Šta je novo?

Proizvođači automobila se spremaju za zabranu kineskog softvera i hardvera, Volvo jedini dobio autorizaciju

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
kineski-proizvodaci-u-auto-industriji.webp

Proizvođači automobila se spremaju za zabranu kineskog softvera i hardvera, Volvo jedini dobio autorizaciju​

Kineski softver i hardver u automobilima postaje nova prepreka za proizvođače koji žele pristup američkom tržištu

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/p...a-i-hardvera-volvo-jedini-dobio-autorizaciju/

Počinje da bude interesantno. Baš kao što kolega pre mene reče, Ameri počeli da menjaju svoja "poštena" pravila sad kad im više ne idu na ruku. Ipak, koliko god Ameri bili smradovi prema nama svojevremeno (a i danas) štos e tiče geopolitike, moram reći da mi je milija njihova roba, njihova pravila i njihovo uređenje nego Kinesko, a o njima i Kinezima kao poslodavcima da ne govorim. To nije ni za porediti. Kinez nije dobar poslodavac ni prema svom čoveku, a kamoli prema tuđem (Srbinu npr).

Počinje da bude interesantno. Baš kao što kolega pre mene reče, Ameri počeli da menjaju svoja "poštena" pravila sad kad im više ne idu na ruku. Ipak, koliko god Ameri bili smradovi prema nama svojevremeno (a i danas) štos e tiče geopolitike, moram reći da mi je milija njihova roba, njihova pravila i njihovo uređenje nego Kinesko, a o njima i Kinezima kao poslodavcima da ne govorim. To nije ni za porediti. Kinez nije dobar poslodavac ni prema svom čoveku, a kamoli prema tuđem (Srbinu npr).
Kinezi kao poslodavci dadoše plate znatno iznad proseka u kineskim firmama u Srbiji. I u železari, i u Boru.

Čak su ljudi iz Mišelina prelazili u omraženi LingLong...

I u kineskim firmama u Srbiji još niko nije umro od rada, dok u nemačkoj firmi jeste...

Dakle, predrasude su čudo.

Kinezi kao poslodavci dadoše plate znatno iznad proseka u kineskim firmama u Srbiji. I u železari, i u Boru.

I u kineskim firmama u Srbiji još niko nije umro od rada, dok u nemačkoj firmi jeste...

Bila je čitava afera oko radnika iz Pakistana, Bangladeša i Vijetnama u LingLong-u u Srbiji. Zbog toga im je, koliko se sećam, bio i zabranjen izvoz guma u EU i SAD. To nije bilo baš tako davno, već početkom ove godine. Ako daju veće plate, onda to nije bez razloga, već zbog ovih stvari.

Slobodno tržište "propo"...

Bilo slobodno dok smo bili najjači, sad kad više nismo najjači, onda ništa 🙂

Zakasnili su inače samo 20 godina sa odlukom, kineska auto industrija je odavno pojela konkurenciju...
Gde?

Zelim ti kineskog poslodavca, da vidis malo sta je pakao.

Iako nema veze sa ovom temom,nazalost Borani bas pljuju kineze. Ne mislim sa neke rasisticke strane, nego bas razvlace nase radnike za sve pare.

Zelim ti kineskog poslodavca, da vidis malo sta je pakao.
Radim sa svim pomenutim firmama i ništa bolje uslove ne daju ni Michelin ni Toyo od LingLong-a. Ja za razliku od većine ne pričam napamet, niti na osnovu novinskih natpisa.
Svuda, van Evrope. Odeš u Egipat ili na bliski Istok - noviji evropski automobili su retkost. Nekada je cela Afrika vozila Pežo-a, a i bliski Istok takođe. Simbol uspeha je bio Mercedes, svaki Arapin je morao da ima par komada.

Danas? U Dubai-u ima više Xioami-a SU-7 nego Mercedesa. U Egiptu 90% taksista vozi jeftine kineske automobile. 95% autobusa i kamiona su... DongFeng. Gle čuda...

U Rusiji takođe, mada je tu jasno šta je uzrok.

U Južnoj Americi takođe.

BYD odavno jede i Teslu i celu evropsku konkurenciju za doručak, ručak i večeru.

Tako da, možda da malo batalite taj evrocentričan pogled na svet i shvatite da postoji svet i zapadno od Lisabona i istočno od Bosfora. Jedini razlog zbog koga evropska industrija i dalje stoji su carine i maksimalna zaštita koja im se pruža od strane država.

Od cele evropske industrije, možda jedino premijum trojka stoji čvrsto na nogama.

Naravno, SAD grčevito brani svoje proizvođače, ali vreme njihove autoindustrije je prošlo.
Iako nema veze sa ovom temom,nazalost Borani bas pljuju kineze. Ne mislim sa neke rasisticke strane, nego bas razvlace nase radnike za sve pare.
Borani razvlače naše radnike? Ili Kinezi razvlače naše radnike, pa ih Borani pljuju? Mora da je zato cena kvadrata u Boru kao na Banovom Brdu, a iznajmljivanje stana u centru kao u Zemunu. Ne znam šta bi drugo moglo da bude... ali se sećam kada je kvadrat stana u Boru bio 150 EUR 🙂

Bila je čitava afera oko radnika iz Pakistana, Bangladeša i Vijetnama u LingLong-u u Srbiji. Zbog toga im je, koliko se sećam, bio i zabranjen izvoz guma u EU i SAD. To nije bilo baš tako davno, već početkom ove godine. Ako daju veće plate, onda to nije bez razloga, već zbog ovih stvari.
Da, bila je... u medijima i novinama. Zabranjen im uvoz guma u SAD zbog "navodnih optužbi". A pošto svi znamo da je SAD prepoštena i da nikad, ništa nisu uradili lažno i perfidno, pretpostavljam da su kredibilni izvor? Nije im zabranjen ni izvoz u EU, 95% proizvodnje im se izvozi u EU.

Zabranila bi im i EU izvoz, ali su ih druge velike kompanije sprečile da ne bi ostale bez tržišta u Kini.

Sve je to (visoka) politika i apsoultno nema veze sa ljudskim pravima i radnicima iz Pakistana ili Bangladeša... Verovati u dobronamernost SAD ili EU je kao da veruješ u deda Mraza... Ne vidim da se EU ili Nemačka uzjogunila kada je radnica preminula u nemačkoj firmi jer joj supervizor nije dozvolio da ode do toaleta...

No, da se vratimo na temu: zašto SAD ne poštuje principe slobodnog tržišta? DA li mogu svakog tako da zabrane, ako požele? I zašto onda i dalje ljudi veruju u priču o slobodnom tržištu?

Svuda, van Evrope. Odeš u Egipat ili na bliski Istok - noviji evropski automobili su retkost. Nekada je cela Afrika vozila Pežo-a, a i bliski Istok takođe. Simbol uspeha je bio Mercedes, svaki Arapin je morao da ima par komada.

Danas? U Dubai-u ima više Xioami-a SU-7 nego Mercedesa. U Egiptu 90% taksista vozi jeftine kineske automobile. 95% autobusa i kamiona su... DongFeng. Gle čuda...

U Južnoj Americi takođe.

BYD odavno jede i Teslu i celu evropsku konkurenciju za doručak, ručak i večeru.

Tako da, možda da malo batalite taj evrocentričan pogled na svet i shvatite da postoji svet i zapadno od Lisabona i istočno od Bosfora. Jedini razlog zbog koga evropska industrija i dalje stoji su carine i maksimalna zaštita koja im se pruža od strane država.

Od cele evropske industrije, možda jedino premijum trojka stoji čvrsto na nogama.

Naravno, SAD grčevito brani svoje proizvođače, ali vreme njihove autoindustrije je prošlo.
Koliko puta si bio u Egiptu i gde? Ja sam od 2010 godine bio 7 puta, od toga 5 puta u Kairu, poslednji put prošle godine. Od kineskih vozila video sam tek pokoji Geely i Midžeta, saloni sa proizvođačima kineskh vozila su tek počeli da se otvaraju.
Gde god da sam išao samo jedan proizvođać je bio dominantan - Tojota.

Za ostala tržišta ne mogu da tvrdim, ali to što si ti video 5 vozila u državi od par desetina miliona i zaključio da "oni kidaju" je totalno nebitna konstatacija, treba da vidimo % učešća na tržištu pa da pričamo o tome. A onda mi pokaži statistike pouzdanosti vozila starih 1, 3, 5 i 10 godina. Dotle to je sve šuplja priča.

Priča o tome kako zla Evropa i USA brane svoje od Kine je toliko glupa i može da dođe samo od ljudi koji nisu upoznati sa time kako je Kina branila svoje tržište i šta je sve zahtevala od stranih kompanija da urade kako bi mogle da operišu na njihovom tržišu. Sada kada se slične mere primenjuju na tržištima na kojima inače mogu da se naprave neke pare (a ne u Egiptu) odjednom je auto indrustrija Evrope i USA propala.

Naravno, ne sporim da su pojedini proizvođači vozila iz Kine napravili solidne pomake po mnogim pitanjima, ali ja sam naučen da treba da prođu neke godine kako bi se kvalitet pokazao i iskazao kredibilitet bilo čiji. U ovom slučaju to ne postoji, svi su poleteli na Xiaomi auto kao da je od slonove kosti, a realno niko nema pojma koliko je zaista pouzdan i koliko godina će da bude funkcionalan, kao i sva nova vozila. Vreme će reći.

Na kraju da se razumemo - ja jesam za zdravu konkurenciju jer je to dobro za sve nas na krajud ana, ali ne treba da prosipaš tu univerzalnu mudrost "Kina dobra, zapad zao" jer je poprilično šuplja i izlizana priča.

Не рачунајући поједине геџете без софтвера, Xiaomi вреди таман толико колико кошта. Телефони и тв боксеви могу са служе за играње, не бих тестирао како им ради ауто са породицом у истом.

Radim sa svim pomenutim firmama i ništa bolje uslove ne daju ni Michelin ni Toyo od LingLong-a. Ja za razliku od većine ne pričam napamet, niti na osnovu novinskih natpisa.

U Južnoj Americi takođe.

Borani razvlače naše radnike? Ili Kinezi razvlače naše radnike, pa ih Borani pljuju? Mora da je zato cena kvadrata u Boru kao na Banovom Brdu, a iznajmljivanje stana u centru kao u Zemunu. Ne znam šta bi drugo moglo da bude... ali se sećam kada je kvadrat stana u Boru bio 150 EUR 🙂

Da, bila je... u medijima i novinama. Zabranjen im uvoz guma u SAD zbog "navodnih optužbi". A pošto svi znamo da je SAD prepoštena i da nikad, ništa nisu uradili lažno i perfidno, pretpostavljam da su kredibilni izvor? Nije im zabranjen ni izvoz u EU, 95% proizvodnje im se izvozi u EU.

Zabranila bi im i EU izvoz, ali su ih druge velike kompanije sprečile da ne bi ostale bez tržišta u Kini.

Sve je to (visoka) politika i apsoultno nema veze sa ljudskim pravima i radnicima iz Pakistana ili Bangladeša... Verovati u dobronamernost SAD ili EU je kao da veruješ u deda Mraza... Ne vidim da se EU ili Nemačka uzjogunila kada je radnica preminula u nemačkoj firmi jer joj supervizor nije dozvolio da ode do toaleta...

No, da se vratimo na temu: zašto SAD ne poštuje principe slobodnog tržišta? DA li mogu svakog tako da zabrane, ako požele? I zašto onda i dalje ljudi veruju u priču o slobodnom tržištu?

Čudno ovo za Dubai, relativno skoro sam bio, pre rata... Možda je bio neki Xiaomi, ali nisam ga primetio. Ajde nemojmo preterivati, diskredituje sve ostalo što pišeš (napamet). Ipak, ovo nisu Blic komentari.

Opšte je poznato da internet ratnici koji nikad dalje od Bečića nisu otišli sve znaju bolje od drugih 😀

Koliko puta si bio u Egiptu i gde? Ja sam od 2010 godine bio 7 puta, od toga 5 puta u Kairu, poslednji put prošle godine. Od kineskih vozila video sam tek pokoji Geely i Midžeta, saloni sa proizvođačima kineskh vozila su tek počeli da se otvaraju.
Gde god da sam išao samo jedan proizvođać je bio dominantan - Tojota.
U Egiptu u Kairu, pre mesec dana, poslom. Kineskih Beijing taksija ima poprilično. Ako si pazio na času, rekao sam da nema evropskih proizvođača. Ni za lek.

Ko je spominjao Tojotu i kakve veze ima Tojota sa evropskom i američkom auto industrijom? Tojota je druga priča.

A i u Dubaiju sam bio, poslednji put prošle godine, i ne videh od teških vozila išta osim DongFeng-a. Naravno, Tojota dominira apsolutno, ali odmah za njom su BYD i Xiaomi. I američki muscle car kao lek za oči... Mercedesa ima manje nego Lambordžinija. što je.. zabrinjavajuće.

A u maju sam bio tri dana u Parizu i deset dana u Pekingu. Da, 200 godina su Kinezi ispred, to je sve što mogu da kažem.
Za ostala tržišta ne mogu da tvrdim, ali to što si ti video 5 vozila u državi od par desetina miliona i zaključio da "oni kidaju" je totalno nebitna konstatacija, treba da vidimo % učešća na tržištu pa da pričamo o tome. A onda mi pokaži statistike pouzdanosti vozila starih 1, 3, 5 i 10 godina. Dotle to je sve šuplja priča.
Statistika pouzdanosti je takva da je broj servisa Škode i VW-a u garantnom roku skočio 250% 🙂 Naravno da će se meriti pouzdanost za 3, 5, 10 godina - ali po istim tim sadašnjim parametrima pouzdanosti, evropski proizvođači su MRTVI.

Tako su pričali i za Hyundai i Kia-u - videćemo, korejsko đubre, bla, bla, kad ono međutim 😏

Nemoj Tojotu navoditi, ona je druga priča.

Ali danas ako kupuješ auto, 9/10 si sigurniji sa Cherry-jem ili Geely-jem, nego sa Pežoom ili Seat-om. I to je tako i u Evropi čak, kamoli van Evrope... Jer se ni Tojoti ni Cherry-ju ne dešava opoziv zbog kaiša koji se raspada na 70 000 km.
Priča o tome kako zla Evropa i USA brane svoje od Kine je toliko glupa i može da dođe samo od ljudi koji nisu upoznati sa time kako je Kina branila svoje tržište i šta je sve zahtevala od stranih kompanija da urade kako bi mogle da operišu na njihovom tržišu. Sada kada se slične mere primenjuju na tržištima na kojima inače mogu da se naprave neke pare (a ne u Egiptu) odjednom je auto indrustrija Evrope i USA propala.

Naravno, ne sporim da su pojedini proizvođači vozila iz Kine napravili solidne pomake po mnogim pitanjima, ali ja sam naučen da treba da prođu neke godine kako bi se kvalitet pokazao i iskazao kredibilitet bilo čiji. U ovom slučaju to ne postoji, svi su poleteli na Xiaomi auto kao da je od slonove kosti, a realno niko nema pojma koliko je zaista pouzdan i koliko godina će da bude funkcionalan, kao i sva nova vozila. Vreme će reći.

Na kraju da se razumemo - ja jesam za zdravu konkurenciju jer je to dobro za sve nas na krajud ana, ali ne treba da prosipaš tu univerzalnu mudrost "Kina dobra, zapad zao" jer je poprilično šuplja i izlizana priča.
Ne, ja samo ukazujem na to da nema slobodnog tržišta i da ga nikada nije ni bilo. I da je pecanje na tu matricu infantilno. Ništa više 🙂

A zapadnjake niko nije terao da igraju po kineskim notama, osim sopstvene alavosti - mogli su da ih odjebu. Što nisu? Svi su trčali tamo. Sad stigao račun...i sad su uveli još restriktivnije mere nego Kina.

I to nije priča "Kina dobra, zapad zao", nego samo ukazivanje na veliko licemerje zapada 🙂 Free market propo 😉 To je poenta.

Opšte je poznato da internet ratnici koji nikad dalje od Bečića nisu otišli sve znaju bolje od drugih 😀
Jedini internet ratnici ovde ste vi koji verujete onome što pročitate u novinama 🙂
Čudno ovo za Dubai, relativno skoro sam bio, pre rata... Možda je bio neki Xiaomi, ali nisam ga primetio. Ajde nemojmo preterivati, diskredituje sve ostalo što pišeš (napamet). Ipak, ovo nisu Blic komentari.
Ništa ja ne pišem napamet, sve se to jasno vidi, samo kad neko zna da postoji svet i van Evrope.

Ko je bespomoćno zaljubljen u lažnu sliku Evrope serviranu preko medija, njemu pomoći nema osim put pod noge, pa da se uveri svojim očima.

Oni su i dalje đubre. Lepo izgleda, ali ...
Tja... Istina, plastikaneri, kao i mnogi moderni automobili. Međutim, ako i njih klasifikujemo kao đubre, šta ostaje - a da valja? Para za premijum trojku nemamo svi, ***a... Ostaje Tojota - možda i Mazda, i Honda i tako to 🙂

Ja vozim Tucson-a 2020. godište. Istina je da ima svojih falinki, ali za 5 godina i 120 000 km, osim zadnjeg stop svetla ništa nije pipano na njemu. A pri tome, moj Tucson (koji je uistinu prilično plastikaner) je pojam kvaliteta izrade i udobnosti u odnosu na Yaris Cross Hybrid u kojem se provozah pre neki dan - ne sumnjam u Tojotin kvalitet i znam da će dobro da služi vlasnika, ali brate, ono je bolno kako je sklopljeno.

Komšija vozi 308, nov, izgleda kao lutka - ali je tri meseca bio u servisu da mu se otklone falinke sa famoznim 1.2 turbo motorom, a na kraju opet preventivno išao u servis zbog opoziva i zamene kaiša. Na poslu, Octavia, 2023. godište - kvalitetniji auto od mog Tucsona, na dodir, bolji motor, sve je to lepo - ali je svako malo bila u servisu za sijaset stvari. Elektronika se, sa vremena na vreme, ponaša kao u Laguni III 🙂

Naravno, voleo bih i ja S-klasu i znam da je to kvalitet, ali kad se spustimo na nivo "običnog sveta" - situacija je daleko složenija.

Verovatno bi se Iznenadio koliko falinki ima (nova) S -klasa 🙂 I koliko su uopšte noviji Mercedesi i Audiji đubre po pitanju uzrade u odnosu na nekadašnje modele.
Vozio sam novi A5 nekoliko sedmica. Kakvo razočarenje
Nažalost, potrošačko društvo, reciklirani materijali, opšti trend industrije u svetu po pitanju uštede i profita ...

Ljudi, silom prilika, živimo u evropi, to ne treba zaboraviti.
Obzirom da firma u kojoj radim proizvodi merne uređaje za auto-industriju, većina naših mušterija su na zapadu.
Kinezima možeš nešto da prodaš jednom, dok ne pozajme patent i ne razviju svoje. Poneke stvari uspevamo da im prodamo, izgleda da je još uvek komplikovano za njih ili imaju pametnija posla.
Okreni-obrni, pare moraju da se vrte po evropi, kontam da nam je u interesu.
Ja ne znam ko je uopšte verovao u slobodno tržište? Znamo kako liberalni kapitalizam funkcioniše.
Sasvim je logično da ograničavaš konkurenciju, licemerno jeste ali ovo su krupne stvari. Pobogu, braća rođena zarate zbog resursa, a tek države....

Koja generacija Sportage-a misliš da je odlična i koji motor? Pogon, menjač ?
Znam koliko su problematični, znam koliko i koji su im kvarovi, znam koji je kvalitet ispod onoga što se vidi. Znam jer sam prisustvovao procesu izrade određenih komponenti i mojih par poznanika rade u njihovim servisima
Znam i koliko su se kvarile i koji su problemi bili na tri generacije skupljih modela koji su kupovani novi kao službena vozila za korejsku kompaniju za koju sam radio

Ali nisu usamljeni, ogroman pad kvaliteta je opšte prisutan na svetskom tržištu u svim klasama

Drugar vozi 1.6 atmo benzin 2016 godiste, 6 brzina, taj bi trebalo da je ok

Verovatno bi se Iznenadio koliko falinki ima (nova) S -klasa 🙂 I koliko su uopšte noviji Mercedesi i Audiji đubre po pitanju uzrade u odnosu na nekadašnje modele. Vozio sam novi A5 nekoliko sedmica. Kakvo razočarenje Nažalost, potrošačko društvo, reciklirani materijali, opšti trend industrije u svetu po pitanju uštede i profita ...
Verovatno 🙂 Nisam pipao, samo gledao 🙂 Ali da je kvalitet u padu, jeste. Ne važi samo za veliku trojku, već za celokupnu industriju.

Od vlasnika novog Poršea Macan-a koji izgleda kao lutka na parkingu čuh mnogo pritužbi i kuknjave, e sad, da li su istinite... Ne znam, on se žalio i na moju opremu (koja košta skoro koliko i Macan), a onda radi odlično - tako da ne mogu da ocenim da li mu je to stil, ili je stvarno toliko nezadovoljan automobilom.

Ono što znam, jer moj bivši kolega radi u ZF-u, je da su problemi sa kojima se ZF suočava poprilični i da je rad u toj industriji postao jako "izazovan" - da se tako izrazim.
Ljudi, silom prilika, živimo u evropi, to ne treba zaboraviti.
Obzirom da firma u kojoj radim proizvodi merne uređaje za auto-industriju, većina naših mušterija su na zapadu.
Kinezima možeš nešto da prodaš jednom, dok ne pozajme patent i ne razviju svoje. Poneke stvari uspevamo da im prodamo, izgleda da je još uvek komplikovano za njih ili imaju pametnija posla.
Istina je i to - prodaš im jednom, eventualno dva puta. S druge strane, ništa manje problema nemamo mi u saradnji sa zapadnim kompanijama - mi smo zastupnici ovde za opremu koja kreće od 20 kEUR pa do par stotina kEUR - i bol u preponama koji veći deo evropskih proizvođača ispoljava postaje nepodnošljiv. Neverovatno je da se brže stvari završe sa Kinezima na drugom kraju sveta, nego sa Sebastijanom u Diuzburgu - a ti simptomi se ne mogu ignorisati. Mi smo to već gledali, mislim taj film, jednom - i znamo kako to ide. Ali kada na opremi od pola miliona evra imaš banalne greške i kvarove, i treba ti mesec i kusur da pošalješ zamenske ćelije... to ne miriše na dobro.
Okreni-obrni, pare moraju da se vrte po evropi, kontam da nam je u interesu.
Ja ne znam ko je uopšte verovao u slobodno tržište? Znamo kako liberalni kapitalizam funkcioniše.
Sasvim je logično da ograničavaš konkurenciju, licemerno jeste ali ovo su krupne stvari. Pobogu, braća rođena zarate zbog resursa, a tek države....
Ko je verovao? Pa pola Srblja veruje u mantru o slobodnom tržištu i demokratiji. Pola njih misli da kad Amer zabrani LingLong-u uvoz guma, da je to zbog brige za ljudska prava, a da kad Evropa ograniči izvoz čelika, da je to zbog kvaliteta 🙂 🙂 🙂

Naravno, onda padaju i na drugim stvarima, sve verujući u cveće i leptire u EU. I misle da su Janko i Ranko krivi što je srpska mlekarska industrija propala, a ne uvoz mleka iz EU koji ne smemo / ne možemo da zabranimo. Ako radiš u proizvodnji, onda odlično znaš kako naše firme bivaju tretirane od sopstvene države, da ti ne stajem dodatno na muku, a kamoli od neke druge - jer ljudi ne kapiraju ili ne žele da ukapiraju koliko je važno zaštiti sebe.

U suštini, ništa neobično u tome što Ameri rade - štite sebe i dižu ograde. Ali ne mogu da odolim, a da ih ne prozivam, kao glavne promotere "slobodnog tržišta" 24/7 kojim su nam ispirali mozak decenijama.

Zadiremo u politiku. Uvoz ne smeš da zabraniš, jer ćeš automatski da dobiješ ban na izvoz, gde će šteta biti još veća. Demokratija nije savršena, ali verovao ti ili ne, postoji i super funkcioniše. Nisu to nikakve bajke. Slobodno tržište ne podrazumeva anarhiju, da svako može da radi šta hoće. Može jedna država da subvencioniše jednu stranu privrede i onda izađe na globalno tržište, uništi tu granu privrede u jednom delu sveta, pa podigne cene i napravi monopol. Zato postoje regulacije, pravila itd itd. To što Malagurski, Teša i ostala kompanija pričaju, nije nauka niti ekonomija.

"Doktrina šoka" od Naomi Klajn, lepa knjiga o liberalnom kapitalizmu.

Zadiremo u politiku.
Naravno, takva je tema. Američka odluka je politička, nije tehnološka.
Uvoz ne smeš da zabraniš, jer ćeš automatski da dobiješ ban na izvoz, gde će šteta biti još veća.
Znači ne mogu da zaštitim sebe? A Ameri mogu? I to se zove slobodno tržište?

Ili je to ipak ono staro, dobro "Quod licet Iovi, non licet bovi"?
Demokratija nije savršena, ali verovao ti ili ne, postoji i super funkcioniše. Nisu to nikakve bajke.
Bajke i to za malu decu. Ako imaš neki primer gde funkcioniše, molim te podeli.

Recimo, kako uspešno funkcioniše u Francuskoj gde Makron vlada sa ni trećinom podrške?

Ili u Rumuniji, gde se kandidat koji nije podoban jednostavno skloni, a izbori ponište?

Ili u Holandiji, gde se protestuje mesecima, a policija demokratski bije, o na kraju se promeni i vlada - a ne promeni se suštinski ništa?

Ili u Nemačkoj gde 80% ljudi misli da je vlast poludela, ali i dalje nakon izbora se sve nastavi po starom, samo se lica promene? 😊
Slobodno tržište ne podrazumeva anarhiju, da svako može da radi šta hoće. Može jedna država da subvencioniše jednu stranu privrede i onda izađe na globalno tržište, uništi tu granu privrede u jednom delu sveta, pa podigne cene i napravi monopol. Zato postoje regulacije, pravila itd itd.
Kao npr. što EU subvencioniše svoje farmere, pa onda nudi damping cenu mleka?

Valjda si na to mislio?

Ili kao kad Hynix, Samsung i Micron monopolizuju tržište memorije?

Ili kad Seagate i WD decenijama dogovaraju cene diskova?

Slobodno tržište podržzumeva da se država ne meša - niti porezima, niti subvencijama.

U tom smislu, EU sa masovnim subvencijama odavno nije slobodno tržište. Već decenijama...
To što Malagurski, Teša i ostala kompanija pričaju, nije nauka niti ekonomija.
Nit sam fan Malagurskog, nit Teše, niti imam vremena da u životu slušam stručnjake opšte prakse i zvezde društvenih mreža.

To crno i belo (ako ne veruješ u liberalni kapitalizam i jasno ti je koliko je sati, mora da si antivakcinaš i slušaš Malagurskog) postoji samo u glavama jedne specifične, a ipak brojne grupe ljudi.

Zadržimo se na tome, mio mi je ovaj nalog i ovaj forum. Možda u nekoj temi za razbibrigu možemo da nastavimo 😏

Poslednja izmena:
Druže, da sam hteo da čitam ova botovanja išao bih na Blic komentare. Nije ti ovo publika za te low level priče. Svi znamo u kakvom svetu živimo, ali ko je pametan taj ume da se prilagodi tome, a ko je piglu, taj 30 godina priča o nekim nepravdama i ispravlja krive Drine.

Druže, da sam hteo da čitam ova botovanja išao bih na Blic komentare. Nije ti ovo publika za te low level priče. Svi znamo u kakvom svetu živimo, ali ko je pametan taj ume da se prilagodi tome, a ko je piglu, taj 30 godina priča o nekim nepravdama i ispravlja krive Drine.
Druže, ja sam se odavno prilagodio.

Ovo je forum, tema je takva kakva je, i nema tu nikakvog botovanja (opet, samo crno i belo, sve sami ćaciji i elita) već prostog ukazivanja na licemerje.

To se i radi da bi se ljudima ukazalo u kakvom svetu žive i da se prilagode, a ne da slušaju bajke i basne o slobodnom tržištu i ljudskim pravima 🤗

Tu frustraciju koju osećaš i iskazuješ, usmeri je ka nekom drugom, peti put pominješ blic i komentare - ne znam ko si ti da određuješ "nivo" diskusije, a nije da si joj nešto doprineo...

Nisam isfrustrian nego mi je dosadno da čitam kako neko izmišlja rupu u saksiji i otkriva iznova zaveru kapitalizma... Dok nas sve više i više izoluju. EU je ovakva ili onakva, ali se ne odričem EU pasoša.

Nisam isfrustrian nego mi je dosadno da čitam kako neko izmišlja rupu u saksiji i otkriva iznova zaveru kapitalizma... Dok nas sve više i više izoluju. EU je ovakva ili onakva, ali se ne odričem EU pasoša.
Nema tu zavere, to je savršeno logično i normalno ponašanje.

Ja samo ukazujem na to licemerje, jer mi je muka od priča o pravu, slobodnom tržištu, poštovanju zakona, a sve se svodi (i danas i pre 2000 godina) na Jupitera i vola.

OK, možda sam dosadan, to priznajem, ali evo neću više, dosta sam davio🤗

Nazad
Vrh Dno