogli su da ih odjebu. Što nisu? Svi su trčali tamo. Sad stigao račun...i sad su uveli još restriktivnije mere nego Kina.
I to nije priča "Kina dobra, zapad zao", nego samo ukazivanje na veliko licemerje zapada
🙂 Free market propo 😉 To je poenta.
Opšte je poznato da internet ratnici koji nikad dalje od Bečića nisu otišli sve znaju bolje od drugih 😀
Jedini internet ratnici ovde ste vi koji verujete onome što pročitate u novinama
🙂
Čudno ovo za Dubai, relativno skoro sam bio, pre rata... Možda je bio neki Xiaomi, ali nisam ga primetio. Ajde nemojmo preterivati, diskredituje sve ostalo što pišeš (napamet). Ipak, ovo nisu Blic komentari.
Ništa ja ne pišem napamet, sve se to jasno vidi, samo kad neko zna da postoji svet i van Evrope.
Ko je bespomoćno zaljubljen u lažnu sliku Evrope serviranu preko medija, njemu pomoći nema osim put pod noge, pa da se uveri svojim očima.